Początki nowego ogrodka
- agrazka
- Przyjaciel Forum
- Od: 22 maja 2005, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Początki nowego ogrodka
z tych postów, które czytam - zapamiętałam najbardziej truskawki w grudniu 

serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
- fela
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Elizabetko, całe zachodnie wybrzeże Atlantyku to strefa 9-ta, właśnie sprawdziłam, bo podobnie jak ty nie wiedziałam. Najważniejsze, że szczotka dobrze rośnie w doniczce. Na zimę musiałabyś znależć dla niej jasne pomieszczenie, bo polskiej zimy nie przetrzyma.
Andrzeju to nie tyle lato jest dłuższe, co jesień i wiosna. Teraz jest 7°, ale i w ciągu dnia było chłodno, choć nadal słonecznie. Odwiedzaliśmy dziś pobliskie plaże i na jednej z nich widzieliśmy pewnego śmiałka pływającego w samych majtkach, no ale takich można i w Bałtyku spotkać. Sprawdziłam, woda miała dziś tylko 13°. Brrr...
Grażynko, cóż z tego, gdy gniją tak jak róże u Geni.
Andrzeju to nie tyle lato jest dłuższe, co jesień i wiosna. Teraz jest 7°, ale i w ciągu dnia było chłodno, choć nadal słonecznie. Odwiedzaliśmy dziś pobliskie plaże i na jednej z nich widzieliśmy pewnego śmiałka pływającego w samych majtkach, no ale takich można i w Bałtyku spotkać. Sprawdziłam, woda miała dziś tylko 13°. Brrr...
Grażynko, cóż z tego, gdy gniją tak jak róże u Geni.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Felu u nas w końcu słonecznie i mroźno ,zaraz lepszy nastrój ,wiem ze ty Nie lubisz bo zimno, ale ja wolę to niż deszcz i pochmurne dni
- e-genia
Witaj Felu czytałam u Dali że i u Ciebie też zimno ,
Troszkę lata z mojego ogrodu Ci wysyłam .

Pozdrawiam i życzę mile spędzonego wieczoru .
Genia
Troszkę lata z mojego ogrodu Ci wysyłam .

Pozdrawiam i życzę mile spędzonego wieczoru .
Genia
- Andrzej Max
- Od: 15 lip 2009, o 15:35
- Kontakt:
Geniu, nie dziwię Ci się że nie chcesz zamieniać ogrodowych na krzewiaste - jak masz takie cuda! Ale i moje się rozrosną - inne kolory , i będzie również pięknie!
Lilie i liliowce -też piękne!
A u Feli dopiero by hortensje rosły! Ogrodowe oczywiście - bo u niej chyba by nie przemarzały...
Ale to już chyba na nowym miejscu...

A u Feli dopiero by hortensje rosły! Ogrodowe oczywiście - bo u niej chyba by nie przemarzały...

Ale to już chyba na nowym miejscu...

- e-genia
Felu gdzie zginęłaś
Andrzej , cieszę się że podobają Ci się moje hortensje i na prawdę nie ma z nimi żadnego problemu , kwitną niezawodnie co roku . A niektóre krzewiaste też by mi się podobały .
Genia
Andrzej , cieszę się że podobają Ci się moje hortensje i na prawdę nie ma z nimi żadnego problemu , kwitną niezawodnie co roku . A niektóre krzewiaste też by mi się podobały .
Genia
-
- 500p
- Od: 20 paź 2009, o 23:47
Oj kochana są piękne -hortensje twoje- to moje chciejstwo na przyszły rok
już miejsce na nie czeka 

- fela
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
Geniu, to jakaś straszna zima, opanowała już całą Europę z Hiszpanią łącznie. Temperatura tutaj jest o 8° niższa niż zazwyczaj. Dziś o 6-stej rano było -2°C, a w ciągu dnia ma być tylko 5°C. Jakaś bardzo wczesna ta zima i jeśli już teraz się zaczęła to może być długa. Obawiam się, że śnieg może spaść i tu. Czasami nie odzywam się Geniu gdy mam więcej pracy, ale ?nie ma tego złego...?, bo ładne mi kwiatki wkleiłaś i niektórzy myślą, że to moje
.
Andrzeju, wyjaśnij proszę, jaka jest różnica między hortensją ogrodową i krzewiastą. Dla mnie ?jaki jest koń każdy widzi?, to może paszczowo można pokazć różnice...Nie kumam tu czegoś...Hortensja to hortensja, to znaczy krzak właśnie.
Mariolu, w moim wątku rosną też kwiatki Geni
. Co ona posadzi, to u mnie wyrośnie
. Taka jestem szczęściara
. Szepnij do niej słówko, może i Tobie posieje
.

Andrzeju, wyjaśnij proszę, jaka jest różnica między hortensją ogrodową i krzewiastą. Dla mnie ?jaki jest koń każdy widzi?, to może paszczowo można pokazć różnice...Nie kumam tu czegoś...Hortensja to hortensja, to znaczy krzak właśnie.
Mariolu, w moim wątku rosną też kwiatki Geni

- e-genia
Felu z hortensjami tak jest ,że jedne ogrodowe ,inne krzewiaste ,bukietowe jeszcze nie wiem już jakie . Ale jak mówisz hortensja to hortensja , byle pięknie rosła .
Dziś nie będę zaśmiecać Ci wątku moimi kwiatami .
.
A co do zimy u mnie zbyt mało śniegu są czarne place ,I ja myślę że wcale tej zimy nie będzie , za chwilkę mróz zelży śnieg stopnieje , i znowu , szaro i buro .
Życzę słoneczka
Genia
Dziś nie będę zaśmiecać Ci wątku moimi kwiatami .

A co do zimy u mnie zbyt mało śniegu są czarne place ,I ja myślę że wcale tej zimy nie będzie , za chwilkę mróz zelży śnieg stopnieje , i znowu , szaro i buro .
Życzę słoneczka

Genia
- roslynn
- 1000p
- Od: 15 lut 2008, o 12:12
Ech, hortensje to i ja w końcu mam nadzieję zacząć sadzic, tylko nie wiem ile lat to potrwa
Swoją drogą piękne to kwiatki i bardzo stroją w ogrodzie

Swoją drogą piękne to kwiatki i bardzo stroją w ogrodzie

-
- 500p
- Od: 20 paź 2009, o 23:47

Miłego dnia życzę ja lecę szaleć w kuchni

- Andzia1
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
Wpadam szybciutko tylko się przywitać... Bardzo mam duże urwanie kapelusza w pracy, nie mam czasu nawet na śniadanie w pracy ech...
Zaglądam tylko i szybciutko czytam co piszecie i oglądam wspomnienia lata... Gieniu Twoje hortensje uroda dorównują tym bretońskim, które Fela nam pokazywała wcześniej na fotkach, są przepiękne

Zaglądam tylko i szybciutko czytam co piszecie i oglądam wspomnienia lata... Gieniu Twoje hortensje uroda dorównują tym bretońskim, które Fela nam pokazywała wcześniej na fotkach, są przepiękne

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
Feluś, hortensje ogrodowe wytwarzają zawiązki kwiatowe latem poprzedniego roku, więc w razie przemarznięcia nie kwitną - są po prostu wrażliwsze na mrozy od bukietowych i krzaczastych. Te ostatnie wczesną wiosną mocno się skraca, żeby się ładnie rozkrzewiły, bo one kwitną na pędach tegorocznych.
U mnie wczoraj i przedwczoraj był lekki mrozik i spadł śnieg, ale już dzisiaj wszystko - niestety- topnieje i robi się paskudne błoto. Takiej zimy nie lubię - szarej i mokrej...
Feluś, 5 stopni na plusie, to całkiem nieżle jak na grudzień
No, ale może nie w Bretanii, gdzie zimy są łagodne...
Pozdrawiam Cię cieplutko
i przesyłam hortensje bukietowe

U mnie wczoraj i przedwczoraj był lekki mrozik i spadł śnieg, ale już dzisiaj wszystko - niestety- topnieje i robi się paskudne błoto. Takiej zimy nie lubię - szarej i mokrej...
Feluś, 5 stopni na plusie, to całkiem nieżle jak na grudzień

Pozdrawiam Cię cieplutko

- Andrzej Max
- Od: 15 lip 2009, o 15:35
- Kontakt:
No właśnie Felu, taka jest różnica między krzewiastą a ogrodową, dlatego u mnie tylko krzewiaste, bukietowe stale by przemarzały, bo klimacik mam ostry, nawet w lecie przymrozek się zdarza...
Rh mi wcale nie chciały rosnąć, azalie zaczynają kwitnąć w maju, a magnolia
... pączek wypuściła we wrześniu...
Ciekawe jak jest z bukietowymi, bo coś nie doczytałem...
Rh mi wcale nie chciały rosnąć, azalie zaczynają kwitnąć w maju, a magnolia

Ciekawe jak jest z bukietowymi, bo coś nie doczytałem...

- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Feluś, jak tam u Ciebie złotko z tym mrozem, bo u nas STRASZNIE zimno. Zero w ciągu dnia a jutro ma być -2°C
w dzień i jeszcze gorzej w nocy bo -5°C.
Po co ja do tej Francji uciekłam by takie zimna jeszcze przeżywać
Chyba trzeba będzie się przeprowadzic do cieplejszych krajów
w dzień i jeszcze gorzej w nocy bo -5°C.
Po co ja do tej Francji uciekłam by takie zimna jeszcze przeżywać

Chyba trzeba będzie się przeprowadzic do cieplejszych krajów

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"