Pomidorki koktajlowe - 1cz.
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidorki koktajlowe ! - 1cz.(06.07- ....
Jako rozsada moga rosnąć , na dłużej za mało światła .
Pozdrawiam , kozula .
Pozdrawiam , kozula .
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam w planie 3 odmiany koktailowe: koralik, sprite i truskawkowy. Będą rosły w gruncie. Czy mogę puścić ich samopas i tylko przymocować do palików, czy trzeba je jakoś prowadzić, obrywać itd?
Pozdrawiam, Monika
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moniko , truskawkowe rosną bardzo silnie . Możesz je prowadzić na jeden lub więcej pędów i koniecznie musisz im usuwać wilki . Co do dwóch pozostałych na pewno jest parę osób z doświadczeniem w ich uprawie , tylko muszą wytrzeźwieć ... U siebie koralika troche przerzedzałam , bo właził mi na inne pomidory . Jak mu dasz dość miejsca będzie pewnie mógł rosnąć do woli .
Pozdrowienia , kozula .
Pozdrowienia , kozula .
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
Mam pytanie, znacie takie odmiany jak: Yellow Pearshaped, Vilma? 

Pozdrowienia
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Wiktorze, miałam w zeszłym roku YELLOW PEAR SHAPED - u mnie rosły w gruncie do wysokości ok. 1m , pomidorków jest mniej niż np. na koraliku, ale za to ładnie wyglądają - takie malutkie gruszeczki. W smaku jak żółty pomidor, delikatny, bardzo dobrze komponuje sie w sałatkach, można jeść kilogramami...
Vilmę widziałam u sąsiadów - rósł ładnie w donicach - niewysoki krzaczek obsypany czerwonymi owocami przez cały sezon. W smaku podobny do koralika - soczysty i słodki. Nie wiem jaki rośnie w gruncie
Vilmę widziałam u sąsiadów - rósł ładnie w donicach - niewysoki krzaczek obsypany czerwonymi owocami przez cały sezon. W smaku podobny do koralika - soczysty i słodki. Nie wiem jaki rośnie w gruncie

Pozdrawiam, Monika
Te żółte pomidorki od kilku lat sadzę w szklarni,bo w moim klimacie oprócz Koralika żaden pomidor w gruncie się nie udaje.
Jestem bardzo zadowolona.Rosną do wysokości 2,5 m.Są bardzo plenne i smaczne i co najważniejsze nie chorują.
Vilme miałam w skrzynkach na balkonie.Są to malutkie krzaczki (30 cm) oblepione pomidorkami,co widać na zdjęciach.

Jestem bardzo zadowolona.Rosną do wysokości 2,5 m.Są bardzo plenne i smaczne i co najważniejsze nie chorują.
Vilme miałam w skrzynkach na balkonie.Są to malutkie krzaczki (30 cm) oblepione pomidorkami,co widać na zdjęciach.

- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Ja z Vilmy nie jestem zadowolona - to pierwsze pomidorki, które zżarła u mnie zaraza... poza tym trochę mało ich na krzaczku było...
W tym roku poeksperymentuję z koktajlowymi lecz wysokimi
Yellow Pearshaped też miałam - w smaku były bezsmakowe ale ładnie wyglądały - często tworzyły podwójne lub potrójne grona owockami. Odmiana dość podatna na zarazę. Mimo, że była pryskana równorzędnie z pomidorami gruntowymi poległa dość sromotnie...
W tym roku poeksperymentuję z koktajlowymi lecz wysokimi

Yellow Pearshaped też miałam - w smaku były bezsmakowe ale ładnie wyglądały - często tworzyły podwójne lub potrójne grona owockami. Odmiana dość podatna na zarazę. Mimo, że była pryskana równorzędnie z pomidorami gruntowymi poległa dość sromotnie...
-
- 100p
- Od: 2 sty 2010, o 22:27
U mnie też Yellow Pearshaped były bez smaku
Nie polecam, chyba że jako ozdobne.

Ja natomiast z Vilmy byłam zadowolona.Potraktowałam je jako ozdobę,ponieważ rosły w niewielkiej skrzynce na balkonie.
Przyjemnie było popatrzeć i od czasu do czasu sobie skubnąć pomidorka.Była jakaś odmiana od widoku corocznie sadzonych pelargonii.
Na balkonie posadziłam także takie odmiany pomidorów koktajlowych,jak Sungella,Ola Polka i Maskotka .Niestety u mnie się zupełnie nie sprawdziły.Mam balkon południowy i korzenie im się chyba "upiekły" pomimo dwukrotnego podlewania w ciągu dnia.Zbiory były mizerne,a i same rośliny też nie były ozdobą.Musiałyby chyba być posadzone w dużych pojemnikach,ale ile trzeba by było nadźwigać się po schodach ziemi.
Jeśli chodzi o smak pomidorów to nie zabieram zdania,bo ja raczej nie jestem ich wielbicielką.Wolę gruntowe ogórki.
Przyjemnie było popatrzeć i od czasu do czasu sobie skubnąć pomidorka.Była jakaś odmiana od widoku corocznie sadzonych pelargonii.
Na balkonie posadziłam także takie odmiany pomidorów koktajlowych,jak Sungella,Ola Polka i Maskotka .Niestety u mnie się zupełnie nie sprawdziły.Mam balkon południowy i korzenie im się chyba "upiekły" pomimo dwukrotnego podlewania w ciągu dnia.Zbiory były mizerne,a i same rośliny też nie były ozdobą.Musiałyby chyba być posadzone w dużych pojemnikach,ale ile trzeba by było nadźwigać się po schodach ziemi.
Jeśli chodzi o smak pomidorów to nie zabieram zdania,bo ja raczej nie jestem ich wielbicielką.Wolę gruntowe ogórki.
-
- 100p
Czy ktoś ma doświadczenia z uprawą odmiany ILDI? Ma małe żółte pomidorki, do 150 owoców w gronie. Wyglądają apetycznie 
Poniżej zdjęcie,które znalazłam w sieci (http://www.thompson-morgan.com/seeds1/product/404/1/ ):

Poniżej zdjęcie,które znalazłam w sieci (http://www.thompson-morgan.com/seeds1/product/404/1/ ):

-
- 100p
Czyżby żaden z forumowiczów/ek nie uprawiał tej odmiany? W takim razie będę pierwsza
, bo właśnie zakupiłam nasiona tych pomidorków
.

Re:
kozula pisze:Właśnie tak , jeśli te wysiane z nasion wydłubanych z owoców są jednakowe , w następnym roku też powtórzą , natomiast jeśli są różne , wybieramy te najlepsze . Jeśli to była odmiana F1 , najgorszy bałagan mamy w pierwszym roku . W drugim roku jest już trochę lepiej , od trzeciego roku sa coraz bardziej podobne do siebie .MagdaMisia pisze:Zaryzykować zawsze wartoa potem wybrać co najlepsze
Moje 3 szt. wysiane z owoców o kształcie truskawki sa bardzo różne . Jeden do jedzenia zamiast cukierków ( bardzo słodki , ale bez mdławego posmaku ) , drugi średnio słodki ( ten z ogromnymi gronami ) , trzeci mało słodki , z mocnym pomidorowym aromatem .
Dzisiaj oskubałam krzaczek z wielkimi gronami . Z jednego grona zebrałam 140 owoców i jeszcze ze 40 zostało . W sumie dzisiejszy zbiór z tego krzaka 2,6 kg i jeszcze pewnie z tyle zielonych rośnie .
Pozdrawiam , kozula .
Kozulo droga, a posiadasz te nasionka z tych krzaczków pomidorków.Tak bym chciała spróbować uprawiać ich u siebie. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam. Bogumiłka.
- ra_barbara
- Od: 15 sty 2010, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
WITAM BARDZO serdecznie
Jestem świeżo nabyta na tym forum.I akurat do was na te pomidorki trafiłam.
Otóż to są moje ulubione pomidory, ponieważ same sie rozsiewają , więc je pikuję kiedy je zauważę, że już wyrosły.Nigdy nie sieję nowych.
Nigdy też nie zdażyło mi się by zaatakowała je jakakolwiek choroba.
Są zdrowe smaczne i zawsze pod ręką.Dzieci szczególnie uwielbiają, zrywanie z krzaczków i prosto do buzi.
Jak mam ich nadmiar rozdaje sasiadom.
Rozsadzam je też do doniczek, pieknie komponują sie z kwiatami.

Jestem świeżo nabyta na tym forum.I akurat do was na te pomidorki trafiłam.
Otóż to są moje ulubione pomidory, ponieważ same sie rozsiewają , więc je pikuję kiedy je zauważę, że już wyrosły.Nigdy nie sieję nowych.
Nigdy też nie zdażyło mi się by zaatakowała je jakakolwiek choroba.
Są zdrowe smaczne i zawsze pod ręką.Dzieci szczególnie uwielbiają, zrywanie z krzaczków i prosto do buzi.
Jak mam ich nadmiar rozdaje sasiadom.
Rozsadzam je też do doniczek, pieknie komponują sie z kwiatami.
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
No nie
ja też chcę te pomidorki
jak się nazywają to może gdzieś dostanę, bo ja miałam koralika, ale teraz chcę spróbować tych, bo jest ich tak dużo
Może mnie ktoś poratuje tymi
pomidorkami 

- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08

No i oczywiście znowu nie zdążyłam na nasionko!!

serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;