W.o...Psach 4cz. (2007.10 - 2008.05)

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Hanka to ja już pić nie będę ;:182 :;230 ale piękne ujęcie psiej mordki i piesek uroczy ;:138
Awatar użytkownika
AddMaster
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 lut 2008, o 01:25

Post »

Witam! Dodam fotkę mojego pieska (jednego z dwóch)

Tu był mały (22stycznia2007)
Obrazek

Tu jest duży :)
Obrazek

Ma na imię Kluivert! (czyt. KlajWert) Po piłkarzu Patricku Kluivertowi z Holandii.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Cię AddMaster, a czy Kluivert! ( czyt. Klaj Wert ) :D Gra w piłkę nożną ?

Już zmieniam - napisałem KlajWErt osobno, przepraszam.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
AddMaster
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 lut 2008, o 01:25

Post »

Nie, ale bokserem jest przednim! Ostatnio prawie znokautował (dosłownie) mojego kolege łapą. To bydle jest wielkie, na fotce nie widac, ja mam 190cm, a jak stanie na tylnych lapach to spokojnie może mi dać buziaka :) Jak bawi sie z psami/ludzmi i walczy, to nie gryzie tylko po prostu uzywa przednich łap. Typowy bokser! (Mi) któregos razu tak mi przywalił, ze okulary poleciały na pare metrów! Ale to kochany piesek, milutki i przyjacielski! Lubi skakać na ludzi i sie bawić.

(Pisz uważniej, używając polskich znaków diakrytycznych, proszę. I wpisz w swoim profilu skąd jesteś, miasto, województwo, region, cokolwiek, co przybliży nam strefę klimatyczną w której mieszkasz :) Ta poprawka wyżej jest moja, czyli Nalewki.)
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

Przepraszam jeszcze raz , teraz jeszcze wpisałem duże E w KlajWert, ale już poprawiam :

Witam Cię AddMaster, a czy Kluivert! ( czyt. KlajWert ) gra w piłkę nożną ?
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

hanka55 pisze:Soooooniuuuuu...ale ja jestem jeden :shock:
Obrazek

:lol: :lol: :lol:
Haniu, czy ta słodka mordka należy do flat coated retrieverka :?: ;:109
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tak jest :D
To młodzieniaszek FCR-a, jeszcze łysy i z dziecięcymi proporcjami.
Tu - pierwszy spacer, gdy mamy 4 miesiące:
Obrazek

A tu jestem dorosłym 3- latkiem :-)
Obrazek
"Żona" ma dopiero 2 lata, i wreszcie zaczyna być owłosiona, jak należy :lol:
Obrazek
A jak wiadomo, kosmata kobietka, to sexowna kobietka!
Obrazek
O, nawet pozwalam się jej położyć na łopatki ! :lol: :lol: :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Hanka rozumiem, że teraz czekasz na potomstwo Twojej ślicznej pary "małżeńskiej" ;:183

a tu wczoraj mój chłopak uczył się czytać i to nie jest jego pierwsza próba ;:191

Obrazek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wpędzasz mnie w kompleksy soniu :oops:
Twoje "dziecię", aż pożera wiedzę, a moje to kompletni ANALFABECI :roll:
Na razie nie rozmnażamy, bo mała jeszcze rośnie. FCR-y dopiero ok. 5-tego roku życia, przestają być dziećmi i stają się odpowiedzialnymi psami.
A do bycia dziadkami...jakoś nam się nie spieszy... :twisted:
Całusy dla Twojego, pilnego ucznia :lol:
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Hanka z kompleksami to się wstrzymaj, Kefir tylko tak udaje inteligentnego psa, a to istny bandyta jest :;230 z tym czytaniem to on przesadza, muszę chować wszelkie ważne papiery, bo łobuz zaraz się na nie czai, a wczoraj rano dotarła do nas gazetka reklamowa - rzadkość w moim miejscu zamieszkania, no a że była włożona między pręty w płocie to Kefir jako pierwszy przejrzał ofertę sklepu
:;230
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Soniu, ten Twój Kefir wygląda na tej fotce jak niezły łobuziak :lol: i jeszcze jaka zadowolona z siebie mina :;230

Haniu , twoje flaty są prześliczne :!: uwielbiam wszystkie retrievery, zastanawiamy się nad towarzyszem dla naszego Kenza (goldek), no i w grę wchodzą właśnie flaty i nova scotia :wink: obie te rasy są chyba zdecydowanie mniej rozpowszechnione w Polsce niż goldeny...a powiedz mi, jak z ich zdrówkiem :?: konkretnie o dysplazję mi chodzi i inne dziedziczne choroby, też są tak na nie podatne jak goldki? wydaje mi sie że to właśnie przez tą popularność tak dużo goldków choruje :cry: niektórzy hodowcy bezmyślnie krzyżują psy i potem wlaśnie takie są efekty :evil:
A, i jeszcze spytam przy okazji o charakter FCR-ów :lol: też są takie radosne, chętne do współpracy z człowiekiem i kochające cały świat jak goldki czy może bardziej niezależne :?: moze powinnam na priva z tym pytaniem :oops:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu A co z czesaniem takiego kudłatego psa? :?
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeanne, szczerze nie polecam tej rasy.
Z dysplazją nie mieliśmy problemów, ze zdrowiem także, bo oba są z dobrych kojców i po mocno wystawowych rodzicach. Ich rodzeństwo zdobywa nagrody - my nie wystawiamy.
Problemów fizjologicznych nie mamy, za to psychiczne, są u nich dużym zagrożeniem.
Rasa - lękliwa, płocha, podporządkowana, bez instynktu samozachowawczego. Uderzony, ugryziony nie próbuje się nawet bronić, tylko od razu, poddaje się, kładzie na plecach i odsłania szyję. Podniesiony głos, powoduje momentalnie kładzenie się ze strachu, więc podniesiony głos, czy kłótnie w domu są wykluczone. Muszą mieć towarzystwo, bo znudzone mają tendendencję do kręcenia się w kółko, zabawy ogonem i wyrywania sobie sierści.

Obie hodowle, z których braliśmy psy, sa wielostadne, by psy nie zostawały nigdy same.
Mała umie szczekać, samiec- nie.
Mała( jesteśmy jej trzecim domem) spędziła miesiąc w hodowli mieszkaniowej goldenów, więc jest bardziej rezolutna i nie boi się np. głośnych samochodów czy młota pneumatycznego. Oba, z lubością podróżują autem, bo wiedzą, że na końcu trasy jest bieganie :-)

FCR-y to rasa myśliwska- leśna, wodna sprawdzająca się w terenie, w ciszy, przy dużej ilości ruchu.
Pływanie to ich żywioł, a przy potwornie grubej, czarnej sierści, w lecie konieczność ( -padają na zawały z przegrzania), a do szczotkowania i wyczesywania pilśni mamy już cały arsenał.
FCR- to także, w/g hodowców z Anglii - najczęsciej oddawana rasa.

Jeśli chodzi o ruchliwość to FCR-a porównałabym do Goldena x3, i laba x5.
Dokupiliśmy małą, bo Leon nas po roku " zajechał", więc ona stała się po prawdzie - odciążeniem. Ale i tak, ja zajmuję się głównie obsługą psów i parogodzinnymi zabawami.
Nie niszczą, nie gryzą, nie kopią, są dobrze ułożone, wspaniale kochające i kochane,.. ale tak potwornie ruchliwe, że... tylko dobre wybieganie daje 2-3 godziny spokoju w domu.
Próbowaliśmy je kiedyś " zmeczyć do nieprzytomności" w ostrych górach, ale...nie udało się. Za to my, byliśmy ledwie żywi :?

Gdybym miała się decydować jeszcze raz - nigdy więcej FCR-a.
Przykro mi to mówić, ale taka jest prawda.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Dodam jeszcze, że lubią jeść wszystko, co napotkają na swojej drodze, rękawiczki, qoopy, nadgniłe liście, kości czy chleb dla ptaków... Na naszej psiej łące jest taki 9 miesięczny aparat, parę dni temu przez kaganiec wciągnął znalezioną na trawie białą skarpetkę. Noc u weta, pół kilo kapusty kiszonej, potem szklanka oleju parafinowego, skończyło się na podaniu koktajlu z wody utlenionej!!! Pomogło, oddał i kapustę i skarpetkę ;:60 ;:228
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Niestety Nalewko, to też prawda.
Dlatego zawsze noszę w kieszeni kontr-łapówki, czyli granulki Osteo, za którymi przepadają bardziej, niż za znaleziskami :roll:

A to jest ich żywioł, który na BANK powoduje ZMĘCZENIE ! :lol:
( trzeba tylko ciągle rzucać aporty, bo same się nie bawią)

Ostry nurt Białego Dunajca:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”