Papryczka chili-jak pielęgnować

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować

Post »

forumowicz no jakby nie patrzeć - rędzina kredowa to to nie jest :D

I dokładnie jak napisałeś
forumowicz pisze:Prośba do wszystkich. Jeśli są kłopoty ze zdrowotnością roślin to podajcie więcej szczegółów. To nie jest zgaduj-zgadula.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gleba, dzięki za odpowiedź :)
Tak wyglądają jalapeno, które pójdą do donic ;:3

Obrazek
Kasia
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

forumowicz dawno Cię tu nie było i już się stęskniłam :heja

Czy nawóz do roślin kwitnących jest dobry dla takich siewek? Nawozów mam kilka różnych , ale ograniczam się do biohumusu jedynie ... może czas na zmiany? ;:224

Gdybym mogła mieć prośbę do wstawiających fotki - możecie pisać kiedy papryka była siana do ziemi , czy nasiona były podkiełkowane wcześniej i warunki w jakich stoją?
Ułatwi to porównywanie swoich roślin z tymi ze zdjęć i ewentualnie pomoże zobaczyć jakieś niedobory i problemy z sadzonkami..
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Ja nie zapisuję daty wysiania, a podłoże mam do wszystkiego takie samo, Kronen do wysiewu i pikowania. Paprykę i pomidory po przepikowaniu podlewam biohumusem. Mineralnych do warzyw nie używam, tylko koopa i kompost. Od tego sezonu, (gdzie on ci, gdzie???? )planuję stosować poplno ;:3
Kasia
x-xm-a

Post »

adi5 zanim forumowicz zajrzy, wrzucę info, pewnie też Ci się przyda
monika pisze: Tempo pobierania składników mineralnych z nawozów stosowanych dolistnie
Azot (N) 80% po 5 godzinach
Magnez (Mg) 20% po 1 godzinie; 50% po 5 godzinach
Fosfor (P) 50%po 2,5-6dniach
Potas (K) 50%po 1-4 dniach
Wapń(Ca) 50% po 4-5 dniach
Bor (B) 50% po 2 dniach
Miedź (Cu) 50% po 1-2 dniach
Mangan (Mn) 50% po 1-2 dniach
Cynk (Zn) 50% po 1 dniu
Żelazo (Fe) 8% po 1 dniu

http://www.horticentre.pl/index.php/cou ... en/1/id/36
A ile czasu minęło od nawożenia?
adi5
50p
50p
Od: 25 sty 2012, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko dziękuję bardzo :)

4 tygodnie z malym haczkiem minęły od nawożenia. I cóż teraz z tym począć, podlać nawozem, przesadzić?
Dodam jeszcze że tak samo przygotowanej ziemi rosną sobie pomidorki i póki co (odpukać) nic złego sie z nimi nie dzieje.
x-xm-a

Post »

Ja to bym zrobiła oprysk tym http://www.fructus.pl/index.php?action=page&nr=108 ale nie masz go pewnie, w każdym razie zrównoważonym z mikro. Co do podlewania się nie wypowiem, bo dla mnie ręczne sterowanie w torfie jest za trudne, no ale trzeba będzie dokarmić. Ponad 4 tygodnie to za długo wg mnie. forumowicz jet w tym mistrzem, musisz czekać.

A jak weźmiesz w rekę pojemnik to jest lekki? jest tam w torfie trochę wody? Bo do suchego raczej nie za bardzo lać roztwór...chyba, na czuja piszę i rozumiem, że pH takie jak podałeś.
Wziąłbyś trochę śniegówki do podlewania, chociaż na teraz..
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

No teraz dopiero zajarzyłem, że adi5 to ten a nie ta ;:306

Słuchaj. Zasychają końcówki liści i liścieni. Ma to miejsce w trzech przypadkach : zalania, zasolenia i za niskiej temperatury podłoża . Bo tak naprawdę, te trzy przypadki prowadzą do jednego, tj. suszy fizjologicznej wskutek utraty zdolności pobierania wody. W tym roku takich przypadków może być więcej ze względu na panującą pogodę. Temperaturę powietrza w mieszkaniu mamy taką akurat dla papryki ale parapety, zwłaszcza przy nieszczelnych oknach, mają znacznie niższą temperaturę. Doświadczyłem tego sam przy wcześniej uprawianej rozsadzie pomidorów.
Dla świętego spokoju pokaż zdjęcie jak wyglądają pozostałe papryczki. Czy tak samo. Te zmiany na liściach już pozostaną. Normalny wygląd mogą mieć dopiero następne świeże liście. Przede wszystkim musisz mieć pewność, że temperatura podłoża jest powyżej 16 st C. Może być i tak, że uszkodzeniu uległy korzenie papryki w pierwszych momentach po przepikowaniu. W przypadku papryki może to być nieodwracalne. Na pewno nie nawoź, bo te rosliny nie były w stanie wszystkiego przejeść jeśli nawoziłeś tak jak piszesz.
adi5
50p
50p
Od: 25 sty 2012, o 18:02

Post »

Dziękuję za porady :)

forumowicz wydaje mi sie że z tych wszystkich przyczyn które napisałeś, w moim przypadku najprawdopodobniej przyczyną będzie zalanie, temperatura, bądź oba na raz. Na początku po posadzeniu być może przesadziłem z podlewaniem, chociaż wydawalo mi się że jest w sam raz, ale może przez nadgorliwość nie zauważyłem że leje za dużo :lol:
Także jeżeli nie jest przyczyną nawożenie, skupię się na podlewaniu i tempraturze, i będę obserwowal co się dzieje.

A tu fotki kilku innych papryczek:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Czy ktoś już ma sadzonki Boliwijskiej NN ode mnie z akcji? Zastanawiam się czy jej zimno czy to cecha odmianowa- łodyga jest ciemno fioletowa/brunatna....
Awatar użytkownika
xetren
50p
50p
Od: 12 lut 2012, o 03:22

Post »

Obrazek
Tak wyglądają moje Boliwijskie NN:) Też mają ciemne łodygi, a rosnące w identycznych warunkach habanero (po prawej) są już zielone. Więc się nie przejmuj - prawdopodobnie "ten typ tak ma" :D

Swoją drogą, podłoże w rzeczywistości nie jest białe, tylko brązowe:) Po prostu zdjęcie trochę się prześwietliło w tym miejscu:D
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Xetren, napisałam do Ciebie - odbierz proszę priv
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p

Post »

Xetren to jak masz ode mnie to możesz zmienić sobie nazwę bo już wiem co to - Aji Amarillo :) Skala ostrości 7/10
Awatar użytkownika
xetren
50p
50p
Od: 12 lut 2012, o 03:22

Post »

Wiem, co to jest:) Poruszalismy ten temat na innym forum. Użyłem taka nazwę, żeby nie wprowadzać zamieszania. Pozdrawiam serdecznie:D
Dark_Reaver
50p
50p
Od: 31 paź 2011, o 17:56

Post »

Wreszcie miałem czas na następne siewy. Nasionka od SandryABC :)

Obrazek

Nasionka przykryłem luźną warstwą ziemi (jakieś 0,5 cm). Zrosiłem dobrze wodą i pod folie. Czytałem gdzieś wcześniej, że dobrze i szybko kiełkują gdy się je postawi na czymś ciepłym np. grzejnik. Mogę tak zrobić? czy lepiej na parapet?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”