Basiu - apus od Let's Celebrate chcę tylko, żeby ... miała inny kolor

. No i powiedz, czy ja normalna jestem? Widziały gały, co brały...

Dla Ciebie Basiu Cream Abundance
Dorotko - dorotka350 o nadmiarze wody nie musisz mi mówić, u nas prawie każde lato jest deszczowe

. W tym roku jakimś cudem przez 2 tygodnie nie padało, od trzech dni natomiast mamy ulewy i burze, większość kwiatów musiałam ściąć. Uważam, że z dwojga złego już lepsza susza i podlewanie
Na pierwszym planie jest Mariatheresia - też ją masz przecież
Gdzie tam moim różom do Twoich... Czekaj, za jakiś czas zrobię listę panien, które dały od 0 do 3 kwiatków... zdziwisz się.
Galaxy jest taka sobie, ani nie nudzi zachwytów, ani nie denerwuje, spokojna, pastelowa i zmienna kolorystycznie. zdrowa, więc na razie zostaje. Boscobel będę obserwować - może drugie kwitnienie będzie mniej jaskrawe? Tymczasem dla Ciebie Munstead Wood
Asiu - JLG od leśnego zakątka chcę, żeby się rozrastał, a on stoi w miejscu

. Trawa hakonechloa ma tworzyć ładne kępy, a nie straszyć, jakby piorun w szczypiorek trafił. Hortensje mają kwitnąć, a nie produkować samo zielone

. Staram się jednak brać poprawkę na to, że teren jest tam dla "terminatorów" - korzenie świerków i brzozy są płytko pod ziemią i ciągną nie tylko substancje odżywcze, ale też całą wodę. Cud, że cokolwiek tam rośnie.
Chrząszcz - gryzak pąków, chyba się wyniósł - nie znalazłam więcej uszkodzonych. Dla Ciebie Asiu Schone Maid
Aniu - aneczka1979 Dziękuję

Pamiętasz, że roślinka w garnku na brzozie to Twoja zasługa?

Najpierw był pusty... to Ty mi poradziłaś, żeby coś do niego wsadzić
Augusta Luise może wyląduje w ogrodzie u Teściowej, a może ją zostawię

...
Właściwie tam na skarpie rzadko bywam, więc niezbyt często na nią patrzę. Let's Celebrate zostaje, punktuje kwitnieniami, a w końcu nie można mieć tylko
gaciowych i budyniowych... Od czasu do czasu przyda się coś mocniejszego. Poza tym miałabym wyrzuty sumienia, że pozbyłam się najlepiej rosnącej róży w ogrodzie

.
Heidi Klum bardzo lubię, nigdy mi nie chorowała, a kwiaty i ich kolor - zniewalające. Podobny jest Old Port, aczkolwiek według mnie nieco brzydszy i ciągle jako pierwszy łapie plamistość

. Nic nie pomaga. W tym roku pryskałam nawet miedzianem i też zero efektów. Oberwałam mu teraz wszystkie liście i przycięłam jak na wiosnę, może wypuści nowe listki i nie będzie stał łysy... Nie mam takich kłopotów z Heidi. Warto jednak pamiętać, że jest to malutka różyczka - bardziej na przód rabaty. Zestawienie Heidi z Marie Antoinette to mistrzostwo świata

Dla Ciebie Aniu Kurfurstin Sophie, jak dotąd najbardziej podobna do Pashminy ze wszystkich róż jakie znam, chociaż zupełnie inny kształt kwiatu
Aniu - Minnie do Wojsławic wybierz się koniecznie, ja byłam i chcę wrócić

relacja poniżej. Galaxy jest rzeczywiście różą "taką sobie", ani ładna, ani brzydka, za serce nie łapie, ale nie wkurza. Na razie zdrowa i nie podpadła, dlatego zostaje...
O szkółce Milczyńskich zapomnij jak najszybciej

Nie pisałam gdzie odbyłam ostatnią wycieczkę, żeby
"nie kopać leżącego..." Dla Ciebie Giardina
Lisico dziękuję

bardzo przyjemnie czytać komplementy, a jeszcze milej mieć świadomość, że ktoś docenia nasze starania. Niestety, niektóre z moich zdjęć nie powinny być publikowane, wstawiam je tylko na zasadzie dokumentowania wydarzeń rabatowych, bo nie zawsze mam czas i możliwość robienia zdjęć w idealnych warunkach... Wygrzebałam ostatnio stary aparat, który chociaż uszkodzony, to robi zdjęcia
z duszą. Połowa robionych nim zdjęć jest do kosza (nieostre), ale druga połowa grzechu warta
Lisico, barokowe klimaty uwielbiam, szczególnie w ogrodzie

Marzy mi się prawdziwie barokowy zakątek - mam już nawet wyrysowany plan, łącznie z nasadzeniami. Chciałabym jednak zrobić go od razu w całości, a to wymaga funduszy, których ciągle brak

. Wyliczyłam, że samych bukszpanów powinnam zakupić ze 100 sztuk, najlepiej już dosyć dużych. Jeszcze ma być murek z wazą z piaskowca i ławeczka, i dużo innych rzeczy...

Tak więc kolejny sezon mija bez ogrodu barokowego, bo to co mam, to ledwie namiastka.
W podziękowaniu za porady odnośnie tła muzycznego przyjmij w prezencie Gentle Hermione z krwawnikiem
Jagna - jajagna ubawiłam się nieźle przy Twoim wpisie

. Ciekawa jestem jak Twoje róże prezentują się z barokowym podkładem?

Ja nawet podkładu nie potrzebuję, bo ostatnio udało mi się zrobić ze 2-3 zdjęcia starym aparatem i są powalające

Stwierdziłam, że stary aparat pokazuje duszę róży, a ten nowy to tylko rzemiosło, bez polotu

. Chyba zmienię swój awatar,żeby ciągle móc patrzeć na te piękności

Zdjęcie "z duszą" dla Ciebie
Aniu - Ann_85 dziękuję

Miło mi bardzo, ale mój ogródek jeszcze nie nadaje się do zwiedzania

Chociaż... ostatnio jak wróciłam po dłuższej nieobecności, to stwierdziłam, że jednak mam piękny ogród

Tak, z dystansu jest fajnie, ale jak się zacznę przyglądać okiem właściciela, to widzę jak na dłoni wszystkie mankamenty... Dla Ciebie Aphrodite
Jadziu - Jakuch też się zastanawiam, po co ta cała ekipa tam siedziała... Różnie to w życiu bywa, może były ambitne plany, a potem nagle bankructwo albo zmiana właściciela?

Dziwię się tylko, że obsługa nie powiedziała, że ogrodów już nie ma? Chyba by to lepiej wyszło... Dla Ciebie Champagne Celebration z ostrogowcem
Małgosiu - clem3 Nie przepadam za Let's Celebrate tylko dlatego, że nie jest w kolorze budyniowym albo majtkowym i tyle...
Hm, trudno powiedzieć czy to Galaxy... Ona jest strasznie zmienna, teraz np. dała kwiat w kolorze różowo-łososiowym... Dla Ciebie też ona, inne ujecie
Aniu - anabuko1 dostałam nauczkę, żeby nie wierzyć ślepo we wszystko, co piszą w necie...

Let's Celebrate z roku na rok ładniejsza

. Dla Ciebie Granny
Aniu - nena08 Let's Celebrate sama z siebie tak zaszalała, pączków miała tyle co róża okrywowa

Ulubienicą może nie jest, ale też mnie nie wkurza. Obfitością kwiatów i zdrowotnością zyskuje kolejne punkty i mozolnie drapie się po drabinie kariery rabatowej

. Dla Ciebie cudownie pachnąca Mary Castle
Ewuś - ewka36jj chętnie bym zmieniła miejscówkę Abrahamowi, ale nie bardzo mam gdzie... Chyba, że zamiast Abrahama wsadzę tam Williama Morrisa, który jest jeszcze w donicy?

Zastanawiam się jednak czy to ma sens, czy nie lepiej kupić nową sadzonkę? Jeszcze mogę go wykopać i dać na reanimację do donicy. Będę przynajmniej wiedziała jaki ma system korzeniowy. Coś w każdym razie trzeba z tą różą zrobić, bo taka wegetacja jest bez sensu. Dziękuję za poradę

. Dla Ciebie kontrowersyjny Abraham
Matti - Tulap zaczynają Ci się podobać róże
"gaciowe"??? Świat się kończy czy co?
Mój Novalis już stoi łysy - ostatnia burza połamała wszystkie kwiaty

. Zobaczysz w realu, czy Ci podpasuje ich kolor. To róża bardzo fotogeniczna, zdrowa, ale po dwóch-trzech dniach nabiera sinej barwy i...
po ptokach. Dla Ciebie Lavender Ice
Jolu - Yollanda wyobraź sobie, że Rosę Belmonte dostałam w gratisie i na początku zastanawiałam się co z nią zrobić... Szybko awansowała na miss rabaty i tak jest niezmiennie. Chętnie bym dokupiła drugą, ale nigdzie nie ma
Ambridge Rose i English Garden to młodziaki, mam nadzieję, że dopiero pokażą klasę. Let's Celebrate natomiast kupiłam już dawno, chyba jeszcze w 2013 roku, wtedy była
"białym krukiem" i zapłaciłam jak za zboże. Teraz ją widziałam we Flo... za 16 zł!

Irysowe odmiany starałam się dobierać kolorystycznie i ze względu na porę kwitnienia. W efekcie jest mniej-więcej po równo odmian wczesnych, ze środka sezonu i późnych. Dotychczas nie zwracałam uwagi na porę kwitnienia i nieświadomie skróciłam sobie czas
cieszenia się tymi pięknymi kwiatami. Mam nadzieję to naprawić

. Zamówiłam najwięcej odmian żyłkowanych i z przejściami kolorystycznymi, bo właśnie te mnie zauroczyły. Jak mi się udało od Bejki zamówić Trillion, to prawie skakałam z radości

Jestem bardzo ciekawa, czy odmiany, które tak mnie wzruszyły na fotkach, tak samo zadziałają w realu...
Dla Ciebie Jolu cudownie kolorystyczny Chasing Rainbows - zwycięzca rankingu na mister irysum