Mój ogród przy lesie cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród przy lesie cz.9

Post »

Ślicznie kwitną Twoje kwiaty. Widać cały przepych końca lata, wielkie kępy kwiatów o ciepłych barwach. Lilia jest przepiękna. I ta róża Piano, co za śliczności!
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Halinko kochana dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. ;:196
Szkoda, że nie założyłaś swojego wątku i nie mogę się zrewanżować za odwiedziny.
Czytam, że zdrówko szwankuje, bardzo mi przykro, trzymaj się i myśl pozytywnie, będzie coraz lepiej. ;:168
Miłego dnia Ci życzę. :)

Linetko witaj. :wit
Powiem Ci, że uwielbiam koniec lata i początek jesieni w ogrodzie, rośliny odpoczywają od męczących upałów, dłużej urztmuje się rosa, a dni są jeszcze ciepłe.
W ogrodzie jeszcze mnóstwo roślin kwitnie, róże zaczynają drugi wysyp kwiatów, tylko żeby ten deszcz w końcu przyszedł. ;:223
Z róży Piano jestem bardzo zadowolona, ma takie ciemne, błyszczące liście, mało podatne na choroby.
Lilie właściwie kończą kwitnienie, jeszcze tylko dwie odmiany czeka na swoją kolej.
Pozdrawiam Cię serdecznie. ;:196
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Witaj Tajko :wit Pospacerowałam poranną pora po Twoim ogródku i znalazłam tu wszystko, co lubię - róże, kwitnące byliny, szumiące trawy, hortensje.. Spodobało mi się u Ciebie - pozwolisz, że jeszcze tu wrócę ;:173 Z jednym tylko się nie zgodzę - śnieżna zima wg mnie absolutnie nie jest piękna - dla mnie to zło konieczne, które trzeba jakoś przetrwać, podziwiałabym najchętniej tylko na zdjęciach :D
Miłego dnia :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chryzantemy już u Ciebie kwitnące widzę...u mnie też troszkę się ich uzbierało i będą kwitły po raz pierwszy w większości nie wiem czy wszystkie będą zimujące ...ale to da się widzieć..
Masz tylko siedem bukietówek ... ;:131 ja mam 4 a piąta rośnie z patyka od koleżanki ale już nie zamierzam nic dokupywać choć nie mam Limelight niby mi się podoba ale ciągle mam ale.. ;:131 ostatnio miałam ją w ręku na targu za niewielkie pieniądze ,facet miał kilka różnych odmian z kwiatami niektóre bardzo ciekawe miały kwiatostany ale wszystkie były nn te mniej popularne ..postałam, pooglądałam w ręku potrzymałam doniczki i odeszłam z niczym...to się nazywa silna wola.. ;:173 No ale prawda jest taka,że miejsca na nie nie mam bo im trzeba trochę go zarezerwować ...a byliny zawsze można upchnąć bo na pewno z nich nie zrezygnuję na razie...a moja sąsiadka znacznie młodsza likwiduje byliny bo mówi,że nie ma siły przy nich robić ...a ja jak długo jeszcze??? ale na razie ok! :)
Miłego świętowania Teresko! ;:196
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pokazujesz, Tereniu, wszystkie rośliny które kocham: hortensje z budlejami, floksy czy rozchodniki... przepiękne, pełne roślinnego bogactwa obrazki. Powiedz, czy bukietówki przycinasz co roku? Ostatnio dyskutowałyśmy z Monią68, że chyba wystarczy raz na 2-3 lata, a co roku tylko niezbędne korekty. Co o tym myślisz?
Pozdrawiam Cię świątecznie! ;:196
A
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Taju :wit od bukietówek oczu oderwać nie można...ta z prawej strony cudowna ;:138
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Tereniu ;:196 witam Ciebie w tak piękny poranek słoneczny ...dzielżany zapewne mówią już o jesieni
ale ta pora roku też jest cudowna zwłaszcza jak wybarwiają się liście pięknych Twoich krzewów...
mam nadzieję że się spotkamy w wrześniu...wiesz gdzie... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Milenko witaj. :wit
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. ;:196 Serdecznie zapraszam do ponownych odwiedzin, ja także często bywam w Twoim cudnym ogrodzie, ale jakoś nie miałam odwagi tak z marszu się wkręcić. :oops:
Względem zimy powiem tak- oczywiście jest dość kłopotliwa dla osób mieszkających na wsi, nawet bardzo.
Najgorsze jest odśnieżanie i palenie w piecach. Często moja Mama nawet drzwi na ganek nie może otworzyć po nocnych opadach śniegu, ale widok drzew i krzewów pokrytych szadzią, albo świeżutkim śniegiem jest bezcenny.
Iglaki także zimą wyglądają uroczo, więc myślę, że się trochę wytłumaczyłam. ;:306

Maryniu moje chryzantemy bukietowe już kwitną w najlepsze, ale najbardziej je lubię jak zaczynają wybarwiać się na różowo.
Bukietówki wszystkie dobrze zimują, jeśli masz na myśli ogrodowe, to ja się z nich skutecznie wyleczyłam, mam tylko jedną, ale ona kwitnie na tegorocznych pędach i kolor kwiatu ma nie ciekawy .
Niby siedem to nie tak mało, ale jest jeszcze dużo odmian ciekawych, a miejsca brak . ;:224
Jednak Limelight, jeśli znajdziesz miejsce warto posadzić, gdyż ona jest taka inna od pozostałych ze względu na zielonkawe zabarwienie kwiatów na początku kwitnienia. Skuś się, bo warto . :D
Wiesz, ja na początku zakładania ogrodu także nasadziłam iglaków, żeby ogród nie był zbyt absorbujący.
Jednak jak weszłam na forum, dopiero oczy mi się otworzyły na cudne byliny i taką ich różnorodność, że chciałabym je wszystkie mieć.
Przecież nie da się ukryć, że my jesteśmy kolekcjonerkami roślin.
No, a później M wykarczował trzy cudne jałowce płożące, gdyż jałowce na moich piaskach pięknie rosną, żeby zrobić miejsce na kwitnące rośliny.
Jak zdrowie nie pozwoli na pielęgnację, to córki niech się martwią co z tym zrobią.
Widzę, że starsza już łapie bakcyla, gdyż roślinki dokupuje, tylko, że na razie bardzo zapracowana zawodowo .
Tobie również miłego świętowania życzę. ;:196

Aguniu cieszę się, że kochasz podobnie jak ja wymienione przez Ciebie rośliny, tylko, że mój ogród nigdy nie będzie tak wypielęgnowany, jak Twój z racji odleglości.
Jeśli chodzi o cięcie hortensji bukietowych, to ja uważam, że jednak trzeba co roku wiosną przycinać, ale to jest moje zdanie.
Zaniedbałam trochę cięcie najstarszej Grandiflory i kwiaty drobnieją.
Ja swoje pozostałe posadziłam zbyt blisko siebie, więc muszę ciąć co roku, a wydaje mi się, że kwiaty są o wiele bardziej okazałe.
Podobnie nisko przycinam Anabellę, pędy są grube i nie wykładają się .
Miłego dnia Ci życzę. ;:196

Aniu witaj . :wit
Dziękuję za odwiedziny, cieszę się, ze moje hortensje Ci się podobają.
Ta z prawej strony to jest właśnie Limelight. Na zdjęciu kwiaty wyglądają drobniejsze, ale ma naprawdę okazałe wiechy kwiatowe. Nosiłam się z zamiarem przycięcia kilka do zasuszenia na zimę do wazonu, ale postałam nad nią z sekatorem i żal mi się zrobiło . ;:306

Misiu witaj . :wit
Także uważam, że ta pora roku jest cudowna w ogrodzie, a jeśli ktoś ma wiele odmian chryzantem, kolorowych kulek, jak niektórzy na forum, to naprawdę jest ślicznie.
Moje chryzantemy w większości wymarzły ubiegłej zimy, a zresztą one wymagają chyba zasadowej ziemi i na moich piaskach źle rosną.
Z liściastych jesienią cudnie wybarwia się tulipanowiec, czerwienią się liście na trzech winobluszczach, każda odmiana w innym kolorze, a za siatką złocą się brzozy. :D
Ja także mam taką nadzieję, że we wrześniu się spotkamy i już nie mogę się doczekać. ;:65
Dobrze, że mamy wesele tydzień wcześniej .
Miłego dnia Ci życzę. ;:196
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Tereniu nie mogę znależć oznak suszy w tym pięknym ogrodzie. Już jesienne kwiaty rozpoczynaja swój pokaz a ja jeszcze nie nacieszyłąm się latem z powodu tego upału człowiek ukrywał się zamiast podziwiać kwiaty, które i tak zbyt szybko przekwitały. miłego weekendu :)
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

A ja w zeszłym roku jesienią kupiłam malutkie sadzonki chryzantem i obecnie już wcale nie są malutkie. Co prawda jeszcze nie kwitną, ale i tak takie zielone kulki na rabacie wyglądają fajnie. Poza tym udało mi się przechować w garażu jedną kupioną na ganek w niewielkiej misie. Mam nadzieję, że będą wyglądały tak, jak Ty to opisujesz...
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu może na zdjęciach oznak suszy nie widać, gdyż rabaty wyściółkowane korą i podlewane porządnie raz w tygodniu, a wysychającej trawy staram się nie fotografować. :D
Latem w moim ogrodzie także się nie nacieszyłam, gdyż jak pojedziemy na weekend, to nie wiadomo w co ręce włożyć, a kwiaty oglądam przy okazji podlewania lub mijając kosiarką. :D
W upał także plewiłam, aż dostałam lekkiego udaru.
Pozdrawiam serdecznie. :)

Aniu nie mam możliwości przechowywania chryzantem zimą u siebie.
Nawet te cmentarne zabrane po WŚ z grobu najbliższych zakopuję w gruncie okryte iglakami, ale niestety wiosną nie wyrastają.
Przed laty przyznaję się bez bicia, że późną jesienią kilka szczepek uszczknęłam z botanika (zresztą i tak by zmarzły), trzymałam przez zimę w mieszkaniu, a wiosną wysadziłam do ogrodu, więc moja kolekcja była nawet pokaźna, niestety którejś zimy wymarzły.
Kulek niestety nie miałam, gdyż w odpowiednim czasie nie uszczykiwałam, a zresztą nie bardzo umiem je formować .
Wspaniale, że możesz je zimą przechować. :)

Upiekłam ciasto z borówkami, których już nikt nie chce jeść i na moją zgubę wyszło pyszne. ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Tajka patrząc na takie pyszności drażnię swój żołądek, dobrze że nie mogę sięgnąć ręką bo już by go nie było.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zenku mój M też taki łasuch, bez ciasta nie może się obejść . :D

Kochani zostawiam Wam fotki, gdyż jutro nie będzie mnie na forum.
Mamy dwie smutne rocznice śmierci Taty i Brata. :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Tajeczko, co to za uroczy niebieski kwiatuszek na pierwszym zdjęciu. ?
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Tereniu róże masz piękne, zakątki urocze, jeżówki przyciągają wzrok ale czyżby się nam jesień zbliżała bo zaczynają kwitnąć co prawda wrzośce ;:185 ale nie chcemy przecież jeszcze chłodów i szarug, chcemy oglądać piękne ogrody jak u Ciebie Kochana ;:215
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”