Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. III.

Zablokowany
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. III.

Post »

Doskonale zobrazowałeś swoje doświadczenia z roślinami. Bardzo ciekawe! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo ciekawe to wszystko, a zdjęcia dopełniają całość ;:138
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mieczysław - a może podłoże jest zbyt mało przepuszczalne lub za długo utrzymuje wilgoć i po prostu korzenie które się głębiej zapuszczały po prostu podgniwały i ostawały się tylko te w obrębie kaudeksu w wierzchniej warstwie ziemi :idea: :?:
Tak czasami bywa i później przy przesadzaniu stwierdza się u sukulentów nieliczne korzenie w wierzchniej warstwie ziemi.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

/ ... / - a może podłoże jest zbyt mało przepuszczalne lub za długo utrzymuje wilgoć / ... /
- Fockea edulis posadzone było w bardzo przepuszczalne podłoże na bazie włókna kokosowego z bardzo niewielkim (około 10 %) dodatkiem podłoża dla kaktusów. Podstawą tego podłoża były składniki mineralne: wermikulit, perlit, drobny keramzyt, żwirki. Korzenie, a w zasadzie bardzo drobniutkie korzonki nie wykazywały cech korzeni nadgniłych, są białe, tylko bardzo delikatne. Podłoże, a w zasadzie jego śladowe ilości, "oplecione" było bardzo delikatną "siateczką" korzonków. Dochodzę do wniosku, że roślinę zbyt długo trzymałem w zbyt ciasnej doniczce. Roślina nie rozbudowywała systemu korzeniowego, tylko powiększała kaudex. Na fotkach widać, że roślina "planowała" budować grube korzenie, prawdopodobnie ciasna doniczka, jej to uniemożliwiła. Tą roślinę podlewałem "na spodek - podstawkę", tylko wtedy gdy jej kaudex robił się miękki.
/ ... / i po prostu korzenie które się głębiej zapuszczały po prostu podgniwały i ostawały się tylko te w obrębie kaudeksu w wierzchniej warstwie ziemi :idea: :?:
- wszystkie moje Adenium posadzone są w doniczkach typu "misa" o różnej średnicy, są stosunkowo płytkie. Podłoże również mają bardzo mineralne. Korzenie u podstawy kaudexu przy Adenium thai socotranum, które wyglądają na podsuszone, kruszące się, są to jeszcze korzenie jakie otrzymałem z zakupioną rośliną, których nie usunąłem. Korzenie z głębszych warstw podłoża są zdrowe, twarde, jasne, bez cech gnicia, "ładnie" poprzerastały podłoże. Adenium podlewam bardzo oszczędnie m/w raz na miesiąc, mimo że stoją w temperaturze 20 - 23 st C. Liczę, że jak przeniosę rośliny na balkon, "załapią" się na promienie słoneczne, to prawidłowo odbudują wygląd korzeni i całe bryły korzeniowe.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Ananas26
200p
200p
Od: 4 lip 2014, o 14:21

Post »

Jak zawsze pięknie u Ciebie Mieczysławie. Uwielbiam Adenium i pod wpływem tego wątku mam plany wysiewowe dotyczące tej rośliny, ale to nieco później, jak będzie cieplej i bardziej słonecznie. Czekam na kwiaty z niecierpliwością.
Pozdrawiam, Filip :)
Moje wątki
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54

Post »

Fajne ?brzuchacze? , życzę im jeszcze większych brzuszków i trzymam kciuki za bardzo solidne ukorzenienie, słoneczko na pewno pomoże ;:108

Pozdrawiam Lidia
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uwielbiam Adenium i pod wpływem tego wątku mam plany wysiewowe dotyczące tej roœliny, ale to nieco póŸniej, / ... /
- teraz jest bardzo dobra pora na wysiewy nasion, robi się coraz cieplej z każdym dniem przybywa czystego słonecznego œświatła. Gdy nastaną typowo ciepłe i słoneczne dni, będzie miało "co" wygrzewać i opalać się już na słonku.
/ ... / życzę im jeszcze większych brzuszków i trzymam kciuki za bardzo solidne ukorzenienie, / ... /
- Adenium pięknie dziękuj za życzenia i wsparcie ;:180 .

U mnie wiosenne kwitnienia zapowiada następna rośœlinka:

Obrazek

- a na tej pomalutku, ale przyrastamy i dorastamy:

Obrazek
Mieczysław
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p
Od: 4 paź 2014, o 20:37

Post »

Rośliny kompletnie ne z mojej bajki, ale tak je pokazujesz, w taki sposób o nich opowiadasz, że nie można się tutaj nie zatrzymac na chwilkę..pooglądac i poczytać :D
Na moim parapecie CZ I CZ II aktualna
AAA-Astrophytum, Ariocarpus, Aztekium
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdo, dziękuję za odwiedziny i bardzo miły wpis ;:180 .
Rośliny kompletnie ne z mojej bajki, / ... /
- na tą część, Twojego wpisu napiszę - odpowiem tak; dopóki na "własnej skórze" nie wypróbuje się "styczności" z poszczególnymi roślinami nie wiemy, nawet nie przypuszczamy, jaki mogą mieć wpływ na nasze "zachowanie" w przyszłości, tak było i jest nadal z moimi Adenium, które "prowadzę" od nasionka i nadal oczekuję na kwiaty u części roślin, które jeszcze u mnie nie kwitły. Kaktusy nie są roślinami, którymi mogę się praktycznie interesować (brak miejsca i już za późno :wink: , na rozpoczynanie przygody z nimi ), ale muszę napisać, jako egzotyczne rośliny, których u nas na "co dzień" się nie spotyka, bardzo, bardzo mi się podobają, dlatego poświęcam sporo czasu, żeby podglądać i podziwiać te rośliny w wątkach Forumowiczów, a jest naprawdę co pooglądać i ciekawego poczytać i wykorzystać do opieki nad moimi "pupilkami" ;:215. Nasze wspólne hobby - podpatrywanie, opieka ... uprawa sukulentów, to jedyny "narkotyk" od którego ciężko się "wyzwolić" i który nie jest ścigany na mocy prawa :tan .
Mieczysław
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p
Od: 4 paź 2014, o 20:37

Post »

Akwelan_2009 pisze: (...)uprawa sukulentów, to jedyny "narkotyk" od którego ciężko się "wyzwolić" i który nie jest ścigany na mocy prawa :tan . (...)
Spróbuj mieć "plantację " lofek ..... a już by się jakas "życzliwa" osoba znalazła :;230
jakoś w trakcie zimy na fb napisał do mnie znajomy, któremu różne używki i inne eksperymenty obce nie są czy "mogłabym mu podarować takiego malutkiego jednego kaktusika..on się chyba pejotl nazywa" :;230
Na moim parapecie CZ I CZ II aktualna
AAA-Astrophytum, Ariocarpus, Aztekium
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Spróbuj mieć "plantację " lofek ..... a już by się jakas "życzliwa" osoba znalazła :;230
- no, nie ;:oj , aż tak w temat to się nie "wgryzałem" i nie znam tego tematu, ale to chyba tylko wyjątek w sukulentach ? Używając słowa "narkotyk", miałem na myśli uzależnienie od konieczności posiadania i opieki nad roślinami. No, muszę Ci podziękować za "zwrócenie" uwagi, ale jak napisałem w poprzednim moim wpisie, na opiekę nad kaktusami nie mam miejsca i już wiek nie pozwala, na zmianę zainteresowań. Muszę zadowolić i opiekować się roślinami, które w moich warunkach i pod moja opieką rosną znośnie, tz. Adenium, kilkanaście dorodnych hoj oraz kilka roślin z kaudexem, które bardzo lubię.
To moje ostatnie nabytki:

Obrazek

Obrazek

Oxalis carnosa - podczas podróży w niezbyt sprzyjającej pogodzie, nocne spadki temperatury poniżej 0, wpłynęły na obecny wygląd rośliny, który nie jest zbyt efektowny. Roślinka, ciężko zniosła podróż, jest "zmordowana". Mam nadzieję, że w najbliższym czasie, odzyska normalny dla tej rośliny wygląd.
Mieczysław
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skusiłeś się jak widzę na ciekawe i nieczęsto hodowane roślinki. Życzę powodzenia w ich uprawie! ;:333

Szczególnie pierwsza z nich bywa kapryśna, przynajmniej u mnie taka była.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szczególnie pierwsza z nich bywa kapryśna, przynajmniej u mnie taka była.
- możesz troszeczkę więcej o jej "kapryszeniu" napisać, może doszedłeś czego szczególnie nie tolerowała, jakie były objawy tych jej kaprysów ? Trzymałeś ją w pełnym słońcu czy raczej w innych warunkach. U mnie będzie stała na tej samej miejscówce razem z Adenium. Posadziłem ją w bardzo mineralne, przepuszczalne podłoże, które innym moim roślinom z kaudexem bardzo odpowiada.
Mieczysław
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niewiele o nim wiem. Nie lubi na pewno wody po kaudeksie, w czasie upałów należy go lekko cieniować, b. ostrożnie polewać.
Substrat i miejscówka u Ciebie wg. mnie OK.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku, bardzo dziękuję za odpowiedź.
Nie lubi na pewno wody po kaudeksie, / ... /
- to moja "twarda" zasada, stosuje do moich wszystkich roślin z kaudexem. Rosnące w małych doniczkach podlewam przez podsiąkanie, a w większych (Adenium) tylko przy obrzeżu doniczek, wystrzegam się polewania nawet widocznych korzeni. Wszystkie rośliny podlewam bardzo oszczędnie.
/ ... / w czasie upałów należy go lekko cieniować, / ... /
- bardzo cenna uwaga, dziękuję ;:180 .
Mieczysław
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”