W wężowym cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W wężowym cz.2

Post »

Ja też "poszłam" w bukietówki, jak Jola. Zimują bez problemu, kwitną na jednorocznych pędach, same zalety.
Ogrodowe hortensje wsadziłam pod drzewa owocowe i nie będę się nimi specjalnie zajmować.
Nie przejmuj się opiniami, to Twój ogród i jeśli lubisz chryzantemy, to je sadź !.
Moją kapustę ozdobną pozjadały gąsienice, pewnie potomstwo pięknego bielinka,
odbudowały teraz liście, mają po kilka malutkich barwnych rozet :wink: .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
karina1
1000p
1000p
Od: 19 sty 2010, o 12:00

Post »

:wit fragolu,ale u was się wszystko szybko dzieje,dawno mnie nie było,a tu takie ładne widoczki z ogrodu ;:138 ,nowy wątek :wink: znalazłam bo warto tu zaglądać
"Przyjaciele są jak ciche anioły,które podnoszą nas,kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać" Miłego dnia,życzy Karina
Mój piękny ogród - Akacjowe raczo- Cz1.'Ogród Kariny i Marka"Akacjowe Ranczo"Cz2.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko ja też idę w hortensje bukietowe. Mam trzy ogrodowe ale mnie strasznie denerwują bo nawet jak okryję to i tak nie kwitną. Teraz już są pozwiązywane żeby łatwiej je było okryć a potem tylko pudła z grubej tektury i nie mam zamiaru się nimi przejmować.
Awatar użytkownika
Aancyk
1000p
1000p
Od: 20 lis 2010, o 17:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też mam z nimi problem, w tym roku kwitła tylko jedna mimo, że były okryte. Daję im jeszcze jedną szansę, jeśli w przyszłym roku nie będą kwitły to się ich pozbędę na korzyść bukietówek, albo różyczek. :wink:
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Grażynko, Ty się jakiejś chandrze poddajesz? Ty, osoba, o niespożytej energii, która jak mało kto może powitać zimę w poczuciu dobrze spełnionego obowiązku wobec ogrodu?! Spójrz, jakie zmiany zaszły w Twoim ogrodzie! Mnie też zima nie cieszy, ale jest czas na myslenie, planowanie, trzeba szukać plusów! Pogooglaj sobie bukietówki, o ogrodowych zapomnij, sięgnij do archiwum, jak to zrobiłaś już...Niejedną zimę przeżyliśmy, przeżyjemy i tę! Skąd we mnie tyle optymizmu? :;230
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Grażynko, ja również tesknie już za wiosennymi widoczkami, ciepełkiem każdego dnia coraz wiekszym. Tymczasem jest na odwrót i to na conajmniej 4-5 miesięcy :(
Moja 5 letnia córka, która z racji choroby dziś w domu :( zamiast w przedszkolu, zobaczyła truskaweczki na Twoim avatorku i teraz mi marudzi: "mamusiu proszę daj mi truskawki..."
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Grażynko pomyśl jak w zimie będzie pięknie jak spadnie śnieg trochę do wiosny
poczekamy, Aleksander jak zobaczy z wieżowca wiosnę to nam powie :;230
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Dziękuję wszystkim miłym gościom za odwiedzinki ;:196 Dzięki Wam i forum jakoś udaje się chandrę przepędzic.Nawet jeszcze mimo zimnych dni chciało mi się ogrodowo podziałac.

Agnieszko-agatka123 wiosna,lato nawet jesień szybko zlatują tylko dlaczego ta zima się tak dłuży :roll:
Podobnie jak Ty zapadła bym w sen zimowy aż do kwietnia no może marca.Niektórzy czas zimowy wykorzystują na robótki ręczne i dzięki temu zima im zlatuje.Ja jeszcze w sobie nie odkryłam weny w tym kierunku(nie mam cierpliwości do takich dłubanek)...ale może kiedyś i to się zmieni.
Alku mówisz że już wiosenkę ciut,ciut widac z wieżowca twojego...ooo fajnie by było.Jak będzie blisko to daj znac wcześniej żeby się można było zacząc cieszyc :wink:
Dzidziu w tym roku zrobiłam takie okrycie jak mówisz i jeszcze na to do połowy kopiec usypałam.Jak przemarzną pod takim okryciem to koniec litości...pójdą w pola ;:224
Agniesiu masz rację fajnie jest łamac stereotypy...i niech sobie wszyscy myślą co chcą...chryzantemki są piękne i jesienią na równi z marcinkami a nawet bardziej bo dłużej zdobią ogród :D
Aguś a kapusty nie dają się nawet tym większym przymrozkom(-10) i nadal dzielnie się trzymają.Chyba w przyszłym roku pomyślę o innych(różne wybarwienie) i porobię z nich donicowe kompozycje...tak żeby można je było w kilku miejscach w ogrodzie porozstawiac.
Joluś wiem że bukietówki są mniej problemowe,ale te ogrodówki to tak mi przypadkiem przybyły...dwie kupiłam,resztę dostałam i mimo że tylko ta jedna różowa,jeden,jedyny raz mi kwitła(i to chyba tylko dzięki temu że zimowała w domu) to szkoda mi ich ot tak po prostu było wyrzucic :(
Ja swoje wcześniej opatulałam słomą,na to agro i karton i przemarzały.Teraz chyba jeszcze lepiej je okryłam i zakopczykowałam,jak przemarzną to...to będzie ich koniec w moim ogrodzie.Wysadzę na dzikie błonia i niech sobie same radzą albo i nie ;:224
O "Bobo" sobie poczytałam i fotek się naoglądałam...nie przemarza,nie kładzie się jest niewielka...same plusy...więc trzeba się będzie za nią rozglądnąc...

Obrazekjedyna z 5 ogrodowych która u mnie kwitła.

Elu ja mam na razie tylko jedną bukietówkę "Grandiflora" i 3 krzaczaste "Hayes Starburst","Anabelle","Bouty",te chyba(mam je od wiosny) też są mniej kłopotliwe od ogrodowych.Na liście jeszcze czeka "Limelight","Pinky Winky","Pink Diamond","Silver Dolar" i dopisana teraz "Bobo".Chciała bym je miec tylko nie jestem pewna czy mam u siebie odpowiednie miejsce dla nich :?
Karinko miło Cię znów gościc...zapraszam częsciej :D
Joluś i ja moim ogrodowym daję ostatnią szansę...jeśli nie zakwitną to dostaną eksmisję ;:224
Aniu właśnie z nimi taki problem,że człowiek opatula,troszczy się a one mają to gdzieś i nie kwitną...nie ma jak bukietówki,nawet jak przemarzną to żaden problem bo i tak na jednorocznych pędach pąki zawiązują ;:108
Martuś tyle optymizmu w Twoim poście że aż zaraża normalnie...muszę się wziąśc za siebie i o chandrach zapomniec.Mamy co wspominac,planowac,wymyślac więc jest się czym zając w tym nieogrodowym czasie :uszy
Mariolciu szkoda że te truskawki w moim awatarku nie są żywe bo chętnie bym Twojej córci oddała :D Tymczasem zdrówka jej życzę.A zimę przeżyjemy...jak wszystkie inne :wink:
Stasiu tiaaa będzie pięknie,ale ja tych zimowych widoczków jednak nie lubię...Niech tam Aleksander dobrze z wieżowca wypatruje wiosny i niech nas jak najszybciej o jej przybyciu powiadamia :wink:

A na odpędzenie chandry i zakończenie sezonu jeszcze dwie robótki ogrodowe wykonałam...Powiększyłam "cypelek" pod migdałkiem,posadziłam tam tawuły znad oczka,żurawki i trawki i zlikwidowałam oczko przy domu(tam teraz ma byc mały tarasik...teraz albo wiosną)
było tak...Obrazek

a teraz jest tak....
Obrazek

Obrazek

było oczko...
Obrazek

i nie ma oczka
Obrazek
serduszkowe wspomnienia
Obrazek

Obrazek

Obrazek
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Piekne widoczki ;:167 ...jak czytam o tych hortensjach to zwieksza mi sie lista zakupów wiosennych ;:224 Co z oczkiem ? Czemu zasypane?
Bardzo mi sie podoba Twoja jesień ;:138
marzenia się spełniają! Dana
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Ależ w Tobie energii, wykopujesz, zakopujesz, przesadzasz :shock: ;:180 . Ja już do snu zimowego się szykuję :wink:
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Grażynko w wężowym to się dziej e.Jest piękne oczko już nie ma i tu pojawia się zaraz rabatka..Ja mam jedną hortensję o liściach varegiata .taka mała z patyczków dostała kopczyk i okryta stroiszem ,ale jeśli będę kupował hortensje to takie kwitnące na jednorocznych pędach,żeby w razie gdy przemarzną cieszył kwiatami.
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Danuś u mnie po odwiedzinach wątku tulipanki lista hortensjowa była długa...Ale rozsądek podpowiada że wszystkich nie pomieszczę...te to tylko takie jak dla mnie naj,naj ;:224
Oczko zasypane bo eM chce w tym miejscu taras zrobic...tylko jeszcze sam nie wie czy teraz czy może dopiero na wiosnę.A ja w gorącej wodzie kąpana(jest pomysł więc realizujemy) oczko zasypałam ;:224
Marysiu tiaaaa...stuknięta jestem...kopię,robię,sadzę i...gdy inny plan do głowy przyjdzie przesadzam,zakopuję,zasypuję...ale trzeba coś robic żeby się nie nudziło ;:224 A tak serio to u mnie nic nie jest tak na stałe...wszystko zrobione jest tak żeby wrazie potrzeby można było przerobic...takie dłubanko na zasadzie prób,błędów,eksperymentów.I myślę że tak będzie dopóki ku temu starczy mi energi,chęci i sił :wink:
Andrzejku ja znawcą hortensjowym nie jestem ale variegata chyba z ogrodówek jest :? I pewnie jeszcze wrażliwsza od tych zwykłych :roll: Ale życzę żeby Ci zimę ładnie przetrwała i jeszcze fajniutko zakwitła :uszy
Wiesz podobno są już takie ogrodówki które kwitną na jednorocznych...albo może mnie tylko coś się przyśniło :?
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

A co będzie jak nie będzie chciała rosnąć to jej strata .Wiem ,że sa hortensje kwitnące na jednorocznych pędach,ale czy ogrodowe .Pewnie niedługo ktoś wymyśli.
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Świetna przemiana cypelka :-)
Już zaczynam myśleć o zasypaniu swego oczka :;230 :;230 :;230
Stachu 1956

Post »

FRAGOLA - widzę już plany wiosenne w ogrodzie , zasypane oczko .
Wracając jeszcze do perukowca ,to zacząłem przycinac gdy był już dośc duży .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”