Sasanka( Pulsatilla)- uprawa ,wysiew nasion,problemy itp.
Re: Sasanka- Pulsatilla
Wygląda na jakąś odmianową, może dlatego zginęła.U mnie odmianowe okazały się krótkotrwałe.Najlepiej mi rośnie dość wysoki, zwykły gatunek z nasion, same się też wysiewają i zostawiam je tam gdzie się wysiały.
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W takim razie muszę zaopatrzyć się w nasiona i spróbować wyhodować sasankę w ten sposób:) Bardzo mi się te roślinki podobają, także jak już przekwitną. Tę niebiesko-fioletową na zdjęciu dostałam z podziału kłącza.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Dzielenia nie lubią, więc to też mogła być przyczyna jej utraty.Ja swoją zwykłą kupiłam jako sadzonkę, ale z nasion też można, choć czasem są problemy z kupnymi nasionami ze wschodami w warunkach domowych.Poczytaj gdzieś, może jakieś istotne wskazówki znajdziesz.
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Dzięki, Selli:)
W tym roku biorę się za siew kilku bylin, spróbuję i z sasanką.
W tym roku biorę się za siew kilku bylin, spróbuję i z sasanką.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja właściwie nigdy nie zastanawiałam się jakie warunki lubi sasanka, u mnie rośnie przy różach i wygląda że jest jej dobrze bo kwitła kilka razy w roku w maju, sierpniu i grudniu

Pozdrawiam Ela
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
A czy nasiona sasanki wymagają jakiegoś przechłodzenia czy wystarczy je posiać teraz np,w doniczce i czekać?
- Eliza52
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z tego co wiem to sasankę sieje się od razu po zebraniu nasion, ja przynajmniej tak robiłam 

Pozdrawiam Ela
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Moje zamieszkały w zamrażarce i udało się 

-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
Wobec powyższego moje włożyłam właśnie do lodówki i potrzymam je trochę. Niech skruszeją.
Posiałam sasanki 29 stycznia, przez tydzień stały w nieogrzewanym garażu (temp. prawie taka jak na dworze-mrozu nie było). Teraz wniosłam do domu na parapet (temp16-18 stopni). Mam nadzieję, że coś mi z tego wyrośnie, bo na moim opakowaniu nie ma żadnej informacji o trzymaniu w niskich temp., tylko, żeby siać do gruntu kwiecień/maj w temp.15 stopni. Zrobiłam trochę inaczej ze względu na inną porę siania, bo w maju chcę je już wsadzić na miejsce stałe-wyczytałam gdzieś (już nie pamiętam gdzie-bo sporo czytałam o różnych roślinach i nie wiem gdzie o czym), by po posianiu przez 7-10 dni trzymać w temp.ok.10 stopni a później przenieść do pomieszczenia 18-20. Nie wiem czy zrobiłam dobrze, ale mam nadzieję, że tak.
- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
-
- 50p
- Od: 27 lis 2012, o 11:23
Sasanki maja korzeń palowy jak marchew lubią suche miejsca, bo sobie poradzą, dużo słońca i ziemie zasadowa ,wapienna .Ze względu na głęboki korzeń nie lubią przesadzania, w cieniu dają rade ale nie kwitną tak pięknie, lubią skalniak, siać trzeba płytko prawie po wierzchu.
Ja nasion nie stratyfikuje, schładzam i kielkuja nawet nie siane od razu po zbiorze lecz na wiosnę
.
Ja nasion nie stratyfikuje, schładzam i kielkuja nawet nie siane od razu po zbiorze lecz na wiosnę