Leśny ogród Moni68 cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Leśny ogród Moni68 cz.10

Post »

Za każdym razem jak widzę hortensję Bobo nabieram na nią wielką ochotę, a teraz doszła jeszcze Rensun.
Czy polecasz mi je ?
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Moniko urocze lilie ale mnie zauroczyła hortensja Bobo :) I masz rację trzeba jak się tylko może pokazywać dziecku świat :) bo nie wiadomo co życie przyniesie .
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Tak myślałam, że ty Moniko- w rozjazdach jesteś.ja nie wyobrażam sobie podróżowania tego lata. Taki upał a ja co raz gorzej go znoszę. :(
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Moniko, piękne lilie :!: Właśnie czytałem sobie o lilium pardalinum i dowiedziałem się, że to lilia leśna. Zapewne nie jedna podonie, stąd taka świetna ich kondycja w Twoim leśnym ogrodzie 8-)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Lilie muszą pięknie u Ciebie wyglądać na tle zieleni. Jesteś z nich zadowolona? Dobrze chyba sobie radzą w Twoim lesie?
Ja musze wiosną dokupić kilka, bo wymarzło mi sporo. Ale zapach jaki rozsiewają w ogrodzie jest niesamowity, więc mimo wszystko spróbuję jeszcze raz
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zawsze, Moniko, można u Ciebie coś ładnego zobaczyć. :heja
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochani, witam Was serdecznie :D
Dziękuję bardzo za odwiedziny i wszystkie miłe słowa ;:167 Jutro rano wyjeżdżamy, zaglądam więc, by pokazać jeszcze trochę lilii. Niestety, mało ich w tym roku- większość wymarzła. Tym bardziej cieszą te, które przetrwały. Z tegorocznego zamówienia z Lillypolu nie jestem zadowolona- tym razem jeszcze więcej pomyłek. Cieszę się, że mimo wszystko dostałam Firebolt- lubię takie ciemne lilie, a Aprilia i Sixth Sense nie przetrwały...
Jeśli chodzi o lilie- rosną bardzo dobrze w lesie, wydaje mi się, że nawet lepiej w półcieniu niż na słonecznych stanowiskach. Nie chorują i nie gniją, bo podłoże mam bardzo przepuszczalne. Do tej pory wszystkie, nawet orientalne, zimowały bez żadnego specjalnego okrywania- wystarczyły opadłe liście i śnieg. Ostatniej zimy jednak śniegu praktycznie nie było, więc większość wymarzła, nawet azjatyckie.

Hortensje Rensun i Bobo mam dopiero od wiosny, więc trudno mi cokolwiek bliższego o nich powiedzieć. Rosną zdrowo, szkodniki omijają je z daleka i obficie kwitną. Pędy sztywne- mimo dużych (jak na rozmiary krzewów) kwiatów nie pokładają się po deszczach. Podejrzewam, że jak wszystkie bukietówki zimują bez problemów, więc polecam wszystkim- zwłaszcza na obrzeża rabat i do małych ogrodów, są bardzo dekoracyjne.

Zdjęcia z 2. połowy lipca. Nie podpisałam wszystkich zdjęć- to lilie sadzone wiosną 2011, a nie mogę znaleźć katalogu... Nie chcę pomylić nazw :)
OT Olimpic Flame
Obrazek Obrazek

OT Nymph i OR Lido
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

OT Jameson
Obrazek Obrazek
Miłego dnia :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Kolejna dawka moich ulubionych kwiatuchów.
Lido już na liście :tan pozostałe też wspaniałe. Pędzę na stronkę lilyp. może wreszcie czynna to sobie zamówię :tan Może nie będzie tak dużo pomyłek :shock:

Spokojnej podróży :uszy
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, dziękuję :D
Zamawiam u nich od początku istnienia firmy i chyba tylko w pierwszym roku nie było pomyłek... Lubię lilie, wszystkie są piękne - niemniej denerwuje mnie okropnie, że niemal za każdym razem koncepcje kolorystyczne ulatują w niebyt. Na szczęście czasami pomyłki są w tej samej tonacji, co zamówione :lol: :lol:
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

LIlie śliczne. Też ich trochę kupiłam i będę sadziś jesienią. CO prawda przewidziałam dla nich słoneczną rabatę, ale muszą sobie poradziić. Będą nawyżej krócej kwitły. jakoś specjalnie je nawozisz?
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzko, jakoś specjalnie lilii nie nawożę- dostają porcję obornika wczesną wiosną.

Aspera ma jeden kwiat, ale cieszę się, że w ogóle przeżyła zimę. Obok Bombshell
Obrazek Obrazek

Pinky Winky na słońcu i w cieniu :lol: Tę ostatnią muszę jesienią przesadzić w lepsze miejsce.
Obrazek Obrazek

Pinky Winky i Limelight
Obrazek Obrazek

Silver Dollar, obok Bobo i Rensun
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Do zobaczenia :wit ;:167
AFRYKA
Mój ogród.
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Witaj Moniko, u nas też lilie wymarzły, nie była łaskawa dla nas ta zima.Widzę, że hortensje na dobre zagościły w Twoim leśnym ogrodzie. :lol: Są takie bezproblemowe, dobrze,ze od kilku lat mamy coraz więcej odmian, można dobrać coś i do maleńkich ogrodów. :uszy
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iguś, masz rację :lol: Niewątpliwym ich atutem jest też późny termin kwitnienia.

Do zobaczenia w końcu sierpnia :wit ;:167
AFRYKA
Mój ogród.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Moniko, lilie, hortensje, rododendrony i azalie cudownie wpisują się w klimat Twojego ogrodu... imponuje mi to, że nie starasz się sadzić niczego wbrew naturze, a dostosowujesz konsekwentnie rośliny do panującego w Twoim lesie klimatu i warunków glebowych... Twój ogród jest idealnym leśnym ogrodem i za każdym razem wchodzę i wychodzę z niego z zapartym tchem...
Życzę udanego wyjazdu i mam nadzieję, że do zobaczenia z końcem sierpnia ;:167
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Monia, przepiękne lilie ;:180 zastanawiam się ile ich masz skoro kolekcja tak ogromna, mimo, że jak piszesz wiele przemarzlo... ;:168 Lilie świetni pasują do leśnych klimatów, podobnie jako kwasolubne hortensje i RH. Ja się poważnie zastanawiam nad przearanżowaniem rabaty z RH bo widać ze zbyt mąka kwasowosc ziemii niekorzystnie odbija sie na jakości i zdowotnosci rozaneczników. Mają poskrecane liście ( efekt zasolenia?) i brzydki kolor..zdecydowanie lepiej rosną u mnie hortensje. Może powinnam przesadzić RH pod sosny (wejmutki)?
Bardzo lubię Twoje leśne zakątki, ogród jest tak bogaty, a rośliny wyglądają jakby rosły bez Twojej ingerencji...piękny, naturalistyczny ogród.
Pozdrawiam serdecznie :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”