Kolekcje Floriana cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.3

Post »

Ach te twoje piękne dalie.
można na nie patrzeć i patrzeć bez końca.
Dziś na moim podium stoją: 'Mas Angora' 'Erna Panzer', Yellow Spider'.
Oj będę wzychać
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Rozumiem, rozumiem. A zadrzechnie owszem, u nas powszechne. Pamiętam jak pierwszy raz taką w życiu zobaczyłem, niedługo po mojej przeprowadzce do Francji. Szczęka mi opadła, że takie to wielkie i takie ciemnofioletowe i długo szukałem cóż to za zwierzę. Zresztą z ociepleniem klimatycznym wiele zmian zachodzi. W Polsce zadrzechnie powróciły, modliszki, które były niesamowitą rzadkością stają się coraz bardziej powszechne…

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Agnieszko dziękuję. Trawy są piękne zarówno w ogrodzie jak i we florystyce. Moi klienci coraz bardziej się do nich przekonują i doceniają ich trwałość. Do dzielżanów nie muszę specjalnie przekonywać, bo mają duże wzięcie. Ciekawostką jest to, że inne letnie kwiaty żółte, np rudbekie, słoneczniczki nie cieszą się taką popularnością jak dzielżany. A te w innych kolorach podobają się jeszcze bardziej.
Z wystawą w Rybniku nie mam nic wspólnego od kilku lat. Właśnie wróciłem z dużo większej i ładniejszej wystawy daliowej, która co roku odbywa się niedaleko Pardubic w Czechach.

Obrazek

Obrazek

Dziękuję Aniu. Skoro podobają Ci się wymienione dalie - proponuję następne:
Pokazywałem już tę dalię z mojego ogrodu. Jest tak piękna że jeszcze raz z wystawy:
'Trully Scrumptious'
Obrazek

I znana czeska odmiana 'Kokoska'
Obrazek

Trochę pobawiliśmy się kolorami w układaniu kompozycji na wystawie:
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Florianie
Cudne okazy ;:138 Najmroczniejsza najpiękniejsza. Szkoda ,że gipsówki nie masz albo statice.
Fiolety też obłędne.
Gratuluję z całego serducha :!:
Widzę puchar i się domyślam ;:224
Wiesz ,ale by był obciach dla mnie ,jak bym do Rybnika pojechała specjalnie na wystawę i szukała Floriana :;230
Już miałam połączenie obczajone ;:224
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Niesamowite wrażenie robią dalie w takich ilościach, Florianie :) Prze-pię-kne! :shock:
I gratuluję. :)

Ja coś za mało zacięcia mam do wykopywania dalii jesienią. Ledwie wystarcza mi go na wykopywanie mieczyków :lol:
Awatar użytkownika
magda111123
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:14

Post »

Florianie jak zawsze wspaniałe dalie prezentujesz. Chętnie wybrałabym się kiedyś na taką wystawę, nacieszyć oczy kolorami. Niestety w moich okolicach(podkarpackie) nie spotkałam się nigdzie z wystawa daliową.
Pozdrawiam, Magdalena
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

pelagia72 pisze: 31 sie 2024, o 22:25 Wiesz ,ale by był obciach dla mnie ,jak bym do Rybnika pojechała specjalnie na wystawę i szukała Floriana
Agnieszko, ja mam blisko, a nigdy nie byłem na rybnickiej wystawie - zawsze imprezowałem na swoich urodzinach w tym czasie. Teraz mam spokojne sumienie :wink: :D
Jacku gratuluję wystawy i pięknych wiązanek, no i nagród, bo Agnieszka na pewno słusznie zauważyła puchar.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Any
W takim razie przyjmij od Forumowiczki serdeczne życzenia zdrowia i miłych chwil na działce ;:196
Moje linki
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki, jakbyś zgadł - modliszkę też po raz pierwszy spotkałem w ogrodzie kilka miesięcy temu. Pamiętam, że nieroztropnie spacerowała po podjeździe i przeniosłem ją na rabatę. Jakoś specjalnie się nie bała :)
Nikandra - lubię ją z kilku powodów
1. jest bezobsługowa (sama się sieje)
2. kwiaty niebieskie czyli rzadziej występujące niż inne kolory
3. bezproblemowa
4. nasienniki świetne we florystyce
Obrazek

Obrazek

Agnieszko, dziękuję. Gipsówka już dawno przekwitła a sztaticy faktycznie nie dorobiłem się jeszcze.
Faktycznie, w Rybniku nie wiedzieliby, o kogo chodzi. Mam w tym roku 4 wystawy w Czechach i to mi w zupełności wystarczy.

Obrazek

A skoro o naszych sąsiadach mowa, to jeszcze jedna odmiana czeska o bardzo intensywnym kolorze
'František Mašek'
Obrazek
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Witaj Florianie ,podziwiam i co ci powiem ,na pewno sam wiesz że jesteś Mega,Super i w ogóle ;:215 ;:138
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Oj podobają mi się te twoje dalijki, oj podobają i to bardzo.
Ta jasno-fioletowa w prawym rogu na 1 zdjęciu.
I Trully Scrumptious' cudne :) ;:215
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgorzato dziękuję. Tak, wykopki daliowe, a potem przechowywanie karp mogą odstraszyć nie jedną osobę. Jeszcze niecałe 2 miesiące i u mnie zacznie się ten coroczny rytuał. Ale póki co pełnia kwitnienia dalii i pełnia cięcia.
'Enyo' - ta odmiana imponuje wielkością
Obrazek
'Gladiator' - kolejna z wielkokwiatowych dalii
Obrazek

Magdo, dziękuję. U nas kilka są wystawy jak nie na Śląsku to w Czechach. W piątek jadę na kolejną do Czech i to bardzo blisko.
Tak mi się dziś na wielkie dalie zebrało, że pokażę kolejne.
'Hapet Goliath', wielka, charakterna, kaktusowa dalia
Obrazek

'Bonaventure', daliom żółtym najtrudniej jest się przebić; jest ich dużo, czasem mało wyraziste, mające mniejszy fanklub. Zatem trzeba je trochę wesprzeć 8-)
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie
Jestem bardzo ciekawa ,w Ostravie :?:
Dalie cudne ,choć pastelowe i białe podobają się mnie najbardziej :D
Aaaa miałam Tobie napisać ,że ostatnio wpadł mi w oczy artykuł o brukowanych ulicach we Wro.
Co prawda ''płaskie'' kocie łby , ale niszczą samochody. Nie wiedziałam ,że nawet w centrum / zresztą mieści się tam redakcja gazety MPO/ pokutuje wciąż kostka poniemiecka. ;:219
Moje linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

No modliszki zdecydowanie nie są płochliwymi zwierzętami.

Zastanawiam się, czemu nigdy nie miałem u siebie nikandry. Będę musiał spróbować.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rzadko tu zaglądam ale wrzesień jest mega pracowity i na przyjemności, jakim jest niewątpliwie FO nie starcza już czasu ani siły (zasypiam, próbując trochę tu poczytać czy popisać). Zatem spróbuję trochę nadrobić w odpisywaniu.
Andrzeju dziękuję. Wystawa pod Pardubicami to już wspomnienie, bo za mną dwie kolejne wystawy.
Co do wystawy w Rybniku - dla jednych jest Wydarzeniem przez duże "W" inni skorzystają z innych atrakcji ogrodniczych czy wystawowych, tak jak ja zrobiłem (i nie bez żalu).
Kolejna wystawa odbyła się w Hejnicach w zsekularyzowanym kościele, co u naszych sąsiadów nie jest niczym wyjątkowym:
Obrazek,

Obrazek,

Lojka, bardzo dziękuję. Śpieszę jednak wyjaśnić, że większość pokazywanych kompozycji z wystawy nie ja wykonałem. Każdy aranżował swoje dalie i swoje stanowisko na wystawie. Te najokazalsze były robione przez gospodarstwa ogrodnicze i kilkuosobowe zespoły z tychże firm. My mieliśmy skromne stanowisko i zbyt mało czasu, by porobić kompozycje na poziomie florystycznym. Ale i tak było fajnie. A florystycznie to mogę się bardziej wykazać, robiąc kompozycje do kościoła:
Obrazek

Albo w pracy - oczywiście z daliami z roli głównej:
Obrazek

Aniu, dziękuję. 'Trully Scrumptious' w mojej kolekcji wysuwa się na najładniejszą dalię wśród różu pudrowego i oczywiście związanymi z tym kompozycjami ślubnymi. Oprócz koloru podstawowego ma jeszcze domieszkę bieli i kremu, a poza tym idealne proporcje, czyli nie za duża, nie za mała, z oryginalnym ułożeniem płatków. A wysuwa się na czoło dlatego, że świetnie współpracowała podczas ukorzeniania i sadzonkowania dalii więc mam sporo krzaczków.

Inna topowa dalia ślubna 'Cafe au Lait' w tym roku nie zawodzi. Wreszcie! Dziś była zrywana do ślubu:
Obrazek

Na odkrycie i bycie dalią topową czeka 'Netherton Cindy'. Ma potencjał - dobra kolorystyka między delikatnym różem a beżem i również uzyskałem z niej wiele sadzonek zatem w przyszłym sezonie może obficie kwitnąć:

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”