Jola na włościach - czyli 3 ary różności. cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jola na włościach - czyli 3 ary różności. cz.2

Post »

Falbaniaste hosty, to jest to ;:63 . Fakt, teraz najpiękniejsze, bo z czasem zielenieją ;:108 . Wolverine bardzo mi się podoba, czemu nie mam jeszcze? ;:224 .
Cieszę się, że masz już działkę, a bałagan się kiedyś skończy ;:168 . Szkoda, że w urzędach trzeba tyle czekać, szczerze mówiąc, nie wiadomo czemu, ale cóż, pokiwamy głowami, 'pomamrzemy' pod nosem i tyle naszego ;:134 .
Powiem krótko: tak trzymaj ;:138 ;:138 ;:138 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwonko, Aniu ;:196 , dzięki. Oczywiście chciałabym, że wszystko szybko się pozałatwiało, ale w końcu mam gdzie mieszkać i budowa to mój kaprys a nie mus. A co mają powiedzieć ci co wynajmują mieszkanie lub mieszkają kątem u rodziny, a tu tak wszystko się ślimaczy :twisted: .

Dalszy ciąg tego co robiłam w sobotę - wsadzone w szklarni papryki. Nikną przy sałatach, które zacznę już wycinać, bo duże są i zaczęły wiązać główki :heja .

Obrazek

Kwitną na całego białe truskawki. Puszczają też rozłogi więc niedługo zacznę robić sadzonki.

Obrazek

Kupiłam sobie bylinowe szałwie.

Obrazek Obrazek

Ciąg dalszy host
Ripple Effect
Obrazek

Paradise Island
Obrazek

Touch of Class
Obrazek

Blue Ivory
Obrazek

Blue Cascade
Obrazek
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zanim zaczęłam zaglądać na forum to hosty dla mnie nie były kwiatami-ot zwykłe liście, a teraz ;:333 Jolu coś Ci zżera pod hostą pierwiosnka ;:134
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, masz rację, nie zauważyłam ;:oj . Muszą pójść w ruch granulki, bo to na pewno przebrzydły ślimor ;:161 .
Ja też w czasach przedforumowych miałam dwie hosty, które w dodatku rosły na pełnym słońcu i złościły mnie, bo rosły jak kapusta ;:oj . Ale takich odkryć i ...manii jest dużo więcej ;:65 .
Ogród przydomowy Joli
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

Trzymam kciuki za nowe miejsce :).
Cząber był obok lawendy, warunki podobne. Na razie tej sadzonki nie wysadzam.
Reszta nasadzeń super :).
Piękne Hosty :).
Jakbyś miała problem z pokrzywami to ja mogę trochę ich podrzucić ;).
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Jolu jeszcze raz gratuluję Twoich włości. Wszystko uprzątniesz i ogarniesz. Wiadomo, że to wymaga dużo czasu i pracy. Najważniejsze że spełniałaś swoje marzenie. A jaką będziesz miała okolicę? Same domy czy może trochę zieleni?
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, na pokrzywy jestem chętna - koło mnie niestety nie ma. Jeszcze jak pracowałam, to koleżanka z pracy przywoziła mi wielką torbę ze swojej działki ;:oj
Madziu, to jeszcze Warszawa, choć jej granice. Wokół zabudowa jednorodzinna, ale domki w większości przed lub krótko-powojenne, więcej lub mniej zadbane ;:131 . Pięknych ogrodów tu nie widzę ;:174 . Niedaleko tereny leśne ;:65. Gaz, kanalizacja, prąd budowlany - wprowadzone na działkę (a warunki zasilania i tak muszę uzyskać). Tylko wody nie ma, więc studnię muszę zrobić. Ale na to nie narzekam, bo jak się chce mieć piękny ogród, to wody potrzeba dużo. Jak by była woda miejska, to kosztowałoby to sporo w eksploatacji (teraz wydatek jednorazowy a potem tylko koszt prądu), bo w takim przypadku nie pozwalają bić studni ;:oj . Tak więc coś za coś. Za piękną działkę zapłaciłabym ze 30% drożej ;:224 . Dobrze, że poprzedni właściciel zobowiązał się uprzątnąć teren do końca. A w tylnej części działki jest jeszcze piętrowy budynek i hala warsztatowa, na które to już ja muszę uzyskać pozwolenie na rozbiórkę. Posłużą w pierwszym etapie budowy za zaplecze budowy. Od strony południowo-wschodniej mam rząd tuj sąsiadki a na końcu jej garaż w ostrej granicy. Do części szczytowej południowo-zachodniej na całej długości przytykają zabudowania parterowe sąsiada (jakieś wiaty, magazyny). Do części północno-zachodniej w ostrej granicy przytykają zabudowania mieszkaniowe i komórki następnej sąsiadki. W sumie, jak wybuduję dom w ostrej granicy, to od tej strony będę miała na całej długości mur. Ogród będzie super zaciszny :D

Zawilce

Obrazek Obrazek

Floks kanadyjski ładnie mi się już rozrósł - wsadzony jesienią 2013r.
Obrazek

Ciąg dalszy host ;:65 Najpierw 3 myszki.
Blue Mouse Ears
Obrazek

Desert Mouse Ears
Obrazek

Frosted Mouse Ears
Obrazek

Lakeside Banana Bay
Obrazek

Frisian Pride
Obrazek

June
Obrazek

Radiant Edger
Obrazek

Glamour
Obrazek

Rainbow's End
Obrazek

First Mate
Obrazek

X-Ray
Obrazek
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Od: 1 lut 2014, o 12:18

Post »

Pokaźna kolekcja host ;:138, stanem działki nie ma co się aż tak przejmować z czasem będzie pięknie. Truskawek będzie dużo dobre są te białe ?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Jolu - dziękuję za imię mojego hiacyncika. ;:180
Widzę u Ciebie pokaźny zbiór host i wszystkie opisane. ;:138 ;:138 ;:138
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

A ja dziękuje za Floksa ;), Będę zbierać i podzielę się w czwartek lub w piątek :).
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mila, truskawki białe są... po prostu inne. Mówią też na nie ananasowe i coś w tym jest. Mnie bardzo smakują ;:333 .
Lucynko, prawie wszystkie hosty zakupione w zeszłym roku, od razu dostały etykietki ;:173 . Mam też rozrysowane plany rabatek, więc jak robię zdjęcia, to potem łatwo mogę je zidentyfikować. Śmiesznie wygląda to poza sezonem, bo wszędzie tylko tabliczki wystają ;:306 , ale jak kolekcja jest pokaźna, to warto wiedzieć gdzie się co ma ;:65 .
Iwonko, dzięki ;:196

No to dalszy ciąg host.
Justine
Obrazek

Valley's Glacier
Obrazek

Curly Fries
Obrazek

Marrakesch
Obrazek

Alakazaam
Obrazek

Green with Envy
Obrazek

Stich in Time
Obrazek

Lakeside Hoola Hoop
Obrazek

Pizzazz - biegnie jej trzeci roczek u mnie.
Obrazek

Paprotnik kolczysty
Obrazek

Wczoraj posadziłam do gruntu pomidory i rodzynki brazylijskie :tan . Ledwo zdążyłam przed deszczem ;:131 .

Obrazek
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

To zdjęcie z pomidorami 'wykłada' mnie na łopatki ;:oj . Jak można utrzymać grządki bez jednego, marnego chwaścika - toż to mistrzostwo świata ;:63 ;:63 ;:63 . Nie zapytam, jak to się robi, bo chyba znam odpowiedź i wcale ona mnie się nie spodoba :;230 .
Hosty też są piękne i to w moim guście, bo z 'falbankami', do tego mają długie i wąskie liście, ech... można pomarzyć ;:224 .
Jednym słowem - super ;:138 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Od: 1 lut 2014, o 12:18

Post »

O pomidorki już w gruncie fajnie, a rodzynek ma dużo owocków czy mi się wydaje.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Jolu Twoja plantacja pomidorów jak co roku powoduje u mnie opadanie szczęki.Co roku obiecuję sobie że też tak posadzę a potem zapominam i sadzę na gołej ziemi i potem to zostaje tylko graca.
No tymi hostami to mi dałaś do myślenia, szczególnie te żółciutkie i z tymi wąskimi listkami mi wpadły w oko, chyba jeszcze na kilka wygospodaruję cieniste miejsce.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Jolu ;:oj , jesteś niesamowita. Nowa działeczka bardzo fajna i większa, no może nie wygląda teraz, ale pracowita pszczółka z Ciebie , dasz radę i będzie pięknie, a ROD zostawisz?. Sałatę jak zobaczyłam to oczy mi na wierzch wyszły, a pomidory to już w ogóle szok.
Hosty pięknie się rozrosły, super już masz kolekcję.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”