Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Dorotaka23 pisze:Ja mam kilka sprawdzonych przepisów na przetwory :) Takie jak: buraczki z czosnkiem do słoika, sos słodko - pikantny, sałatka z kapusty na hot dogi i niesamowite ogóreczki w occie :) Najśmieszniejsze jest to że sama je praktycznie wymyślałam, odtwarzałam :)

Do tej pory nie potrafię zrobić smacznych grzybków w occie :(
czy mogłabym poprosić o przepisy ???
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kama_80 pisze:Tyle, że te garnki z nierdzewki o dużym litrażu są raczej wysokie. Gęsiarka ma większą siłę odparowania.
Nie wszystkie- ja mam 6 l garnek o średnicy 27 cm . Używam go już 17 lat i nie mam zastrzeżeń- nic się nie przypala,garnek wciąż wygląda ładnie.Gdybym tak policzyła,ile on w czasie swojego żywota ugotował pomidorów do słoików,powideł,zup ,gołąbków...
Kaczarkę też mam ,i choć nigdy w niej nie smażyłam powideł,to jestem prawie pewna,że trzeba będzie w niej ciągle mieszać,bo będzie się przypalać.

KaLo- wiem,że jesteś mistrzem w odparowywaniu soków wszelakich na patelni :wink: Ale i mistrzowi zdarzy się czasem przypalić sok ;:oj A teflon wcześniej czy później się zużywa i patelnia do wyrzutki :wink:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Owszem,zdarzyło się :D .Z kim ja to wtedy gadałem przez telefon zamiast pilnować patelni? :wink:
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

kama_80 pisze:Będę miała z 20 kilo do wysmażenia więc musi być to spore naczynie, które nie przypali się w pierwszych minutach smażenia.
20 kg z pestkami czy bez? :lol:
Jak to się przypala? Nie mieszaj to się nie przypali. W dwóch stalowych garach z grubym dnem powinny się zmieścić
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ilość śliwków :lol: mam taką jaką sobie zerwę..no chyba, że natura poskąpi. aha ogonki i ewentualne listki też opadają ( heh rozrzutność, wiem wiem)
No dobra, widzę że po 15 latach po ślubie pewne sprzęty powinnam jednak posiadać, a nie tylko garnki o max 3l pojemności :;230 :;230

Dzisiaj się biorę do pomidorów. Znalazłam taki przepis http://www.olgasmile.com/suszone-pomidory.html ale z niechęcią patrzę na ocet. Niby mało ale niechętnie go tam widzę. Któregoś roku kilka słoików mi się otworzyło. Nie zepsuło ale oliwa zaczęła z nich wypływać po otwarciu. Może kwestia dobrego osolenia lub prawidłowej temp oliwy?
Pozdrawiam Jola
x-p-11
---

Post »

kama_80 pisze:Ilość śliwków :lol: mam taką jaką sobie zerwę
To wypróbuj przepis mojej żony na powidła śliwkowe z kakao w garnku 3 litrowym :lol:
3 kg śliwek węgierek, ok. 0,5 kg cukru,3 łyżki octu winnego, 1 paczka kakao 150-200 g intensywnie pachnące (np Deco Morreno z wiatrakami).
Śliwki wypestkować, włożyć do garnka w którym będą się smażyć, zasypać cukrem i octem, wszystko wymieszać i zostawić na 24 godz. Postawić garnek /nie mieszać/ na średnim ogniu i gotować 3 ? 4 godziny tak żeby ?pyrkało? i odparował sok. Garnek ma być odkryty. Nie mieszać, nie dotykać, nie ruszać :lol:
Po trzech/czterech godzinach zdjąć z ognia i gorące zblendować. Wsypać powoli kakao cały czas blendując i od razu postawić ponownie na ogniu ? blendując - do zawrzenia. Przełożyć gorące powidła do słoików, mocno zakręcić i ?pod kocyk? na dobę/dwie i gotowe.
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Nutellą mi zapachniało. Fajne, do zrobienia. Dzięki ;:180
Pozdrawiam Jola
x-p-11
---

Post »

A w wersji na bogato -świątecznie, jak masz elektryczny młynek do kawy, można zmielić kawałki cynamonu z anyżem, goździkami, kolendrą, zielem ang, kardamonem zierenka..i dodać trochę tego dobra razem z kakao. Nutella niech się schowa :lol:
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

No pelikano ale dołożyłeś :D ,zasuwam po śliwki i kakao :heja .Gratulacje dla małżonki. ;:180
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Janusz, dodaj do tego co pisze Przedmówca dobrą szczyptę b.ostrych suszonych papryk i dopiero będziesz kontent.
Moje wątki
Festina Lente
x-p-11
---

Post »

Ooo zasmakowało :lol: U nas ze względu na dzieci papryka nie jest dodawana. Spokojnie do młynka można dorzucić. Z resztą wariacji na temat może być mnóstwo..i koniecznie ziarenka wanilii do gara, uwaga tylko na kardamon, tylko ziarenka i odrobina
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

W ubiegłym roku smażyłam śliwki z gruszkami i z przyprawą do piernika, nazywało się to dżem wschodni.Skład przyprawy podobny do wymienionych wcześniej przypraw.Dżem dobry do piernika.Osobiście wolę jednak powidła bez dodatków .Śliwki kręcę przez maszynkę przed smażeniem,dodaję cytrynę dla utrwalenia koloru i więcej nic.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

A może tak spróbujecie powideł z rumem? Robiłam w zeszłym roku, niesamowity smak.
Tylko rum musi być ciemny, jasny nie daje takiego aromatu.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Ja do powideł śliwkowych nieraz dodaję rum Kapitan Morgan, brązowy. rzeczywiście daje fajny posmak.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Mam niespodziewanie dużo malin z niewielkiego kawałka ( podlewałam ostro ) . Zrobiłam już frużelinę,sok, zamroziłam ile się dało a maliny dalej dojrzewają ;:oj Co jeszcze można z nich zrobić?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”