Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.6

Post »

Iza na skalniaku i cienistej rabacie jak zwykle " alegancko " wypielęgnowne ;:333
a u mnie najzwklejszy gąszcz... Nowe nabytki interesujące ale biały dzwonek jednak najpiękniejszy.
Liliowa rabata wygląda jakby cała skąpana w słońcu ale to chyba przez te letnie kolory. Bo gdzie te słońce ?
Rano słyszałam w wiadomościach, że w Stanach okropna susza. ;:24
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam cieplutko mimo zimnicy i deszczowej aury! Coś się pomieszało Matce Naturze. Przecież mamy lipiec a nie listopad :(
Jak tak dalej pójdzie to będziemy mieli tylko 2 pory roku - suchą i deszczową na zmianę ;:24 Od kilku dni nic nie mogę zrobić na działce. Albo pada, albo jestem w pracy :evil: Czasem tylko uda mi się "strzelić kilka fotek" ku pamięci...

Grażynko dziękuję. Rabata z liliowcami zmienia lokalizację. Mam nadzieję, że będzie jeszcze lepiej wyglądała.

Krysiu faktem jest, że sporo odmian posadziłam. Jednak w większości to młode rośliny. Mają po 1-2 pędy. Kilka z nich rośnie tam od 3 lat i to one robią ten "tłum" :wink: . Te starsze odmiany szybciej przyrastają.

Elu cieszę się, że jesteś zadowolona z tego dzwonka. Mi też się podoba. Ty masz znacznie więcej miejsca i on może pokazać na co go stać. U mnie w tym ścisku nie poszaleje. Może przemyślę jego przeprowadzkę... O konwalniku mogę tylko napisać tyle, że kupiłam 2 lata temu i posadziłam, podsypałam troszkę drobnymi kamykami i tyle. Chyba jest mniej wymagający niż się o nim sądzi. Kruszczyk to nasz rodzimy storczyk gruntowy. Działkę kupiłam razem z nim i staram się by nie zanikł na dobre, bo taka jest jego natura - czasem zanika. Zbieram wszystkie siewki jakie znajduję na działce. Tojeść orszelinowata cudnie wygląda w dużych kępach, ale u mnie rośnie słabo. Ponoć są tacy którym rozrasta się jak chwast :roll: Nie wiem czy poznałaś rośliny pod zdjęciem konwalnika. To te maluszki od Ciebie tak się ładnie rozrosły.

Agness - dzięki! W zasadzie mokra pogoda sprzyja liliowcom. One lubią wilgoć. Szkoda tylko, że przez deszcz kiepsko wyglądają kwiaty. Ten zakątek coraz bardziej mi się podoba, ale muszę to troszkę uporządkować.

Elżbieto miło, że Ci się podoba i nie zauważasz chwastów ;:196 Liliowce mają ciepłe kolory i nawet w pochmurne dni wyglądają dobrze. Czasem wystarczy tylko chwila ze słonkiem by w tym końcu działki zajaśniało. A jeszcze tak niedawno było tam wysypisko, które przysłaniałam nasturcją. Pogodę przemilczę ;:224

Z ciekawostek - zakwitła mi kobea już. Na razie jest jeden kwiatek, ale pąków widać mnóstwo. Kilka razy siałam i bez efektów. W tym roku kupiłam gotowa sadzonkę i mam :tan
Obrazek

Muszę się pochwalić, że mam pierwszą kwitnącą własną siewkę liliowca. Nie jest cudem świata, ale cieszy.
Obrazek

Obrazek - chryzantema letnia

Obrazek - siewka jeżówki od Danusi

Obrazek - Piruette szaleje

Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kiedyś też posiałam kobeę i doczekałam się ... jednego kwiatka pod koniec sierpnia :;230
Chyba lepiej rzeczywiście kupić gotową sadzonkę.
Twoja ma do tego bardzo milusi kolorek. ;:138
:wit
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też kupiłam sadzonkę kobei na targach. Posadziłam w donicy i nie kwitnie jeszcze . ;:145
Niby zawiązuje pąki ale je później zrzuca albo usychają. A może to nie pąki kwiatowe ?

Zerknij proszę czy tak wyglądają u ciebie pączki kwiatowe kobei.

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Tawułka z żółtym liliowcem - miodzio. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu w zasadzie kobea powinna kwitnąć późnym latem. Szkoda tylko, że zakwitła Ci jednym kwiatkiem. W zeszłym roku widziałam u nas na działkach pięknie kwitnącą kobeę we wrześniu lub nawet w październiku i ten widok mnie przekonał, ze warto zrobić jeszcze jedno podejście do tej rośliny. Niestety okazało się, że mój egzemplarz nie jest w milusim kolorku tylko typowym dla odmiany ciemnym fiolecie.

Elu tak właśnie wyglądają początkowo pąki kwiatowe. Nie wiem dlaczego je zrzuca. Może za mokro, za zimno lub za ciasno. Moja sadzonka mocno się rozrosła w gruncie. A może trzeba dać jej "papu"? Jednoroczne są dość wymagające pod tym względem.

Dziękuję Grażynko! Jakoś samo tak wyszło. Obie rośliny w tym roku bujne, bo często pada.

Mam poważnym kłopot z różą multiflorą. To róża, którą odkryłam przypadkiem między winoroślą. Dostała drugą szansę, bo wycięłam winorośl przy stole. Ładnie zaczęła rosnąć. Niestety w tym roku róża mizerna. Miałam kilka podejrzeń, ale dziś odkryłam chyba prawdziwą przyczynę - zmiany na pędach. Wstawiłam zdjęcia w dziale różanym. Pokażę jednak i u siebie. Może odwiedzające mnie "różomaniaczki" coś wiedzą i powiedzą...Proszę poradźcie co z nią zrobić. Jak ratować?
Obrazek Obrazek Będę wdzięczna za wszelkie rady.

Na koniec nie co przyjemniejsze widoki - zrobiłam małe zakupki :tan
Obrazek

Obrazek

Kilka dzisiejszych nowinek:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Belamkanda...... ;:224 u mnie niestety wymarzła już dwa lata temu.
Chyba masz dużo cieplej zimą.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Ta żółta lilia to 'Conca d'Ore'? Piękna jest :!:
Zaczyna kwitnąć roślinka od Ciebie, podobna do gipsówki tyle że różowa i niska (płożąca). Mam podejrzenia, że to łyszczec rozesłany, czyli inny gatunek gipsówki :idea:
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Iza, co do róży...nie znam się za bardzo, ale mi to wygląda na guzowatość i to niestety nie jest dobra wiadomość. Poczytaj. porównaj. Sporo na ten temat w necie.
Belamkanda-u mnie maleństwo. Oby dało radę.
Fajne zakupy ;:215
W tle za lilią wielki żółty clemek, mój poszedł tylko w liście ;:174
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko moja belamkanda ma już ze 2-3 i ciągle jest mizerna, ale żyje ;:108 U mnie może nie jest dużo cieplej tylko mniej mokro...Szkoda, że Ci padła. Ponoć bardzo łatwo ją otrzymać z nasion.
Jacku ta lilia to Big Brother. Jest naprawdę wielka i pachnąca. Dopiero jedną zimę u mnie przeżyła. Dopiero teraz gdy zaczynają kwitnąć lilie widzę, że straciłam kilka ciekawych odmian. Niektóre z lilii uwsteczniają się i czas pomyśleć o przeprowadzce...Cieszę się, że to różowe maleństwo zadomowiło się u Ciebie i chce kwitnąć. Uważaj na nią szybko się rozrasta i wymaga sporo miejsca.
Klaryso wielkie dzięki za pomoc w sprawie róży. Przewertowałam wątki o chorobach i szkodnikach. Też podejrzewałam, że to może być ta guzowatość. W wątku różanym dano mi nadzieję, że można ją uratować. Myślę, że i u Ciebie balamkanda poradzi sobie. Moja jest z nasion i słabo rośnie, ale jednak wciąż jest. A powojnik to tangucki - własnoręcznie siany przeze mnie ( mimo drewnianych rąk do siania czasem mi się coś udaje wyhodować od ziarenka :wink: ). Ma 4 lata i zaczynam poważnie myśleć o ograniczaniu go.

Mam nadzieję, że wielbicielki róż nie obraziły się na mnie za określenie "różomaniaczki" ;:224
Ostatnio walczyłam z bodziszkiem korzeniastym. Zagłuszył mi róże, liliowca i lilie. Teraz wiem dlaczego nazywa się korzeniasty :roll:
Zakwitają kolejne lilie:
Obrazek - Baywatch

Obrazek - NN

Obrazek - Muscadet

Obrazek - Pop Art
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Piękne lilie :!: 'Pop Art', 'Muskadet' - same cuda :!: U mnie bardziej liliowo będzie chyba w następnym sezonie. Dostałem bardzo dużo drobnicy jesienią. Część już zakwitło, większość cebulek za małe ale przede wszystkim zagłuszyły je większe kwiaty więc tak jak Ty będę przesadzał i tym razem zrobię to starannie (drobnicę po prostu wsypywałem do dołków i zasypywałem).
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Iza, :wink: w sprawie tej róży to chyba Justynka ma rację.
Poczytaj tutaj
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=464

Szkoda róży. :(

Też często robię porządek z bodziszkiem korzeniastym. Rośnie jak burza i rozpycha się wśród roślin .
Inne bodziszki są takie poukładane a ten jest chyba największym chwaścidłem w ogrodzie. :lol:
Trzeba go bardzo pilnować.

Śliczna lilijka Muscadet ;:oj
:wit
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Bodziszek korzeniasty to niezwykle ekspansywna roślina.
Mimo to bardzo go lubię. Systematycznie kontroluję.
Świetny na duże działki jako zadarniacz, żadne zielsko nie ma szansy się przebić.
Życzę powodzenia z różą ;:196
Liliowce i lelijki cudne.
Też robiłam wśród liliowców przemeblowanie, dostałam tez kilka fajnych sadzonek od ;:167 sąsiadki.
Pogoda nareszcie lipcowa ;:3
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

U mnie większość lilii już przekwitła.
Szkoda, ze tak szybko te upały je skasowały.
Ale co się nawąchałam to moje. :heja
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pop Art niesamowita ! ;:202 Też mam Muscadet, rok temu kwitła tak jak twoja
a w tym roku jakaś nędzna :roll: jakby grzyb jakiś ją dopadł.
Chyba doczekam się pierwszego kwiatka Kobei :heja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”