Leśny ogród Moni68 cz.10
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Leśny ogród Moni68 cz.10
Za każdym razem jak widzę hortensję Bobo nabieram na nią wielką ochotę, a teraz doszła jeszcze Rensun.
Czy polecasz mi je ?
Czy polecasz mi je ?
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Moniko urocze lilie ale mnie zauroczyła hortensja Bobo
I masz rację trzeba jak się tylko może pokazywać dziecku świat
bo nie wiadomo co życie przyniesie .

Tak myślałam, że ty Moniko- w rozjazdach jesteś.ja nie wyobrażam sobie podróżowania tego lata. Taki upał a ja co raz gorzej go znoszę. 

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Moniko, piękne lilie
Właśnie czytałem sobie o lilium pardalinum i dowiedziałem się, że to lilia leśna. Zapewne nie jedna podonie, stąd taka świetna ich kondycja w Twoim leśnym ogrodzie 

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Lilie muszą pięknie u Ciebie wyglądać na tle zieleni. Jesteś z nich zadowolona? Dobrze chyba sobie radzą w Twoim lesie?
Ja musze wiosną dokupić kilka, bo wymarzło mi sporo. Ale zapach jaki rozsiewają w ogrodzie jest niesamowity, więc mimo wszystko spróbuję jeszcze raz
Ja musze wiosną dokupić kilka, bo wymarzło mi sporo. Ale zapach jaki rozsiewają w ogrodzie jest niesamowity, więc mimo wszystko spróbuję jeszcze raz
- Gencjana
- Od: 27 sty 2010, o 22:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zawsze, Moniko, można u Ciebie coś ładnego zobaczyć. 

-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kochani, witam Was serdecznie
Dziękuję bardzo za odwiedziny i wszystkie miłe słowa
Jutro rano wyjeżdżamy, zaglądam więc, by pokazać jeszcze trochę lilii. Niestety, mało ich w tym roku- większość wymarzła. Tym bardziej cieszą te, które przetrwały. Z tegorocznego zamówienia z Lillypolu nie jestem zadowolona- tym razem jeszcze więcej pomyłek. Cieszę się, że mimo wszystko dostałam Firebolt- lubię takie ciemne lilie, a Aprilia i Sixth Sense nie przetrwały...
Jeśli chodzi o lilie- rosną bardzo dobrze w lesie, wydaje mi się, że nawet lepiej w półcieniu niż na słonecznych stanowiskach. Nie chorują i nie gniją, bo podłoże mam bardzo przepuszczalne. Do tej pory wszystkie, nawet orientalne, zimowały bez żadnego specjalnego okrywania- wystarczyły opadłe liście i śnieg. Ostatniej zimy jednak śniegu praktycznie nie było, więc większość wymarzła, nawet azjatyckie.
Hortensje Rensun i Bobo mam dopiero od wiosny, więc trudno mi cokolwiek bliższego o nich powiedzieć. Rosną zdrowo, szkodniki omijają je z daleka i obficie kwitną. Pędy sztywne- mimo dużych (jak na rozmiary krzewów) kwiatów nie pokładają się po deszczach. Podejrzewam, że jak wszystkie bukietówki zimują bez problemów, więc polecam wszystkim- zwłaszcza na obrzeża rabat i do małych ogrodów, są bardzo dekoracyjne.
Zdjęcia z 2. połowy lipca. Nie podpisałam wszystkich zdjęć- to lilie sadzone wiosną 2011, a nie mogę znaleźć katalogu... Nie chcę pomylić nazw
OT Olimpic Flame

OT Nymph i OR Lido

OT Jameson

Miłego dnia

Dziękuję bardzo za odwiedziny i wszystkie miłe słowa

Jeśli chodzi o lilie- rosną bardzo dobrze w lesie, wydaje mi się, że nawet lepiej w półcieniu niż na słonecznych stanowiskach. Nie chorują i nie gniją, bo podłoże mam bardzo przepuszczalne. Do tej pory wszystkie, nawet orientalne, zimowały bez żadnego specjalnego okrywania- wystarczyły opadłe liście i śnieg. Ostatniej zimy jednak śniegu praktycznie nie było, więc większość wymarzła, nawet azjatyckie.
Hortensje Rensun i Bobo mam dopiero od wiosny, więc trudno mi cokolwiek bliższego o nich powiedzieć. Rosną zdrowo, szkodniki omijają je z daleka i obficie kwitną. Pędy sztywne- mimo dużych (jak na rozmiary krzewów) kwiatów nie pokładają się po deszczach. Podejrzewam, że jak wszystkie bukietówki zimują bez problemów, więc polecam wszystkim- zwłaszcza na obrzeża rabat i do małych ogrodów, są bardzo dekoracyjne.
Zdjęcia z 2. połowy lipca. Nie podpisałam wszystkich zdjęć- to lilie sadzone wiosną 2011, a nie mogę znaleźć katalogu... Nie chcę pomylić nazw

OT Olimpic Flame

OT Nymph i OR Lido

OT Jameson

Miłego dnia

-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Kolejna dawka moich ulubionych kwiatuchów.
Lido już na liście
pozostałe też wspaniałe. Pędzę na stronkę lilyp. może wreszcie czynna to sobie zamówię
Może nie będzie tak dużo pomyłek
Spokojnej podróży
Lido już na liście

Spokojnej podróży

-
Jolu, dziękuję
Zamawiam u nich od początku istnienia firmy i chyba tylko w pierwszym roku nie było pomyłek... Lubię lilie, wszystkie są piękne - niemniej denerwuje mnie okropnie, że niemal za każdym razem koncepcje kolorystyczne ulatują w niebyt. Na szczęście czasami pomyłki są w tej samej tonacji, co zamówione

Zamawiam u nich od początku istnienia firmy i chyba tylko w pierwszym roku nie było pomyłek... Lubię lilie, wszystkie są piękne - niemniej denerwuje mnie okropnie, że niemal za każdym razem koncepcje kolorystyczne ulatują w niebyt. Na szczęście czasami pomyłki są w tej samej tonacji, co zamówione

- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
LIlie śliczne. Też ich trochę kupiłam i będę sadziś jesienią. CO prawda przewidziałam dla nich słoneczną rabatę, ale muszą sobie poradziić. Będą nawyżej krócej kwitły. jakoś specjalnie je nawozisz?
-
Marzko, jakoś specjalnie lilii nie nawożę- dostają porcję obornika wczesną wiosną.
Aspera ma jeden kwiat, ale cieszę się, że w ogóle przeżyła zimę. Obok Bombshell

Pinky Winky na słońcu i w cieniu
Tę ostatnią muszę jesienią przesadzić w lepsze miejsce.

Pinky Winky i Limelight

Silver Dollar, obok Bobo i Rensun

Do zobaczenia

Aspera ma jeden kwiat, ale cieszę się, że w ogóle przeżyła zimę. Obok Bombshell

Pinky Winky na słońcu i w cieniu

Pinky Winky i Limelight

Silver Dollar, obok Bobo i Rensun

Do zobaczenia

-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Witaj Moniko, u nas też lilie wymarzły, nie była łaskawa dla nas ta zima.Widzę, że hortensje na dobre zagościły w Twoim leśnym ogrodzie.
Są takie bezproblemowe, dobrze,ze od kilku lat mamy coraz więcej odmian, można dobrać coś i do maleńkich ogrodów. 

-
Iguś, masz rację
Niewątpliwym ich atutem jest też późny termin kwitnienia.
Do zobaczenia w końcu sierpnia

Do zobaczenia w końcu sierpnia

Moniko, lilie, hortensje, rododendrony i azalie cudownie wpisują się w klimat Twojego ogrodu... imponuje mi to, że nie starasz się sadzić niczego wbrew naturze, a dostosowujesz konsekwentnie rośliny do panującego w Twoim lesie klimatu i warunków glebowych... Twój ogród jest idealnym leśnym ogrodem i za każdym razem wchodzę i wychodzę z niego z zapartym tchem...
Życzę udanego wyjazdu i mam nadzieję, że do zobaczenia z końcem sierpnia
Życzę udanego wyjazdu i mam nadzieję, że do zobaczenia z końcem sierpnia

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Monia, przepiękne lilie
zastanawiam się ile ich masz skoro kolekcja tak ogromna, mimo, że jak piszesz wiele przemarzlo...
Lilie świetni pasują do leśnych klimatów, podobnie jako kwasolubne hortensje i RH. Ja się poważnie zastanawiam nad przearanżowaniem rabaty z RH bo widać ze zbyt mąka kwasowosc ziemii niekorzystnie odbija sie na jakości i zdowotnosci rozaneczników. Mają poskrecane liście ( efekt zasolenia?) i brzydki kolor..zdecydowanie lepiej rosną u mnie hortensje. Może powinnam przesadzić RH pod sosny (wejmutki)?
Bardzo lubię Twoje leśne zakątki, ogród jest tak bogaty, a rośliny wyglądają jakby rosły bez Twojej ingerencji...piękny, naturalistyczny ogród.
Pozdrawiam serdecznie

Bardzo lubię Twoje leśne zakątki, ogród jest tak bogaty, a rośliny wyglądają jakby rosły bez Twojej ingerencji...piękny, naturalistyczny ogród.
Pozdrawiam serdecznie