Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 7

Post »

:wit Witajcie, Kochani!
Ostatnio co rano budzę się niepewna tego, co mnie czeka w danym dniu, toteż wcześniej niczego nie planuję, a zawsze byłam zdania, że trzeba snuć plany na każdy kolejny dzień. Na szczęście sobota minęła spokojnie i taka sama ma być niedziela. Tym bardziej, że podwójnie świąteczna.
Dzisiaj kontynuowałam plewienie grządek, które koniecznie musiałam podlewać, bo ziemia się zeskorupiła z powodu przesuszenia.
Przy okazji dokonałam odkrycia! Mianowicie z żalem wprawdzie, ale pożegnałam inkarwillę, a tu niespodzianka! Inkarwilla wyszła z ziemi i jak dobrze pójdzie, to może nawet zakwitnie...
Oczywiście kilka zdjęć przyjechało ze mną, by urozmaicić wątek.

Obrazek

Obrazek

Iwonko1 - uwielbiam hortensję pnącą! Oczywiście głównie za pokaz pięknego kwitnienia, ale nie tylko. Podobają mi się też jej błyszczące liście i powyginane łodygi. Zdobią kratownicę przez cały prawie sezon. ;:333
Nawet się nie obejrzysz, gdy bodziszek zawłaszczy sobie więcej miejsca, niż dla niego przeznaczyłaś. ;:306 Moje szaleją po prostu.

Iwonko, czy akant pokazał mi pąka, czy to tylko moje pobożne życzenie?

Obrazek

Obrazek

Julio - krzewuszki kocham, bo gdy kwitną, to jakby ktoś bukiety kwiecia postawił. ;:303 Mam ich cztery sztuki, ale żadnej po imieniu nie nazwę. Trzy kwitną, najmłodsza - mimo mojego zachęcania - niestety nie pokaże w tym roku swoich żółtych kwiatków. ;:185
Jest miło, a będzie jeszcze milej, gdy spadnie deszczyk, czego i Tobie ;:196 i sobie też życzę. ;:108

Obrazek

Obrazek

Seba - staram się, jak mogę, ale mimo wszystko w tym sezonie moje rośliny są traktowane trochę po macoszemu. Siła wyższa. ;:224
Mam tunel, niestety w tym roku zamieniony na magazyn, bo miał być budowany domek na miejscu starego i już częściowo M przygotował teren, jednak choroba zastopowała budowę, ;:223 a magazyn w tunelu pozostał. Musi tak zostać do jesieni, a może nawet do następnej wiosny...

Obrazek

Obrazek

Ewelinko - o, tak, czerwiec pracuje za siebie i za swego brata Maja. :pogon Jednak nie jest łatwo robić za dwóch, toteż nie ze wszystkim sobie radzi ;:185 i np. nie dał piwoniom czasu na zbudowanie większej ilości pąków. ;:174
Niedawno wszyscy chórem narzekaliśmy na nadmiar wody z nieba, teraz ... no, może prawie wszyscy zgodnym chórem prosimy o deszcz. ;:306 To się nazywa ironia losu.

Obrazek

Obrazek

Ewuniu [ewarost] - dziękuję za uznanie dla moich kwiatuchów. ;:180
Fakt jest faktem: suszy nie lubią nasze roślinki, ;:185 a chwasty nic sobie z niej nie robią. ;:224

Obrazek

Obrazek

Iwonko [00..] - muszę się z Tobą zgodzić: wszystkie moje krzewuszki w tym roku dają popis. ;:333 Natomiast róże, podobnie jak Twoje, długo zbierają się w sobie.
A ja robię zdjęcia tak, by zielska nie było widać. ;:306

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy, najlepiej deszczowej i słoneczka na jutro dla wszystkich. ;:4

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Lucynko, oczywiście, że akant Ci zakwitnie :heja Bardzo mnie to cieszy, tym bardziej, że ja swoich doczekałam się dopiero po dłuższym czasie. Jakoś nie mogłam znaleźć dla niego miejsca. Tobie udało się od razu, gratuluję ;:63
Nie rozpoznaję dwóch kwiatków nad irysem niebieskim. Co to jest?
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko, ale u Ciebie kwiatów! Masz na co popatrzeć jak pojedziesz na działkę :D Pięknie wyglądają te pełne, różowe orliki ;:173

Ja też lubię krzewuszki, mam kilka, ale młode i jeszcze w tym roku żadna nie zakwitła :(
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj, Lucynko. Długo mnie tu nie było, ale powracam i zaglądam do znajomych ogródków. U Ciebie jak zawsze - porządeczki, kwiatuszki do wyboru,do koloru i to wielkie serce, które WIDAĆ. Masz wszystko, co w ogrodzie powinno być późną wiosną, czyli najbardziej bliskie sercu róże, piwonie, orliki, i cała resztę. Pozdrawiam Cię serdecznie i zajrzyj do mojego buszu.
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko trzymam kciuki aby samopoczucie męża było jak najlepsze. U mnie piach i skorupy nie ma, więc nie wzruszam ziemi ile bm nie lała wszystko wsiąka. Na dodatek wiatr który wszystko wysusza i wzbija tumany kurzu sypiącego się w oczy
więc leję i leję, a skoro leję to muszę często nawozić bo każdy dodany obornik rozkłada się w mig ;:223
Często marzę by w mojej ziemi było ciut iłu lub nawet gliny ;:223
Muszę pokombinować w tym roku z krzewami bo jednak przeważają byliny i wiosną jest trochę łyso zanim wystartują
za to później mam busz, a jesienią sterty badyli do usunięcia, a czas jakoś się kurczy.
Spokojnej niedzieli ;:196
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Lucynko, powiedz mi jak długo czekałaś żeby hortensja pnąca osiągnęła słuszne rozmiary?
Rodzi mi się w głowie nowa koncepcja, żeby wykopać róże przy pergoli i posadzić tam hortensję. Pergola jest na przeciągu, i widzę, że niekoniecznie różom to służy ;:219
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Hej Lucy ;:196
Ja kiedyś posadziłam hortensję pnącą ale w takim miejscu albo taka sadzonka, że 4 lata jest ale nic nie przyrasta. W tym roku dostałam od Iwonki i już się nie mogę doczekać żeby zobaczyć ile urosła :tan. A czy hibiskus Ci się przyjął? bo zakwitnie pewnie dopiero za rok ;:218
Dobrej niedzieli dla Was Lucynko ;:196
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Lucynko, jakie chwasty, przecież żadnym nie pozwolisz urosnąć ;:306 . Za to kwiaty masz piękne. ;:63 . Ten niebieski kwiatek na pierwszym zdjęciu ma taki żywy kolor .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nareszcie doczekałam się deszczu! Na razie niezbyt obfitego, ale jest nadzieja na powtórkę, więc nie jest źle.
:wit Witajcie!

Iwonko1 - z serca podarowany, pieczołowicie zaopiekowany akant odpłaci się kwiatem, co ogromnie mnie cieszy. :tan
Zdjęcia nad irysem prezentują kwiatki posłonka ogrodowego, niziutkiej bylinki naskalnej. Mój kwitnie dwoma odcieniami różu i bielą kwiatków.

Dominiko - orliki aktualnie królują, panosząc się w wielu miejscach ogrodu. Widoczne z daleka przyciągają wzrok. ;:333
Podobnie krzewuszki. Lubię swoją działeczkę, nawet gdy kwiecia jest mniej.

Izuniu - tak się cieszę, że jesteś! :tan
Dziękuję Ci za pochwały, ;:180 choć niekoniecznie należne, ale jednak miłe. ;:108
Oczywiście zaproszenie przyjęte i na pewno odwiedzę Twój ogród.

Julio - ;:196
U mnie trochę popadało, a teraz wyszło słońce. Przydałoby się więcej wody z nieba.
Mam nadzieję, że Ciebie też natura wyręczyła w podlewaniu. ;:218
Z krzewami to jest tak, że one niekoniecznie wyprzedzają byliny, dlatego musiałabyś bardzo starannie wyselekcjonować je, biorąc pod uwagę terminy kwitnięcia. U mnie rosną krzewy przypadkowo wybrane i posadzone. ;:306
Dobrego tygodnia. ;:167

Basiu [apus] - historia mojej pnącej hortensji jest długa, ponieważ sadziłam malutką sadzonkę ukorzenioną dla mnie przez sąsiada. Rosła powoli, szczerze mówiąc mocno się nagimnastykowałam, by policzyć jej latka. ;:24 Przy pomocy M naliczyłam jej 8lat, a po raz pierwszy zakwitła w ubiegłym roku kilkoma kwiatami. W tym roku mocno się rozrosła i kwiatów ma dużo. A i warunki przednie, bo niemal pełny cień. ;:63 Słońce muska ją tylko od rana gdzieś do godz. 10-tej, 11-tej.
Musisz pamiętać, że ona nie lubi nasłonecznienia, najlepiej czuje się w cieniu z niewielką ilością docierających do niej promieni słonecznych. ;:108

Marysiu [Maska] - prawdopodobnie miejscówka Twojej hortensji nie przypasowała. Ja sobie ukorzeniłam drugi egzemplarz, bo mam jeszcze jedno takie zacienione miejsce z kratownicą. Posadziłam tę ukorzenioną sadzonkę dwa lata temu i już jest wysoka, tylko jakoś nie zechciała się rozrosnąć, w związku z tym latem skrócę jej główny pęd i te dwa boczne, niech się rozkrzewia. ;:108
Hibiskus pięknie się zadomowił. ;:333 Będzie z niego pociecha, jak ze wszystkiego sercem podarowanego - ;:180
Szczęśliwego powrotu do domku, niech Ci się ogród przyśni. ;:196

Iwciu - przeceniasz mnie, kochana. W tym roku jakoś trudno mi utrzymać porządeczek na działeczce. Czasu mało cycuś? ;:306
Muszę dokładniej obfocić te niebieskie kwiatki, to może ktoś mi powie, co to zacz, bo ja nie wiem. ;:224
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też ,ja też chcę deszczyk ,może dojdzie i do mnie ;:224 .Moja glina tak wysuszona, że jak chcę wykopać chwasta to łopatki nie mogę wbić -podlewanie niewiele daje.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No i nie widać ;:306 , Lucynko to zielona jarzmianka?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Iwciu - to ja Tobie z serca życzę duuużej chmury, która spuści na Twoją ziemię duuużo deszczu. ;:167 ;:196

Iwonko [00..] - dobra jestem w te klocki ;:306 ;:306
Jarzmianka jest biała, tylko jeszcze nie dojrzała. 8-)
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

O masz, to jak dojrzeje to czerwona powinna być a nie biała ;:306
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Iwonko - czerwone to zaraz po dojrzeniu bierze i spada, ;:145 a ja chcę długo cieszyć oczy kwiatkami. :roll: ;:219
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:180 ;:180 ;:180 , dziękuję ,dziękuję,dziękuję. ;:196
Jak na razie to tylko wiatr dalej wysusza ziemię , a wieje jak diabli. Może coś przywieje.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”