Blues w kaktusach :) onectica online

Zablokowany
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Blues w kaktusach :) onectica online

Post »

Teraz wiem. :)

Parodia minuta RITTER Kakteen in Sudamerika 2/1980/s.546 ~gibbulosoides (Ritter) Azurduy, Capadala - Rio Pilcomayo

Niestety z tego co się orientuję w tej chwili jest to tylko nazwa, roślina raczej nie do uzyskania...

Edit:
Widzę że razem czynimy poszukiwania, z tym że Ty w necie a ja w literaturze. :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Nieodżałowana szkoda, bo piękna.... ;:173

Ty w necie a ja w literaturze
Tylko i wyłącznie dlatego, że nie posiadam zbyt wiele literatury na ten temat. Gdyby nie to, to książkę na net zamieniłabym dopiero w absolutnej ostateczności :D
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

onectica pisze: Ja to sobie tłumaczę tak: nie palę. Więc kupowanie roślin i tak wychodzi mi taniej niż gdybym miała zacząć palenie :wink:
Szczęściara... ;:145 Podpowiem w takim razie, że średnio możesz zakupy kwiatowe za jakieś 200 złotych miesięcznie robić w ramach tej rekompensaty ;:306
onectica pisze: Poza tym już jestem przygotowana do wiosny ;:65 W czwartek trafił się wolny dzień od pracy, a Świętego Dnia Wolnego nie wolno profanować zajęciami typu (na przykład) prasowanie, więc zrobiłam porządki w kaktusach :D Wszystko już przesadzone, nazwówki gdzie trzeba uporządkowane, spisy uaktualnione, teraz już tylko wywalić to wszystko na dwór. Po "Józefie". I niech się dzieje co chce 8-)
Szczęściara raz drugi...Ja zaledwie wyrobiłam się dopiero z połową swojego zbiorku, mam zamiar dokończyć w przyszły weekend, ale marnie to widzę. Jednak może jakieś fotki tych uporządkowanych roślinek byś pokazała?
Spełnienia marzeń o nowej roślince. Szukajcie z Henrykiem, szukajcie, a znajdziecie, bo jak nie Wy, to kto ;:306
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Ponieważ hoduję kaktusy i sukulenty bardzo długo więc siłą rzeczy wtedy Internetu jeszcze nie było... A że mam pociąg do wiedzy to literaturę skupywałem skąd się dało. Nie było łatwo (i tanio!) ale kilkadziesiąt pozycji u mnie stoi. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piasek pustyni pisze: Podpowiem w takim razie, że średnio możesz zakupy kwiatowe za jakieś 200 złotych miesięcznie robić w ramach tej rekompensaty ;:306
Ja obliczyłam na większy nałóg i ustaliłam 300. I zawsze podkreślam, że tyle to ja rocznie rzadko na kaktusy wydaję ;:170
Inna rzecz, że pod to palenie podciągam też książki, farby, nici i inne absolutnie niezbędne rzeczy ;) Tylko czekać, kiedy mi ktoś powie, że powinnam zacząć jednak palić, bo taniej będzie ;:306

hen_s pisze:Ponieważ hoduję kaktusy i sukulenty bardzo długo więc siłą rzeczy wtedy Internetu jeszcze nie było...
a prąd już był? :shock:
Taki żart :wink: Jakiś czas temu opowiadałam pewnemu dziecku (4 lata) o tym, że jak ja byłam mała, to nie było bajek w telewizji na okrągło, komputerów, telefonów komórkowych, na co dziecko przerażone zapytało właśnie "a prąd już był???" :;230

Ale ok, bo Post Wielki na świecie, a ja zamiast nad sobą pracować to znów się rozgaduję. Mea culpa, postanawiam poprawę! Kiedyś :wink:

piasek pustyni pisze: Jednak może jakieś fotki tych uporządkowanych roślinek byś pokazała?
Bym pokazała, jakby były, a tymczasem wszystko stoi poskładane w pudłach, a większość w okrągłych doniczkach, więc ideału nie będzie :wink:

Pokażę za to matukanę - pazurki pociemniały, a pączek jak stał, tak stoi. Wystawiłam ją w najbardziej słoneczne miejsce jakie mam w domu i kto wie, kto wie, może prawdę mówią, że ona potrafi wiosną pokazać to, co reklamuje jeszcze jesienią... ;:131
Obrazek
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

Z doświadczenia Ci powiem, że pączki jesienne zasychają i odpadają. Na szczęście matukana kwitnie kilka razy w sezonie.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co też Ci to po głowie chodzi o tej porze! ;:306

Swoja drogą jeszcze pół roku temu ten skarb wyglądał tak:
Obrazek

Farel pisze:Z doświadczenia Ci powiem, że pączki jesienne zasychają i odpadają. Na szczęście matukana kwitnie kilka razy w sezonie.
Mnie nie zachciała nawet raz :evil:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemek Żanetka Aleksander - cieszę się, że Wam moja królowa podoba :D
Żaneta - jeżeli się jeszcze wahasz, to ja szczerze namawiam do zakupu - to piękna roślina także i bez kwiatu i co do tego chyba nikt nie ma wątpliwości :wink: a dla mnie dodatkowym plusem jest to, że zimą woli cieplej.
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hmm... Rzeczywiście. Jak się tak lepiej przyjrzeć, to te ciernie wyglądają jak korona ;:108
Co nie zmienia faktu... ;:198

Obrazek

;:306

A co do Dioscorei to polecam "zwarte" prowadzenie pędów. Zdecydowanie lepiej będzie wyglądać ;:108
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

przemek_pc pisze:A co do Dioscorei to polecam "zwarte" prowadzenie pędów. Zdecydowanie lepiej będzie wyglądać ;:108
to znaczy co - przycinać?
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Prawdziwa królowa ;:138 moja przy Twojej to jakaś taka po przejściach ;:306 wygląda jak jednorożec ;:306
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Noooo, moja dostałą tylko piegów i nic więcej :wink:
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Kontakt:

Post »

Witam i się pytam... co słychać u stapelii (też orbea?)? Czy już obudziła się na dobre - bo moja na razie śpi.
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20

Post »

onectica pisze:
przemek_pc pisze:A co do Dioscorei to polecam "zwarte" prowadzenie pędów. Zdecydowanie lepiej będzie wyglądać ;:108
to znaczy co - przycinać?
Nie, nie przycinać. Po prostu "poplątać" ;:306
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aaaa... tylko, że ona ma takie drobniutkie listeczki, że to i tak pewnie niewiele pomoże ;:131
ARHIZ pisze:Witam i się pytam... co słychać u stapelii (też orbea?)? Czy już obudziła się na dobre - bo moja na razie śpi.
Pytasz w bardzo dobrym momencie! - Dzisiaj wystawiłam większość do kąpieli (słonecznej) i wpadłam na pomysł, żeby pstryknąć fotkę :D

Na zdjęciach prawie cała sałata, którą posiadam, nie ma jedynie starszych euforbii (trigona, enopla i obesa) i sansewierii.
Część to już 'rośliny', część się dopiero ukorzenia.

Obrazek Obrazek

Miniaturka dla tych, co by się chcieli może przyjrzeć:
Obrazek Obrazek

Jeżeli chodzi o samą orbeę (O.variegata) to w maju podzieliłam kępkę na trzy części, nie rozrosła się jakoś nadmiernie, ale na pewno przyrosła. Zimowana w chłodzie (nie w zimnie!), marszczyła się ewidentnie, więc trochę wody jednak dostała, i co najważniejsze - przeżyła! :D
Na dzień dzisiejszy jedna z nich już się uaktywniła (ta za pachyphytum), pozostałe pewnie lada chwila. Od paru dni ciepło i słońce, już nawet ostrożnie troszeczkę podlałam.
Obudziła się natomiast friczia (ta większa, pojedyncza), a linienie kamieni-niedobitków ma się chyba ku końcowi.

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”