Zielony Zakątek !!!

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gosiaczek12a11
500p
500p
Od: 1 kwie 2012, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielony Zakątek !!!

Post »

Gosiu - Mówisz oczy bolą ha ha , więc mamy podobne gusta.
Ja się też bez bicia przyznaję , że ostatnio rzadziej zaglądam , na forum a to z racji tego iż troszkę na działeczce ,
okna też aż się prosiły aby je umyć.
Wszystko po troszku i już znów zastaje mnie noc , ale damy radę.

Renatko - To prawda wiosna w prost imponująca , chwile spędzone na świeżym powietrzu napawają niesamowitą energią.
Świat budzi się do życia w zaskakującym tempie , aż się sama zastanawiam czy to dobrze ?
Czy może to cisza przed burzą , chodzą jakieś pogłoski że śnieg ma spaść.
Ile z tego prawdy czas pokarze oby tylko zima za bardzo nie szarżowała.

Aniu - Tak jak już wyżej pisałam wiosna aż miło , ale czy wiosenne spory z zimą nadal będą dla nas tak łaskawe wszystko się okaże.
A co do samopoczucia raz jest gorsze , raz lepsze. Ale nie jest najgorzej.
Słoneczko rekompensuje , spadki energii i gorszego samopoczucia.

Iwonko - Zgadza się przygotowania do Wielkanocy małymi kroczkami , ale nie chcę zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę.
Nie wszystko wychodzi tak jak bym chciała , ale człowiek się uczy całe życie.
Ważne są chęci , prawda ha ha

Paulinko , Beatko - Fajnie że wam się podoba , ściskam !!! ;:168

Bozuniu - Witam u mnie :wit w moich skromnych progach. Dobrze ci się zdaje , akurat ta rabata jest wysypana torfem kwaśnym z racji tego że są na niej posadzone nowe lilie i wolałam aby były choć troszkę okryte. Wiele rabat mam wysypanych lekko torfem jedne kwaśnym inne zwykłym , ale zimą zawszę coś staram się dosypać raz że ładniej to wygląda i chroni choć troszkę przed zimnem. Wiklinowe kule , gorąco polecam sama chciała bym mieć jeszcze jakieś mniejsze może ze dwie tak do kompletu.

Malgolinko - Kula - niestety aż takich zdolności to niestety nie mam. To prezent od męża na urodzinki , dostałam ją już we wrześniu ale dopiero teraz wyniosłam na stałe na działkę. Zimą była w domku i cieszyła moje oczęta ;:170

Dziękuję wszystkim odwiedzającym , i przepraszam za mniejszą bytność na forum ale tak to już jest.
Nie zawsze starcza czasu na przyjemności !!!
Miniony weekend miną pracowicie , zwłaszcza niedziela. Mój eM spisał się na medal , wykopał rów w którym poprowadził prąd do zielonego zakątka.
Dzięki temu uruchomiliśmy , małe ciurkadełko mojego pomysłu. Kiedyś mąż przywiózł starą wannę , na początku chciałam ją obsadzić kwiatami , jak już kiedyś na forum widziałam.
Ostatecznie jest wypełniona wodą a z konewki którą już znacie ciurka sobie woda , jestem szczęśliwa gdyż zawsze chciałam mieć choć namiastkę oczka wodnego w swoim maleństwie i się udało.
Oczywiście , jeszcze jest przy nim wiele do zrobienia , zawłaszcza takiej kosmetyki a raczej oprawy. Czyli - mam plan z jednej strony i z drugiej strony wsadzić Clematisy.
Ale to dopiero jak do mnie dojadą i oczywiście lilie ale to również jak przyjadą. Mam w planach obsadzenie jej całej - czyli wanny lawendami ale one u mnie zbyt dobrze się nie czują i po pewnym czasie od wsadzenia marnieją.
Chyba że macie może inny pomysł na tą otoczkę , rozważę każdą propozycje.
Natomiast za tym płotkiem , za mini fontanną będą wsadzone 4 róże jak na razie. Jedna jest już zamówiona , w zasadzie zamówione są 4 ale na trzy z nich mam już inny plan.
Więc jestem zmuszona dokupić jeszcze 3 sztuki , ale to jeszcze muszę pomyśleć jakie ???
W zasadzie to już można powiedzieć że wiem jakie tylko te które mi się podobają , nie kosztują 10 zł , a z funduszami to różnie wygląda będę musiała chyba troszkę poczekać.Teraz pokarzę kilka ostatnich zdjęć.
Na pierwszy plan wyżej wspomniane ciurkadełko ;:215

Obrazek

Obrazek

I jeszcze jelonek który obecnie pomieszkuje w ogrodzie.

Obrazek

I jeszcze takie tam .......

Obrazek

Obrazek

W szeregu zbiórka !!!!!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zielony Zakątek !!! Zapraszam Gosiaczek12a11
Gosiaczkowy Przepiśnik !!! Zapraszam Gosiaczek12a11
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Fantastyczna fontanna i jak pomysłowo zrobiona. eM się spisał ;:333 Pomysł z obsadzeniami masz fajny. Ja tam widzę Pashminę. Jest droga ale tak ładnie przy tej wannie by wyglądała.... Tak klimatycznie.
Awatar użytkownika
gosiaczek12a11
500p
500p

Post »

Madziu - Pashmina już jest tylko w innym miejscu , po drugiej stronie furtki , ale to by był dobry pomysł ;:215
To się zgadza że by było klimatycznie ,ale ja już się postaram aby ta fontanna miała klimatyczną oprawę ;:173
Dziękuję za radę a powiedz co myślisz o lawendach ???
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Piękne ciurkadełko ;:215
Awatar użytkownika
gosiaczek12a11
500p
500p

Post »

Annes - Dziękuję za wizytę i super że ci się ciurkadełko podoba. Mam ogromną nadzieje że z czasem uzyskam zaplanowany efekt.
Tego niewielkiego kącika z wspaniałym odgłosem płynącej wody , który uwielbiam !!!
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Gosiu witaj ,ale przekombinowałaś te ciurkadekło bala - konewka-świetny pomysł ;:63
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Lawenda to bardzo dobry pomysł. Jeszcze motylki będą Ci się do niej zlatywały. Przy ciurkadełku będą wyglądać nieziemsko. A zrobisz foteczkę Pashminki? Uwielbiam ją u każdego kto ją ma oglądać. Jak Ci rośnie? Ja mam nadzieję ze w tym roku stanę się jej szczęśliwą posiadaczką.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Gosiaczku jestem pod wrażenie ;:oj świetny pomysł, baaardzo mi się podoba. Ja przy ciurkadełku widzę paprocie, hosty, bluszcz...
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Ciurkadełko świetne ;:333
Obstawiam również rośliny o których wspomniała Ania.
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Pomysł na ciurkadełko świetny ;:138
Te tulipanki, faktycznie jak na zbiórkę w szeregu się ustawiły :tan
Widzę że cebulica Ci zaraz rozkwitnie ;:138 moja jeszcze się nie śpieszy.
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Gosiu jestem pod wrażeniem Twojego pomysłu na fontannę. Rewelacyjnie to wyszło brawa sie należą i do duże ;:138
Pomysł na obsadzenie wydaje się byc ok tylko jak lawendy nie chca rosnać hmmm... trzeba pomysleć. A czy to muszę być roślinki kwitnace?
Jelonek ;:167 jak go zobaczyła to sie zakochałam cudny :)
Pozdrawiam serdecznie i dużo słoneczka życzę ;:3
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Gosiu :wit
Ciurkadełko i jelonek - bomba ! :uszy Kochana, a co to za roslinki tak pieknie wybiły z ziemi w szeregu zbiórka ?
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
gosiaczek12a11
500p
500p

Post »

Marzenko - Troszkę było kombinowania , przede wszystkim to doprowadzenie prądu - czyli najpierw ściągniecie trawy i odłożenie jej na boku aby potem do sztukować.
potem kabel , i gniazdko na słupku który też trzeba było wykopać z ziemi , wyciągnąć i przewiercić aby puścić kabel w słupku. Wannę szorowałam mleczkiem przed bramą aby nie zaszkodziło trawie ani rośliną , a woda niezbyt przyjemna wręcz lodowata brrrrr.
Potem silikonowanie bo wanna nie była szczelna , ale się udało i nie cieknie ;:138 Ale eM..... się spisał ;:167
Choć on za roślinkami i ogrodem zbytnio nie przepada , w sumie mu się nie dziwie ciągłe bieganie za pieniądzem aby rodzinę utrzymać. Ja nie pracuję więc naszą czwóreczkę on sam utrzymuje i naprawdę się dla nas poświęca.

Taka prywata - " Kochanie ;:cm "

Madziu - Poważnie myślę nad tymi lawendami :?: Ale jeszcze mam czas jak pojadę do swojej ogrodniczki , to na pewno coś mi przypasuje ;:173
Co do Pashminki mam ją od jesieni , czyli jeszcze u mnie nie kwitła a dostałam ją w prezencie urodzinowo - imieninowym od teściów razem z Nostalgią.
Teściowa czyli Forumowa Ilona , oj ona już dobrze wie co mi się podoba ;:168
Ale zrobię zdjęcia w obecnej fazie to ci pokarzę , może jutro albo w weekend. Ale Ilona miała już od wzeszłej wiosny możesz na jej wątku zobaczyć jak kwitła , po prostu jest obłędna to zdecydowanie trafny wybór . Widzę że lubisz rarytasiki ;:215
Tak tu walę Ilona , Ilona mam nadzieję że się mama nie obrazi :wit

Aniu , Aguś - Fajnie że wam się podoba ;:168 Takie pozytywne komentarze niesamowicie budują. Tym bardziej że tak naprawdę staraliśmy się zrobić to jak po najniższych kosztach , wiadomo że bez kosztów się nie obchodzi ale najprościej jest kupić gotowe. Ale to tak samo nie cieszy.
Koszty związane były tylko z poprowadzeniem prądu , czyli kabel , gniazdko i wtyczka. Poza tym wannę eM przywiózł bo ktoś chciał wyrzucić , pompka leżała na strychu od nie istniejącego już akwarium , konewka była w domu do podlewania ale przerdzewiała i już nie spełniała swojej funkcji " nawet dekoracyjnie się nie nadawała bo rdza zaczęła się pokazywać na zewnątrz"
Mini kaskada ułożona została z kostki , też z odzysku od brata koleżanki za przysłowiową flaszkę a że było jej więcej teściu jeszcze wykorzysta na ułożenie ścieżek.
I takim to sposobem mam swoja namiastkę oczka wodnego.
Co do propozycji nasadzeń obiecuję się zastanowić ;:108 najpoważniej myślę o paproci i może jakiejś trawce ozdobnej ???
Ale dzisiaj rozprawki piszę ;:306

Teresko - :wit Co do tulipanków szeregowców , to one były sadzone jeden za drugim w takim półkole. Wiesz taka obwódka liliowej rabaty , są to tulipanki niskie kaufmanna . Tak Cebulica się spieszy ale jeszcze nie wszystkie wyszły niektóre dopiero też zaczynają wychodzić.

Sylwiuś - Dawno u ciebie nie byłam ;:223 obiecuję poprawę ;:173
Dziękuje za miłe słowa , chyba się powtarzam ale te forumowe znajomości naprawdę cieszą ;:170
Tylko czasem nie na wszystko starcza czasu , ale staram się tu i tam od czasu do czasu zaglądać , przecież wiesz jak to wciąga.
Co do jelonka nie dziwię ci się bo ja też jestem nim nadal oczarowana te czarne oczy jak u kota z Shreka ;:306
To prezent od męża , ale mu troszkę szkoda martwi się że na dworze się zniszczy. Obiecałam pilnować jak będzie deszczowo zaraz po niego biegnę i przygarniam.
A roślinki chciałam aby były kwitnące , to znaczy na pewno będą 2 Clematisy jeden z jednej strony , drugi z drugiej strony aby płotek otulały i to gniazdko zasłoniły.
A co dalej czas pokarze.
Również pozdrawiam i słonka życzę w brew prognozą , ja i tak wiem że to kolejna afera. Deszcz może i popada ale nic więcej.
A deszcz przecież potrzebny , zwłaszcza wiosną.

Asiu - Witam i do ciebie zabłądziłam. Ale wspaniale że ty nie.
Te roślinki jak ja to mówię te szeregowce ;:306 to tulipanki niskie kaufmanna i greiga , ale w brew mylącej nazwie wcale aż takie niskie nie są.
Choć najniższe z wszystkich za to wczesne , bardzo je uwielbiam ;:170

A teraz prezent od męża który dostałam na dzień kobiet jeszcze go przestawiam , gdyż sama nie wiem gdzie go postawić.
Jest tak piękny że mógłby stać dosłownie wszędzie ;:167

Obrazek

Obrazek

Życzę miłej nocy !!!
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciurkadełko świetne, trawki jakieś obok będą pasowały na pewno, a czy do ciurkadełka też planujesz coś wsadzić?
Aniołki uwielbiam, miłej nocki ;:196
Awatar użytkownika
gosiaczek12a11
500p
500p

Post »

Iwonko - Czy chodzi ci o roślinki , czy o rybki ???
Bo jeśli o rybki to mamy w planach wpuścić jakieś , plastikowe synka już sobie pływały ;:306
A jeśli o roślinki , sama nie wiem co by tam przeżyło i czy w ogóle coś by przeżyło ???
Podoba mi się Grzybień Biały , ale on rozrasta się liśćmi na 1,5 m2 i u mnie by chyba miał za ciasno , co do głębokości 30 - 90 cm może i by dał rade ???
Masz może jakieś doświadczenie , będę wdzięczna ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”