Storczykowa kraina Soni :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Izula
200p
200p
Od: 12 cze 2008, o 18:45

Post »

Jejku jestem pod wrażeniem :shock: śliczne storczyki aż zazdroszczę...czy moje będą kiedyś takie piękne?
pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Platynko doświadczenia z paphiopedilum też nie mam, jedynie moja zasługa w tym, że żyją nadal i wypuszczają nowe rozetki ;:225 podlewam jej tak jak phalaenopsis, tyle, że częściej, bo średnio raz na 7 dni, gdyż podłoże lubią stale wilgotne, teraz w okresie rozwoju młodych rozetek daję nawóz 1/4 zalecaną przez producenta i nawóz z większą zawartością azotu, a co czwarte podlewanie przelewam wodą w celu oczyszczenia z nadmiaru soli mineralnych, wodę lubią bardziej twardą, więc przegotowana kranówka i w sumie to wszystko, a stoją w miejscu widnym aczkolwiek nie na słońcu
Renato, fotki będą, ale nie mam weny na ich zrobienie ;:185
Izula to niestety nie moja zasługa, że one takie piękne, ale wkrótce mam nadzieję, że będę mogła pochwalić się swoim kwitnieniem, bo cztery przedłużają kwitnienie z uśpionych oczek, a jeden z nich dodatkowo wypuścił nowy pęd kwiatowy i piaty wypuścił sam pęd kwiatowy, ale jest jeszcze nadzieja na "pobudkę" uśpionych oczek ;:183
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

Soniu, a co to znaczy SERYJNE KWITNIENIE?
platynka :)
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Platynko seryjne kwitnienie u paphiopedilum to takie, gdy jednym pędzie kwiatowym zakwita więcej niż jeden kwiat, mam jednego, który w połowie swego kwitnienia rozwija drugi kwiat i nadal są paki kwiatowe, może być też tak, że nowy kwiat się rozwinie, a stary opadnie, wszystko to zależy od gatunku jaki mamy w swojej kolekcji. U mnie jeden wypuścił juź piaty kwiat, a kolejne dwa paki były, lecz ja je niechcący oderwałam ;:155

właśnie tak sobie myślę, że te oderwane paki, jakoś zbyt łatwo odpadły od gałązki, tzn. dotknęłam delikatnie pączka a on odpadł ;:192
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

a ja myślałam, że u Paphio kwitnie tylko 1 kwiat... ;)że na końcu pędu jest pąk i to wszystko :)
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Fotki zrobione chociaż za szczęśliwe to nie są, bo gdziekolwiek na parapecie nie ustawie to zawsze domy sąsiadów są w tle ;:192

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Platynko, a paphiopedilum są i tez takie, które mają tylko jeden kwiat i koniec kwitnienia, są i takie, które mają dwa trzy paki i tez koniec, ale są i te seryjne, które niby mogą wypuszczać pąki kwiatowe nawet przez dwa lata ;:183
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

zamówiłam w allegro "seryjna ślicznotka Paphio" - tak nazwana, czekam na nią, dlatego pytałam, dziękuję za wyjaśnienie :* mam nadzieję, że dojedzie w całości i jej nie zmarnuję? oby tak było... nie wiem, czy ją podlewać, czy uprawiać tak jak moje phalaneopsisy, tzn. nie podlewając wcale...
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, no muszę Ci powiedziec, że ta ostatnia fotka mnie normalnie rozwaliła. Jest super extra.
Patrze i widzę skośnookiego Azjatę w typowym kapeluszu z dzikim błyskiem w oczach. Tatar? Mongoł? Niesamowite!
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

A może to spojrzenie tygrysie?
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

sonia pisze:Platynko doświadczenia z paphiopedilum też nie mam, jedynie moja zasługa w tym, że żyją nadal i wypuszczają nowe rozetki ;:225 podlewam jej tak jak phalaenopsis, tyle, że częściej, bo średnio raz na 7 dni, gdyż podłoże lubią stale wilgotne, teraz w okresie rozwoju młodych rozetek daję nawóz 1/4 zalecaną przez producenta i nawóz z większą zawartością azotu, a co czwarte podlewanie przelewam wodą w celu oczyszczenia z nadmiaru soli mineralnych, wodę lubią bardziej twardą, więc przegotowana kranówka i w sumie to wszystko, a stoją w miejscu widnym aczkolwiek nie na słońcu
Platynko napisałam, co wiem, ale musisz sama poszukać, bo paphiopedilum są i ciepłolubne i zimnolubne, ale nie lubią przesuszenia ;:225 i pochwal się co do Ciebie dotrze, bo sama często oglądam te z aukcji, ale wole poczekać i kupić w kwiaciarni lub w markecie ;:171
Wando, mnie też ta fotka kojarzy się z jakimś ludzikiem, ale nie pisałam, bo ciekawa byłam Waszych reakcji ;:128
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p

Post »

teraz w allegro są dwie miniaturki, ładne,ale czy dojadą w takim stanie? ZDJĘCIA SUPER, A OSTATNIE TO IRONICZNE ŚMIEJĄCY SIĘ GOŚĆ ;)
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Soniu ,on jest rewelacyjny, ja jakoś nie mam szczęścia spotkać paphiopedilum w marketach, a wkwiaciarniach jak są to cena też niczego sobie, ale myslę ,że wreszcie uda mi się upolować,te króte mam na razie mi nie kwitną więc nie mam jak oczu pocieszyć,ale dobrze ,że Wy jesteście i można podglądać co macie pięknego.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

renata75 pisze:Soniu ,on jest rewelacyjny, ja jakoś nie mam szczęścia spotkać paphiopedilum w marketach, a wkwiaciarniach jak są to cena też niczego sobie, ale myslę ,że wreszcie uda mi się upolować,te króte mam na razie mi nie kwitną więc nie mam jak oczu pocieszyć,ale dobrze ,że Wy jesteście i można podglądać co macie pięknego.
Pozdrawiam
Paphiopedila często na wystawach są... w sklepach i kwiaciarniach raczej nie spotykam. ale nawet jak są i tak nie kupuje, bo nie opłaca się kupować czegoś, co i tak szybko uschnie i pewnie nigdy nie powtórzy kwitnienia u mnie.
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No Soniu - i kto tu nie ma weny na zdjęcia? Rewelacyjne. Sabotek jest powalający.
Mnie jednak dzisiaj powaliło jeszcze coś - paczuszka od Ciebie a właściwie PAKA. :!:
O ludzie - dostałam cały kartonik rojników. Każdy inny, a co jeden to ładniejsz, niektóre to pierwszy raz w życiu widzę. ;:111
;:180 Ale mi niespodziankę zrobiłaś, baaardzo dziękuję. ;:180 ;:196
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Dorotko, a ja juź się wnerwiałam na pocztę :wink: niech Ci zdrowo rosną, bo moje mimo skubania, bo i koleżanka sobie poskubała rosną jak szalone :D
Duśka do storczyków trzeba podchodzić z optymizmem, mnie tam się paphiopedilum bardzo podobają, a jak nie zakwitną to rozetki są też urocze :D
Renatko kiedyś w auchan kupiłam paphiopedilum po 23 zł. a te z kwiaciarni mam po 32 zł. i jednego przecenionego z obi po 5 zł. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”