Mufka - ogrodowe marzenia...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mufka - ogrodowe marzenia...

Post »

:wit

Witajcie Kochane miłośniczki niebieskości i fioletów ;:138 ;:167 ;:196

Ewo, Justynko, Jagódko i Asiu

Nie ma się co zastanawiać, tylko musicie te swoje żyzne, urodzajne czarnoziemy pozamieniać na podobne do moich, mazowieckie piaski /co to już klasy nawet nie mają, a li tylko szczery piach/ i siać na przemian kocimiętkę z szałwią ;:306

Co do podsadzania róż kocimiętką uprzejmie proszę o rozwagę, bo kocimiętka posadzona zbyt blisko potrafi spacyfikować nawet różę, czego dowodem jest moja posadzona w towarzystwie The Fary / musiałam jesienią poprzesadzać - oczywiście róże ;:131 /

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krzaczory kocimiętkowe rosną w korzystnych warunkach okazałe, więc trzeba im pozostawić trochę miejsca :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Połączenia kolorystyczne to bardzo delikatna sprawa, jednak kocimiętka i w ogóle niebieskości, mają tę przewagę nad innymi barwami, że pasują w zasadzie doskonale i do białego, i do żółtego i do różowego, a i czerwony nie pogniewa się za takie towarzystwo ;:173
Jednym słowem jest to barwa o dość uniwersalnym zastosowaniu./Ma tyle odcieni i niuansów kolorystycznych !/ W moim ogrodzie spełnia rolę łącznika między poszczególnymi rabatami, łącząc je swoją obecnością w spójną całość. A ponieważ kocimiętka to moja faworytka, więc króluje w każdym ogrodowym zakątku /na rabacie żółtej też ją wcisnę :tan /

Kochane moje, mam nadzieję, że czarny scenariusz orania rabat zostaje odroczony, a Asia spokojnie może delektować się perspektywą pięknej różowej różanki ;:196

Idę gotować obiad, a w tak zwanym międzyczasie jeszcze Wam coś wkleję :wit
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

I dzięki tym piaskom masz taką kocimietkową ... Prowansję ;:138 ;:138 ;:138 Cudnie to wygąda :D
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie uchowała się tylko ta kocimiętka, która rosła w cieniu. Resztę zeżarły koty :roll: Sąsiedzkie też przychodzą, najpierw się tarzają, potem pyszczkami skubią liście i pędy, aż zostaje w ziemi tylko kilkut. Trudno.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mufka pisze: Pacynko a co może być lepszego nad kompost, czy obornik ? To przecież prawdziwe 'złoto ogrodnika' :heja
Pod liliowce nie dawałam hydrożelu, bo wtedy go jeszcze nie znałam. Liliowce mają grube korzenie, które magazynują wodę i sięgają dość głęboko, więc doskonale znoszą krótkie okresy suszy. ;:173
Zgadzam się, że kompost i obornik to najlepsze co można im dać, dlatego pisałam, że powinny być zadowolone :) A na nic więcej nie mogą liczyć, to napisałam odnośnie Twojej odpowiedzi: Bardzo dobrze, że podsypałaś im w zeszłym roku obornika. Teraz daj im jeszcze jakiegoś nawozu do roślin kwitnących i będzie dobrze.
Natomiast odnośnie podlewania owszem wiem, że sięgają głęboko, dlatego ich nie podlewam. Natomiast jednak miałam chwilę refleksji po wypowiedzi amby19: Marysiu ja moje liliowce karmię systematycznie organicznie i nieorganicznie, podlewam prawie codziennie...bez tego to by chyba nie przeżyły.
Po prostu zastanawiam się co jest przyczyną... Ale jestem dobrej myśli. Z pewnością już niebawem moje stare poczciwe liliowce przypomną mi jak kwitną :]
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja swoich liliowców prawie w ogóle nie podlewam, a rosną na słońcu. Nawożę tylko raz wiosną.
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

ewamaj66 pisze:U mnie uchowała się tylko ta kocimiętka, która rosła w cieniu. Resztę zeżarły koty :roll: Sąsiedzkie też przychodzą, najpierw się tarzają, potem pyszczkami skubią liście i pędy, aż zostaje w ziemi tylko kilkut. Trudno.
Och to naprawdę kłopot gdyby wszystkie koty z okolicy przychodziły podskubywać? ale przynajmniej może ruda nornica przeniosła by sie w inne strony- muszę pomyśleć ;:131
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cd. kocimiętek ;:3

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zaraz będą szałwie ;:333
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Marysiu, bardzo lubię u Ciebie zdjęcia szerokiego planu. Lepiej Widać pokrój roślin i jakoś tak wszystko jaśniej się w głowie układa.
Powiedz mi jak długo będę czekała u siebie na takie widowiskowe kępy?
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:3

cd. kocimiętek i zapowiedzianych szałwii ;:167

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bfee79779d8c3bd0.html]Obrazek Obrazek Obrazek

Dwa razy do roku muszę wyciąć i wywieźć na kompost kilka pełnych taczek chabazi z tego kwitnącego raju :?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Marysiu, a czy te chabazie nadająsię do ususzenia? Bo ja już widzę cała masę uplecionych wianków i pozawieszanych gdzie tylko się da. ;:oj
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

O............o ;:oj aż tyle taczek ;:173
Marysiu, a jak długo te bylinki kwitną. :D
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Mania, toż ja mam właśnie piach ;:oj. I taka Prowansja znacznie bardziej mi się podoba niż przereklamowana lawenda. Poproszę Cię tylko o nazwę tej najbardziej wypasionej wachlarzowej kocimiętki ;:65 ;:65 ;:65 . Dam sobie spokój z różami, ale za to ...

Jagoda ;:oj z rozdziawioną paszczą
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Marysiu zachwycające są te Twoje łany kocimiętki i szałwii .
Jak patrze na fotki to czuję zapach , bosko ....
Podoba mi się pomysł Constacji , żeby ususzyć ścięte ziele i zrobić z niego wianki ;:224
Miłego popołudnia życzę :wit
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Od: 15 paź 2012, o 19:45

Post »

:wit Marysiu, dziękuję Ci, że dzielisz się z nami swoimi ogrodowymi marzeniami. ;:180
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 gru 2008, o 11:54

Post »

Marysiu padam na kolana ;:180 istotnie łany kocimiętek i szałwii są niesamowite ,zaraziłaś mnie checią posiadania szałwii bo kocimiętki mam ale nie w takiej ilości.Zdrdż mi proszę tajemnicę ,twoje kocimiętki są strzeliste ,wyprostowane a moje sie pokładają ,w czym tkwi problem?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”