Dziękuję wszystkim za odwiedziny i za miłe słowa
ejacek pisze:Po lewej stronie kaktusa po prababci stoi dziadek astro ? Czekam na jego fotki bo to wspaniały okaz, kwitł już w tym roku ?
Jacku, niestety w tym roku jeszcze nie zakwitł. Miał problemy, bo wiosną odrobinę się przypalił mimo, że uważam na niego jak na jajko. Ogólnie, już w zeszłym roku miałem wrażenie że coraz ciężej idzie mu wystartowanie w nowy sezon, w tym roku się to potwierdziło. Ale pąki pomału rosną, więc niedługo powinien już zakwitnąć, rośliny dzisiaj podlane to może teraz ruszy. Nie wiem czy ten trudny start to może być kwestia wieku? Może najwyższy czas go przesadzić? Rośnie od kilku dobrych lat w mieszaninie piasku i żwiru, z niewielkim tylko dodatkiem ziemi, której już pewnie dawno nie ma. Z drugiej strony jednak boję się to robić, bo tak wiekowy kaktus nie wiadomo jak zareaguje na przeprowadzkę.
Maciek13 pisze:
Możesz zdradzić jakimi kamyczkami obsypujesz ziemię ?
Początkowo kupowałem w zoologiach żwirek akwarystyczny, płukany 3-5 mm. Był on bardzo ładny, błyszczący, rośliny fajnie z nim wyglądały. Jego jedyną wadą była cena.. i w pewnym momencie przestało mi się to opłacać. Obecnie kupuję żwirek budowlany taki chyba do 12 mm, ale przesiewam go i do podłoża używam frakcji do 5 mm, i taką też używam na posypkę. Grubsza część idzie na dno doniczek jako drenaż.
tom_ek pisze:Pięknie się prezentuje Thelocactus hexaedrophorus.
A mamilarii multisecie bardzo dobrze, u mnie, o ile pamiętam, tak ładnie nie kwitła

O widzisz Tomku, to już wiem jaki to gatunek bo zapomniałem
PR22 pisze:
Czy mi się wydaje, czy ryzykujesz robiąc zdjęcia?
Czy ja wiem czy ryzykuję

pewnie odrobinkę tak, jednak nie zdarzyło mi się jeszcze, aby mi jakaś roślina upadła przy robieniu zdjęć, więc nie jest z tym tak źle
Aileen pisze:jandom1 pisze: i zazdroszczę kwitnących telokaktusów, pięknie się zaprezentowały, moje ani drgną.
Nie ze wszystkimi jest tak kolorowo, u mnie niektóre też właśnie nie chcą kwitnąć, no ale póki co mam dla nich cierpliwość
Czas na kolejną porcję zdjęć, dzisiaj mocno hybrydowo :
Echinopsis hybrid:

Pseudolobivia :

Chamaecereusy:

Yellow Bird

Lady Jane

Rainbow

Wild Star 2

Cintia

Perla di Verona

El Gigante

Lincoln Tinker