Wiosną w wiejskim ogrodzie cz.19

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Wiosną w wiejskim ogrodzie cz.19

Post »

Śliczny motyl ;:138 i różany i prawdziwy, a zobaczysz jak zakwitnie całe stado motyli na jednym pędzie, to dopiero radość dla oczu. Garnuszek od Ciebie stoi na honorowym miejscu i każdemu się podoba ;:196
Nie pamiętam czy masz w ogrodzie różę Buquet Parfait, ja ją mam od Ewy, ładnie pachnie i ślicznie kwitnie, kwiaty Sally to motyle, a gałązka Buquet Parfait to bukiet panny młodej, jakby prosto z kwiaciarni :D
http://imageshack.com/a/img841/5286/wxpnh.jpg
Piękny dzień się zapowiada, a ja zaraz do miasta jadę. Zaczynam dzisiaj próbną kurację kolchicyną, zanim lekarz sięgnie po jakieś armaty sterydowe, których prawdopodobnie i tak nie będę łykać. Miłego dnia ;:196
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Maryś jestem tylko na chwilkę cudny zestaw róże i ostróżki , chyba muszę zmienić pewnej pani różanej miejsce. ;:oj ile kwiecia ma malwa hibiskus moja jak na razie jest wielka i zaszczyciła mnie kilkoma tylko kwiatkami.
Akant ciekawy , a wiesz ciepło bije z Twoich zdjęć ...bardzo dziękuję ;:196
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam serdecznie!
Jagodo oczywiście mój kolega myślał że kot już jest mój i napisał
świetny kot , widać mu dobrze u was , czuje sie absolutnie bezpieczny , kot jak leży do góry brzuchem tzn że jest bezpieczny

I to jest najlepsza nagroda dla Ciebie ;:196
Wspaniałego dnia ;:168
Marysiu zapomniałam i koniecznie muszę wrócić do wcześniejszych wpisów ;:215
Iwonko nie takiej róży nie mam, a SH u mnie pierwszy sezon to stado motyli przyleci za rok!
Aniołowi niestety róża przekwitła :? ale na zimę i tak wróci do domu ;:65
Skutecznej terapii życzę ;:196
Misiu bardzo mi miło, że pamiętasz, że jesteś i mimo takich wydarzeń wpadasz ;:196
Malwę mam z nasion od Lidzi i tam jest parę nasionek wykiełkowanych i wyrośniętych, a siałam 2 lata temu ;:333 na zdjęciu jest zdrowy zestaw czosnek, rumianek i malwa ;:215
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

oooo...ostróżki, firletka (?) i ciemna róza - to jest zestaw! Parzydło Ci imponujące wyrosło, moje pierwszy rok, więc o połowę mniejsze - rośnie u Ciebie w cieniu? bo ja tak posadziłam, po czym w Świeradowie na trawniku w pełnym słońcu zobaczyłam takie 3-metrowe i teraz nie wiem, czy rzeczywiście tak lubi cień?

A i mam prośbę, przypomnij/napisz mi - może być w moim wątku - co roślinnego Ci obiecałam/chcesz? Z moich notatek wynikają sprzeczne informacje... :wink:
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Przy pierwszym zdjęciu ze strony 41 poczułem się jak u siebie :D Tylko coś z naparstnicami tego roku licho ale mam już posiany lasek malutkich. Marysiu obydwa akanty od Ciebie szykują się do kwitnienia, amorfy 3 rosną. A z kosiarkami to tak jak z resztą sprzętu, kiedyś robili na 20 lat teraz dopóki gwarancja się nie skończy, miałem z kosiarkami tę samą przygodę tyle, że nowa przy pierwszym uruchomieniu się zepsuła :evil: Co u Papuga? Wczoraj byłem u Tereni i teraz Cię będę cisnąć żebyś nas koniecznie w tym roku odwiedziła, ogrody Szkieletczyzny zapraszają ;:4
Pat ja też w cieniu wsadziłem parzydło od Marysi i ma pokrój taki no.... bardziej płożący niż stojący, chyba też mu muszę przeprowadzkę zafundować
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pati moje parzydło wiele lat rosło w cieniu i wyglądało bardzo ładnie, ale było przed kuchennym oknem i nic innego nie widziałam, obcięłam do zera i przewiozłam (bo roślina ogromna) na obecne miejsce przy ogrodzeniu koło różanki w pełnym słońcu i 3 sezon rośnie jak widzisz. W cieniu było bardziej strzeliste, ale może po latach odzyska pokrój.
Z roślin Twoich / moich pamiętam Dorotkę i nie pamiętam więcej nic ;:185
Michale pisałam Ci o moim ewentualnym przyjeździe (w okolicach owocowania koszteli ;:306 ), bo wcześniej raczej się nie uda.
Ostróżki od Ciebie to muszą wyglądać jak u Ciebie, a muszę przyznać że czują się dobrze (te są od dwóch lat) :lol: Nie stać mnie żeby wydawać 1600 zł o parę lat ;:185 więcej może jak proponuje Małgosia trzeba przejść na ręczną ;:oj
Papug ma się dobrze i umila mi czas wieczorami, bo jest w moim pokoju ze względu na koty ;:131
A ścinasz parzydło na zimę? właśnie miałam Cię pytać o akant ale nie odwiedzałaś mojego wątku więc pomyślałam w myśl przysłowia uderz w stół.... i wstawiłam zdjęcie ;:306
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Parzydła nie ścinałem bo za bardzo nie było czego ścinać. Akantem mnie rzeczywiście zwabiłaś jakoś telepatycznie bo na forum się ujawniam raz na 3 dni, mam jeszcze takiego co ma kolczaste liście ale on nie szykuje się do kwitnienia. Jeśli chodzi o ręczne koszenie mogę Ci pożyczyć kosę bo mam 2 :wink: nawet kilka dni temu jej użyłem na 1,5metrowe osty, które wsiały się za sadem. Wolę taką zwykłą kosę od spalinowej. Jak myślisz czy parzydłu nic się nie stanie jak bym go przesadził w miejsce słoneczne?
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

Marysiu ale się u ciebie dzieje ;:oj
Lilie maja masę pąków ;:180 Parzydło ślicznie sie rozrosło.
Kompozycje że ;:303
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Królowe: szwedzka i angielska (skoro Elżunia) zachwycające. U Ciebie Lykkefund trzyma rozmiar stosowny do pozostałych otaczających roślin :) Chyba Pat trafiła się odmiana gigant :) Jako wielbicielka dzwonków podziwiam Twoje Pantalony (jakoś to dziwnie brzmi ;:306 ) A gąszcz różano-ostróżkowo-naparstnicowy jest niewyobrażalnie piękny!
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Michale ja swoje parzydło mono wiekowe przesadziłam pod koniec lata po kwitnieniu i tu rośnie trzy lata. Tak mi pasowało :lol: Przydałaby się taka zwykła kosa choćby do koszenia miedzy, trzeba będzie sobie sprawić, bo za daleko mieszkasz na pożyczanie :lol:
Kasiu dziękuję i cieszę się, że Ci się podoba ;:4
Zuziu moja Lykkefund jest rok młodsza i rośnie w cieniu więc będzie wolniej przyrastać, ale i tak widzę że śmiga nieźle :lol:
Te dzwonki mają pantalony :shock:

Obiecałam wczoraj warzywka i oto one. Nie po to pokazuję, żeby zbierać pochwały bo wiem że to nic nadzwyczajnego, ale po to żeby pokazać że nie tylko idealne warzywniki są ;:306

Obrazek

seler, buraczki i zamiast marchewki ogórecznik ;:306

Obrazek

kapustowate i dyniowate po lewej

Obrazek

skrzynia nie do przejedzenia!

Obrazek

tu jeszcze jedno poletko z porami, groszkiem i kapustowymi (brokuły i kalafiory) i ale mnóstwo mam endywii ;:oj

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maryś toż Twój warzywnik jest idealny :!: Sałata opanowała skrzynię ;:333
Rapsody cudnie wygląda na tle ostróżek ,bo to one prawda? :D
Wiesz ,że mam identyczną Westerlandkę ? ;:224
Śliczna kompozycja ;:173
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu tak naprawdę do 15 grudnia 2014r, ale nie wiem czy wcześniej sama nie zrezygnuję, albo ze mnie zrezygnują ;:306
Zawsze pod róże dawałam kompost, ale on też jest na piaskowej ziemi wytworzony, u nas wokół mamy tylko takie dziadostwo.
Przeczytałam o Twoim akancie, i mój z sadzonki od Ciebie ma pąka, dwa razy próbowałam wysiewać, kupiłam sadzonkę efekt zerowy, a od Ciebie pięknie rośnie ;:215 Nie wiem czy pamiętasz dostałam też werbenę, nie wysiała się za to sadzonka pięknie odbiła, ma pąka i anafalis rośnie ;:215
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko idealny warzywnik jest w innym wątku (-tkach) a mój jest mój ;:215
W. musi być taka, bo to jest jej mamusia :lol:

Dorotko to cały sezon, może wytrwasz bo tyle zrobiłaś, a potem ktoś będzie zbierał pochwały :?
jak to cieszy czytać takie informacje, dziękuję ;:168 po prostu dobrze się nimi opiekujesz. Dorotko wiem, że mi wysłałaś roślinkę która miała się wysiewać czy pamiętasz? a mogłabyś wstawić jej zdjęcie?
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Marysiu warzywnik idealny, chwasty na ni to naturalni wrogowie tego co do zjedzenia a i wilgoć zatrzymują bo ziemia nie jest goła ;:oj
Bukiet różany cudny :heja
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu, w warzywniaku chodzi chyba o to, żeby przynosił nam korzyści, a nie wygladał :D Czasami przerost formy nad treścią niekoniecznie pożądany. Ja tak sobie myślę, że dobrą sprawą jest ogrodzenie tego miejsca wyznaczonego na warzywniak. I wtedy tak się człowiek bardziej spręży i ma takie ograniczone pole do działania. :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”