Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Post »

Witaj Aniu. :wit

Twoje papryczki wyglądają rewelacyjnie, zwłaszcza te większe. ;:oj A mówiłem sobie, że moje za szybko rosną, a Twoje przy moich, to ważniaki. :wink:

Co do nawożenia, to też się leniem stałem. :wink: Wszystkie kombinowane pożywki, to dla mnie już niestety abstrakcja. Wolę użyć mineralnego, niż składać pożywke, z kilku nawozów lub jeszcze co innego. :) Też się przestawiłem bardziej na nawozy ito bio. Mam nawozy z alg, wodorostów, pokrzywy, odchodów dżdżownic i inne naturalne specyfiki. :)

Jednak zakupiłem też dwie butelki florovitu do pomidoru i papryki, choć mam o połowę mniejszym stężeniu nawóz bio.

Kristalon, to u mnie tylko pomarańczowy.

Co do okry, to myślałem na początku w tel, że to jakieś próby szczepienia ogórków. :) Jak smak nijaki, to nawet nie próbuje jej uprawy.

Bakłażany też mi nie podeszły, w sensie kulinarnym. Brak dobrego przepisu chyba.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Post »

Aniu, jeszcze się z okry nie wyleczyłaś? :wink:
Ja nakupiłam jakichś cudaśnych ogórów, nie wiem po co? ;:oj ;:223
Tłumaczę się, że dla dziecka, żeby miało co obrywać. Każde wytłumaczenie jet dobre. :wink:
Skoanna pisze: że im więcej mam rozsad tym większy leń ze mnie i nie chce mi się już tak jak kiedyś bawić w czarownicę nad kotłem. Sztuka eliksirów domorosłych jest u mnie raczej wykorzystywana w pełni sezonu, przy rozsadach wolę ciecze konfekcjonowane. Trochę z lenistwa a trochę, ze strachu przed ewentualnymi pomyłkami w recepturze.
Stąd pomysł na Humistar który jest właśnie taką substancją organiczną z kwasami humusowymi. Drugim takim specyfikiem jest BACTIM, który z kolei jest biopreparatem z mikoryzą. Ale oczywiście taka eko mikstura jest spoko.
O, o, o....mam to samo od dawna, ale może ten ,,niedobry,, Florovit na coś innego zamienię? ;:131
To czym byś poleciła podlewać, żeby do buzi można było brać? Warzywa. ;:306
Te dwa wystarczą i gdzie je kupić?
Dobroczynek
50p
50p
Od: 22 lut 2018, o 18:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy możecie podpowiedzieć który kristalon jest najlepszy do pomidorów i papryk do wiązania i wyrastania owoców. Są dwa z dużą zawartością potasu ale innymi proporcjami azotu i fosforu.
Do rozsad będę stosowała z dżdżownic, potem do wzrostu wegetatywnego mam nawóz sprawdzony w zeszłym roku. Niestety nie sprawdził się później bo miał za dużo azotu. Planuję kupić kristalon ale nie wiem czy czerwony czy pomarańczowy....
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Anulko stosowałam zielony Kristalon do kwiatów doniczkowych i balkonowych na początku wiosny. Po tym o nim zapomniałam bo stosowałam do wszystkiego tylko nawóz do pomidorów. Pelargonie fajnie po nim kwitły.
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38

Post »

No właśnie, ja też bym chętnie kupiła jakiegoś gotowca do nawożenia pomidorów, papryk i bakłażanów w donicach. Oczywiście biogotowca.
Na razie kupiłam pudełko nawozu ekologicznego Compo z wełny owczej, ale on jest w granulkach.
Stosował ktoś???
Iza
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja dostałem trzy paczuszki jako nagroda w konkursie. Pod coś stosowałem ale nie pamiętam pod co. :D

Aniu, a jakie miałaś rezultaty po tym mikoryzowym biopreparacie?
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

Wczoraj cały dzień w rozjazdach miałam. Wybaczcie absencję.
Ach to nawożenie... koncepcje zmieniają mi się jak w kalejdoskopie ;:306
Błażej mikoryza działa ;:108 Z całą odpowiedzialnością mogę to stwierdzić gdyż wykonałam test, pół siewek przy przesadzaniu spryskałam a pół nie. Gołym okiem widać które pryskane.
Teraz mam nadzieję dostać do testowania inne preparaty właśnie z algami i innymi eko cudeńkami. Jeśli dostanę, będę dzielić się spostrzeżeniami na blogu.
Izo stosowałam ten nawóz, jako dodatkowy do papryk, pomidorów i bakłażanów, nie wiem czy wykarmiłby je tak od początku do końca. Miałam z nim taki drobny problem, że pokrywał się nalotem z pleśni, takim jak kanapki w chlebakach, nie wyglądało to fajnie, ale roślinom nie szkodziło.
Aaaa.... w takim kontekście. To nie wiem ;:306 Muszę jeszcze raz przeczytać. Ogólnie każdy sposób dobry byle nawóz zbilansować tak by był dostosowany do potrzeb danego gatunku w danym momencie jego życia. Matematyka, niestety. W donicach ta matematyka chyba ma jeszcze większe znaczenie niż w gruncie. Ale cała reszta nie jest nieistotna. Te działania dodatkowe, w postaci preparatów algowych, mikoryzowych, kwasów humusowych itp. robią dużo dobrego. Nawóz to nawóz, ale substancje organiczne są w glebie potrzebne i kropka. Ale to moje prywatne zdanie ;:170
Dobroczynek pomarańczowy 6:12:36 Natomiast czerwony 12:12:36 raczej nie jest dedykowany do pomidorów. Polecam Ci lekturę programów nawożenia upraw warzywniczych producenta. Oczywiście tam jest cała mnogość różnych preparatów, które producent zaleca łączyć ze sobą w celu wiadomym, ale jeśli chodzi o nawozy kristaliczne to mowa jest o Kristalonie zielonym, żółtym i pomarańczowym, zarówno w gruncie jak i pod osłonami.
Elu no tak ;:306 poprzedni sezon powinien mnie skutecznie zniechęcić, ale nic właśnie, determinacja mi wzrosła, bo co mi tu okra jedna będzie sztorcem stawać :twisted: Rządam spektakularnego sukcesu ;:306
Pytasz o nawóz do fertygacji rozsad czy o te eko mikstury?
Jeśli chodzi o nawóz to ja po pojawieniu się liści właściwych podlewam biohumusem w stosunku 1:10 czystym bez NPK. Głównie chodzi mi o to by podłoże wzbogacić o kwasy humusowe. A jak podrosną - bakłażanom, paprykom i pomidorom daję nawóz 4:5:6 lub o zbliżonych proporcjach, jaki mam akurat pod ręką ( no chyba że go nie mam to lecę zrównoważonym tak jak do teraz :roll chociaż sama uważam to za przedobrzenie ) Do tego spryskuję Emami. Nad konkretną firmą raczej się nie pochylę bo nie widzę wielkich różnic. Wczoraj kupiłam nawóz o nazwie Intake, ale głównie dlatego że taki akurat mieli w moim ogrodniczym. Głównie kieruję się przy wyborze proporcjami NPK i dodatkiem mikroelementów. Florvit nie ma w składzie fosforu przynajmiej ten "wieloskładnikowy". Natomiast ten do pomidorów jest 4:5:8 czyli do rozsad ma troszkę za dużo potasu w stosunku do reszty.
Bactim i Humistar to jeszcze nie testowane przeze mnie preparaty. Pierwszy to preparat mikoryzowy do rozsad, drugi to jakby Rosahumus tylko innej firmy.

Ok. Przeczytałam jeszcze raz ten nawóz kombinowany od mizuba
No tak. To jest nawóz organiczno-mineralny. Jak najbardziej ok, pod warunkiem, że wyliczenia są prawidłowe. W zasadzie coś podobnego miałam zamiar tworzyć na własne potrzeby Obrazek może nawet bardziej skomplikowanego ;:306 Tak w tym kontekście to spoko, jak najbardziej.
A propos eko gotowców.
Takich nawozów jest teraz multum w sprzedaży, choćby florovit pro natura czy inne tego typu kombinacje. Może skuszę się na próbę którychś. W zeszłym sezonie praktykowałam jakiś organiczny na bazie guano z dodatkiem mineralnych i bakłażany to go normalnie "wciągały nosem". Ale w zeszłym sezonie to ja kombinowałam z nawożeniem jak kulawy koń pod górę. Nie powiem, całkiem nawet mi uszło to na sucho, plony były rewelacyjne a niedobory znikome, ale wolałabym jednak jakąś bardziej ustabilizowaną i powtarzalną wersję nawożenia.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2018, o 05:46 przez jokaer, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączenie postów
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38

Post »

Perfekcjonistka ;:196
To dobrze, przy okazji ja się czegoś nauczę :D

W zeszłym roku miałam kilka papryczek mini bell w donicach i plonowały bardzo ładnie, a do donic dałam pół na pół ziemię ogrodniczą z kompostem pieczarkowym. W sezonie podlewałam mieszanką gnojówki roślinnej z gnojówką z kurzeńca i bazaltem.
Ale zdaję sobie sprawę, że dla bakłażanów może być to za mało. Cóż, pożyjemy zobaczymy, jak na razie wykiełkowało już kilka bakłażanków, naprawdę ekspresowe są ;:333
Iza
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

A mi pojawił się kiełek Thai Kermit :heja Jeden, ale jest. Mam tylko nadzieję, że nie zepsuje się w ziemi.
Perfekcjonistka :shock: ;:306 oj daleko mi, ale bardzo Ci dziękuję. Zmotywowałaś mnie do poszukiwań tego elementu w głębi mojego kodu ;:170 ;:306 .
Chyba najwięcej mineralnego nawożenia stosowałam jak do tej pory właśnie u bakłażanów. Pomidory na drugim miejscu - na nich testowałam różne oborniki, gnojówki, biohumusy ale również Magiczną Siłę ;:224 , papryki w zasadzie najmniej dostawały u mnie sztucznego. Reszta warzyw poza fazą rozsady na nawożeniu organicznym, daje spokojnie radę. A jak jeszcze da się do donic sporą dawkę kompostu to rosną jak na drożdżach.
Widzę, że chyba czas to wszystko usystematyzować i ładnie opisać. Ale to już nie dziś.
kacona
200p
200p
Od: 4 maja 2016, o 18:28

Post »

Ania,będę czekała. A co sądzisz o 10-52-10 dla rozsady? Pan w sklepie polecał.
Pozdrawiam Ekaterina
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Skoanna pisze: A propos eko gotowców.
Takich nawozów jest teraz multum w sprzedaży, choćby florovit pro natura czy inne tego typu kombinacje. Może skuszę się na próbę którychś. W zeszłym sezonie praktykowałam jakiś organiczny na bazie guano z dodatkiem mineralnych i bakłażany to go normalnie "wciągały nosem". Ale w zeszłym sezonie to ja kombinowałam z nawożeniem jak kulawy koń pod górę. Nie powiem, całkiem nawet mi uszło to na sucho, plony były rewelacyjne a niedobory znikome, ale wolałabym jednak jakąś bardziej ustabilizowaną i powtarzalną wersję nawożenia.
Właśnie ten Florovit pro natura z humusem stosowałam w ubiegłym roku, miałam go ,,cały kanister,, jeszcze nim teraz domowe kwiatki podlewam. :D
U mnie sprawdził się doskonale na donicowych pomidorach, których miałam całe dwie sztuki. ;:306
Nie jadłam tych pomidorków, ale nie z powodu Florovitu, były ozdobą wejścia do domu, z drugiej strony nie należały do smacznych. 8-)
Próbowałam znaleźć na FO dowody na wyjatkową szkodliwość Florovitu dla zdrowia człowieka, nie znalazłam, ale dobrze się bawiłam. :wink:
W tym roku planuję uprawiać paprykę na balkonie i może kilka pomidorków, więc fertygacja będzie nieodzowna.
Ani nie mam czasu na przyrządzanie własnych mikstur, ani mi się nie chce w to bawić. ;:185
Zresztą co za różnica czy ja te chemikalia zmieszam, czy bęben w wytwórni nawozów?
Jeśli o ten konserwant tak chodzi co go tam dodają, to ja w to miejsce nie używam kostek rosołowych,
nie palę i chodzę często do spowiedzi. ;:306
Jowita37
100p
100p
Od: 27 lut 2016, o 00:31

Post »

Aniu, guru upraw w donicach ;:180 , widziałam, że miałaś u siebie pomidorki porzeczkowe. Kupiłam nasiona Currant Sweet Pea i Currant Gold no i mam dylemat, czy one bardziej do gruntu, pod folię czy do doniczek, a jeśli do doniczek, to jakiej minimalnej wielkości? Kupowałam z myślą o doniczkach, ale zobaczyłam później u Ciebie, że krzaczki do małych nie należą. Raczej za rolety okienne mogą służyć ;:306 W opisie nasion, które kupowałam napisano pod osłonami krzaczki będą wyższe,grona bardziej przestrzelone i owoce trochę większe,natomiast na zewnątrz krzaczki są rozłożyste nie przekraczające 30 cm wys. zwisające na kolejne 20-30cm
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

mikoryza działa ;:108 Z całą odpowiedzialnością mogę to stwierdzić gdyż wykonałam test, pół siewek przy przesadzaniu spryskałam a pół nie. Gołym okiem widać które pryskane.
Muszę poczytać o tym preparacie. :) Szukam właśnie jakiejś sprawdzonej mikoryzy.

Co do nawozu, to uważam że 4:6:8 jest idealny do papryk, pomidorów i innych psiankowatych. :)
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Błażej a ja nie będę się z tym kłócić :D Ale mówimy o dokarmianiu późniejszym, czy o rozsadzie?
Chcę zrobić test mykoryz dostępnych na rynku, ale to drogi gips, więc poprosiłam producentów o próbki na potrzeby artykułu na blogu. Na razie odezwała się jedna firma ;:224

Jowita37 Jowitko większość Currant'ów to wielkie krzaczory. Jeden krzak w pojemniku ( fakt, że pojemnik duży z różnymi nasadzeniami) zasłonił mi jak widziałaś całe okno na szerokości 2 metrów ;:306 Ale to był ten o najmniejszych owocach Red Currant. Sweet Pea nie jest taki duży, u mnie w donicy 20l dorastał do wysokości 60-70cm, ale już w skrzynce miał ok. 120 cm i miał owocki nieco większe, nawet teraz mam ich kilka zasuszonych na parapecie ;:218 po co ja je trzymam ;:306 . Currant Gold nie miałam. Pod folię nie ma sensu ich dawać, toż to rośnie niczym chwast niczym nie zrażone, ale te mini pomidorki... szkoda byłoby mi miejsca w folii na nie. Ja bym jednak posadziła w donicy, albo w gruncie. http://balkonowywarzywnik.pl/katalogi%2 ... sweet-pea/ W donicy troszkę większej powiedzmy 20l
Elu szczerze to ja tylko zarejestrowałam tyłem głowy, że chodzi o jakiś konserwant we florovicie do pelargonii, którym spora cześć forumowiczów podlewała onegdaj rozsady, chyba ;:218 ale to było w okresie kiedy dopiero co zaczęłam więcej bywać na forum, nie do końca pamiętam całą sprawę. Nawet jeśli faktycznie jakiś konserwant jest dodawany do nawozów, chociaż przejrzałam wszystkie butelki jakie mam w posiadaniu, to nigdzie w opisach go nie znalazłam.
Ekaterina Hmm, no aż takim ekspertem to ja się nie czuję, a już szczególnie w nawożeniu mineralnym, ale jak tak przyglądam się tym proporcjom, to w mojej pamięci otwiera się szufladka z fazą po posadzeniu rozsady w grunt i to chyba kapustnych, chociaż i tam było jednak mniej fosforu, o ile dobrze pamiętam 13:40:13 Podobny nawóz stosuje się do zbóż w końcowej fazie krzewienia. Od kursu trochę jednak minęło musiałabym sięgnąć do notatek.
No a czemu miałby według tego pana służyć ten nawóz i do jakich jego zdaniem rozsad? Młoda rozsada nie potrzebuje takiego stężenia składników, trzeba by to i tak rozcieńczyć jakoś sensownie, no i po co aż taka ilość fosforu.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jak dla mnie, to jest dobry i do rozsad i późniejszej fertygacji. Oczywiście trzeba mieć, na uwadze, że niektóre mogą wykazywać większe zapotrzebowanie w pełni owocowania i trzeba mieć coś w zanadrzu. :)

Ja w tym roku testuje ogrom bio preparatów. :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”