Ogródek u Edzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Eda_S
500p
500p
Od: 20 lis 2013, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek u Edzi

Post »

Wczoraj pogrzmiało (chwilę :lol: ), popadało (solidnie ;:333 ), a ja w dniu wczorajszym byłam nie do życia. Dziś jest już lepiej :wink:
Ogród po deszczu - zadowolony, aż zzieleniał z radości :D Szkoda tylko, że od razu tak drastycznie się ochłodziło...

Ewa, dziękuję ;:196 Oprócz trawy, w trawie znajdzie się parę innych roślinek :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego dnia :wit
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Edytko widzę że chyba wszędzie ta chwilowa burza była. Deszcz potrzebny roślinkom, ale faktycznie to ochłodzenie niekoniecznie. Nie ma optymistycznych prognoz. Zamiast coraz cieplej to coraz zimniej. Edytko co to jest na przedostatnim zdjęciu z takimi ślicznymi białymi kwiatuszkami?
Eda_S
500p
500p

Post »

Madzia, to tawuła szara Grefsheim. Posadziłam je przed swoim ogrodzeniem w ilości 3 sztuk i podczas kwitnienia wyglądają i pachną obłędnie :D Za kilka dni powinny całe obsypać się kwieciem, ale to ochłodzenie może je troszkę przystopować...
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wspaniała jest. I jeszcze piszesz że pachnie ;:oj noo to koniecznie trafia na listę chciejstw :)
Eda_S
500p
500p

Post »

Madzia, u mnie rosną na murku, który mocno się nagrzewa na słoneczku, oddaje ciepło i może dlatego intensywniej pachną. Chociaż ich zapach może być przez niektórych odbierany jako duszący.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A no widzisz.. murka specjalnie dla nich nie wymuruję :D Ale już mam plan gdzie mogły by sobie rosnąć. Ale wiesz... te plany zmieniają się jak w kalejdoskopie. Najczęściej tuż przed samym posadzeniem.
Eda_S
500p
500p

Post »

Madziu, dobrze Cię rozumiem :wink:

Młode przyrosty tawuł japońskich

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Ślicznie wyglądają te tawuły - moje młodziutkie, odbijają przy samej ziemi i tak sobie właśnie uświadomiłam, że kupowałam trzy odmiany, a mam dwie :( CHyba mi jedna zaginęła w akcji i nie pamiętam która. Miałam Anthony waterer, gold flame i gold princess, a te które mam wyglądają jak twoje i pierwszego i trzeciego zdjęcia. Wiesz może, co to za odmiany?

I jeśli mogę to do Madzi MID - Ta tawuła jest bardzo popularna - podpytaj sąsiadów, na pewno chętnie ci ktoś rozsadzi :) Ja dostałam w ubiegłym roku tak wielką, że nie dałam rady sama przełożyc jej z bagażnika do taczki :) Miała 2m wysokości, przycięłam jej wszystkie długie gałęzie i w tej chwili wygląda genialnie, jest już pięknie zielona, zastanawiam się tylko, czy zakwitnie, bo nie widziałam pączków
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Awatar użytkownika
elutek63
100p
100p
Od: 27 lis 2011, o 21:39

Post »

Witaj Eda, piękne masz tawuły bardzo mi się podobają. Zamierzam trochę ich dokupić. Czy na pierwszym zdjęciu to Goldflame :?:, a na trzecim zdjęciu jaka :?: .Pozdrawiam
Pozdrawiam.Elżbieta.
Eda_S
500p
500p

Post »

Agnieszka, Ela, tawuły w kolejności zdjęć:
1. Magic Carpet
2. Albiflora
3. Golden Princess
4. Anthony Waterer

A to jest Goldflame (młodymi przyrostami podobna do Magic Carpet)
Obrazek

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
elutek63
100p
100p
Od: 27 lis 2011, o 21:39

Post »

Dzięki za odpowiedź , już sobie zapisuję na listę. Pierwsza tawuła powaliła mnie kolorem ;:196
Pozdrawiam.Elżbieta.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Nadrobiłam i jestem :D
Możesz pokazać towarzystwo tawuł? Od dłuższego czasu mam problem z ich zaaranżowaniem :?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Uwielbiam przyrosty tawułek.
A kora rewelacyjnie podkreśla rośliny. Jednak ja już jej u siebie nie będe miała. Za dużo róż.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiosna przystopowała. Wczoraj się cieszyłam, że słychać żaby, a dzisiaj cisza. Zimno. Jutro pewnie będzie lepiej :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Eda_S
500p
500p

Post »

Ela, ta tawuła wręcz płonie wiosną, a w później młode przyrosty liści są czerwone :D

Aga, tawułom towarzyszą pięciorniki, berberysy, hortensje, iglaki i byliny. Przed ogrodzeniem (nie mam zdjęcia) rosną w swoim towarzystwie + pięciornik Goldfinger

Ciężko mi znaleźć dobre zdjęcia z poprzedniego sezonu, wybacz...

Rabata po prawej, pod domem Tawuły Golden Princess poprzeplatane bylinami: floks szydlasty, szałwia omszona, przetacznik, rozchodniki, lawenda
Obrazek

Obrazek

Ta sama tawuła z berberysem Red Rocket, pięciornikiem o różowych kwiatach, z Conicą i tują Golden Smaragd
Obrazek

Obrazek

Tawuła Magic Carpet z hortensją Vanile F. i przywrotnikiem
Obrazek

Od lewej ta sama tawuła z hortensją Anabelle oraz Magic Carpet z pięciornikami i berberysem o bordowych liściach (ale jest on jeszcze mały i słabo widoczny)
Obrazek

Gosia, mam rabaty, na które nie sypię kory, bo mi ją zawsze z tych miejsc wiatr wywiewa :)

Ewa, nawet żaby się zbuntowały :D Takie huśtawki temperatur przeważnie odchorowuję :( Dziś dzień zapowiada się przynajmniej słonecznie :wink:

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim udanego dnia :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”