Różyczki u Ewki

Zablokowany
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różyczki u Ewki

Post »

Dzięki za odwiedziny.
Rout 66 jest bezbłędna, a Miss Fine ma nie tylko kapitalny zapach, ale i bardzo duże kwiaty. Zadna z moich angielek nie ma ich aż tak dużych. Została posadzona przy tarasie, żeby mogła zachwycać nas swym zapachem. Bedzie rosła obok Rout66.

Obrazek

Obrazek[/URL

Najszybciej i najobficiej zakwitła Golden Celebration. Jest intensywna w kolorze i cieszy zapachem. Pewnie zbyt nisko ją cięłam, ale jak na początek, jej wysokość mi wystarcza. Szkoda tylko, że pędy są na tyle wątłe, a kwiaty na tyle ciężkie, że główki wiszą sierowane ku dołowi.

[url=http://www.fotosik.pl]Obrazek

Obrazek

Nie zawiodła Mary rose. Zapach, kolor i kształt, a także masa pąków każe ją kochać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I malutka drugoroczna Eden rose. W tym roku już raz dostała Magiczną Siłę. Jutro znów ją zasilę. Jeżeli nie zacznie rosnąć, będę musiała ją wymienić.

Obrazek

Sourire d'Orchidee, to nowy nabytek. Pewnie będzie potrzebowała podpory. Jeszcze nie mam o niej zdania. Na zdjęciach podobała mi się bardzo i wyobrażałam sobie, że będzie miała duży kwiat. ( Gdybym poczytała, to wiedziałabym). Wydaje się być delikatna. Zdjęcia w zblizeniu mi nie wyszły.

Obrazek

No i Sahara, ma tak intensywną barwę kwiatu, że nawet w kącie ogrodu potrafi zwrócić na siebie uwagę.

Obrazek

Obrazek

Silny wydaje się być Uncle Walter. Zbudował duży krzew, ma wiele, dużych pąków, szkoda tylko że łebki odwracają się ku Warcie, a nie ku tarasowi. Gdybym tak mogła ustawić Słońce :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Ale ta Miss to chyba nie Austinka ?
U ciebie już tyle róż kwitnie a moje dwie wlk. nawet pąka nie mają :( Barkarole w ogóle nie ma czubków ;:185
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudna Goldenka także Uncle Walter Miss Fine również ma ładny duży kwiat .Z Uncle Walter będziesz bardzo zadowolona tak samo jak ja z mojej, a mam ją co najmniej z 10 latek i wciąż mnie zachwyca .Zarówiasta Sahara a jaka zapączkowana ;:oj
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Route super! a oczęta chodzą za mną ;:108
Golden Celebration u mnie tez jak kwitnie to burza kwiatów.

Chciałabym zapytać o Saharę czy ten kolor to rzeczywiście taka żarówa, mam na nią ochotę, jak się w ogóle sprawuje.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati - Miss Fine to sport od róży Augusta Louise ze szkółki Lensa. Postaram się jutro zrobić pączki Bakarole, tak na zachętę dla Twojej.

Jadziu - Uncle Walter podoba mi się, bo i jest duża, i można ją przyginać, dzięki czemu staje się jeszcze większa. Niestety znalazłam na niej już chore liście, dopadła ją plamistość. Czytałam, że jest podatna na plamistość, ale jej nie ogołaca. Jak to jest u Twojej?

Taro - Sahara to naprawdę żarówa, choć, gdy przekwita płatki jej wyginają się i przybierają znacznie mniej ciekawy kolor, taki blady. Niemniej to jedna z tych róż, które zapewne kupiłabym znów, gdyby coś jej się stało. Mój M. ją uwielbia, sam ją wybrał spośród wielu już kwitnących.

Jesienią zakupiłam dwie pnące: The Jazz ( też podatna na plamistość, już kilkanaście liści musiałam oberwać) i Snow Mount ( kilka liści juz skażonych).

The Jazz
Obrazek

Obrazek

Jeszcze w pąkach Snow Mount

Obrazek

Róż z tak dużymi pączkami jest więcej. Ciągle nie wiem czy moja czerwona Eroica vel Erotica jest rzeczywiście tą a nie inną różą. Może ktoś ją ma i porówna?

Obrazek

Gdy jedne kwiaty przekwitły,inne w cudny sposób rozkwitają na posadzonej już wokół tarasu Dainty Bess

Obrazek

Kolejną różyczką pachnącą jest Artur Bell. W ubiegłym roku zakwitł jako pierwszy. Nektar z jego kwiatów jest chyba przysmakiem pszczół, kwieciak malinowy też go lubi, niestety.

Obrazek

Obrazek

Rozpoczyna Louis Odier. Rośnie w cieniu, dochodzi do niego tylko trochę słońca, więc dłużej rozkwita niż inne, ale może dłużej utrzyma kwiaty? Jest oblepiony pączkami.

Obrazek

Obrazek

Piękna Double Delight. Nie wiem dlaczego, ale żadne zdjęcie nie oddaje jej uroku. Trzeba ją zobaczyć na żywo, żeby się w niej zakochać. Myslę, że nawet ci, którzy nie lubią róż dwukolorowych, docenią jej czar.

Obrazek

Obrazek
Floresita
200p
200p
Od: 2 lis 2014, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Ewciu! Widzę, że wszystko prężnie kwitnie! Mnie najbardziej interesują Twoje wiosenne zakupy z Auchana. Kilka róż mamy takich samych - kartonikowe angielki, "czerwoną, rabatową", Tom Tom i Flamenco. Mogłabyś je pokazać na zdjęciach? Może u Ciebie któraś z nich zaczyna kwitnąć? Ciekawi mnie zwłaszcza czerwona rabatowa i łososiowa Flamenco. U mnie nad morzem jest najzimniej - na jako takie kwitnienie przyjdzie mi jeszcze dobry miesiąc poczekać.
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Floresito - nie mam Ci czego pokazywać, bo Flamenco padła, a Tom Tom choć jeszcze jest, ale ma raptem ok. 15 cm. Może się uchowa. Jest licha i bylejaka. Kartonikowe różyczki z nazwami miały bardzo słabe korzenie, raczej korzonki, które nie wróżyły niczego dobrego. Znacznie lepiej mają się różyczki, które były kupowane w zielonej folii z nazwami: czerwona wielokwiatowa czy żółta rabatowa ... Jeszcze nie maja pąkówek, ale widać, że coś z nich będzie. Jak nie latem to jesienią.
A czy Twoje marketówki się przyjęły?
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

The Jazz jak piękna tak wredna - u mnie nie należy do najzdrowszych, liście tragedia. Ogólnie kwiat przepiękny i liście tez takie błyszczące tylko plamistość. Nie jestem z niej bardzo zadowolona.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Amazing Palace - niezbyt wysoka, ale bardzo długo utrzymują się jej kwiaty.

Obrazek

Candelight - cała masa pączków i jeden, który dominuje.

Obrazek

Obrazek

Abraham Darby obsypany pakami jeszcze bardziej niż Candelight. Powoli zaczynają się otwierać.

Obrazek

Obrazek

Wszystkie zakupione w ubiegłym tygodniu są juz posadzone.

Obrazek

Obrazek

Oprócz róż

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Ewuś bardzo dorodne i bujne masz krzaczki:) Abraham i Canlelight oblepione pączkami,będzie widoczek jak zakwitną :uszy
Nowości cieszą...i ja mam kilka nowych,które ujrzę pierwszy raz już za niedługo :uszy
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Ewuniu ja też kupiłam na wiosnę amazing , ma teraz dużo nawet pąków , ale jest w donicy ,
zobaczę jak zakwitnie , teraz to ciągle ją pryskam ,bo ma tyle mszyc ;:3
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Ewunia ale u ciebie już kolorowo ,skrzyneczki już tak ładnie obrośnięte ,widać po roślinach ,że u ciebie dużo cieplej niż u mnie.Tom Tom kupiony w zeszłym roku w A był bardzo lichutki,ale w tym roku się zabrał ,więc po prostu musisz na niego poczekać,ja właśnie z tego względu nie kupowałam w tym roku marketowych, ja po prostu nie lubię czekać ;:131
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Oczywiście Uncle Valter łapie plamistość ,ale tak dopiero w drugiej połowie sezonu ,chociaż też nie zawsze Jednak lubię te jwgo skórzaste liście i cudny kwiat czarny w paku tak jak Schwarze Madonna czy Barcarole
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Floresita
200p
200p
Od: 2 lis 2014, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewciu! Moje marketowe zakupy się przyjęły za wyjątkiem jednej czerwonej angielki, której coś (ślimak, bruzdownica?) odgryzło nowe przyrosty i stoi całkiem łysa. Nie sądzę żeby coś z niej było, ale na razie jej nie wykopuję. A druga czerwona ang. jest tak mizerna jak te kartonikowe z Auchana. Pozostałe angielki - żółte, łososiowe i różowe rosną dobrze (miałam po dwie z każdego koloru). Tom Tom i Flamenco - 15 cm, biała Helga sporo od nich większa. Maciupeńki Tom oraz Helga mają pąki, Flamenco jeszcze nie. One faktycznie miały bardzo kiepskie korzenie. Ale jeśli jesteśmy przy korzeniach to opowiem ci ciekawą rzecz. W końcu lutego w Auchanie kupiłam białą, rabatową po 3,50. Pędy miała zdrewniałe, bez śladu zalążków nowych przyrostów, ale była bez wosku. W domu jak ją odwijałam z foli to okazało się, że ona w ogóle nie ma korzenia. Był tylko (nie wiem jak to ująć) - prosty rdzeń - bez żadnych bocznych rozłogów. Okropnie mi było żal biedaczki i wsadziłam ją do litrowego słoika z wodą. Moczyła się tak miesiąc, w tym czasie z tego rdzenia powypuszczała kilka takich białych niteczek. Również podczas tego siedzenia w słoju zaczęły intensywnie rosnąć nowe pędy. Pod koniec marca razem z innymi została posadzona na działce. Naprawdę nie wierzyłam, żeby mogła przeżyć na tych kilku białych nitkach zamiast normalnego korzenia. Wiem, że brzmi to absurdalnie ale teraz po 2 miesiącach jest jedną z najwyższych, nowo posadzonych róż. Wzrostem dorównuje tym najwyższym angielkom, w dodatku zbudowała bardzo rozgałęziony krzaczek. Robię na bieżąco zdjęcia, ale w dalszym ciągu nie umiem ich zgrywać na laptopa. Zapomniałabym dodać, że Biała Bez Korzenia jako jedna z nielicznych ma już pąki, gdzie np. z angielek ma je na razie tylko jedna łososiowa. Przepraszam za przydługi post, ale zawsze miałam problem z pisaniem "krótko i na temat".
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - szczególnie Abraham jest obsypany pączkami. To niezwykła róża. Posadzona w grupie potrafi zrobić wrażenie. Wiosną udało mi się nagiąć jeden pęd. Okazało się, że wypuścił nowe, z których już rozwinęły się kwiaty . Niestety jest w cieniu, bo w dole.

Obrazek

Inko - będziesz zadowolona z Amazing. Sądzę, że ta rózyczka idealnie nadaje się do donicy, a jeżeli chcesz ją przesadzić do gruntu, to pamiętaj, że nie jest wysoka, więc powinna byc gdzieś z przodu.

Tolinko - obiecałam sobie, że nie kupię już żadnych róż marketowych. To loteria, choć można rzeczywiście trafić na cudeńka! Spójrz na Eroicę ( jeżeli to ona?), zapachu pokazać nie mogę, ale uwierz, że jest przecudowny.

Obrazek

Jadziu - Uncle Walter złapała plamistość zanim zaczęła kwitnąć :( . Oberwałam jej chore liście i zrobiłam porysk.

Obrazek

Floresito - okazuje się, że niektóre różyczki nas zaskakują. Naucz się jak najszybciej wstawiać zdjęcia i pokaż nam swój ogródek.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”