Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Zablokowany
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Post »

Żanetko :!: pewnie, że będę trzymać kciuki i ,że będę kibicować :!: :!: :!: nie obawiam się ,że nic Ci z tego nie wyjdzie :D
Obawiam się tylko ,że nie długo, nie będziesz miała w domu swojego miejsca :!: :!: te krzaczory Ci to załatwią :;230
Ale jak dla mnie siej ,pokazuj i opowiadaj o nich ciekawostki... lubię to :D
Co do Hibiskusów też mi się bardzo podobają ....że też ja nie mam duuuuużego domu z ogrodem :!: :!: :( wszystko było by prostsze :D
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Henryku, Asiu, Saro, Małgosiu - wielkie dzięki za przemiłe słowa! Dla mnie cenna jest każda Wasza wizyta Obrazek
hen_s pisze:zdarzyło mi się zawalić bardziej proste rzeczy, przyznaję. :? W tych tematach nie ma rzeczy łatwych bo dziś jest doskonale i gąszcz maleńkich siewek a jutro przyjść może kataklizm po którym nie ma czego zbierać.
O właśnie, Henryku! Nie wiem, czy ja właśnie czegoś nie zawaliłam. Gąszcz maleńkich siewek jest!...:
Obrazek

...ale tak wystartowały w górę, że musiałam przenieść do większego pudełka, dwa dni po wysiewie! Nie wiem, czy to im na dobre wyjdzie, ale wyjścia nie miałam, rozsadzały to mniejsze. Nauczka na przyszłość: od razu sadzić w większe pudełka. Teraz tylko mam nadzieję, że ta przesadzka im nie zaszkodzi, bo chyba bym się zapłakała.

Asiu - dziękuję, ale co tu do ogarniania... :;230 Nie wiem, czemu sama nie siejesz, pamiętam Twoje weki i jestem pewna, że spod Twojej ręki wyszłoby wszystko o wiele lepiej ;:108
Saro - będę trzymać kciuki ;:215
Małgosiu - ja też żałuję tego domku z ogrodem ;:145 Niemniej miejsce to dylemat jak co roku - ale i co roku się znajduje, aby przezimowały, bo wiosną dwa balkony powinny wystarczyć :;230

Dziękuję Wam mocno i serdecznie. Tymczasem...uprzejmie proszę o dalsze trzymanie kciuków, bo oto namyślił się kolejny: Hibiscus sabdariffa Obrazek

Obrazek

Niewiele o nim doczytałam jeszcze. Hibiscus sabdariffa, czyli ketmia szczawiowa to roślinka, która jeśli chodzi o Madagaskar, to nie weszła w jego granice, ale niegdyś zasiedliła się na Komorach, czyli tuż obok Wyspy. Dziś jednak nie rośnie nigdzie "dziko", występuje podobno wyłącznie w uprawie. To jego kwiaty zbiera się do naparu, herbatki. Ciekawe, czy tej herbatki kiedyś doczekam...

Raz jeszcze dziękuję Wam serdecznie za wizyty! Od jutra wracam do pracy, więc i rzadziej będę się wpisywać, ale nasiona przecież posiane, więc będę robić zdjęcia na bieżąco i jeśli cokolwiek wzejdzie, zarzucę Was zdjęciami. Jeśli oczywiście coś jeszcze zakiełkuje, a tymczasem mocno trzymajcie kciuki, proszę ;:196
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No proszę, zima za oknem, mróz i śnieg, a tutaj roślinki wyglądają z ziemi ;:138
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Kciuki dalej trzymam bo jakże by inaczej? Interesowny przecież jestem. ;:204

Miałaś niezłą zaprawę i stresu sporo pikując tak młode (na szczęście nie małe) roślinki. No, oby akcja się udała, dalej pójdzie jak z płatka. Dzieje się! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj tak, Moniko, zima wreszcie, troszkę mrozu się przyda, nawet u nas prawie minus 10, a tego dawno nie było. Ale ja mam wiosnę w pojemnikach i zawsze w sercu :;230 Henryku, miałam... i mam, bo przecież teraz będę co chwila latać i patrzeć, czy z nimi wszystko w porządku. Ale dobrej myśli jestem, jak zawsze, przy takim wsparciu jak Wasze nie da się inaczej :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

piasek pustyni pisze:Pati, Agnieszko, Mieczysławie, Moniko, Henryku, Małgosiu, Leszku, Saro, Rysiu, Beato - wielkie i serdeczne dzięki!!! Życzę i Wam wielu wspaniałych kwitnień, obfitego w szczęśliwe wydarzenia osobiste 2016 roku! Obrazek

A ponieważ słowo "wczorajsze" można tylko raz w roku zamienić na "zeszłoroczne", pozwolę sobie skorzystać z tej okazji, bo w zeszłym roku (czyli wczoraj) wiele się działo!

Najpierw standradowo wracając z zakupów, sprawdziłam skrzynkę pocztową. A w niej...dość gruba koperta. Hm...Obrazek Nadawca wiele mówiący: "Mikołaj lekko świętawy ". Niecierpliwie wpadłam do domu, ostrożnie acz niecierpliwie rozpakowałam. W niej...cuda! Ogromne ilości wspaniałych nasion:
Obrazek

(po kliknięciu powiększy się zdjęcie, bo nie sposób spisać wszystkiego). Oniemiała popatrzyłam na kopertę, z nazwą miejscowości nadania. Oczywiście, od razu wpadłam na to od kogo ta paczka, z kim niedawno poruszaliśmy temat upychania nogą miejsca na wysiewy :;230

Mikołaj lekko świętawy...?
Może być tylko z Włodawy!

Serdecznie Ci dziękuję jeszcze i tutaj, Marku, bo niespodzianka była niesamowita, a dopilnuję, by nasiona pięknie kiełkowały, bo tak cudowne rośliny z nich będą, że choć trochę przestanę Ci zazdrościć ;:306 ;:304 Ale jak zapowiedziałam, męczyć Cię będę, bo aż tylu kaktusów jeszcze nie wysiewałam.

W zeszłym roku również (czyli wczoraj) dokończyłam ubiegłoroczny (ale to cudownie brzmi) wysiew wszystkich nasion. Co łącznie wysiałam - nie ukrywam, ale i nie ma sensu wszystkiego wypisywać, bo post wyjdzie za dłuuuugi. Większość znajomych się szykowała na imprezy, a ja cała upaprana w kokosie, zachwycona gatunkami, których chociaż nasiona miałam w ręku! Od skaryfikacji niektórych bolą mnie palce do teraz. Naprawdę proszę o trzymanie kciuków. Całość moich wysiewów upchniętych niemal nogą wygląda jakoś tak...:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Postanowienia noworoczne: są. Oczywiście roślinne, bo po co mam inne sobie zadawać, skoro ich i tak nie dotrzymam Obrazek. Roślinne mogę zdradzić: dokupić kilka hojek i kilka roślinek z Madagaskaru, ponadto kilka epi, chamaków i dbać o to, by nasiona od Marka wzeszły, to z kaktusami będę w pełni zadowolona Nic więc - jeśli chodzi o postanowienia - ciekawego. Ale ciekawi mnie, jak u Was się zaczął Nowy Rok, głównie pytam o roślinki, ale i inne wrażenia miło widziane Obrazek Pozdrawiam Was ciepło po raz pierwszy w 2016 roku! Niech nam wszystkim sprzyja!
To prawdziwa rozmnażalnia :o. Trzymam kciuki za postanowienia noworoczne, żeby się spełniły ;)
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A dziękuję Agnieszko!!!
Kochani, muszę, bo pęknę, no aż muszę Wam pokazać kolejne "kiełki" Obrazek
Niektórych to może już wkurzać, ale z kim mam się dzielić radością jak nie z Wami Obrazek

Oto następne:

Senna alata wczoraj i dziś:

Obrazek

Obrazek

Kilka słów o niej: Senna alata jest naturalizowana na Madagaskarze, w prowincji Antsiranana (północna część Wyspy). U nas ta roślina nie rośnie, ale posiada polską nazwę: Strączyniec oskrzydlony. To gatunek rośliny z rodziny bobowatych (Fabaceae) i bardzo zbliżony do jedynej posiadanej przeze mnie roślinki z Wyspy, jaką jest Senna meridionale. Senna, czyli strączyniec, jest sadzony jako drzewko ozdobne, gdyż jego kwiatostany mogą osiągnąć długość nawet do 40 cm.

Kolejne: Cryptostegia grandiflora - Na Madagaskarze występuje w prowincjach: Antsiranana (DIANA, SAVA), Fianarantsoa (Ihorombe), Toliara (Androy, Anosy, Atsimo-Andrefana, Menabe). Przybiera formę pnącza lub krzewu. Kiedyś wysiałam jej kuzynkę, endemiczną dla Wyspy Cryptostegia madagascariensis, ale niestety przesuszyłam zimą. Rodzina Apocynaceae zawsze mnie uczy na błędach :-) Często można spotkać określenie, że C. grandiflora to synonim C. madagascariensis, to jednak jest mylące. C. madagascariensis jest endemitem Wyspy, ta zaś tylko rośliną, która się rozprzestrzeniła i przyjęła Madagaskar za swoją ojczyznę. Zakładam jednak, że w uprawie są do siebie bardzo podobne. Ciekawe, że Australia ogłosiła C. grandiflora za "najgorszego chwasta o znaczeniu krajowym" ze względu na swoją inwazyjność. Ja bym chciała takie "chwasty" choćby na swoim balkonie :-) Na razie wygląda ledwo co, ale wygląda:
Obrazek

Hibiscus sabdariffa wyprodukował jedną jakąś inną roślinkę - nic jej nie jest, a żółta:
Obrazek

A Hibiscus cannabinus rośnie owinięty worem, na razie jeszcze nie zauważyłam problemów:
Obrazek

Jednak największą niespodziankę zrobiły mi... trudne w wysiewie Delonix!!!
Po kolei - kilka słówek/nasionko/ "kiełek":

Delonix regia- to królewskie drzewko, popularnie zwane "Płomień Afryki", choć to endemit Madagaskaru. Występuje w prowincjach Antsiranana i Mahajanga. Wszystkie "delonki" - wianowłostki - odróżniają się kwiatostanem. D. regia ma chyba jeden z najpiękniejszych również, bo szkarłatno-czerwone, podobne do motyli kwiaty odznaczają się rysunkiem na każdym płatku. To arcydzieła natury.

Obrazek Obrazek

Kolejna: Delonix pumila - endemiczny dla Madagaskaru, jeden z chyba najbardziej zagrożonych wyginięciem gatunków roślin na świecie. Rzadkość znana jedynie z 2 do 5 lokalizacji w prowincji Toliara. Falbaniaste kwiatki pojawiają się na końcach gałęzi u dorosłych roślin, a z wyglądu są przepiękne, oryginalne.

Obrazek Obrazek

Delonix floribunda - to również endemiczne dla Madagaskaru "bobowate" drzewko. Występuje w prowincjach Fianarantsoa, Toliara, zaś jedynym dystrybucyjnym okazem jest roślina z Isalo National Park. Drzewko tworzy kaudeks, zaś szczoteczkopodobne kwiatostany, oliwkowo - żółte pojawiają się zwykle na końcach gałęzi.

Obrazek
Obrazek

Delonix decaryi - drzewko endemiczne dla Madagaskaru, gdzie występuje tylko w rejonie prowincji Toliara (południe Wyspy). Poniekąd nazywana "drzewkiem butelkowym" ze względu na wygląd głównego pnia, jednak spotkałam już wiele "butelkowców", a ten po prostu należy do tej samej rodziny, co Delonix regia (Fabaceae - bobowate). Wianowłostka ta rośnie w bioklimacie półsuchym.

Obrazek Obrazek

Colvillea racemosa- endemiczna dla Madagaskaru. Drzewko rosnące w prowincjach: Antsiranana, Mahajanga, Toliara i rzadkie, znane z niewiele więcej niż 5 lokalizacji. To gatunek roślin strączkowych z rodziny bobowatych (Fabaceae). Rodzaj ten nazwany na cześć Sir Charlesa Colville, byłego gubernatora Mauritiusa. Drzewo to jest szczególnie znane z jego jasnopomarańczowych kwiatów, które rosną w cylindrowatym klastrze. Po kwitnieniu drzewko produkuje długie, cienkie i drzewiaste strąki nasienne. Drzewko to ma małe, ciemnozielone liście, pozornie jest podobna do Delonix regia.

Obrazek Obrazek

Nie jest ważne, ile wykiełkowało tych roślin z nasion, niech będzie choćby tyle, ile wykiełkowało. Jestem niesamowicie zadowolona, że w ogóle cokolwiek, bo nie sądziłam, że uda mi się je porządnie skaryfikować, naprawdę były trudne. Niemniej jestem w szoku i szalenie szczęśliwa, że się pojawiły. Podobnie zresztą jak pozostałe, w tym Senna alata. Mam nadzieję, że i Wy się cieszycie! Pozdrawiam w tanecznym nastroju Obrazek
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wspaniałe widoki u Ciebie. ;:oj
Napisać, że jestem pod wielkim wrażeniem to za mało... Ale co mam napisać? Bo przecież jestem!! ;:138 ;:138

Szczególnie podobają mi się koniczynki (z wyglądu na tą chwilę) czyli hibiskusy.
No i tak doskonale opisane roślinki z rodzaju Delonix.

Opisy to naprawdę jest silna strona Twojego wątku - można tutaj nie tylko obejrzeć ciekawe rośliny ale też o nich się czegoś ciekawego dowiedzieć. Zresztą wszystko tu jest dziwne, ładne i ciekawe.
aha, opisy możesz po jakimś czasie chociaż w skrócie przypominać bo trudniej ich po wątku szukać jak już kilka miesięcy upłynie. ;:204

A w ogóle to... nie pękaj, nawet z radości - szkoda by było! ;:173
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Mnie to na razie słonecznik przypomina :;230 ale jestem pewna, że wyrośnie to co trzeba ;:138
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Wyguglowałam sobie roślinki, które wysiałaś. Piękności i rzadkości! Jestem pełna podziwu, musze koniecznie coś wysiać!
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku, Agnieszko, Iwonko - dzięki!!! Bardzo mi Wasze miłe komentarze potrzebne Obrazek

Jak się podobało, to jedziemy "z koksem", bo kruca bomba, mało casu:

Eugenia uniflora- to roślinka naturalizowana na Madagaskarze, jego północnej części, rośnie w formie krzewu. Pochodzi z rodziny mirtowatych, znana bardziej jako goździkowiec jednokwiatowy (pitanga). Wiecznie zielone lub okresowo zrzucający liście krzew lub drzewo. W tym gatunku owoce (jagody) są podobno jadalne. Wikipedia potwierdza: "brzeg liścia lekko falisty, w początkowym okresie czerwonawy. Kwiaty białe, małe, pachnące i pojedynczo umiejscowione w kątach liści. Owocem jest jagoda dorastająca do 4 cm średnicy, okrągława i żebrowana o kolorze od wiśniowej, po ciemnoczerwoną, niekiedy do prawie czarnej barwy. Owoc zawiera 2-3 nasiona. Owoce jadalne, smaczne i aromatyczne, jadane na surowo lub przeznaczone są na przetwory". Nie wiem, czy doczekam tych owoców, ale roślinki jestem ciekawa. Na razie wygląda nieco...smętnie, ale wyłazi :D

Obrazek

Woodfordia fruticosa (Woodfordia floribunda) - Madagaskar jest jej ojczyzną, ale nie jest to roślina endemiczna dla tego obszaru. Spotkamy ją również na Komorach, w Afryce i Azji, nawet spotkałam się z określeniem, że to endemit Indii. Ma bardzo szeroki zakres występowania, a na Madagaskarze występuje w prowincjach: Antsiranana (DIANA, SAVA), Mahajanga (Betsiboka, Boeny, Melaky, Sofia), Toliara (Anosy, Atsimo-Andrefana, Menabe). To krzew liściasty z długimi zwisającymi gałęziami i ułożonych naprzeciwko lancetowatymi liśćmi. Niewielkie cylindryczne kwiaty są koloru pomarańczowego lub czerwonego, pojawiają się zarówno indywidualnie jak i w małych bukietach. Kwiaty są prześliczne, i nie ukrywam, że bardzo, bardzo chciałabym je zobaczyć. Do wykiełkowania Woodfordia potrzebuje bardzo, bardzo dużej i silnej dawki światła. Porcja to był praktycznie "proszek", ale jak widać, się coś wykluło. Teraz to tylko utrzymać...

Obrazek

I kolejne, bardzo duże zaskoczenie tego wysiewu: Bauhinia monandra!
Ten storyczkowiec jest naturalizowany na Madagaskarze, gdzie występuje w prowincjach: Antsiranana - DIANA, SAVA oraz Mahajanga: Boeny, Melaky. Rośnie tam w formacjach leśnych, w postaci krzewu lub niewielkiego drzewka. Zwyczajowa nazwa "Orchid Tree" jest myląca, gdyż ta roślina nie jest spokrewniona z orchideą/storczykiem, ale o rodzaju Bauhinia generalnie mówimy "storczykowiec", więc tak i ja sobie pozwalam. Na razie ledwo wystaje z podłoża, ale fakt, że się kluje, jest dla mnie niesamowitą radochą:

Obrazek

Uff, jestem szczęśliwa, że tyle nasionek było świeżych, bo inaczej by nie wykiełkowały. Po raz pierwszy zamawiałam w tej firmie, więc nie byłam pewna, jak to z tym wysiewem będzie, jednak jakość nasion jest rewelacyjna. O wiele więcej mam wschodów niż z nasion firmy, w której zaopatrywałam się już w sumie czwarty raz. Chyba jednak ostatni ;:oj
Dziękuję Wam za wizyty, cieplutko pozdrawiam!!!
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Żanetko - wielki szacunek za te wysiewy i cierpliwość!
Wschody wszystkie zachwycające i cieszą oko, tylko ta Woodfordia fruticosa - jakaś taka maleńka przy tych wszystkich "bobowatych" siewkach ;:306
A Eugenia uniflora wcale nie wygląda smętnie, że kiełkuje hipogeicznie, to zaraz smętnie? Jest potencjał, a szybkość kiełkowania to potwierdza! ;:333
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli mogę coś dodać wobec intrygujących opisów jeszcze bardziej interesujących roślin, to...robi się u Ciebie bardzo farmakognostycznie :wink: Taka Senna na ten przykład, mi bardziej znana jako Cassia ...utożsamiana z brezylkowatymi - to podrodzina bobowatych, ale wybitna - o innej budowie kwiatów! Toż to od tysiącleci znany lek przeczyszczający...silnie, ale powoli - po ok. 3 godzinach... czyli liść senesu (owoce też tak działają) - jeśli u Ciebie wyrośnie...chroń koty i dzieci!!! Pamiętam artykuł o rysunkach naskalnych jakiegoś regionu Afryki - był tam m.in. naskrobany liść jakby senesu, a obok...cudnie schematycznie paroma kreskami przedstawiony człowieczek w adekwatnej sytuacji po spożyciu :D
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak widzę i nasiona duże i małe jednakowo dobrze u Ciebie wychodzą. Czyli są dobrej jakości a Twoja metoda zdaje doskonale egzamin. ;:333

Jestem pod wrażeniem wiadomości jakie przy okazji tych roślin nabyłaś. Przyznam że o większości tegorocznych Twoich wysiewów słyszę po raz pierwszy a przecież kilka lat przy sukulentach jestem. Chętnie więc czytam i poznaję coś nowego - przecież na naukę nigdy ponoć nie jest za późno. :wink:
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Idą jak burza! Takie wschody muszą cieszyć. ;:oj
U mnie zazwyczaj połowa lutego przypada na wysiewy, więc jeszcze miesiąc i... sieje to co mam.
Ciekawe czy wschody też będę miał takie obfite jak Ty?

Pozdrawiam!
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”