Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mulczowanie gleby - i nie tylko.

Post »

maniusika pisze:Ja tak też robię ,nawet zielsko utykam pod krzewy bo jak twierdzi mój mąż nie chce mi się wynosić na kompost a przecież i pod krzewami się zrobi i od razu osłoni korzenie przed wysychaniem i je nawozi ..
Jesteś mądra kobitka a Em się nie zna na ......... nowoczesnym działkowaniu ;:196
Moja babcia mawiała : "co z ziemi wyszło - do ziemi ma wrócić". Wszystkie chwasty z plewienia rzucane były pod nogi na ścieżkę. Rącze rumaki czyli my - bachory , tratowaliśmy to, ganiając po ogródku i następnej wiosny, chwaściory jako wspaniała próchnica wracały na rabaty. Na ścieżki rzucało się nowe - wyrwane.
Trawnik wówczas był czymś kompletnie nieznanym ;:224 . Trawa była na łące - dla drobiu , świń, krów ........ i dla bachorów (rączych rumaków) :lol:
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przeczytałam piaski ;). Ponoć ważna jest pierwsza i ostatnia literka...
To raczej Puszcza Stromiecka.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Mariolu ja i teraz rzucam zielsko na ścieżki ale dla kretów bo zobaczyłam że jak jest zielsko na ścieżce to one tam ryją a rabatki zostawiają w spokoju .. Dzisiaj córka kosi trawnik więc i ja będę miała trochę trawy pod truskawki bo tamtoroczna już w ziemi ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Codziennie zapominam zrobić zdjęcie, a od tego sezonu mam już 10cm warstwę suchej trawy na rabatach. Ale już widzę że to bardzo pomaga, tzn. ziemia pod nią jest wilgotna i gruzełkowata, życia w tym pełno, owadów całe mnóstwo. Raz nawet coś mi pod ręką zabrzęczało tak po trzmielowemu, kiedy próbowałem kawałek odgarnąć dla sprawdzenia stanu ziemi. Ciekaw jestem czy przypadkiem trzmiele ziemne nie zrobiły sobie w niej gniazda (o ile to możliwe), jeśli tak przecież nie będę ich eksmitował :wink:
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Mnie jakoś to mulczowanie nie wychodzi . Nie mam trawnika tylko jakieś chwasty ktore rożnie kwitną .W zeszlym roku skosiłam toto dość poźźno bo wiadomo jak było , pdsypałam tym pomidory i nie moglam dać sobie rady . Co zrobilam źle ?? Stawiam na nasiona :roll:

-- Śr 30 kwi 2014 16:30 --

Natomiast jak zrobilam hostowisko ktore wyściólkowalam kartonami i obsypalam zrębkami i igłami z sosny to z efektu jestem zadowolona
Pozdrawiam. Ewa
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

No patrz Ewo - ja znowu mulczowanie stosuje cały czas ,nawet w malinach i wszystko ślicznie rośnie .Natomiast kora mi nie służy.
A może to kwestia ziemi.Ja mam dość pruchniczą ,a może u Ciebie bardziej piasekowa :roll:
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

A ja chciałam być taka mądra i wymyśliłam. Narwałam mleczu żeby go rozłożyć między walinami. Na ten melecz położyłąm grubą warstwą trawę. Wyczytałam gdzieś że sama trawa ma zbyt dużo węgla i nie powinno się nią samą ściółkować. Zadowolona z siebie zajrzałam tam po 3 dnich. ;:202 . Kwiaty mleczu wylazły zza trawy. Część się pięknie żółci a z innych zrobiły się piękne dmuchawce ;:223 . Za mało tej trawy chyba położyłąm na raz. Dołożę słomy chyba jeszcze.
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam zamiar jutro wycinać mlecze w okolicy i "nastawiać" gnojówkę mleczowo - pokrzywową.
tomaszkowa co to jest "waliny" ?
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Ja swoją pokrzywową gnojówką zlałam już wszystkie róże ,piwonie i krzewy , trochę zabezpieczyłam je tym od zarazy i mszyc a gleba pod nimi dostała trochę nawozu ,, Już robi się następna tura teraz dołożyłam jeszcze krwawnik i skrzyp który na potęgę wyłazi z ziemi ,szkoda ,ze na niego nie ma jakiegoś lekarstwa bo mam go wszędzie ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Iwona i Piotr
500p
500p

Post »

Krwawnik i skrzyp jako zioło można wykorzystać ;). Ja też jadę nastawiać pokrzywę, wczoraj zebraną, bo u mnie niestety pokrzyw niewiele...Na jednej zauważyłam mszyce, to ciekawe, że surowe smakują , a "syropek" odstrasza...
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

Ruda "waliny" to takie maliny ściółkowane mleczem i trawą :lol: Specjalna odmiana. ;:306
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tomaszkowa przepraaaaaaszam ;:196
Teraz pojęłam, że literki Ci się "miesznęły" :lol:
A ja podejrzewałam, że to nazwa nasypów pod maliny ....... czy jakoś tak ;:131
Z nalewki mleczowo - pokrzywowej były dziś nici ;:224
Przyjaciele działkowi stwierdzili, że w Święto Pracy pracować się nie godzi i ...... spędziłam pół dnia siedząc, gadając o bzdetach i sącząc nalewkę aroniową. Drugie pół - kiwając się smętnie na stołku (te nalewki ;:306 ) i wycinając sobie w drewnie bohomaza ;:306
Iwona i Piotr
500p
500p

Post »

Zrobiłam 2000 % normy ;), nastawiłam 2 wiadra z mleczami i 1 z pokrzywą plus 5 l z łuską cebuli, są już mszyce :(, mam jakąś gąsienicę, podjada mi dziewannę wygryzając środek :(. 3 wyrwałam na kompost tylko mam problem co to jest może pożyteczne? fotki nie zrobiłam... Zaczęłam mulczowanie wokół truskawki położyłam trawy i mlecza. Co ciekawe rok temu, tata się zaparł na wyrywanie mleczy, efekt? na działce tylko kilka sztuk, za siatką tylko na jednym kawałku są mlecze. A drugi problem mrówki...Potrzebuje jakąś ekologiczną metodę... kiedyś pomogło podlanie i rozgarnięcie kopczyka z niedźwiedziego futra ;), a teraz uparte...
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na wszelkiego rodzaju gąsiennice (profilaktycznie) znalazłam taki przepis

"Preparat z koszyczków rumianku przeciwko przędziorkom, mszycom i gąsienicom motyli, działające profilaktycznie.
Wyciąg: 1 kg suszu z kwiatów i liści nastawić na 10 litrów cieplej wody na 12 godzin. Przed użyciem do opryskania rozcieńczyć wodą w stosunku 1: 3 i dodać szarego mydła. "

Na mrówki - nic nie znalazłam ;:185 . Jeżeli ktoś zna - przyłączam się do prośby Iwonki o podanie go. U mnie są takie maleńkie, wściekłe - gryzą jak ...... ;:131
Awatar użytkownika
ED99
200p
200p
Od: 11 sie 2013, o 14:16

Post »

Wrotycz - Tanacetum vulgare
Preparat roślinny - gnojówka
1 kg świeżych pociętych liści wrotyczu zalać 10 l wody odstawić na ok. 14 - 20 dni do fermentacji,
dokładnie mieszając raz dziennie.
Im wyższa temperatura otoczenia tym szybciej przebiega proces fermentacji.
Preparat jest gotowy gdy przestaje się pienić i jest klarowny.
Rozcieńczony preparat w stosunku 1:15 stosować do opryskiwania roślin przeciwko mszycom.
Bez rozcieńczenia polewać drogi mrówek i mrowiska a także stosować doglebowo przeciw pędrakom.
Pozdrawiam ED.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”