Różana hacjenda Anego

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Różana hacjenda Anego

Post »

Witam serdecznie :wit

Najważniejsza wiadomość - w poniedziałek (było by w niedzielę ale była wtedy tak piękna pogoda, że poszliśmy z kijkami na 14 km spacer po okolicy) więc w poniedziałek ukończyłem układankę :heja
Układałem codziennie od 2 godz. do 5-6
Przez te 2 m-ce były tylko dwie przerwy - raz 7 dni, drugi raz 3 dni i jeszcze 2x po 1 dniu.

Obrazek

Ostatnie zdjęcia róż - 10 XI
ta pierwsza rosnąca nad furtką, kwitnie tylko raz - w tym roku po raz pierwszy od 15 lat ponowiła kwitnienie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję Arkadiuszu za miłe słowa. Staram się pokazać urodę roślin.

Będą krokusiki odłożone Jadziu, mówiłem, że zebrałem nasiona pigmejki i wysiałem w doniczce (w linku co mi podałaś, było mówione, że muszą przezimować) i .... kot przewrócił doniczkę i wysypał :( zebrałem ziemię ale w którym miejscu są tam teraz nasiona .... nie wiem :(

Joanno, bukszpany ładnie rosną - nie dam się tym robalom :wink: a puzzle, jak widzisz ułożyłem. Teraz zacząłem je naklejać - dzisiaj przełożyłem już 1/3 obrazka.

Bardzo miłe słowa Jolka ;:333 i ... nie mylisz się - w sezonie mieszkam na ogrodzie :heja
Doradzić w sprawie krzewów ... chyba nie pomogę - karczuję co się da, by rosły róże i kwiaty :;230
Może nie do końca, bo rosną np. różaneczniki - warto mieć taką rabatę z kilkoma różnymi, wysokimi i niskimi, z różanecznikami bo są zimozielone i azaliami gubiącymi liście.
Mamy też jedną tawułę japońską, dwa berberysy o różnych kolorach, biały i różowy hibiskus ogrodowy, dwie różne budleje, lilak Meyera ...
Aha - miało być bezobsługowo - są takie rośliny? ;:306

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i .... byle do wiosny :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Cześć Andrzeju gratulacje - te puzle to mega ciężki kaliber nie znam się na tym ale chyba słyszałam że takie okazy to kleją na stałe i potem lakierują?Nie chciałabym gadać głupot żebyś sobie pracy nie zepsuł ale jakoś tak kojarzę ,kiedyś coś mnie doleciało.
Jeśli o krzewy chodzi to po trochę wszystkie oprócz azalii mam tylko tak rozsiane trochę tu,trochę tam że efektu nie widać.Żeby na górce było coś widać a nie zabałaganić to muszę chyba przejść na powtarzalność krzewów i wtedy jakoś to będzie wyglądać ,pomyślimy nad tym.Wiem czego mi brakuje krzewuszek,ostatnio zamiast krzewuszek przysłali mi tawułki ale już nie odsyłałam.Jutro pewnie będziesz szalał po ogrodzie więc dużo słoneczka życzę bo to tej jesieni deficyt. :wit ;:3
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, tak Jolka - już mam podklejone ok 1/3 puzzli na nowej płycie - będzie obraz, bo i ramki zrobiłem :)
Więc jutro dalsze klejenie :;230
Dwie krzewuszki też mamy - wychowałem je sobie z urwanych patyczków. To jeszcze podpowiem - sąsiadka posadziła wzdłuż ogrodzenia sporo pęcherznic - bardzo ładnie wyglądają.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Super pomysł mam i tę żółtą o jaskrawych listkach na wiosnę i czerwoną tylko ta druga byłaby już pięknym krzakiem gdyby mój M nie podcinał jej do jednego patyczka na dole bo mu było źle kosić więc musi być konkretne przesadzenie i konkretna rekonwalescencja z ogrodzeniem wręcz przed bezlitosną ręką EMA ;:223 Nie idzie takiemu wytłumaczyć jak nie czuje tego bluzza ogrodowego ;:185 Jak myślisz jeden krzak czerwonej jeden żółtej czy grupowo zrobić szpaler np.3 takie 3 takie. :wit
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Witaj Andrzeju
No , no widoczek z puzzli ładny.
Twoje róże piękne , u mnie też jeszcze są nawet zawiązują nowe pączki.
Widzę, że grzybki na wigilię już masz.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Gratulacje z powodu ukończenia układania tych puzzli :) ani trochę nie wyglądają na łatwe :wink:
Szałwia 'Amistad' piękna - rewelacyjny kolor kwiatów :)
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit słownik czna chryzantema :D
Piękne róże. :D
No i gratulacje za ułożenie widoczku z puszki. Misterna praca. I wymaga dużo cierpliwości. ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Andrzej poszalałam dzisiaj ja w ogrodzie na górce 1/4 działki zgrabiłam ,resztę chyba śnieg pokryje bo nie prędko będzie wolne ,chciałam się zapytać czy masz hibiskus błotny ten z dużym kwiatem ja choruje jeszcze na czerwony i zastanawiam się czy nie posadzić go na górce tylko tam cięższe warunki ziemia gliniasta więcej wieje i szaleją kury sąsiada :pogon :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Andrzeju ;:303 ;:303 ;:303 za piękny i pracowity obraz miszczu, bo dla mnie to czarna magia .Sporo jeszcze kwitnie u Was u mnie już raczej koniec sezonu tylko liść sypie się gęsto ze wszystkich stron .Dzisiaj posadziłam ostatnie tulipany i narcyzy było tego "sporo " ,bo3 paczki po parę sztuk :wink: Zobaczymy co wiosną zakwitnie z tego
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się, że jesteście :wit
Dziękuję za gratulacje za ułożenie puzzli ;:180
Na początku było ciężko ale potem tak mi się spodobało, że potrafiłem wyskoczyć choćby na pół godz. przed obiadem, by parę elementów dopasować, a po obiedzie nieraz nawet nie miałem czasu kawy zaparzyć, tak byłem zainteresowany układaniem i nieraz w ciemnościach wracałem do domu.
Dzięki ułożeniu mogłem wykorzystać te dwie piękne niedziele na długie kilkunastokilometrowe spacery z żoną po okolicy.

Pierwsza
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Druga
Obrazek

Obrazek

Jolka, nie podpowiem ci jak sadzić rośliny, bo każdy ma inny gust ale jeśli by to miały być kwitnące, to proponuję posadzić obok siebie nie tylko o różnych kolorach ale i o różnych porach kwitnienia - będzie wtedy zawsze kolorowo.
Hibiskusów błotnych nie mamy, a właściwie to je mamy :wink: w ub.r. dostałem kilka gniazd nasiennych jednego i jedną kulkę innego - posiałem wiosną i wyrósł jeden - padł. Posiałem drugi raz i wyrosły dwa - wystawiłem na balkon - padły. Posiałem resztę nasion już na ogrodzie i wyrosło w doniczce 8 - jak były spore to posadziłem je w różnych miejscach ogrodu. Czas pokaże czy będą.
Kaktusy już w domu a jednemu nadal zachciewa się kwitnąć.
Obrazek

Ewo, zapas grzybów zrobiłem :) ale jeszcze rosną - na spacerze w lesie widzieliśmy ludzi ze zbiorami. Za to zauważyłem, że uszaki w tym roku wcześniej się pojawiły. Wybiorę się niedługo by zrobić zapas. Dla tych co nie wiedzą co to - to ucho bzowe (rośnie najczęściej na dzikim bzie) dalej nie wiecie? No to powiem - kupujecie je w chińskich potrawkach jako grzyby mun, bo to taka ładna nazwa :wink:
Obrazek

Karolu, masz rację - Szałwia 'Amistad' ma piękny kolor. W tym roku nie pobrałem szczepek, ale wykopałem je, wsadziłem do donic i schowałem na pięterku przy oknie. Tak mi się udało jedną przechować w ub.r. Mam nadzieję, że zima lekka będzie.
Ciekawe co oznacza odlot dzikich gęsi na wschód ...
Obrazek

Aniu, tę chryzantemę w następnym roku przesadzę na bardziej słoneczne miejsce, może zakwitnie wcześniej.
A krokusy nadal kwitną.
Obrazek

Obrazek

Oj tak Jadziu, lecą liście. Nasze już wyzbierałem ale codziennie dosypuje z dębów przy ulicy.
Też w końcu posadziłem tulipany i lilie - sporo roślin wykopałem, poprzesadzałem, pozmieniałem - bo wiesz, że ja musze być w ruchu i nie lubię monotonii ;:306 jedna nowa rabatka zostawiona dla dalii
Nie dowiedziałem się czy ten cyklamen zimuje, czy nie. Postanowiłem go zostawić- trochę podsypałem i obłożę jeszcze gałązkami a na wiosnę dowiem się czy zimuje ;:224
Obrazek

Obrazek

Jesień ... coraz bliżej zimy ...
zebrałem więc ostatnie pomidory :D pamiętacie jak pisałem, że ponad 20 krzewów wyciąłem bo przyszła zaraza - zmęczyłem się, czasu brakło i 3 krzewy zostały. Okazało się że rosną i rosły aż do teraz ;:138
Obrazek

Trzymajcie się ciepło i przede wszystkim zdrowo.
Pozdrawiam :wit
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Listopadowe pomidory to ewenement i to w dodatku zdrowe ;:303 ;:303 W ubiegłym roku też miałam swoje tak długo, a w tym klapa na całym froncie . Piękne fotki krajobrazowe .Andrzeju jakby to było gdybyśmy nie robili zmian na rabatach byłoby monotonnie :;230 a i nie mielibyśmy zajecia
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja nie mogę a człowiek myśli że te grzyby mun to z dalekich chin przywożą ,a to taki wynalazek?! :wit Powiem że ludzie jedzą tego chyba dużo bo schodzi na potęgę,podobnie jak kiełki bambusa. :wit
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Andrzeju, zaciekawiłeś mnie tymi grzybami, też myślałam że rosną w Chinach. ;:oj Człowiek całe życie się uczy a i tak głupi umiera. ;:223
Gratuluję ukończenia puzłowego dzieła i czasu mu poświęconego. ;:433 ;:433
Pomidorki o tej porze ;:oj a nasze już dawno zjedzone, bo nawet te zielone zdążyły szybko się wybarwić. ;:108
Dzikie gęsi wyczuły zbliżającą się zimę, szybko się spakowały i w drogę do cieplejszych rejonów.
Krokusy cieszą się z pięknej pogody, bo niebawem śnieg ich przydusi, ciekawe czy przetrwa cyklamen, pewno tak bo zimy teraz łagodne. ;:215
Życzę Wam zdrówka i kolejnych, miłych wycieczek po okolicy i nie tylko. ;:167 ;:33 ;:33 :wit
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za dobre słowo Jadziu, Jolu, Stasiu ;:168
Prawda, że was zadziwiłem?
Grzyby, owe uszaki zbieram od niemal 10 lat - teraz znowu niektórzy się zdziwią - czasem są one suche, gdy mało było deszczów ale też je zbieram bo po zanurzeniu w wodzie, nawet pięciokrotnie potrafią zwiększyć objętość. Potem je siekam i do zamrażarki. Używamy do takich samych potrawek typu chińskiego, lecz samodzielnie zrobionych - grzyby, warzywa i przesmażone piersi kurczaka + ryż.
A pomidory ... zdjęcie zrobiłem 9 XI i zabrałem ostatnie do domu 20-tego Jeszcze nigdy tak długo nie mieliśmy pomidorów.

W sobotę robiłem kiełbasy - wędziłem w poniedziałek. Cały dzień byłem na ogrodzie więc już wszystko porobiłem co było do zrobienia :heja

Przez te puzzle opóźniłem o miesiąc, zimowy turnus rekreacyjny, ale sprzęt już poustawiałem (więcej tego niż na zdjęciu) ;:224
w tym tygodniu lekka rozgrzewka i od grudnia codzienne dbanie o formę. Z końcem lutego, jak co roku, sprzęt idzie w odstawkę - zaczynają sie wtedy inne ćwiczenia :wink:

Obrazek

Gdy spojrzałem na zdjęcie to mi się przypomniało - kiełbasy już dosychały w wędzarni, a ja położyłem się na chwileczkę na widocznej sofie i ... 45 min. podrzemałem - w październiku potrafiłem spać na ogrodzie ale w listopadzie (i to na koniec miesiąca) był to pierwszy raz i do tego nie było palone w piecu :)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i .... byle do wiosny.
Na pewno jeszcze tu zajrzę, bo tęskno będzie :wink: a wtedy uraczę wspominkowymi zdjęciami. :wit
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Czekamy na te wspominki.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”