Papryka do gruntu. Część 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryka do gruntu. Część 4

Post »

Co z tego, że to ta sama ziemia. Ziemiórka, by złożyć jaja może się dostać do worka z podłożem jedynie przez otwory przy szwie worka i nie będzie wędrować po całym 80 litrowym worku ziemi. Akurat takie gniazdo z jajami dałeś do jednej doniczki i po zawodach.
Poza tym chciałem Ci powiedzieć, że larwy ziemiórki zjadają korzenie roślin wtedy, gdy podłoże jest za suche.
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Papryki były siane 8 marca razem z pomidorami do tunelu. Tylko caryca nie wzeszła. Następnie były siane majeranek, melisa, stewia, mięta, cebule, por, różne sałaty kilka odmian (mam już taką do jedzenia) Wszystko wzeszło.
Następnie ok. połowy kwietnia pomidory z akcji po 2 nasiona z 25 odmian mam ok. 45 sadzonek ( są jeszcze małe) oraz jak zakupiłem nowe nasiona carycy to zasiałem i wykiełkowała 1 roślinka. Czyli ziemia była z okolic początku worka i poniżej środka. Żeby było śmieszniej to nawet kilka nasion zacząłem podkiełkowywać na wacie. Nasiona od środka zrobiły się brązowe. Widzę forumowicz ze masz też carycę czy możesz podać numer z tyłu torebki?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Carycę dostałem w prezencie od pewnej miłej forumowiczki bez torebki.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie to samo było z Carycą, żadna nie skiełkowała na waciku. Podejrzewam że problem może być w tym że kupiłem ją w torebce gdzie nasiona leżały w niej bezpośrednio a nie były zapakowane w dodatkową paczuszkę. Zresztą było o tym pisane. No chyba że były też stare nasiona.
Pozdrawiam Paweł
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Coś w tym jest, z własnymi nasionami nigdy nie miałem problemów, z kupnymi dość często. W tym roku du... dały Lubica i Topero. Z 2 torebek mam 5 krzaków i to bardzo słabych.
logitech55
500p
500p

Post »

pawelp1320 pisze:U mnie to samo było z Carycą, żadna nie skiełkowała na waciku. Podejrzewam że problem może być w tym że kupiłem ją w torebce gdzie nasiona leżały w niej bezpośrednio a nie były zapakowane w dodatkową paczuszkę. Zresztą było o tym pisane. No chyba że były też stare nasiona.
U mnie nasiona były zapakowane w dodatkową torebkę z datą ważności na koniec 2014 a 2 opakowanie 2017. Jaki masz numer z tyłu opakowania?
Awatar użytkownika
bel_a_6a
100p
100p
Od: 20 lis 2012, o 23:08

Post »

A u mnie Caryca wzeszła bez problemu, natomiast miałam problem z Robertą odkażone w nadmanganianie potasu skiełkowały tylko 2 szt natomiast dane na wacik bez odkażanie w ciągu 4 dni wszystkie pokazały kiełki.W sumie mam ponad 20 sadzonek.
Bożena
Awatar użytkownika
Mariola O
100p
100p
Od: 25 sie 2011, o 07:31

Post »

Ja równiez miałam problem z Carycą. Dwa lata próbowałam ja wysiewać i nic z tego nie wyszło. A torebka nasion ok. 8zł kosztowała.
Dopiero w tym roku dostałam nasionka z akcji wymiany i te wzeszły bezproblemowo.
Czyżby w sklepach ogrodniczych były stare nasiona z przebijaną datą :?:
Mój zielony dom http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=46962" onclick="window.open(this.href);return false;
Sprzedam, kupię, zamienię się http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Na żywności się przebija daty, to co dopiero na nasionach.
Działkowicz to taki biały Murzyn, co można mu wszystko wcisnąć.
luthiew
50p
50p
Od: 30 kwie 2014, o 11:50

Post »

logitech, widzę, że siałeś w tunelu m.in. majeranek. Ile czasu czekałeś, aż wzejdzie? posiałam tydzień temu i ani śladu życia. to normalne? obok siałam też brokuły i wzeszło całe 70 sztuk. tylko majeranek i tymianek milczą. No i papryka, ale ona chyba potrzebuje więcej czasu
Awatar użytkownika
lunaria
50p
50p
Od: 5 sie 2013, o 12:41

Post »

Czy ja dobrze czytam, że siałeś teraz w tunelu paprykę?? :shock:
?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
luthiew
50p
50p
Od: 30 kwie 2014, o 11:50

Post »

Siałam pod koniec kwietnia, zgodnie z oznaczeniem na opakowaniu. Nie powiem teraz jaka to odmiana, bo opakowanie zostało na działce, ale na pewno można ją było jeszcze wysiewać. W naszym rejonie wszystko się też trochę z wysiewem przesunęło o jakieś dwa tygodnie. zimno było niemiłosiernie, w nocy przymrozki, także raczej nie powinno być problemów. A jeśli będą, to trudno. :D uwielbiam eksperymenty ;)
x-H-3
---
Od: 17 wrz 2013, o 11:46

Post »

Wschody CARYCY z paczki 100% .Rośnie jak szalona i ma już pierwszy pąk .W sobotę powędruje do miejsca docelowego czyli do gruntu.
logitech55
500p
500p

Post »

luthiew pisze:logitech, widzę, że siałeś w tunelu m.in. majeranek. Ile czasu czekałeś, aż wzejdzie? posiałam tydzień temu i ani śladu życia. to normalne? obok siałam też brokuły i wzeszło całe 70 sztuk. tylko majeranek i tymianek milczą. No i papryka, ale ona chyba potrzebuje więcej czasu
Majeranek siałem w pojemniki w domu a potem wynosiłem do tunelu. Nasiona były ugniecione na ziemi i zaczęły kiełkować ok. 4 dnia

-- 9 maja 2014, o 17:23 --
Haneczka2013 pisze:Wschody CARYCY z paczki 100% .Rośnie jak szalona i ma już pierwszy pąk .W sobotę powędruje do miejsca docelowego czyli do gruntu.
A możesz podać numer z tyłu paczuszki?
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26

Post »

Z Caryca F1 mój pierwszy rok, też miałem problemy ze wschodami. Pomogło podkiełkowanie w około 25 stopniach, trwało to długo a wschody były bardzo nierównomierne i rozciągnięte w czasie. Nasiona kupione w tym roku z datą do 12/2015 410025643/G59.
Mariola O pisze:Ja równiez miałam problem z Carycą. [...]Dopiero w tym roku dostałam nasionka z akcji wymiany i te wzeszły bezproblemowo.
Z nasion z akcji to już Caryca niekoniecznie wyrośnie ...
pawelp1320 pisze:Podejrzewam że problem może być w tym że kupiłem ją w torebce gdzie nasiona leżały w niej bezpośrednio a nie były zapakowane w dodatkową paczuszkę. [...] No chyba że były też stare nasiona.
Caryca jest mieszańcem, odmianą polską i nasiona można kupić tylko od jedynej słusznej firmy na P pakowane tak samo:
http://www.coboru.pl/Polska/odm_szczego ... nrodm=6924
chyba pozostaje za rok szukać tych z najdłuższym terminem bo innego wyjścia nie ma...
pozdrawiam, Tomek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”