Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Alu piaskowe gleby trudniejsze w uprawie, ale bezpieczniejsze dla roślin. U mnie raczej nic nie wygnije, a jak susza zawsze można podlać. Rodzice Karola to podróżnicy, będzie z nimi zwiedzał świat. :) Uznali, że dwumiesięczne dziecko może już opuszczać dom na dłużej. Doskonale zniósł podróż i pobyt też mu służy.

Jolu miło, że rozumiesz jakie to samopoczucie jak zostaje się babcią. :tan Ścieżka była konieczna, bo to główna droga do ogrodu, więc trawnik byłby zadeptany dokumentnie. Obwódki jakoś moja zaprzyjaźniona ogrodniczka propaguje, bo cokolwiek się posadzi za nimi, porządniej wygląda. ;:215 Jak werbeny nie wypielisz, na pewno się pokaże, potrzebuje ciepła.

Martuś prawie wszędzie tulipany kolorują rabaty, u mnie też, choć jeszcze trzy kępy czekają na słońce. Dziękuję w imieniu Karola. ;:196

Jolu trzmielina sama się ukorzenia, wystarczy, że pęd dotknie ziemi. Ja już nie ukorzeniam specjalnie, tylko odcinam kawałki z już rosnących. Zawsze kilka ma korzenie. Z cisami na pewno będzie doskonale wyglądać. ;:215 Ja też mam miejsce, gdzie nornice ryją, więc sadzę młode trzmieliny i mam nadzieję, że za dwa, trzy lata zarośnie szczelnie glebę.

Ewelinko cieszę się, że jesteście w domu. ;:168 Masz tawuły, to wiesz, że to bezobsługowe rośliny, a u mnie takich sporo. :) Całusy od wnusia. ;:196

Majko jak pisałam Joli, trzmieliny rosną jak chwasty. Lubię je bo poza przycięciem, nic przy nich nie trzeba robić. ;:108

Anitko ślimak to wyłącznie dziki lokator, ;:134 pewnie schował się w suchych badylach. Mam nadzieję, że szybko go wyeksmitowałaś. :wink:

Aniu moja obwódka przy wejściu, ma właśnie limonkowy kolor, te same na skarpie w pełnym słońcu są bardziej żółte. Trzmielina może nawet zdominować cisy, trzeba ją mocno ciąć, jest ekspansywna i głęboko się korzeni w lżejszych glebach.

Madziu rodki w słońcu mają dużo pąków, podobnie jak w ubiegłym roku. U mnie obalają mit, że powinny rosnąć w lekkim cieniu. ;:131 Ten z północnej strony domu, ma mniej słońca i zdecydowanie mniej pąków kwiatowych. Skarpa porasta powoli trzmielinami, ale floksy szydlaste jeszcze mają sporo miejsca na pokazanie kolorów.

Aga teraz u mnie te dwie rośliny dominują, tulipany i floksy. Widać je z daleka.

Lucynko życie nauczyło mnie, że tylko ludzie się liczą. ;:108 Kocham swoje synowe, a wnusio z pewnością wniesie wiele radości w nasze życie. W ogrodzie przydomowym łatwiej robić obwódki, a doskonale sprawdzają się przy koszeniu. M nie depcze rabaty, bo nie wejdzie, a w innych miejscach stawia nogi, gdzie mu wygodnie. :)

Małgosiu klon palmowy zadołuję w gruncie, a jedną zimę schowam, niech trochę okrzepnie. Potem z pewnością wsadzę do ziemi. Za dwa lata moje żywopłoty będą na tyle gęste, że ochronią działkę od wiatrów. Młodzi zdecydowanie powinni mieszkać sami, a Kubuś będzie jeszcze bardziej hołubiony, ;:167 jak będzie gościem u ciebie.

Aniu ja tnę trzmieliny w marcu lub kwietniu i w czerwcu. Później rzadko, czasem utnę jakąś wybujały pęd. Nie aspiruję do tworzenia idealnego ogrodu, taki trochę uładzony. ;:131 Marchewkę, pietruszkę i sałatę przykryłam włókniną, Miały cieplej, więc dość szybko wzeszły.

Sabinko ja mam bardzo lakoniczny styl pisania, więc cieszę się z dwu słów, nie ma potrzeby wypisywać elaboratów. Chyba tylko przekazywanie jakiś ważnych doświadczeń z ogrodu wymaga szczegółów i dokładnego opisywania. :) Sadź w donicach, jak tylko masz pomoc w ich przenoszeniu, bo niestety ciężkie. Moje tulipany w donicach są dorodniejsze niż te w glebie. Posadzone jednak w dużych, 15 litrowych. Twoja urodzajna glina większości roślin służy wyjątkowo, ale w takie ciepłe zimy nie jest przyjazna dla cebul. ;:185 Gdyby była zmarznięta, to woda w niej zawarta nie topiłaby cebul. ;:108

Dziś prawie same tulipany. Deszcz mnie przepędził z ogrodu. ;:222

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, znowu śliczne tulipany pokazujesz. ;:138
A najpiękniejsze te białe z lawendową nutką. ;:433
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Soniu tulipany podziwiam u ciebie od początku (powtórzę za Lucynką - ten z lawendowym muśnięciem cudny ;:215 ), ale że orliki ci już kwitną to trochę nie fair ;:224 :lol: Mój zaledwie pączki ma... A ciekawa go jestem okrutnie, bo jeszcze nie kwitł, a ja nawet nie pamiętam skąd go mam ;:24
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu białe tulipanami z QN, z pierwszego zdjęcia warte odgapienia. ;:215
U mnie trzmieliny nie rosną prawie wcale. No ale to takie z gałązek, co mamcia moja powtykała wiosną w trawę. Nie dość, że musiały konkurować z korzeniami traw to i lato było masakrycznie suche a nikt nad nimi zbytnio nie latał. W sumie to powinnam cieszyć się że przeżyły a nie narzekać. ;:224
Kochana może porobisz jeszczdm fotki swojej skarpie? Mam niedosyt. ;:108
;:196 Ściskam weekendowo. ;:168
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

cyma2704 pisze: Obrazek
Soniu, podpowiedz co to za roślinka - rola drugoplanowa :;230 (ta kwitnąca na biało)?
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu, węże w stylu futurystycznym, pasują do ślimaków, świetne są. Do kompletu przydałyby się jeszcze jakieś ptaki :wink:
Szkoda, że nie mam na rabatkach miejsca na obwódki, u ciebie zawsze podziwiam z zachwytem. Mam jedną trzmielinę ukorzenioną z patyczka, pamiętam że byłam pod wrażeniem, że w krótkim czasie wytworzyła duże silne korzonki. Rośnie czwarty rok i fajnie się zagęściła.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko ten z lawendową obwódka, to chyba tulipan Shirley. Rosną razem z takimi pastelowymi, które nadal są NN. :)

Obrazek

Małgosiu orliki to samosiejki. Mam niebieskie i różowe, pewnie wystarczy jeden dzień słońca, żeby się otworzyły w pełni. ;:65 Może twoje też przywędrowały z innymi roślinami i wysiały się. ;:131 Pęcherznica Diablo z białymi fiołkami się polubiły.

Obrazek

Aniu trzmielina lubi słońce, u mnie najlepiej rośnie właśnie na południowej skarpie. Może swojej zmień miejsce, z pewnością pokaże jak jest ekspansywna. ;:108

Marlenko to biały floks szydlasty. Bardzo go polubiłam i rozsadzam gdzie trzeba i w każdym innym miejscu. ;:306 Inne kolory też dobrze sobie radzą.

Obrazek

Małgosiu megi1402 M jest dumny z tych własnoręcznie zrobionych ozdób, będą wędrować w różne miejsca. Myślę, że kupię ładne ptaki, już nawet mam wybrane. :)

Obrazek

Na prośbę Aneczki, ;:196 pokażę, jak skarpa zaczyna powoli zarastać, choć długo mnie denerwowała. W ciągu pięciu lat, trzy razy zmieniałam koncepcję. :;230 Część użytkowa za garażem zaczyna się czarną porzeczką i pustym miejscem, gdzie rósł pigwowiec. Jesienią został wykarczowany, zrobiło się miejsce na pomidory.

Obrazek

Dalej są borówki amerykańskie i parę krzaków poziomek.

Obrazek

Obrazek

Tą część skarpy zamykają dwie tuje Yellow Ribbon. Dalej już część ozdobna, choć dopiero jesienią zaczęłam przeróbki, więc ozdobna, to umowne określenie. ;:306

Obrazek

Obrazek

Dalej jest różanka z Chopinami, Artemis, jeszcze dwoma różami i paroma bylinami. Tę część osłaniał będzie w przyszłości żywopłot z choiny kanadyjskiej.

Obrazek

Przed tą częścią na razie miszmasz.

Obrazek

Dalej założona jesienią druga różanka. Róż prawie nie widać. :wink: Na stelażu rosną powojniki, a obok wysokie miskanty, osłaniają taras.

Obrazek

Dalej część niebieska.

Obrazek

Kolejny fragment, to różanka z okrywowymi, zejście z tarasu.

Obrazek

Po drugiej stronie siedlisko gryzoni, które obsadziłam jesienią trzmieliną i floksami. Nic tam nie przetrwało z poprzednich nasadzeń. ;:223

Obrazek

Dalej zaczyna się rabata zachodnia, na którą też nie mam pomysłu. Na rogu posadziłam Pinki Vinki na pniu, którą ukorzeniłam jesienią i dużo traw, na razie niewidocznych. ;:131

Obrazek

Miłej, słonecznej majówki. ;:1
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu ciągną się i ciągną te Twoje rabaty kilometrami ;:oj Podziwiam że masz tyle pomysłów na ich obsadzanie i cierpliwości na te cudne obwódki ;:167 Szkoda że w tym jednym miejscu tak grasują nornice, może nasadź tam czosnków, turków i szachownic zobaczymy co one na to ;:306
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuza rośnie tam ze sto czosnków główkowatych, a dalej wysokie i karatawskie. Pełno wokół wejść do tuneli. Przed hortensją rósł jałowiec, płożący i też go podjadły. ;:306
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Dziękuję Soniu. Teraz przynajmniej mam wyobrażenie Twojej pięknej skarpy. Tyle dobra się tam mieści i nadal masz wolne miejsca gdzie nie gdzie.
Szkoda, że Twoje nornice są takie pazerne.
Em powinien jakiego jastrzębia wykonać i ustawić im na postrach. Swoją drogą to zdolnego masz tego Emka. I wcale się nie dziwię, że duma go rozpiera. Też bym chciała takie piękne ozdoby umieć wykonać. ;:168
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu skarpa ma około 30 metrów, w tym część użytkowa 7m. M potrafi coś zrobić, tylko nastraja się pół roku, jak większość mężczyzn. :) Ja bym tam kupiła coś ciekawego w necie, ale nie chcę mu psuć dobrego samopoczucia. ;:173 Jest trochę pustych miejsc, bo nie przeżyło kilkanaście turzyc Frosted Culrs. Będą tam trawy z siewu i kwiaty jednoroczne, co więcej nie wiem. ;:131 .
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43

Post »

Soniu skarpa już ładna ,a jak dojdą trawy i jednoroczne to będzie ;:333 .
Czy za pózno już na siew ostnic do gruntu?
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, jestem pod ogromnym wrażeniem pięknie zagospodarowanej skarpy. ;:63 ;:63
Jeśli myślisz, że można ogród raz urządzić i mieć spokój, to grubo się mylisz. ;:306 Zresztą sama już doświadczasz konieczności przesadzania, przenoszenia, zmieniania i tak się będzie działo aż do końca świata i ...... ;:108 ;:108 ;:108
Życzę Ci zadowolenia z wykonanej pracy. ;:215

P.S. Bardzo urokliwe są te białe floksiki. ;:63
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu zawsze możesz wysiać ostnice, ale w tym roku już nie osiągną dużych rozmiarów. Jeśli będzie lekka zima, to w przyszłym roku będziesz mieć już wielkie okazy. U mnie ubiegłoroczne przeżyły w 50%. Nad skarpa popracuję, może jakiś pomysł się urodzi. :)

Lucynko miło, że myślisz podobnie. ;:196 Mnie kompletnie nie kręci zrobienie ogrodu i patrzenie. Cała przyjemność, to zmiany, nowe nabytki, testowanie różnych rozwiązań. Na szczęście nie mam oporów z pozbywaniem się niechcianych roślin. ;:108 Mam zaprzyjaźnione ogrody, w których posadzono kilka iglaków, berberysy, dwie juki, jedną hortensję, położono włókninę i zasypano korą. Smutne, bez wyrazu, kompletnie nie z mojej bajki. ;:185

Wczoraj tylko jaszczurki zwinki biegały po ogrodzie

Obrazek
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu masz tych rabat mnóstwo a zawsze czysciutkie i wypielone.
Kiedy Ty znajdujesz na to czas?
Trawka zieloniutka, super ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”