BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 19:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.2

Post »

wielkakulka pisze:Rurki PCV, powiedzmy 30mm ponawiercaj małym wiertłem, zaślep i podłącz pod jakąś starą beczkę...
Tyle, że będzie się lało póki beczka się nie opróżni.
W zeszłym roku kupiłem 100 metrów linii kroplującej, 40 różnych złączek i dałem za to 100 zł. Do tego programator czasowy z dwoma ustawieniami czasu na każdy dzień tygodnia za 130 zł, podłączone pod kran i samo się podlewa rano i wieczorem. Można jechać na urlop. Więc 230 zł i już drugi rok nie podlewam ręcznie warzyw i krzaków wzdłuż ogrodzenia. Uważam, że za taką wygodę cena jest śmieszna, nie ma nawet co rzeźbić w rurkach...
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Fakt, śmieszna cena. Ja nie mam działki koło domu. To Rodzinne Ogródki Działkowe studnia jest taka moja-twoja i bez prądu - więc technicznie nie wykonalne. Ale Błażej ma koło domu wszystko, więc warto sie pokusić.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Nie tak do końca. :) Działke akurat mam niecały kilometr od domu i nie mam tam prądu. Mówię jednak tu o mmiejscu pod pomidory, a to jest już koło domu. Dlatego myśle nad jakimś prostym i tanim rozwiązaniem, bo kase chce inwestować w wode na działce ale to inna historia. :wink: Ja myślałem o jakiejs beczce 200l i do tego wąż domontowany(sposobu doklejenia jakiegoś zaworku nie obmyśliłem) a na wężu kroplaki. Mam już trochę kroplaków, beczke i stary wąż. Pozostaje znaleźć jakieś miejsce na beczke i wprowadzić plan w życie. :)
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Pochwal się jak będzie gotowe, może skopiuję
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oczywiście że pokaże co zrobiłem. na razie muszę nad tym na spokojnie pomyśleć. :D
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Błażej zaworek kupowy wkręcacz w otwór wywiercony na wysokości ok 5 cm od dna . Uszczelniasz silikonem lub pakułami. Bekę postaw na jakimś podwyższeniu i po sprawie.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Artur, podobnie też myślałem ale nie mam zbytnio gdzie beczki postawić przy daszku. Musze jakąś konstrukcje zbić, by stała przed daszkiem i zrobić rynienke, to jeszcze przy okazji deszczówke będe z daszku zbierać do podlewania. :D
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wczoraj wyrwałem trochę buraczków na dzisiejszy obiad. :)

Obrazek

Moja pierwsza Field pumpkin powoli zbliża się do rekordu Polski. :tan Pomimo trudności i rozterek jakie mi sprawiła na początku, to ładnie rośnie. Obecnie wciąga drugą na tym krzaku, więc te zapasową skasuje. Na wczoraj jej Ott wynosi 364 czyli niecałe 33kg, a rekord Polski 38kg. Zobaczymy co będzie. :wink:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Wow Błażeju powiem Ci, że jak na tą porę buraki masz ogromne i piękne ;:63
Obiad musiał być spory :;230
Dynia Field pięknie u Ciebie rośnie ;:215 Moja ma dziś dopiero 244 Ott ale szybko przybiera ;:131
Najpierw pobijesz rekord Polski a potem z górki by pobić rekord Europy :D

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jestem zadowolony z buraków, bo po ataku sarny byłem sceptyczny. :) A na obiad była pomidorowa ale nie z rosołu z wczoraj. ;:306 Co do Field pumpkin, to chyba rośnie ładnie, bo mam problem z mierzeniem, bo przesuniecie pomiaru w poprzek, to różnica kilku cm. Ale na razie walcze o fajny wynik, a nie żaden rekord. Trzeba pamiętać, że wiele osób walczy o miejsce w czołowce. :D
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje buraki są w złym miejscu, nie są takie duże jak co roku. Ja sieję tylko Opolskiego ale w przyszłym roku na pewno wysieje Czerwoną Kulę :D
Błażeju sam fakt, że zostało Ci kilka kilo do pobicia rekordu Polski robi wrażenie a dynia jeszcze nie zamierza dojrzewać ;:131
WaF90
200p
200p
Od: 7 paź 2013, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Błażeju coś czuję, że w tym roku pobijesz kilka rekordów Polski i 1 Europy. Tak teraz mi się przepowiedziało :P

Takie pytanie... Z tego co pamiętam to kupowałeś dużo ziemi. Jaka to była ziemia? Czyżby torf odkwaszony? No i czy mieszałeś ją z ziemią, a może dawałeś ją bezpośrednio na ziemię, która już była?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wg pomiarów na wczoraj, mój Field przytył 3.5kg przez dobe i już brakuje 1.5kg do rekordu Polski. :) Dzisiaj zapewne zostanie pobity.

Co do samego rekordu, to nie jest tak, że Ja tylko o nie walcze, bo jest sporo grupka hodowców, którzy też walczą ale się mniej udzielajd/afiszują, a zapewne też wyniki mają dobre. Też nie jest tak, że np Seba mając fielda przy 250Ott, nie przegoni mojego za miesiąc. :D To jest właśnie fajne w tym sporcie, że jest nieprzewidywalny. :D

Co do ziemi, to kupiłem sporo ale to było do rozsad i upraw doniczkowych/wiadrowych. Może się pomyliłeś z podłożem popieczarkowym. :)

To mój arbuz gigant. :) Wkońcu jakiś rośnie. Teraz tylko mój PB pobić. :D
Obrazek

A tu pierwszy ogórek gigant.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pomidory giganty nie przybierają już tak w ostrym tempie ale nadal przyrosty są i to najważniejszw. Chociaż jeden, o którym zapomniałem, bo stał za Megagronem, przez cztery dni gdy wracałem w nocy z pracy i do niego nie zaglądałem, przytył tak, że złamał ogonek swoim ciężarem. ;:223 Podwiązałem go ale ten raczej rósł już nie będzie.
Tu moje dwa największe:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Błażeju :wit

Ten ogórek to jest na długość ? tak ?
Mój pomidorek na polu dosłownie rozleciał się. Nic już z niego nie będzie :? Twoje za to są OLBRZYMIE ;:131

Co do arbuzów, to będziemy porównywać przyrosty :) Mój taki sam a drugi jest trochę mniejszy ;:224

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Seba, ogórek jak urośnie długi, to będzie na długość, jak duży to na wage. :D Wymieszałem nasiona od Piotra i Artura i to one są. W tym sezonie chce zobaczyć co i jak z nimi. :wink:

Moje pomidory jakoś rosną. Już nie mogę się doczekać, by jakiegoś zważyć. :D Ale niech sobie jeszcze rosną.

Arbuzy mam jak dobrze pamiętam trzy. Oczywiście będziemy porównywać. :uszy

Ostatnie ulewy źle wpłynęły na marchew na działce kilka sztuk u zwykłej i dwa giganty popękały. Byłem na działce po kilka marchewek na zalewe di Cucamelonów na jutro i trafiłem na pęknięte. Fioletowe jakieś brzydkie porosły, żółte eleganckie, a pomarańczowe bardzo ładnie urosły. Nawet mama to stwierdziła.

Jutro będą Cucamelony robione w zalewie z curry. :)

Nie moge znaleźć miary, a chce zmierzyć słonecznika. Same 2m i 3m, a 5m miary nie mogę znaleźć.

Dziś ugotowałem sobie kilka różowych ziemniaków i dwa fioletowe na obiad na spróbę. :)

Papryka Blue jade nie robi się blue a red. ;:306
Obrazek
Obrazek

Purple thai chili obsypana paprykami i pierwsze dojrzewające sztuki.
Obrazek
Obrazek

Inne papryki też zaczynają dojrzewać.
Obrazek

Pierwsze Fasolniki też zaczynają rosnąć. :)
Obrazek

Ścianka z fasoli giganta coraz ładniej wygląda. Szkoda że zawiązuje się znikoma ilość fasol. :roll:
Obrazek

A teraz czas na obiad. :wink:
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”