Taki - sobie ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.4

Post »

Jesteś pewna Miłko, że to 'Albion'? U tej odmiany płatki są regularnie pofalowane i ułożone (w podobny sposób jak u 'Aspen') ale nie rozdwająjące się na końcach. I jest ich dużo więcej; ogólnie chyba większy kwiat niż ten, który pokazałaś :idea:
Sam na moment zgłupiałem i szybko porównałem z moją 'Myama Fubuki', która bardziej podobna do Twojej dalii niż odm. 'Albion'.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Toteż Jacku napisałam "prawdopodobnie" ;:306 Nie jestem pewna, ale nie jest to żadna "Alaska". Ma średnice ok 18 cm i ta na zdjęciu jest jeszcze nie rozwinięta. Na pewno nie jest to Myama Fubuki, bo ona rośnie obok i wierz mi, ze jest zupełnie inna. :wink: Jeszcze się zastanowię, poszperam. Danę identyfikowałam kilka miesięcy, aż znalazłam ją naraz na kilku stronach i w kilku sklepach. A przedtem brnęłam przez różnorakie "Karmy", bo kształt płatków na to wskazywał :roll: Tak czy inaczej mam kolejna piękną dalię nn. Jakbyś się natknął na coś podobnego - poproszę o pomoc w identyfikacji!

Marta! Pochwal się, co Ci z tego wyjdzie, bo ja kilka razy kupowałam Cafe au Lait i nigdy nie wyrosła taka jak trzeba! ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit ;:196 :wit

zdjęcia dalii rewelacyjne. Niesamowita gra światła ;:215 ;:180
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Pochwal się, co Ci z tego wyjdzie, bo ja kilka razy kupowałam Cafe au Lait i nigdy nie wyrosła taka jak trzeba!
no to mnie pocieszyłaś ;:219 ale póki co będę żyć nadzieją że mnie się udało :wink:
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jaka cudna różowiutka róża ;:oj ;:138 :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Miłko masz rację,że ptaszki świergolą jakoś inaczej ... radośniej czyli wiosnę czują. W ferie zimowe miałam wnuczę ( 9 lat) i pokazywałam jej Twoje zdjęcia - rozbudziły w niej chęć obserwacji ptaków póki co na podwórku i spacery nad rzeką.
Dostała lornetkę i prowadzi dziennik , bardzo się z tego cieszę.
Na przegląd karp daliowych wybieram się jak sójka za morze i póki co ... nie byłam.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu! Bardzo się cieszę , że udało Ci się rozbudzić ciekawość wnuczki i że ja choć w niewielkim stopniu mogłam się do tego przyczynić! :tan
Ja do dalii zaglądam, ale żeby je przejrzeć, musiałabym wystawić rowery i pościągać z półek skrzynki, a póki co czekam, aż będzie cieplej i będę mogła wyjść z tym na trawnik.

Karola! To Heidi Klum w pączku. Tak nietypowo wyszła :wink:

Marta! Trzymam kciuki! Niech Ci prawidłowo zakwitnie i ładnie przyrośnie, a potem się z koleżanką podzielisz ;:173

Dziękuję Ewka! W imieniu swoim i dalii :wink:

Daliowych tęsknot cd:

Dana

Obrazek

Snowflake (widać, jak z lenistwa obrywałam tylko łebki kwiatków, a powinno się przycinać niżej, a i tak kwitła jak głupia!)

Obrazek

Color Spectacle

Obrazek

Jowey Linda

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Witaj Miłko ;:196 :wit Miałam już nic nie kupować, ale zamówiłam dalie - tylko jeszcze nie wiem czy nie wysłałam za późno zamówienia. Wzięłam też trzy pomponowe, bo tych nigdy u siebie nie miałam. A wiosna idzie ... u mnie już jest ;) Prawda ptaszki świergolą aż miło ;:138
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłka czy ty podpędzasz dalie?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko! To zależy gdzie zamówiłaś. Może jeszcze będą te, które sobie upatrzyłaś. Ludzie mają tak różne gusty, bywa że to, co podoba się nam, niekoniecznie naszym bliźnim :wink:
W ptasim świecie już gody na całego! Powoli rozpraszają się stadka, coraz częściej widać ptaki w parach. ;:3

Marta! Nie podpędzam dalii. Zdarzyło mi się kilka razy, że w marcu wrzuciłam do donic najbardziej mizerne karpy, by zaczęły wegetację, a nie schły dalej. Dalie wysadzam w trzeciej dekadzie kwietnia. Wtedy kwiaty mam z początkiem lipca/końcem czerwca.
Miłka
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Witaj Miłko ,czytam ,że tęsknisz za daliami .Ja też ,ale wstyd się przyznać nie zaglądałam do moich i nie wiem w jakim są stanie .Bardzo zależy mi na tych zeszłorocznych .Na pozostałych też ,ale one jakoś sobie poradzą bo mają większe bulwy .Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłka no i rozwiałaś moje wątpliwości ,bo właśnie mam parę takich bulw które mi przysychają ,a nie chciałabym ich stracić ,więc wsadzę do donic ;:108 a takie podpędzone kiedy wysadzić ,chyba dopiero po 15maja co?
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Gdybym miała ogród z gumy wprowadziłabym do niego dalie. Twoje są prześliczne, ale tak jak już kiedyś pisałam: niestety trzeba je wykopywać i przy moim wrodzonym lenistwie to duży minus. Pokazuj więc swoje, żebyśmy mogli nacieszyć nimi oko.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewka! To prawda, że to dużo roboty. Przy różach też jest jej sporo. Tylko nie trzeba ich wykopywać :wink: Ja juz myslałam, ze nie wmieszczę żadnej róży, a zamówiłam 7 sztuk i jeszcze 2 szt kupię u Ćwika. Przeszłąm się po ogrodzie i stwierdziłam, ze wmieszczę ze spokojem ;:306

Marta! W zasadzie tak, ale można trzymać w ciepłe wiosenne dni na balkonie, tarasie, żeby miały dość światła i się hartowały, a po majowych przymrozkach - do gruntu!

Ala! Ja tylko do moich zerkam, bo mam zastawione regały rowerami. Trochę się wkurzam, ale jak się ociepli - wystawię te rowery i porozkładam skrzynki na trawniku. Tęsknotę zaspokajam oglądaniem zdjęć z sezonu, a nie karp ;:306

Dziś pochodziłam po ogrodzie, ale nie robiłam niczego oprócz paru zdjęć przedwiosennych. Jeszcze poczekam z robotą. Wczoraj trochę sprzatałam, ale miałam mało czasu. Od razu się lepiej poczułam.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Najgorsze jest to właśnie, że mnóstwo pracy przed nami. Jak patrzę na moją trawę, z dość znaczną domieszką mchu :evil: to już widzę cały weekend do tyłu...trzeba będzie wyjechać z wertykulatorem i dobrze podziałać.
Moje krokusy nie kwitną :shock: Mają liście i nic....muszę im jutro pogrozić.
Dzisiaj w Obi dojrzałam dalijki ;:173 Śliczności, moja ulubione pomponikowe :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”