Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Maliny

Post »

Po zakończeniu owocowania pędy zwykle po jakimś czasie zaczynały żółknąć i powoli zasychać i wtedy je wycinałam, zostawiając tegoroczne przyrosty. Natomiast w tym roku liście zżółkły i zeschły na pędach jeszcze pełnych owoców, :( były one jednak wyjątkowo niesmaczne, przyschnięte i to skłoniło mnie do wycięcia tych pędów już w połowie lipca. Po zabiegach pielęgnacyjnych, o których napisałam 3 posty wyżej moje maliny postanowiły się zrehabilitować ;:306 i po raz pierwszy w ich życiu wydały jesienny plon :D
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

A może jak wycięłaś pędy dwuletnie to pobudziłaś pąki znajdujące się blisko ziemi lub pod nią na tych właśnie obciętych pędach.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
violla
100p
100p
Od: 7 paź 2014, o 19:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam pytanko.Zakupiłam krzaki polany i porannej rosy.Maja kikuty ok 20 cm.Pani w sklepie nie kazała ich ruszać,bo myślałam nad przycięciem ich.Gdzieś doczytałam,ze cięcie na taka wysokość nie pozwala się zbytnio rozrastać malinom a cięcie przy ziemi powoduje rozłogi.Jaka jest prawda?Uciąć przy ziemi,czy faktycznie zostawić w spokoju?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja zawsze po posadzeniu ścinam te " kikuty " równo z ziemią.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Paweł, nie mam pojęcia co było przyczyną, ale niespodzianka była miła :lol:
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jarha pisze:Paweł, nie mam pojęcia co było przyczyną, ale niespodzianka była miła :lol:
Nie dziwie się :wink: .
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
violla
100p
100p
Od: 7 paź 2014, o 19:43

Post »

Kikutki obciełam.Jeden miał jakies zielone pączki.W sumie to dobrze,znaczy,ze malinki się przyjeły:)
Neki
100p
100p
Od: 27 sty 2014, o 10:55

Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 2

Post »

Wczoraj przyszła do mnie paczka ze szkółki, gdzie zamawiałem 37 sztuk malin odmiany "Poranna Rosa" wszystkie zasadziłem, ale czy mam je uciąć przy samej ziemi jak czerwoną malinę czy zostawić tak jak przysłali.
Owoce tej odmiany chce mieć jesienią.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4c3 ... 119c1.html
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja wczoraj w centrum ogrodniczym koło Lublina też widziałam takie same maliny na wielkość i też się zastanawiałam czy jak kupię i posadzę to przyciąć czy nie.Ale w końcu nie kupiłam bo niektóre odmiany były nawet po 5 zł.Poczekam do wiosny.
Pozdrawiam Ewa
chinka
200p
200p
Od: 19 sie 2012, o 17:15

Post »

No nie wiem czy taniej niż po 5 zł dostaniesz, chyba że na all ale tam to loteria z odmianami. Sprzedawca w szkółce, w której zazwyczaj kupuję, powiedział mi, że strasznie wysokie opłaty licencyjne sobie w tym roku narzucili i że maliny licencjonowane są tak drogie, że im się nie opłaca sprowadzać, bo nikt im tego nie kupi. Nie wiem na ile to prawda, ale ja bym za 5 zł brała, bo akurat tak się złożyło, że chciałam dokupić i nie miałam gdzie, a z targu nie wezmę kota w worku :cry:
Pozdrawiam, Bogusia
Ewao4
500p
500p

Post »

Po 5 zł były Glen Ample a Polka po 2.60 zł.Teraz to żałuję,że jednak nie kupiłam.Szkoda,że to trochę daleko ode mnie ponad 30 km ,ale może jeszcze się wybiorę.
Pozdrawiam Ewa
Marcin_1984
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 lis 2012, o 11:57

Post »

Ja zawsze sadzę jesienią, a przycinam bardzo wczesną wiosną. Ponadto na zimę po posadzeniu robię też kopczyki, które w razie czego ochronią malinki przed bezśnieżną, a mroźną zimą. Rozgarnuję jak odmarzną koniec lutego początek marca i wtedy tnę.
Neki
100p
100p
Od: 27 sty 2014, o 10:55

Post »

Za swoją sadzonkę odmiany "Poranna Rosa" 2 gatunku w sumie bardzo ładna sadzonka dałem 2,20
Ewao4
500p
500p

Post »

Tam była i poranna rosa ale chyba trochę droższa.Najtańsza Polka.A do kiedy można sadzić w listopadzie maliny????
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatagc pisze:Mam pytanie o jesienne ścięcie maliny Polany - miałam pędy wycinać, wynosić i wtedy spalić, ale to sporo pracy. Więc chcę je ściąć kosiarką bijakową, mulczującą, czyli rozdrobnione pędy zostałyby na ziemi, nie mogłabym ich wywieźć i spalić.
Czy to nie spowoduje możliwości pojawienia się chorób grzybowych na przyszłorocznych pędach?
Na pewno bardziej przyczyni się do wystąpienia choroby ( tym bardziej jeśli nie stosujesz środków chemicznych ).
Neki pisze:Wczoraj przyszła do mnie paczka ze szkółki, gdzie zamawiałem 37 sztuk malin odmiany "Poranna Rosa" wszystkie zasadziłem, ale czy mam je uciąć przy samej ziemi jak czerwoną malinę czy zostawić tak jak przysłali.
Owoce tej odmiany chce mieć jesienią.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4c3 ... 119c1.html
Przy samej ziemi.
Ewao4 pisze:Tam była i poranna rosa ale chyba trochę droższa.Najtańsza Polka.A do kiedy można sadzić w listopadzie maliny????
Do mrozów.
Pozdrawiam Paweł
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”