Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

Mariolcia! Piękności to były latem. Teraz kwitnienie dalii to raczej ciekawostka :wink:

Zuza! Fajnie by było :wink: Teraz wszystko idzie powoli spać. Resztę dalii wykopię w sobotę, bo chcę zamknąć temat ;:19

Wandziu! No właśnie zostały te, których nie zmroziło. ;:173 Ale chyba już w nocy zmroziło. Niestety jak wróciłam z pracy, było ciemno i nie wiem jak wyglądają. Ale przyznaję, że cieszą mnie te ostatnie rachityczne kwiatki. :wink:

Jacku! Ja też nie wierzyłam ;:306 Ale ukrócę im sezon wreszcie! Marzę o kwiatku Sjnpi Sei, ale chyba nie da już rady ;:145

Marta! Sama sobie to szczęście zrobiłam! I robotę na później! ;:306 Też już bym chciała mieć szlus! ;:224

Karola! Przecież u mnie też! ;:306 Zostało kilka wypłoszy :wink:

Dorota! te ostatnie róże to tak mają! Łapią każdy promień jesiennego słońca...

Justi! Miałam takie miejsce, gdzie dalie rosły przy różach. Nie kłóciły się :wink: Wśród dalii rosła Lili Marlene, Sir Lancelot, Bonica. Jakoś nie zastanawiałam się czy pasują kolorystycznie. Musiały rosnąć obok siebie, bo nie miały innego wyjścia. ;:306
Jak się ma tyle dalii nie mogę uniknąć upychania ich w niektórych miejscach. To fakt - dalie to majątek! Nie zastanawiam się oczywiście nad ich wartością materialną, a wartością estetyczną :wink:

Krysiu! Przywiązujemy się do takich roślin. Ja np mam floksy po tacie i nigdy się z nimi nie rozstanę ;:173 Dalie lubią reprezentacyjne miejsca, ale ja już mam je wszędzie ;:306 Też planuję zmiany. Jedno pole daliowe w tym roku w przyszłym daliowym nie będzie :wink:

W ogrodzie cisza... Ostatnie liście spadają i niebawem wystawię karmnik.
Wyciszam więc też wątek, ale oczywiście nie pozostawię. Dam znać, jak zdarzy się coś ciekawego w takim tam sobie ogrodzie... :wink:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie wyciszaj - zaraz ptaki narobią hałasu :wink:

First Lady, którą polecałaś mi na poprzedniej stronie znam i mam - teraz to już cztery krzaczki (jak na mnie to rekord, bo do zeszłego roku kupowałam wszystkie róże po jednej sztuce :roll:, dopiero forum mnie trochę naprostowało). Bardzo ją lubię, właśnie za te kwiaty, takie kuliste pełne pompony. Na zapachu mi nie zależy, na razie są tak niskie, że żeby je wąchać musiałabym się przy nich kłaść :wink:

Wkopałam cebulki, zadołowałam róże, pół ogrodu uprzątnęłam, czeka mnie jeszcze trochę pracy i rzucam się na druty (znaczy będę dziergać, a nie elektryzować się). Ale przedtem czeka mnie zabieg okulistyczny, więc muszę zdążyć z ogrodem przed momentem w którym zamienię się w jednookiego pirata :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Milka jak obiecała tak zrobiła "wyciszyła" ale ja nie wierzę w ciszę w jej ogrodzie, zapewne karmniki wystawiła i w czatowni siedzi, jutro nam pokaże kogo podejrzała.

:wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Nie wyciszajcie się moi drodzy, bo co będziemy zimą czytać. Musimy przecież jakoś wspólnie doczekać wiosny.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

W ogrodzie cisza... Ostatnie liście spadają i niebawem wystawię karmnik.
Wyciszam więc też wątek, ale oczywiście nie pozostawię. Dam znać, jak zdarzy się coś ciekawego w takim tam sobie ogrodzie... :wink:
:wit Witaj Miłeczko..... nie pisałam, ale zaglądałam ;:196 i podziwiałam ;:168
Czekam na Twoje zdjęcia z ptaszkami w roli głównej.... ;:215
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecałam, że się odezwę od czasu do czasu. :wink:

Ogród mokry i brzydki. Czekam na kilka suchych dni, żeby do końca posprzątać suchelce bylin. Karmnik nie wystawiony, bo czekam na mróz.
Nastawiłam kolejny cydr, miło popijać grzany z korzeniami w długie zimowe wieczory. Teraz jabłka można dostać w miarę tanio, a ja jadę zawsze do pobliskiego sadu i kupuję po taniości. Poprzedni rzut miałam z McKintoshy, a ten z Delicji. Mam nadzieję, że będzie równie smaczny. Cydr jest zdrowy dla mojego żołądka i niskokaloryczny.

Oczywiście planuję powoli daliowe zakupy i wymiany, ale ja to robię cały czas i co drugi dzień zmieniam zdanie ;:306

I natrafiłam z jakimś rózanym wątku na ciekawe lektury i od razu nabyłam drogą kupna. Nie mogłam się powstrzymać, bo to reprinty z 1808 i 1888. I jedna współczesna, po której spodziewałam się czegoś lepszego, ale może być.

Reprinty fajne! Co rozdział, szerzej otwieram gębę! Teraz mamy w sklepach narzędzia różnorakie na prąd, benzynę itp, a wtedy musieli mieć fajne pomysły na np dostarczanie wody do podlewania. Nie mam konia do ogrodu więc nie mogę pompować za pomocą kieratu! ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pomysł ksiażki dobry (tej poniżej, wyjaśniam, bo faktycznie było to niejednoznaczne), ale ja zrobiłabym w większym rozmiarze. Dobre duże fotografie są podstawą takiej ksiązki, to one najbardziej inspirują, a nie tekst.
Tekst dość fajny, wartościowy, ale powaliły mnie ryciny zamiast zdjęć w kilku pozycjach roślin. Czyżby autorzy znali tylko z obrazków?
Nie jest to konkurencja dla wcześniej wspomnianej przeze mnie książki http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 7#p5341627 . Ale mimo wszystko fajnie, że coś takiego powstało!

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Hej Miłko,
"Ogród przy dworze wiejskim" Jankowskiego, to bardzo fajna sprawa. Czytałaś już? To była moja lektura obowiązkowa podczas pisania pracy na studiach... Czy znasz może pozycję Gałczyńskiego o różach, i o jego przedwojennym ogrodzie różanym, który mieścił się w podwiarszawskim Piasecznie? Fajnie się kończy :wink:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Gosia1704
200p
200p
Od: 21 maja 2014, o 11:02

Post »

Miłko, skąd w reprincie książki z 1808 czy 1888 miałyby się wziąć zdjęcia. Reprint to reprint, czyli powtórzenie formatu, układu i właściwie wszystkiego. ;:131
Ja też uwielbiam takie książki. Po prostu je kocham.
Pozdrawiam
;:333
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu! Uwagi były do ksiażki niżej, czyli do książki "Polski ogród wiejski" wydanej w zeszłym roku :wink:

Justi! Muszę jej poszukać! Gałczyńskiego jako poetę bardzo lubię więc polubię go pewnie jako ogrodnika! (dopiero teraz doczytałam, że to nie Konstanty napisał, ale Bronek ;:306 Ale guła ze mnie! Powinnam najpierw sprawdzić ;:306 )
Miłka
Awatar użytkownika
Gosia1704
200p
200p
Od: 21 maja 2014, o 11:02

Post »

Miłko, jeżeli tak to przepraszam, masz całkowitą rację.Zbyt mały format i zdjęcia nie przyciągają do niej.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

:wit
Tak, pisał tę książkę Bronisław Gałczyński, brat Tego Gałczyńskiego. Zerknij do zasobów biblioteki cyfrowej, będzie szybciej. W ogóle tam zerknij (w kwestii starszych książek)...
Zapomniałam napisać, że najlepiej w tym sezonie sprawowały mi się "igiełkowe", prawie białe, raczej cytrynowe dalie, o japońsko brzmiącej nazwie... Skleroza nie boli..... Reszta dalii miała mączniaka....A ponieważ działo sie to pierwszy raz, to za późno zauważyłam, i było po sprawie...
Obcięłam, odrosły w lepszej formie, ale czy tak się postępuje w przypadku chorób grzybowych? :?:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Pochwały książki "Polski ogród wiejski" już słyszałam od niejednej osoby. Ale reprinty niezwykle mnie zainteresowały. czy możesz zdradzić, gdzie je kupiłaś (zamówiłaś)?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu! To wartościowa pozycja! Jestem pod dużym wrażeniem wiedzy autora. W zasadzie niewiele się zmieniło oprócz wspomnianego postepu w narzędziach elektrycznych i spalinowych. Nawet znalazłam o systemie nawadniania za pomocą drewnianych rynien, a teraz mamy dziurawe węże lub wysuwające się spryskiwacze sterowane elektronicznie. Dobrze się bawię czytając tą książkę :-)

Justi! Pewnie Ci chodzi o Tsuki Yori no Shisha!
Jeśli przycięłaś pędy zarażone mączniakiem, a wyrosły zdrowe, to pewnie dobrze! ja nie mam doświadczeń, ale zawsze można spryskać na mączniaka ;:131
Muszę zajrzeć na bibliotekę cyfrową, możesz mi dać adres na pw?

Gosiu! To ja przepraszam, nie było to jednoznaczne! Czasami najpierw piszę , potem myślę... ;:218
Podobały mi się w tej książce stokrotki w sadzie. U kogoś już takie widziałam, a u mnie pod owocowymi wyrosła ... jedna! ;:306

Na dziś moje fiołki z parapetu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Miłeczko, u mnie w sadzie wiosną królują stokrotki i mniszki. Uwielbiam ten widok, ale mój M niekoniecznie i wojujemy o naszą sielskość :D
Książki o tematyce ogrodniczej ;:333
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Miłko witaj ja takze czekam na suchsze i cieplejsze dni bo pracy w ogrodzie mam jeszcze sporo ,ale cóż chyba nie zdążę ze wszystkim bo w powietrzu czuć nadchodzącą zimę .Będzie my musiały znależć sobie jakieś inne zajęcie ,aby wypełnić długie wieczory ,Ty widzę już sobie znalazłaś zajęcie czytaniem , a ja jakoś nie mam cierpliwości by spokojnie usiąść ;:306 ;:306 ;:306 Widzę też przepiękne fiołeczki ,które zakwitły na parapecie,no to coś nowego u Ciebie :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”