Świdośliwa (Amelanchier ) cz.1
Re: Świdośliwa
Przepraszam ale dla ścisłości - nazwaną na cześć lub opisaną po raz pierwszy przez tego lub tamtego pana, to są czyste gatunki.
Więc jak myślicie?Czy trzy metry wystarczy od krzewów owocowych??Aby rosła świdośliwa??
Pozdrawiam Ewa
Re: Jagodowe, bez problemu. (świdośliwa)
Witam.
Jakie odmiany możecie jeszcze polecic ???
Jakie odmiany możecie jeszcze polecic ???

- Margita
- 500p
- Od: 21 kwie 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja właśnie kupiłam HONEYWOOD i THIESSEN. Było jeszcze kilka innych odmian, ale pan w instytucie polecił mi te, jako najlepsze do jedzenia na surowo - a o to mi chodziło. Posadziłam je w odległości 2 metry w kierunku Pn-Pd. Będzie dobrze?
- Lex
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W jakim instytucie?
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
Jak najlepiej rozmnazac swidosliwe zeby nie tracila cech matecznych
przez siewki,przez sadzonki zielne-polzdrewniale,szczepienie ???
przez siewki,przez sadzonki zielne-polzdrewniale,szczepienie ???
-
- 200p
- Od: 3 paź 2012, o 22:04
- Kontakt:
Przez siewki sobie daruj - wyjdzie każda inna, najlepiej przez sadzonki. Szczepione są dobre jak chcesz prowadzić w formie drzewka a na plantacje tylko w formie krzewu.
Dereń jadalny(cornus mas)
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Szczepione na jarzębinie rosną znacznie szybciej niż sadzonkowane.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 200p
- Od: 3 paź 2012, o 22:04
- Kontakt:
A jak zbierzesz kombajnem z tej szczepionej na jarzebinie? Do przydomowych ogródków jak najbardziej. Sadzonkowane trzeba przycinać to się ładnie rozgrzewają.
Dereń jadalny(cornus mas)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 sty 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Seedkris jak wysoko szczepisz na jarzębinie tuz nad ziemią czy w formie piennej powyżej metra?
- seedkris
Szczepiłem na różnych wysokościach, 0,2- 1,5m. Jednoroczne szczepy i okulanty mają przyrost 0,6m do ponad 1m wys. Pąki szczytowe są pięknie założone, grube, kwiatowe. Mankamentem jest brak rozgałęzienia. Po uszczknięciu wierzchołka latem wydały pędy boczne. Z sadzonek przyrosty są dużo mniejsze. Jako podkładki użyłem też jabłoni i głogu. Tu przyrosty były dużo mniejsze.
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
Witaj,
czy mogę spytać sad wziąłeś podkładki jarzębiny? Czy stratyfikowałeś i wysiewałeś siewki czy to jakieś specjalne?
Moze tez tak zrobię, bo coś kiepsko u mnie świdośliwa rośnie, pewnie z powodu bardzo żyznej gliniastej i ciężkiej gleby.
Pozdrawiam serdecznie
czy mogę spytać sad wziąłeś podkładki jarzębiny? Czy stratyfikowałeś i wysiewałeś siewki czy to jakieś specjalne?
Moze tez tak zrobię, bo coś kiepsko u mnie świdośliwa rośnie, pewnie z powodu bardzo żyznej gliniastej i ciężkiej gleby.
Pozdrawiam serdecznie
- seedkris
Witam. Jarzębiny nie sieje. Mam swój lasek i w nim jest jej pełno. Wybieram takie jak mi pasuje. Od siewki do 2,5m drzewka. Wszystkie sadzę do doniczek i uszlachetniam. Tytułem próby zakładam po kilka oczek. Z 3 oczek mam w pierwszym roku ładne drzewko z kronka. Robię tez wielogatunkowe. Na górze oczka z aronii , niżej ze świdośliwy. Tak mam 2 w 1 na trzecim. Drzewka uprawiam w donicach na placu bo brak mi gruntu.