O witam w klubie moj tez nie kwitnie. Pokarze dziada to mu moze wstyd bedziewisnia897 pisze: z kolei nie słucha mnie N. buiningii, ani razu nie miał kwiatu.
- piękna roślina, nawet bez kwiatówMammillaria humboldtii v.minima
Taki groch z kapustąwisnia897 pisze:Różne ciekawe rzeczy tu masz...
To nie rozwiązuje braku miejsca bo jak masz okrągłą doniczkę o średnicy 5cm i kwadratową o boku 5cm będą zajmować dokładnie tyle samo miejsca z tym że kwadratowe będą pojemniejsze a co za tym idzie będą potrzebowały więcej substratu który będzie wolniej wysychał niż w okrągłych nie mówiąc o kosztach. Ja zmieniam doniczki na kwadraty ze względów estetycznychwisnia897 pisze:sama przechodzę z okrągłych na kwadratowe ze względu na brak miejsca
A to jednak masz racje zaoszczędzisz trochę miejscawisnia897 pisze:okrągłe doniczki mam w przeróżnych rozmiarach
Tak zrobię dwie lub więcejwisnia897 pisze:Szkoda Pediocactusa, na pocieszenie wiosną spraw sobie dwie nowe roślinki
- nie pozostaje nic innego, jak zrobić "pierwszy krok" i "otworzyć" nowy sezon 2016Dziś zamykam sezon 2015 ostatnia partia z zimowiska
też w czymś takim kiedyś sadziłem bo jak pamiętam było relatywnie tanie , ale to jak pamiętam były osłonki bez otworów w dnie i tak jak piszesz - kruszeją i rozpadają się , tym bardziej nie nadają się do sukulentów , które wymagają silnego oświetlenia , wyraźnie destrukcyjny wpływ mają na te naczynia promienie UV.Rafal44 pisze: poza tym te moje okrąglaki zaczynają się utleniać kruszą się w rękach.
Wiesz, to była najekonomiczniejsza forma - doniczki pozbierane po innych roślinkach, np. wysadzanych do ogroduRafal44 pisze:Mój błąd myślałem że jak ja mam okrągłe praktycznie takie same to i inni też![]()