Ogród 100 róż cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród 100 róż cz. II

Post »

Maja, trzeba było ;:306 .
Ten kolorek na zdjęciu niestety jest trochę ?wypłowiały?. W realu jest dużo bardziej głęboki, a zwłaszcza, jak mi się wydaje, w jesiennym kwitnieniu.
Monikę będę miała na oku ;:129
Majuś, Ty nasionka przecież też kupiłaś. Nie siejesz jeszcze? Ja też wstrzymałam się z heliotropem. Na opakowaniu podany jest czas wysiewu: marzec ? kwiecień, więc chyba wytrzymam jeszcze ten miesiąc :) Naparstnica siedzi już w ziemi. Od jutra już będę zaglądać, czy aby nie kiełkuje :;230

Majutku, wiem że kochasz wszystkie róże. Tak trochę Cię podpuściłam :;230
Ale wiesz co Ci powiem, że ta sama odmiana wygląda inaczej w każdym ogrodzie; ma inne towarzystwo, inne warunki klimatyczne, glebowe, nasłonecznienie, inne nawożenie itd. Nie sądzę zatem, że oglądanie w kółko tych samych różyczek może się znudzić :D
Nie mniej jednak z wielką przyjemnością oglądam te ?księżycowe?, mniej popularne odmiany :;230
Kup ziemię, wysiej trochę nasionek i zaraz będziesz miała lepszy humor ;:196

Joluś, Munstead Wood nie jest taka czerwona. To wina aparatu, czy braku filtra tudzież umiejętności fotografa :wink: W rzeczywistości ma głęboki bordowy kolorek.
Może w przypadku mojej sadzonki ? trafiłam na zdrową, zaszczepioną na dobrej podkładce?

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oooo, róże w kocimiętce ;:138 jak to ślicznie wygląda, tak swojsko i bardzo mi blisko bo kocimiętkę kocham tak samo jak moje koty ;:306
Pójdę do kompostownika, trochę sobie ukopię, przesieję i posieję ale to dopiero jutro :wink:
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Aniu pokazałaś moje wielkie chciejstwo- Munstead Wood ;:oj Mam nawet rozrysowany plan rabaty tzw. pąsowej. Nie jest skończony, ale prym ma wieść właśnie Munstead - reszta do towarzystwa. Hm, zobaczymy... Piękne zdjęcia robisz - szczególnie róże w kocimiętce (chyba powinno być: Lwy w kocimiętce?) cudne ;:63
Pozdrawiam, Ejka
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ubiegłej jesieni jesieni zastanawiałam się ,którą zamówić Tradescant czy Munstead Wood .Wybrałam tę pierwszą i The Princa .Jak na razie z ani jednej róży nie jestem zadowolona .Ciekawe co będzie w tym sezonie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aniu, ja nie powinnam tu wchodzić, bo tylko się kompleksów można nabawić.
Ale i tak będę bo oczy cieszą takie widoki.
Uwielbiam oglądać pięknie skomponowany ogród.
A róże ;:173
Cóż. Na razie miejsca brak, ale kto wie?
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry !

Maju, kocimiętkę też bardzo lubię. Jest fajnym ?wypełniaczem? i kwitnie całe lato. Kot sąsiadów, który często odwiedza mój ogród, na szczęście na nią nie reaguje.
Owocnej pracy :)

Ejka, piękna będzie ta pąsowa rabata :) A ile krzaczków Munstead Wood przewidziałaś tam posadzić? Bo jeśli ma wieść prym, to chyba przynajmniej dwa, tym bardziej, że to nie jest duży krzew...
Dzięki, ale pozyskanie umiejętności pięknego fotografowania to dopiero moje marzenie. Na zdjęciu w kocimiętce jest Marie Antoinette :)

Oj, Jadziu, to mnie nie pocieszyłaś :( Te dwie różyczki będą nowymi mieszkankami w moim ogrodzie. The Prince?a posadziłam jesienią, a Tradescant przeznaczyłam do donicy.

Gosiu, nie żartuj. Twój ogród jest piękny, a zmiany które planujesz spowodują, że będzie jeszcze atrakcyjniejszy :)
Mam wrażenie, że też niespokojny duch w Tobie drzemie i jeszcze nie jedna przeróbka przed Tobą, dzięki której pozyskasz nowe miejscówki na różyce :wink:

Dzisiaj chyba będę miała dzień do d... Nie tylko dlatego, że nawalił nam ekspres do kawy, ale żadne z nowo wprowadzonych zdjęć nie chciało się wyświetlić :evil: :evil: :evil:
Spróbuję później.
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Na dobranoc mam jeszcze parę fotek kolejnej różyczki z alfabetu:

New Dawn. Jedyna pnąca róża w ogrodzie. Mój uroczy śmieciuch, którego na nowo odkrywam. Nawet nie myślałam, że poświęcę jej samodzielną sesję :wink: . Mogę jej jedynie zarzucić to, że... śmieci :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Aniu moze w tym sezonie coś pokażą ,ale czytałam gdzieś ,że Princ nie jest za bardzo wyrywny .Masz na pewno u siebie wiecej słonka niż ja i lepszą glebę .Może nie będzie tak źle klimat też inny niż u mnie na Śląsku .Nie wiem dlaczego sobie jej jeszcze nie zapatyczkowałam myślę o New Dawn
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Aniu, myślałam, żeby tak ze trzy Munstead Wood plus Iza Renesansówka (Isabel Renaissance) no i Grafini Astrid ( Astrid Grafin von Hardenberg) - do tego jakieś jasne pastelki - kremiki budyniowe ;:224 Co sądzisz?
Podziwiam Twoją cierpliwość do New Dawn. Wiem, że ta róża pod wieloma względami bezproblemowa, ale mnie wkurzała tak, że w zeszłym roku ciachnęłam prawie przy ziemi. Nie mam sumienia jej wyrzucić ;:185 Ale mieć jej też nie chcę ;:oj Patowa sytuacja :;230
Pozdrawiam ciepło, Ejka
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Świetnie, Anka, przynajmniej tę sesję oglądałam bez emocji... ;:224.
Do fan clubu tego śmieciucha się nie zapiszę ;:306.

;:196 Jagi
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Hej Aneczka...miałam tylko poczytać co u Ciebie , ale czytam o Prince,ksieciuniu cudnym ;:167 ....,że troszkę narzeka Jadzia...i muszę dodać ode mnie, nie nie nie...nie dam go ruszyć, jest piękny jak marzenie ,zdrowy i powtarza ładnie, do tego kwiat dziarsko się trzyma na deszczu ...co prawda u mnie był to jego pierwszy sezon ...w tym liczę na purpurową chmurę kwiecia ;:173 Myślę ,że nie można brać pod uwagę jak wygląda róża w pierwszym sezonie..tym bardziej angielka,choć .mój rósł dobrze i nie chorował...ale to róża posadzona wiosną ,z gołym korzeniem :uszy
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

AnaAn pisze: Majuś, Ty nasionka przecież też kupiłaś. Nie siejesz jeszcze? Ja też wstrzymałam się z heliotropem. Na opakowaniu podany jest czas wysiewu: marzec ? kwiecień, więc chyba wytrzymam jeszcze ten miesiąc :) Naparstnica siedzi już w ziemi. Od jutra już będę zaglądać, czy aby nie kiełkuje :;230

:wit Aniu będę siać, ale to jest jeszcze za wcześnie.... ;:oj
Jak w ubiegły roku wysiałam 28 lutego, to już w kwietniu na balkonie miałam roślinkowy las ;:306
W tym roku przesunę wysiew na drugą połową marca. :D Będę siała kilka odmian lobelii, zachciało mi się choć po kilka
sadzonek szałwii powabnej i lwiej paszczy. Nie zabranie też chaberków bławatków.
Poza tym sporo mam zamówionych bylinek ..... floksów i innych roślinek ale, to w mniejszej ilości.
Tak mi się tęskni do wiosny ;:170
Bardzo mi się podoba New Dawn ja mam tak samo ;:108 jak któraś mi do ;:167 , to wszystko jej potrafię wybaczyć. :;230
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Ja się do New Dawn nie mogę przekonać. Mam dwie ale młodziaki ( jak wszystko u mnie ;:306 ) Mają dopiero rok i póki co kiepsko rosną. Że śmiecą to mi nie przeszkadza bo przed nimi rośnie lawenda i zasłania. Może z czasem będą takie piękne jak twoje.
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Powojnik + róża to piękny duet :D
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć :wit
U mnie pada i w ogrodzie widoczne są tylko niewielkie resztki brudnego śniegu. Naparstnica jeszcze nie wzeszła :wink: Rozkwitły za to lidlowskie narcyzy.

Obrazek

Jadziu, moje słoneczne miejscówki, już od pewnego czasu były mocno limitowane. Tak się składa, że The Prince został posadzony w lekkim półcieniu, ale myślę, że to powinno służyć jego kolorkowi. Ziemię istotnie mam bardzo dobrą; rodzimą warstwą jest gliniasta IVa, a wierzchnią, nawiezioną po budowie ? ziemia klasy IIa. Zobaczymy jednak, czy Księcia to zadowoli :wink:
New Dawn wybierałam świadomie ? miała być tą jedyną pnącą, ale prawdę mówiąc drugi raz bym jej nie posadziła.

Ejka, no 3 Munstead Wood muszą robić wrażenie ;:224 . Izy i Astrid nie posiadam. Obie są śliczne, ale podziwiam je tylko na zdjęciach. Są raczej w tej samej tonacji (może Iza bardziej czerwona), więc powinno być pięknie :)
Z New Dawn miałam też tego typu dylematy. Uroku oczywiście nie można jej odmówić, ale jest wiele innych, mniej kłopotliwych... Moje ostatecznie zostają na miejscach. Nie chcę czekać od początku, aż nowe róże rozbudują krzewy i osłonią pergole.

Jagi, i nie namawiam ;:306
;:196

Hej Dorotko, sto lat Cię nie widziałam :D Twój wpis jest bardzo budujący. Liczę zatem, że i u mnie Księciu będzie dobrze i zechce się odwdzięczyć :wink:

Majuś, ale będziesz miała sielsko ? anielsko ;:170 Tyle kwiatków... Tylko gdzie Ty je wsadzisz, jak masz tyle róż... :;230
Ja posiałam naparstnicę, bo ona długo wschodzi, a chciałabym ją mieć na koniec kwietnia.
No wiesz, z tą ND... jest śliczna, urocza, śmiecąca ? i taką jaka jest musiałam zaakceptować :)

Aprilku, jak Ci to szybkie osypywanie nie przeszkadza, to poczekaj. W pierwszym roku moje też nie były wielkie. Rosną raczej regularnie, nie wypuszczając pojedynczych batów.
Ja tak narzekam na to śmiecenie, bo z jednej strony pergoli mam trawnik, a z drugiej ? czerwony bruk - i jasne płatki, masa płatków, są bardzo widoczne :)

Natalko, też bardzo lubię ten duecik. Parę klemków nawet sobie domówiłam :)

Nie wiem, czy zauważyliście, że większość umieszczonych przeze mnie zdjęć można obejrzeć jedynie po kliknięciu w ?obrazek?.
Nie chcę kontynuować takiego ?wybrakowanego? wątku, w związku z tym proponuję spotkanie w następnej części :D
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”