Bazylowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bazylowo

Post »

Witaj :wit . Nadzienie adwokatowe mnie też za bardzo nie podchodzi tże rozumiem Twoje rozgoryczenie ;:185 . Wiosnę w ogrodzie masz już fajną bo krokusów masz sporo ;:138 . Ja upychałam ale jak zawsze za mało. Ich trzeba tysiące żeby było widać :roll: . Może kiedyś w końcu zainwestuję w nie a nie w tulipany , które choć piękne znikają po jakimś czasie. Życzę Ci żeby udało Ci się oszukać pogodę :wit .
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

2 piwonie drzewiaste, kilkanaście cebul liliowych, kilkanaście liliowców, 9 ostróżek, 2 x powojnik całolistny, 5 powojników wielkokwiatowych, trzy świecznice, 2 serduszki, wielosił, przetacznik, kilka pierwiosnków takich mniej popularnych i jeszcze parę pomniejszych roślinek.
Przy takim zamówieniu, to nie masz żadnych szans na pochwały. Nieźle Cię poniosło ;:oj Ale aż zazdroszczę miejsca na posadzenie takiej ilości ;:7 Z piwonia drzewiastą nie mam dobrych wspomnień, dbałam o nią przez kilka lat, a ona nawet raz nie odwdzięczyła się kwiatkiem. Aż wreszcie czerwone mrówki w jej bulwach wydrążyły sobie korytarze i było po nich ;:222 Lilii nie zamówiłam ani jednej, ale tak po prawdzie to jakoś żadna nie wpadła mi w oko. Chyba zrobiłam się wybredna ;:306
Prawdziwa wiosna u Ciebie, krokusy już otwarte i ścielą się całymi szeregami. U mnie jeszcze w powijakach, chociaż coś tam też zaczęło się kluć.
Pączek musi być z powidłami śliwkowymi, ewentualnie z marmoladą. Żadne ajerkoniaki, budynie czy inne takie nie wchodzą w grę. Moje dziecko usiłowało mnie namówić na czekoladowe nadzienie, ale byłam nieugięta. Z czekolada niech mu żona smaży, jeśli kiedyś takową będzie miał ;:224
Awatar użytkownika
hortensjomanka
100p
100p
Od: 4 gru 2018, o 11:59

Post »

Beatko czy dobrze przeczytałam, kilkanaście liliowców???. Tak je lubisz? Ja mam jedną średniej wielkości kępę z którą nie mam co zrobić, chętnie się jej pozbędę:) Nazwa mi wypadła z głowy, ale na działce mam gdzieś kartoniki z nazwą. Duże ładne kwiaty w kolorze kremowym z bordo- fioletowym środkiem. (Moonlit Masquerade?)-
Jakbyś chciała i lubisz mogę Ci wysłać za darmo. Ja za nimi nie przepadam :-/
W ogródku Hortensjomanki :)
Jest taki ogród, gdzie jedyny w nim dźwięk, wyznacza bicie mego serca...
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Beatko,fajnie ,że kupiłaś sobie nowe roślinki ,bo w ogródku będzie sie działo ,a my to bardzo lubimy jak się coś nowego dzieje bo mamy co podziwiać ,cieszymy się razem z właścicielem pięknem roślin ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Dobry wieczór ;:4

No i się ziściło złe - dziś do południa było słonecznie ale zimno jak diabli, potem się zachmurzyło i nawet śnieg lekko prószył, więc na działkę nie jechałam, bo nie będę zdrowia tracić, chociaż bardzo mnie to wkurzyło ;:223 bo tak się nastawiłam na prace ogrodowe.
Dla pocieszenia odwiedziłam LM i OBI, nabyłam nowy sekatorek i trochę bratków do doniczek. Trochę też potrenowałam i podbudowałam swoją mocną - słabą wolę przy stoiskach z ofertą wiosenną, patrząc tylko, podziwiając i w efekcie nic nie kupując :lol: A było co podziwiać, oj było.

Może chociaż jutro zrobi się trochę cieplej.

Jadziu faktycznie te żółte krokusiki dają dużo radości, a pszczółek przy nich było sporo w te ciepłe dni.
Dzisiaj niestety nici z pracowitego dnia na działce, może chociaż jutro ;:131

Dobrej niedzieli ;:196

Ewelinko no mam nadzieję na te krokusy, bo na jesieni jeszcze dosadziłam. Te pierwsze zwiastuny wiosny dają taką radość nie do powtórzenia przez późniejsze kwitnienia. Dzisiaj kupiłam jeszcze troszkę bratków do donic i będę zaklinać wiosnę, żeby już na dobre zagościła w moim Bazylowie.
Na tulipany też liczę tej wiosny i mam nadzieję, że się spiszą, bo nosków widzę mnogo.

Chyba faktycznie zostanie mi oszukanie pogody w tygodniu, bo jak widać w dni wolne uparła się robić mi na złość.

Udanej niedzieli ;:168

Iwonko No poniosło mnie, poniosło, aż sama zachodzę w głowę jak to wszystko ogarnę. Piwonia drzewiasta dla mnie będzie nowym doświadczeniem. NIe mogłam się jej jednak oprzeć - to piwonia ITOH Bartzella.
Lilie, to lilie drzewiaste - zobaczymy co z nich będzie. Chciałabym, żeby chociaż raz zakwitły na zasadzie poglądowej. Pewnie w przyszłości, jak już nabiorę doświadczenia to też będę bardziej wybredna w swoich wyborach. Jak na razie to jestem bardziej pazerna, bo chciałabym i to, i to i jeszcze tamto :lol:

Co do pączków to podzielam zdanie w całej rozciągłości.

Dobrej niedzieli ;:168

Małgosiu tak jakoś wyszło, że kilkanaście. Czy aż tak je lubię ;:131 jeszcze nie wiem. Ale umyśliłam sobie rabatkę pod altanką z samych liliowców. Jesteś kochana i bardzo Ci dziękuję za propozycję oddania mi liliowca, ale jakoś nie przemawiają do mnie te z ciemnym środkiem i jasnymi płatkami. Wolę odwrotną wersję. Jedyny, którego zamówiłam z ciemniejszym środkiem to Lies and Lipstic - a i to się łamałam, ale chcę zobaczyć, czy on jest faktycznie taki narodowy biało-czewrony. Pozostałe to tonacje brązowo, czekoladowo - żółte, czerwone, żółte, chyba jeden pomarańczowy i jeden biały.

Małgosiu jeszcze raz dziękuję za propozycję, jest mi niezmiernie miło, że o mnie pomyślałaś ;:196

Z pewnością to lubię róże, powojniki i lilie drzewiaste i to są na dzień dzisiejszy moje faworyty, reszta ma być uzupełnieniem, nie mniej ważnym i podziwianym przeze mnie, ale jednak uzupełnieniem. Nie licząc pozostałych cebulowych, bo to inna bajka.

Serdecznie pozdrawiam ;:168

Martuś dziękuję za miłe słowa, ja też lubię podglądać i oglądać nowinki u innych i będę się bardzo cieszyć, jeżeli zechcecie i ze mną dzielić moje sukcesy i radości ale i z pewnością porażki i smutki. Ja idę na skróty i większość roślin sadzę już większych i trochę Wam zazdroszczę tych dokonań w wysiewaniu, rozmnażaniu, pikowaniu itd. Bo nie ma to jak wyhodować coś praktycznie z niczego, czyli z nasionka czy patyczka. Chociaż i ja na tym polu mam małe, malusie osiągnięcia - goździki, nasturcje, pierwsze kosmosy no i sporo cebulowych. Ale gdzie mi tam do Was.
Ale nie, nie popadam w jakąś rozpacz z tego powodu, bo przecież Bazylowo to mój świat, który kreuję wedle swoich upodobań ale i możliwości. A wartością dodaną jest fakt, że mogę się dzielić z innymi tym, co mam, a jeszcze większą wartością jest, jeżeli wizyta w moim królestwie sprawi komuś przyjemność i radość.

Również pozdrawiam ;:196

Nowinek aktualnych nie ma, więc dla Wszystkich Miłych Gości kolejny bukiecik (uwielbiam goździki):

Obrazek

Wszystkim życzę dobrej niedzieli
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Beatko dobrze, że zjadłaś pączki, podobno im więcej ich zjemy tym więcej spotka nas szczęście.Teraz już rozumiem dlaczego ludzie od rana stoją w kolejkach za pączkami i wykupują hurtowe ilości ;:oj
A ja tu czytam, że kupujesz i zamawiasz roślinki.No i lekko zazdroszczę, bo ja jestem przyblokowana.
A swoje wiem, że zakupy roślinek to najlepsza terapia.Wczoraj mojej mamci zawiozłam żółtą, promienną prymulkę.
Od razu uśmiech pojawił się na maminej twarzy :) Martwi się, bo już by chciała pojechać na działkę, a ostatnio ze zdrowiem słabo.Ja też jestem na chorobowym i tylko zerkam na forum w poszukiwaniu wiosny w wątkach.
Widzę krokusy u Ciebie żółciutkie, takich mam u siebie może kilka.Jesienią powinnam zakupić nawet ze 100 szt.
Można je wcisnąć wszędzie, takie to maleństwa.
Liliowce bardzo lubię i jak zaczynają kwitnąć to uwielbiam się im przyglądać.Pewnie też sobie dokupię, mam ich stanowczo za mało.Jeden ma już 8 lat i go podzieliłam.Może w tym roku zakwitnie?
Widzę, że kupujesz świeże kwiaty do wazonu, eustomy są cudne ;:167

Buziaki ;:196
zbyszek50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2009, o 15:40

Post »

Witaj, pozwoliłem sobie "pospacerować" po Twojej pięknej działeczce. Masz super zadbaną działkę z pieknymi roślinami, pozwole sobie częściej zagladać, oczywiście jeśli pozwolisz.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Beti - najlepsze pączki czwartkowe są w ... środę ;:306 Na pewno powinny być takie jakie chcesz i na pewno świeże. :uszy
Wychodzi na to, że z pączkami jest więcej pomyłek odmianowych niż z liliami ;:306
Fajna lista zakupów, podoba mi się. ;:215
Jednak dzisiejszy wiatr nie sprzyjał chyba działkowaniu. Przynajmniej u mnie nie było o tym mowy.
Oj, jak to goździk brodaty to wyjątkowo śliczniutki!
Myślę, że to od odmiany Orlika zalezy czy dużutki, czy malutki. U mnie orliki mają sie dobrze, jednakże też mam i te maleńkie i wielgachne. To tak piszę dla pocieszenia ;:168
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Beatko no cóż nie zawsze życzenia się spełniają Jednak to dopiero początki sezonowych prac jeszcze zdążysz wszystko wysprzątać .No spora lista zakupów liliowcowych Udanego tygodnia Ci życzę i oby udało sie zajechać na działeczkę ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Chyba przez późną porę i te pszczółki przeoczyłam ostatnio Twoje zakupy w sieci :oops: Poszalałaś dziewczyno, poszalałaś. Kilkanaście odmian liliowców ?! ;:oj Będzie co podziwiać. A do tego te powojniki, ostróżki, świecznice i inne byliny... Będzie się działo. O liliach nawet nie wspominam, bo też zamówiłam kilkanaście choć miało być tylko kilka :;230
Przy takich poczynionych zakupach nie dziwi mnie już wstrzemięźliwość w LM i Obi, ale i tak uważam że jesteś dzielna. W realu chyba trudniej się oprzeć pokusie. Bynajmniej ja tak mam.
Na kolejne liliowce możesz liczyć u mnie, jeśli znajdziesz coś w swoim guście.
Domowe bukiety urocze. Goździki uwielbiam niezmiennie od lat i ich prl-owski życiorys mi wcale nie przeszkadza ;:173
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beatko, staram się z całych sił nadrobić wszelkie zaległości, ale muszę sobie robić przerwy, sił jeszcze brakuje. :oops:
Liliowce też bardzo lubię, a polubiłam te pięknotki bardzo niedawno. ;:108 Teraz mam ich całe poletko i chyba będę trochę przenosić, by ozdobiły inne rabaty. ;:7
Śliczne goździki. ;:138 ;:138 Również mam do nich słabość - za zapach. ;:215
Zdrówka. ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Beatko,goździki cudo ,jak ja je uwielbiam ,mam chyba wielką słabość do kwiatów,bo nad każdym się zachwycam ;:306 ale nic na to nie poradzę ,że tak bardzo nie umiem wybrać ,chyba po prostu się nie da :uszy ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne goździki .Bardzo ciekawy kolorek. ;:108
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Beatko jestem w końcu u Ciebie i zeszło mi troszkę bo pozwoliłam sobie cofnąć troszkę stron wcześniej twój wątek aby nadrobić zaległości .Masz kochana cudny ogród,masę roślin i do tego robisz super zdjęcia .Wiosna w twoim ogrodzie już zagościła, krokusiki i przebiśniegi pięknie kwitną ,czosnki już coraz wyżej nad ziemią .Oj będzie się działo jak wszystko już zakwitnie,mega paleta barw się szykuje .Słonecznego i ciepłego weekendu życzę ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
hortensjomanka
100p
100p
Od: 4 gru 2018, o 11:59

Post »

Beatko ja wiem jak to jest ,gdy uprawia się ogródek pod planem:). Wszystko musi się zgadzać z naszą koncepcją - )
Czytam że kupiłaś piwonie itoh ja też je planuje.:) Mam rezerwacje miejsca na trzy sztuki .
W czerwcu jest kiermasz piwoni, specjalnie pojadę po nie do Wojsławic
W ogródku Hortensjomanki :)
Jest taki ogród, gdzie jedyny w nim dźwięk, wyznacza bicie mego serca...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”