Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Zablokowany
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))

Post »

Justus ale szczęściara z Ciebie, że Ci się taki sympatyczny trafił! Mój leniuch miał dwa pędziki jak go kupiłam, jeden z "czubka", a drugi niżej spod listka.(pozwolę sobie wrzucić foteczkę, nieostra lekko ale widać o co chodzi)
Obrazek
a teraz nic. Ale widzę, że mogłam go przenawozić:/ spróbuje przestać to może mu się poprawi.
Dzięki za rady ;:63
Pozdrawiam, Basia:)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

BlueMonkey- bardzo ładne Masz dendrobium pH. Życzę, żeby zakwitło wreszcie ;:108 Storczyki nie lubią zbyt dużego nawożenia, bo bardzo wolno rosną. Ja nawożę mniej więcej, raz na 2 m-ce, dawką chyba 10-krotnie mniejszą niż na opakowaniu. Ze dwa razy może nawiozę drożdżami, ale mocno rozcieńczonymi.

Sylwia- dziękuję. Polecam zwłaszcza "krówke", kwitnie mi drugi raz...Na dodatek niedawno odkryłam, że jest woskowcem. "Flamaster" ma przycięty pęd, ale na razie nie puszcza nic z oczek bocznych.

Igor- dziękuję za miłe słowa dotyczące moich orchidei, zawsze miałam kwiaty doniczkowe w domu. Kolekcja się o połowę zmniejszyła, tym samym mogę sobie pozwolić na kolekcję storczyków. Obecnie marzę o rochidarium... ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
sylwiat26
50p
50p
Od: 5 sty 2010, o 16:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justynko mam nadzieje że wreszcie spotkam jakieś ciekawe kolorki a zwłaszcza ''krówkę''w kwiaciarni.Niestety nie mam możliwości jechać do jakiegoś większego marketu ponieważ mój M nie podziela mojej ''choroby''
Pozdrawiam Sylwia;)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwia...teraz spojrzałam na Twój profil...a Ty Mieszkasz tak bliziutko mnie. Tylko 10km. Hmm...no to może jak ja będę jechać po jakieś storczyki do Kraka, dam Ci znać, kupię, co Będziesz chcieć. A W Bieczu Mieszka moja Przyjaciółka..więc, może kiedyś się spotkamy :D ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
sylwiat26
50p
50p
Od: 5 sty 2010, o 16:14

Post »

Justynko nie ma problemu możemy się kiedyś spotkać,i powymieniać swoimi doświadczeniami co prawda moje jest jeszcze niewielkie ale zawsze coś. Jeżeli byś mogła to kiedyś przy okazji mogła byś mi kupić jakiegoś kwiatka.
Pozdrawiam Sylwia;)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwia- na pewno się kiedyś spotkamy.
A dziś miałam chwilkę i postanowiłam zerknąć do katlejki. Wyciągnęłam ze starego podłoża, poszłam po aparat i co...i nici, bo baterie padły.
Niestety nie będzie foorelacji z przesadzania katlejki, tylko końcowy efekt Zobaczycie. Miała ona część korzonków "uduszonych" z gorąca, aż zaparowana doniczka w środku była, jak ją wyciągnęłam. Obcięłam suche i zgnite i wsadziłam do koszyczka. Nie wkładam ją w osłonkę plastikową, niech ma przewiew. Tak wygląda po zabiegu:

Obrazek

A teraz miła fotorelacja z mojego parapetu. Rozkwitł drugi pączuś u pierworodnego - Różu. Niby zwykla hybryda, a i tak cieszy moje oczy. To chyba mój największy storczyk, a przynajmniej kwiaty ma największe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko pierworodny róż bardzo ładnie zakwitł ;:138 Myślę, że każde kwitnienie nas cieszy , bo to dla nas nagroda za opiekę. ;:108 Cattleyka ma fajny nowy domek i będzie miała dobry dostęp powietrza dzięki koszyczkowi - zadanie wykonane na 6 ;:196
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Piękny różowy Phalaenopsis.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu- dziękuję :D Twoje rady bardzo się przydały ;:196 Teraz w nowym lokum się przyjmie przez m-c, a potem wakacje na działce :D

Dusiu- dziękuję w imieniu pierworodnego ;:108
parapetowce
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Justys, może w tym przenawożeniu tkwi problem, od najbliższego podlewania-dieta ścisła ;:137 Dzięki za życzenia, powiem mu ;:108

Bardzo ładny pierworodny, miło że zakwitł:)
Mam nadzieje ze Cattleyątko się szybciutko zaaklimatyzuje ;:138 i odwdzięczy się za koszyczek ślicznymi kwiatuszkami ;:108 Przy okazji, para doniczce storczyka zawsze świadczy o przegrzaniu?
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Cattleyka jest dorodna,myślę,ze sobie poradzi bo czas na przesadzanie właściwy.Troszkę odchoruje to normalne.A różowy naprawde piękny.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Widać, że operacja przesadzania przebiegła dobrze ;:138 Oby teraz Cattleyka pięknie zakwitła :tan
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Blue Monkey- parę korzonków ładnych i młodziutkich miała. A para wodna nie zawsze oznacza przegrzanie, to po prostu rosa, która skrapla się na ściankach doniczki. Moje katlejki wiszą w oknie, nad nadal grzejącym kaloryferem, na dodatek pada na nie słońce i nagrzewa. I jeszcze rosną w dwóch plastikowych doniczkach każda...Dziś stwierdziłam, że pozostałe też przesadzę do takich koszyczków i pozbawię ich osłonek ozdobnych, które mogę wykorzystać do innych storczyków ;:108

Igor- dziękuję ;) Muszę poszukać takiego białaska o dużych kwiatach...Bardzo mi się takowe podobają ;:108

Gażynko- też sobie tak pomyślałam. Do jesienii daleko, niech odbudowuje siły w lepszych warunkach.

Mamba- mam nadzieję, że może w przyszłym sezonie doczekam się jej kwiatów :) na razie muszę chuchać na nią ;:108
parapetowce
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Justus jak się miewa Catleyka?
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BlueMonkey- bardzo dobrze się ma. Pozstałe 3 szt katlejek też są już przesadzone do koszyczków. Zauważyłam, że rzeczywiście jest lepszy przewiew powietrza, bo wierzchnią warstwę spagum muszę dwa razy dziennie spryskiwać, żeby był ciągle wilgotny. Czyli podłoże szybciej przesycha i o to mi chodziło ;:108

Dziś dzień zadumy, ale... Mam ostatnią możliwość wklejenia fotek, bo aparat jedzie na 2 tygodnie do Rzeszowa. Dlatego jedna, specjalna fotka dla Was. Zaczyna rozkwitać przeceniona cambria, ciekawe, jaką będzie mieć buźkę:

Obrazek
parapetowce
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”