Dalie wymagania,problemy - cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie - cz.3

Post »

Jacku , za ciepło prawda mrozu nie widać .Myślę ,żeby przytrzymać je w ziemi jak najdłużej co Ty na to
Alu tak, jest tak ciepło, że nie ma sensu teraz wykopywać dalii. W ubiegłym roku dalie zaczęły mi wysychać, a jak miałem szczelnie zamknięte przed wysychaniem - zagniwać. A to wszystko przez zbyt wysoką temperaturę. Nawet będę się cieszył, jak zrobi się wilgotniej, bo zostanie więcej ziemi między bulwami. A tak to wszystko obleci.
I tak jak wcześniej było pisane - im chłodniej tym lepiej się przechowują dalie. Wtedy nie trzeba kombinować z opatulaniem przed wysychaniem karp :idea:
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

No właśnie Jacku najlepiej jak ziemia jest między karpami to najlepsza izolacja .U mnie dzisiaj w nocy padało ,ale ziemia i tak pewnie nie nasiąkła jak powinna ,może jeszcze popada dobrze by było .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niektórzy czas wykopków mają za sobą. Właśnie zameldował o tym Stanisław i przystąpił do inwentury ;:333
Ryszard już też ma wykopane .Pewnie wieli z Was też. Grzegorz zapowiadał, ze czeka, a ja pomyslałam, ze też jeszcze chwilę poczekam, ale częściowo obcięłam już łodyki, pouzupełniałam etykiety i czekają na moment wykopania. Jak tak teraz są przygotowane, nawet syn może wykopać, bo tylko musi pamiętać o spięciu etykiety z rośliną.

Porobiłam jeszcze kilka zdjęć, ale pewnie z Grzesiem nie wygram, bo praktycznie zostało mi kilka kwiatków, które nie są zbytnio fotogeniczne:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko najważniejszą pracę przy daliach zrobiłaś ,ja w przyszłym roku będę oznaczać swoje dalie .
Teraz znam na pamięć gdzie jaka rosła chociaż z nazwami gorzej :wink: ,ale zawsze nożna zidentyfikować .Jak wykopię to już pomieszam w przechowalni .Muszę w przyszłym roku koniecznie oznaczyć i narobić dużo sadzonek każdej odmiany .Postanowiłam ,że jak znajdę chętnych to się powymieniam :D .
Przez 10 lat kupowałam ,teraz czas na inne roślinki
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Ja mam do przywiezienia z działki ostatni "transport" kłączy.Są przygotowane,każda roślina w odrebnym worku/30 l/ i z etykietą w środku - całość w dużej torbie z Ikei.Super sprawa do przewozu,wygodniej niż w skrzynkach...
Na tarasie jeszcze " rosną" w doniczkach,część jest ścięta.... i w donicach będą przechowywane w piwnicy.Tutaj mam dobrze,bo wszystko pod kontrolą i w każdym momencie.... hyc do piwnicy..... ;:224
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lanceto nie ma jak własna przechowalnia w domu :D kiedyś żebrałam po sąsiadach o możność przechowania nie powiem zawsze chętnie przygarniali .
Martwi mnie ta piękna pogoda ,wszędzie jest tak ciepło ,dla roślin niedobrze ;:185
Dzisiaj zacznę wykopki bo jest mokro i boję się ,żeby nie zaczęły gnić .I jak tu człowiekowi dogodzić i tak źle i tak niedobrze ;:306
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

U mnie kwitną jeszcze takie :)
A dzięki nim i chryzantemom z aksamitkami jest nadal kolorowo :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakie jeszcze piękne! Wytrzymała odmiana!

Ja dziś wykopałam do końca. Z 10 skrzynek i worek z tego wyszedł ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze leżą na zewnątrz, dopóki nie ma mrozu, czyli jeszcze pewnie z tydzień potrzymam, a potem schowam, zeby ostatecznie zakończyć sezon.
Miłka
henryka
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 15:50

Post »

Gratuluję, piękne zbiory. Życzę równie udanego przezimowania tych skarbów. Moje już są w piwnicy i czekają na wiosnę.
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witam miłośników dalii.
U mnie sezon daliowy 2014 został zakończony.Wczoraj przewiozłem karpy dalii do piwnicy w bloku w którym mieszkam!

Obrazek

A tak są przechowywane moje karpy dalii.36 skrzynek to 109 karp dalii.Nie są to dobre warunki do przechowywania karp,w piwnicy panuje zbyt wysoka temperatura +13 do +15.Jest to mój 4 sezon przechowywania karp dalii w tych warunkach.

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A mi się wydawało, że ja mam dużo! ;:306 mam z 9 skrzynek i 1 worek.
Za to kann mam 3 wielkie skrzynie i worek.

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Ja też mam troszkę za ciepło dla dali ale póki co nie szkodzi im to co mnie bardzo cieszy. :D
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje też mają ciepło ,ale ja nie otrząsam z ziemi i układam ciasno jedną na drugą .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
rys11
200p
200p
Od: 11 wrz 2012, o 12:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

takasobie pisze:A mi się wydawało, że ja mam dużo! ;:306 mam z 9 skrzynek i 1 worek.
Za to kann mam 3 wielkie skrzynie i worek.
Myślę jak na amatorów kwiatów dalii, to skrzynek i karp w nich poukładanych mamy dość dużo! Piękne i czyste te Twoje skrzyneczki ;:138
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Kontakt:

Post »

U mojej bratowej jeszcze kwitną dalie (nie miałam aparatu żeby zrobić zdjęcie )dziś kazałam jej wykopać choć mróz nie zmroził liści czy ma je zostawić aż do mrozu?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”