Zaczynam - rogalm1 cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

Witam po weekendzie! Było cudownie, pogoda jak marzenie i radość ze studni nie do opisania! Najważniejsze, że straty nie sa duże, bo bardzo sie tego bałam, moje sosny nie dały się i dalej pięknie rosną! Chwilowo kupiliśmy pompę tanią, która wywołuje drgania i podobno dobrze oczyści studnię, bo niestety studniarze nie zrobili tego do końca. Pewnie jak byśmy byli na miejscu to byśmy tego dopilnowali, ale już w niedzielę lała się czysta woda, a sąsiad obiecał, że codziennie na godzinkę włączy pompę i jak przyjedziemy na następny weekend to już będzie kryształ. Myślę, że powinnam ją dać gdzieś do przebadania, bo to jednak będą pić dzieci dość wrażliwe żołądkowo, muszę tylko sprawdzić gdzie to w Krakowie można zrobić.

Tak wygląda moja studnia w środku, są zabetonowane trzy kręgi a potem wąska rurka, lustro wody na 16 metrach
Obrazek

tutaj sąsiad zakłada nam pompę

Obrazek

a taka okropna woda lała się po załączeniu pompy

Obrazek
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje warzywa zostały wreszcie podlane, niektóre nawet mlekiem - zgodnie z przepisami Erazma, pomidory zaczynają kwitnąć

Obrazek

i zaczynają kwitnąć kwiatki, nazwy nieznane

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i zaczynają kwitnąć róże

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kogra pisze:Ależ Moniko dzieje się w tym ogrodzie - nie można nadążyć za wami. :wink: :lol:
Czy coś już w piecyku się upiekło?
A jak sprawa z jeżynami pod lasem? Podobno już rosną u nas pierwsze grzyby - czy w twoim lasku rosną też jakieś? A może kozaczki pod brzozami ?
Moniko a co z grządkami z których wypłukane zostały zasiewy , czy coś na nich wzeszło ?
Macie takie tempo w rozwoju, że się już pogubiłam w szczegółach. Może wkleisz trochę zdjęć z perspektywą działki, bo pewno dużo się zmieniło. :roll:
Znaleźliśmy w niedzielę 4 kozaczki i półtora litra jagód, po naszemu borówek!

na tych wypłukanych grządkach prawie nic nie wzeszło :( trudno, posialiśmy nowe może tym razem sie uda!

Jeżyny i osiki systematycznie wycinamy ale to gorsze niż walka z wiatrakami, a najgorsze, że zaczęły strasznie rosnąć chwasty i nie nadążamy z plewieniem!
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pomidory jak widać na zdjęciu masz zdrowe. Pamiętaj oprysk mlekiem co 7 dni - nie można się spóźnić nawet o 1 dzień. W razie plam na liściach pozostaje chemia. Nie wiem jak mleko chroni pomidory rosnące w gruncie - bez osłony.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Witaj słonko ..strasznie byłam ciekawa ...juz jest ok prawie ok a będzie coraz lepiej.
Twoje uprawy radzą sobie doskonale :)
Życzę Ci wszystkiego najlepszego i pozdrawiam ;:136 ;:109
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raczek pisze:Ja ostatnio nie nadążam za bieżącymi informacjami.
Moniko bardzo się cieszę,że masz już wodę.
Czy canny mają już liście?
czy to o to pytasz?
Obrazek

z jednej strony działki mają liście bordowe a zdrugiej normalne zielone, od czego to zależy?
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Moniko !
Zawsze w poniedziałek - no nie tylko, ale w poniedziałek szczególnie - zaglądam do Ciebie i chłonę nowe wieści.
Wiem że wtedy mogę liczyć na zdjęcia i relacje z pobytu na Twojej działce.
I nigdy się jeszcze nie zawiodłam.
Rozszyfruję Ci kwiatki.
Pierwszy to dzwonek skupiony, drugi to ostróżka a trzeci to rudbekia - u nas nazywają ja tez studentką, nie wiem czemu ;:24
Moniko, z grzybków pewnie zrobiłaś jajochę ?
A z jagódkami co ?

Kany mają różne kolory liści, i to jest normalne, zależy od odmiany.
.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Kolor liści zależy od odmiany paciorecznika :D :D :D
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zapomniałam się jeszcze pochwalić moim ziołowym mini ogródkiem - powoli zaczyna się rozrastać!

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

po kolei jak na zdjęciach
szałwia lekarska
hyzop
estragon
oregano
melisa cytrynowa
mięta imbirowa
oregano
oregano
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

1. Jeszcze zapomniałam napisać, że pani od wiercenia studni do tej pory sie nie odezwała - jak dobrze Jolu, ze mnie namówiłaś żebym ja olała

2. Żeby nikt nie myślał, że mając prąd i wodę kończymy na ten rok inwestycje to pokażę, co na nas czeka - słupy pod taras zostały wylane dwa tygodnie temu, a od piątku mąż z sąsiadem zaczynają budowę tarasu!, którego dach będzie też nad naszym domkiem, na tym zdjęciu najlepiej zobaczycie jak mam "pod górkę", bo tak wysoki musi być słup, żeby przyczepa stała prosto! Z tyłu domku, słupek niewiele wystaje ponad ziemię - na 6 metrach taka różnica poziomów!

Obrazek

Obrazek

Aniu, Jolu, Grażynko, Krzysztofie, Krysiu, Gabrysiu, Erazmie, Agnieszko - cieszę się, że przejmujecie się naszymi problemami, dziękuję za wszystkie rady, podpowiedzi - wszystko czytam po kilka razy żeby się w mózgownicy zakodowało!
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p
Od: 8 kwie 2008, o 12:42

Post »

a może korzystając z różnicy poziomów zróbcie pod tarasem schowek na np. narzędzia i rzadziej używane rzeczy? Tylko wtedy łatwiej było by zacząć od podłogi takiego schowka, niż od tarasu.... Albo niech to będzie piwniczka na wino ;)
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
ten się nie myli co nic nie robi
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

coccinella pisze:a może korzystając z różnicy poziomów zróbcie pod tarasem schowek na np. narzędzia i rzadziej używane rzeczy? Tylko wtedy łatwiej było by zacząć od podłogi takiego schowka, niż od tarasu.... Albo niech to będzie piwniczka na wino ;)
Dobrze kochana mówisz... taki jest plan, bo strasznie się gromadzi tych narzędzi a domek malutki- same taczki, łopaty, sekatory, kosa spalinowa, gumowce - a winko domowe to ja lubię - najbardziej z czarnej porzeczki!
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p
Od: 8 kwie 2008, o 12:42

Post »

rogalm1 pisze:
coccinella pisze:a może korzystając z różnicy poziomów zróbcie pod tarasem schowek na np. narzędzia i rzadziej używane rzeczy? Tylko wtedy łatwiej było by zacząć od podłogi takiego schowka, niż od tarasu.... Albo niech to będzie piwniczka na wino ;)
Dobrze kochana mówisz... taki jest plan, bo strasznie się gromadzi tych narzędzi a domek malutki- same taczki, łopaty, sekatory, kosa spalinowa, gumowce - a winko domowe to ja lubię - najbardziej z czarnej porzeczki!
no widzisz... jakaś więź telepatyczna jednak istnieje ;) a winko domowe mam akuratnie z czarnego bzu i z ryżu. Owocowe dopiero w tym roku, bo dopiero teraz owoce bedą własne :D:D:D
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
ten się nie myli co nic nie robi
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.

Widzę Moniko, że wszystko na dobrej drodze, woda jest, prąd jest więc i roślinki
będą rosły. Jak sąsiad będzie włączał wodę to pewnie podleje przy okazji co trzeba.

Tę tekturę szalunkową do słupów to trzeba w ciągu kilku dni usunąć dopóki nie wyschnie
później bardzo ciężko się odrywa. Na wierzchu takiej tuby powinno być napisane którego
dnia należy ja usunąć.

Pozdrawiam, Krzysztof.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”