Storczyki Valdessy Kane :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Valdessy Kane :)

Post »

Nowe okazy są po prostu śliczne, a paphiopedilum kompletnie mnie oczarowało. :D Jeśli chodzi o cambrię, to swego czasu, gdy byłam szczęśliwą posiadaczką miltoniopsisa wyczytałam, że taka harmonijka na liściach świadczy o zbyt małej wilgotności powietrza... Może spróbuj ustawić, jakieś tacki z keramzytem obok rośliny :roll:
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A pisałam że, piękne ma loczki wiedziałam co się będzie działo :wink: Super to wygląda :tan
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p
Od: 21 cze 2013, o 10:40

Post »

Dziękuję Dufin, że pytasz :) wygląda, że uprawa w szkle się sprawdza, aczkolwiek w tym mniejszym miałam dość szybko niemiłą przygodę z pleśnią. Spleśniał mi od spodu kawałek kory który miałam położony na płasko. Na szczęście podłoże się nie zajęło i obyło się bez jego wymiany. Od tamtej pory zaczęłam też mniej podlewać - raz na tydzień a nawet rzadziej (jak widzę, że jest całkiem sucho) leję trochę wody przy samej roślinie i co 2-3 dni troszkę pryskam. Takiego traktowania niestety nie zniosły roślinki od Kahim i uschły (poza jedną). Mini z mniejszego przekwitła, ale to mnie nie dziwi bo była z przeceny, za to jej liście wyglądają bardzo ładnie, korzonki od początku miała marne więc nie są wskaźnikiem :)
W większym szkle nie miałam przygód i roślinka się zdrowo chowa :)

Nie udało mi się zrobić wyraźnego zdjęcia :(
Obrazek
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

wszystko wygląda super ;:138 nawet z pleśnią sobie szybciutko poradziłaś. Skoro inne roślinki źle znoszą takie warunki i taki sposób podlewania, to może zamiast nich lepiej posadzić tam druga mini w przyszłości? :D
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p

Post »

W oba szkiełka wsadziłam tillandisie :) w małym jest Tillandsia tenuifolia x caulescens a w dużym Tillandsia Papas Liebling i Tillandsia ionantha i jakoś znoszą te spartańskie warunki hehe, aczkolwiek mam jeszcze jedną przekwitniętą mini i rozważam ulokowanie jej w którymś szkle - pewnie w małym i też przymocowaną do korzenia.
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Pięknie wygląda to w tych szkłach, taki malutki wycinek naturalnego środowiska. Ta kora na dnie, kawałki drewna i Tillandsie ;:oj . Na prawdę coś ślicznego ;:138 .
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p

Post »

Chyba dostanę zawału :evil: w moim Paphiopedilum Maudiae Vinicolor "Schwarze Madonna" znalazłam ślimaczka

Obrazek

Ślimak wylądował w sedesie a całe podłoże w koszu :( ale korzenie są w okropnym stanie - puste z widocznymi nerwami, nie wiem czy to robota ślimaka czy moja bo go zasuszyłam (choć w sumie nie wiem jakie miał po zakupie, bo parchaty listek był od początku) :(

Obrazek

Są 2 żywe młode przyrosty i 1 jakiś niepewny więc storczyk na tamten świat się jeszcze nie wybiera, ale czekają mnie teraz chwile grozy. Korzeni nie wycinałam a do standardowego podłoża dodałam trochę podłoża z węglem drzewnym i trochę sphagnum. Teraz tylko czekać na jakiś korzonek normalny...

Obrazek
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Trzymam kciuki widać że, roślina ma ochotę żyć ;:333 Teraz tylko czekać na nowe korzonki ;:108
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Młode przyrosty lada moment na pewno puszczą korzonki ;:333 .
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

też mi się wydaje, że młode przyrosty podkarmią się trochę mamusią i puszczą korzonki szybciutko :) Może sama roślina macierzysta będzie w gorszej kondycji, ale chyba najważniejsze aby roślina żyła. Tez miałam ślimaki w mojej cambrii ale niestety nie wiem jak z nimi walczyć. Zastosowałam jakąś chemię, ale po czasie znów znalazłam jednego :evil: Wymiana podłoża to chyba najlepsze co mogłaś zrobić. Trzymam kciuki, bo szkoda byłoby tak wyjątkowego okazu ;:oj ;:333
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
mara
200p
200p
Od: 24 lip 2013, o 09:54

Post »

Ja tam wierzę, że i mamusia Paphiopedilum Maudiae Vinicolor "Schwarze Madonna" puści też korzonki :D Nie ma aż tak źle z nią. Tak mi się wydaje.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

U mojego korzenie też są bardzo skromne, a rośnie ładnie, choć bardzo wolno. Może one tak mają.
Wiem, że nie lubią twardej wody, dlatego ja do namaczania mieszam deszczówkę z przegotowaną i odstaną.
Nie lubią też zbyt wysokiej temperatury, a pełne światło jedynie w zimie.
Mam nadz., że Twoj storczyk podejmie współpracę :)
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Oj Marto, jak ja dawno u ciebie nie byłam ;:202

Widzę, że to co ocalało to fikusik pumila. To dobrze, bo on jak się przyjmie na całego, będzie ładnie ci rósł. Tillandsie są niemalże nie do zdarcia... Musisz tylko uważać, żeby woda nie zalegała zbyt długo w rynienkach liści :wink:

A ta miniaturka z fioletowymi bazgrołami na nowo mnie zauroczyła ! Świetna jest i pięknie się prezentuje w szkle! ;:138
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Wredny ślimak :evil: życzę powodzenia w reanimacji.
Awatar użytkownika
valdessa_kane
500p
500p

Post »

Jak złe wieści to hurtowo :( "pękł" drugi kwiatek na Paphiopedilum Dianthum i ma niewykształcone petale, jestem delikatnie mówiąc zawiedziona ;:188 ma ktoś pomysł co może być powodem? Dobre to, że w przeciwieństwie do pierwszego ma ładną pękatą warżkę (pierwszy ma wklęśniętą).
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”