Ogród zwkwiat
- zwkwiat
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród zwkwiat
Elizo, w sprawie zakupu sadzonki musisz się skontaktować z Patrykiem wątek " Ogródek Patryka" na str. 33 on ostatnio kupował sadzonkę figi i jeżeli się nie mylę to już miała owoce.
Widzę, że odwiedzacie się w swoich ogrodach.
Moja sadzonka przyjechała z Niemiec i już jako roczna, ledwo ukorzeniona miała 1 owoc.
Patryk mieszka jeszcze bardziej na wschód od Ciebie i ma nadzieję na uprawę i doczekanie się owoców.
Nie znam Twojego ogrodu, ale na pewno musisz ją tak posadzić aby i zimą i latem była osłonięta od silnych wiatrów. Szkoda by było aby piękne liście zostały poszarpane przez wiatr.
Mariolu, całe nieszczęście polega na tym, że masz ogród za drogą, a nie przy swoim domu. A podłączenie prądu na tą drugą działkę wiązałoby się z dużymi kosztami.
Z drugiej strony woda w Twoim oczku gdyby była w ruchu to miałaby mniej glonów, ale spróbuj sposobu z kwaśnym torfem,
Widzę, że odwiedzacie się w swoich ogrodach.
Moja sadzonka przyjechała z Niemiec i już jako roczna, ledwo ukorzeniona miała 1 owoc.
Patryk mieszka jeszcze bardziej na wschód od Ciebie i ma nadzieję na uprawę i doczekanie się owoców.
Nie znam Twojego ogrodu, ale na pewno musisz ją tak posadzić aby i zimą i latem była osłonięta od silnych wiatrów. Szkoda by było aby piękne liście zostały poszarpane przez wiatr.
Mariolu, całe nieszczęście polega na tym, że masz ogród za drogą, a nie przy swoim domu. A podłączenie prądu na tą drugą działkę wiązałoby się z dużymi kosztami.
Z drugiej strony woda w Twoim oczku gdyby była w ruchu to miałaby mniej glonów, ale spróbuj sposobu z kwaśnym torfem,
-
- 1000p
- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Kontakt:

-- 16 lis 2011, o 16:00 --
faktycznie ma te figi, nie wiem czemu ich nie zauwazylam, skoro nawet patrzylam na ta strone gdzie ma zdjecia dodane

- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zosieńko
jakie piękne wodospady.

-
- 1000p
- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Kontakt:
nie dziekuje aby nie zapeszyc
A wspomnienia.... achh jakie zielone, ja chce juz lato
nooo na poczatek nie bedzie juz ta wiosna aby nie wybrzydzac 

A wspomnienia.... achh jakie zielone, ja chce juz lato

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szumiąca woda w ogrodzie to póki co w sferze dalekosiężnych planów, ale miło popatrzeć Zosiu na Twoją kaskadę. Wiosenne fotografie bardzo ładne. Na poprzedniej stronie na zdjęciu obok kuklika jest mały granatowy kwiat, co to jest - jest bardzo ładny.
- zwkwiat
Olu,
to jest irys niski, nie znam odmiany, otrzymałam go w ramach wymiany rodzinnej. Ale podoba mi się jego kolor, bardzo intensywny.
to jest irys niski, nie znam odmiany, otrzymałam go w ramach wymiany rodzinnej. Ale podoba mi się jego kolor, bardzo intensywny.
- Bufo-bufo
Tak, śliczny jest, w tym roku na wiosnę zasadziłam dwa kłącza miniaturowych irysów (błękitny i głęboki fiolet), żaden z nich nie zakwitł, a liście wyrosły tylko jednemu..(prawdopodobnie kłącze tego co nie wyrósł było przesuszone w sklepie ogrodniczym, kupowałam go dość późno). Mam w ogrodzie również wysokie irysy (bródkowe). Rozdzieliłam jakieś 3 lata temu starą kępę (błękit i kilka fioletów), zakwitły w tym roku pierwszy raz - prawie wszystkie. Rosną w podwójnym rzędzie. Próbuję sadzić wokół nich jakieś rośliny zmiękczające ich sztywne mieczowate liście. Chyba z miniaturowymi jest mniej kłopotu - nie rzucają się tak w oczy- gdy nie kwitną, bo gdy kwitną to nie można oderwać od nich oczu
.

- imer
- 1000p
- Od: 29 lip 2011, o 15:51
- Kontakt:
Ależ fajna ta kaskada! Ech wiem co to jest działka bez prądu, umowę już mam podpisaną, niby w tym roku miał już być, ale jeszcze nie mam. Może w przyszłym sezonie, a bez prądu jak bez ręki, a spalinowe urządzenia strasznie drogie i na taki kawałek to się nie kalkuluje.
A irysy też rozsadziłem w tym sezonie, jakoś tak chyba późną wiosną, albo latem. Zakwitł tylko jeden (z nieruszanych - bardzo ciemno fioletowy) w zeszłym roku tylko liście na wszystkich były. No ale one już stare, zobaczymy czy w przyszłym będą kwitnąć. Ach z jaką przyjemnością ogląda się te wiosenne fotki!
A irysy też rozsadziłem w tym sezonie, jakoś tak chyba późną wiosną, albo latem. Zakwitł tylko jeden (z nieruszanych - bardzo ciemno fioletowy) w zeszłym roku tylko liście na wszystkich były. No ale one już stare, zobaczymy czy w przyszłym będą kwitnąć. Ach z jaką przyjemnością ogląda się te wiosenne fotki!

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Zosiu bardzo podoba mi się zdjęcie z niezapominajkami nad suchą rzeczką.
Bardzo tam pasują, jak gdyby rosły w naturze.
Woda, gdy spływa po kaskadzie musi robić nie samowite wrażenie, prawda?

Bardzo tam pasują, jak gdyby rosły w naturze.
Woda, gdy spływa po kaskadzie musi robić nie samowite wrażenie, prawda?

- Bufo-bufo
Remi, powinny zakwitnąć jeśli nie za rok to za dwa, zależy jak mocno podzieliłeś kępę, ja z jednej starej kępy mam kilkanaście sztuk, a podzieliłam ją dość dokładnie. Irysy kłączowe nie lubią głęboko być sadzone (tak jak i chyba piwonie).
- zwkwiat
Olu, a dlaczego nie podobają Ci się liście irysów? Mnie nie przeszkadzają, ale nie rosną w rzędzie, są między innymi roślinami, zestaw przypadkowy. Może teraz bardziej będę zwracała uwagę na łączenie roślin.
Tereniu, bardzo lubię to miejsce, ponieważ szum wody bardzo mnie odpręża. Ale ciągle mamy problemy z tamtą częścią ogrodu. Wiele roślin nam wypadło gdy były już okazałe np wierzby ze zdjęcia na str.1 wątku. Pod nimi rosły i nadal rosną hosty ale bardzo się męczą ze względu na brak zacienienia. A zeszłej zimy wymarzł nam żywopłot z ligustru pstrego, w sumie i w innych częściach ogrodu też nam wymarzł.
Posadziłam wierzbę sachalińską, ale ona rośnie po przeciwnej stronie i nie pomaga hostom w ich bycie.
Remi, masz rację prą na działce nieoceniona rzecz, wodę możesz przywieść, ale prądu nie
, na pewno iryski zakwitną Ci w następnym roku.
Powiem szczerze, że nie pamiętam dokładnie jego koloru, ale wpadający w granat a obok drugi jasnoniebieski.
Dzisiaj wstawię jeszcze wiosenne zdjęcia z ubiegłego roku. Chociaż z chwastami, ale bardzo mi się podobało zestawienie tych kolorów i dopóki kwitły niezapominajki, mniszki były bezpieczne, zrywałam tylko przekwitnięte łebki aby się nie rozsiewały.

Tereniu, bardzo lubię to miejsce, ponieważ szum wody bardzo mnie odpręża. Ale ciągle mamy problemy z tamtą częścią ogrodu. Wiele roślin nam wypadło gdy były już okazałe np wierzby ze zdjęcia na str.1 wątku. Pod nimi rosły i nadal rosną hosty ale bardzo się męczą ze względu na brak zacienienia. A zeszłej zimy wymarzł nam żywopłot z ligustru pstrego, w sumie i w innych częściach ogrodu też nam wymarzł.
Posadziłam wierzbę sachalińską, ale ona rośnie po przeciwnej stronie i nie pomaga hostom w ich bycie.
Remi, masz rację prą na działce nieoceniona rzecz, wodę możesz przywieść, ale prądu nie

Powiem szczerze, że nie pamiętam dokładnie jego koloru, ale wpadający w granat a obok drugi jasnoniebieski.
Dzisiaj wstawię jeszcze wiosenne zdjęcia z ubiegłego roku. Chociaż z chwastami, ale bardzo mi się podobało zestawienie tych kolorów i dopóki kwitły niezapominajki, mniszki były bezpieczne, zrywałam tylko przekwitnięte łebki aby się nie rozsiewały.

Tam można naprawdę się zrelaksować
- zwkwiat
- skorpion811-51
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
Zosiu piękna wiosna u Ciebie ,chociaż roślinki w sreberku też ładne ,ale już by się chciało do wiosny 

Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA