Szaleństwo ogrodowe Agusi

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p
Od: 30 kwie 2011, o 11:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Szaleństwo ogrodowe Agusi

Post »

Witam serdecznie wszystkich odwiedzających :wit

Marysiu - chyba najwiecej kwiatów mam właśnie wiosennych, wiec wiosną to rzeczywiście kolorowo jest u mnie :heja

Elu - po chłodach przyszły znowu upały, ale dzisiaj juz się chmurzy, znowu zimno ma przyjść, i zapowiadają naprawde duże mrozy, jak na wiosnę, i się boję co to będzie ;:202

Aguś - uwielbiam floksy :) i ich kwitnące dywany, mam biały i trzy odcienie różowego, z czego ten średni różowy najsłabiej mi się rozrasta i małe kępki są, najlepiej rośnie właśnie ten najjaśniejszy róż :heja

Dorcia - witam u mnie :wit miałam to szczęście że jak przyszłam tu gdzie teraz mieszkam, teściowa miała już sporo pierwiosnków, wiec tylko rozsadzam kępki które robią się zbyt duże, a że w zeszłym roku powiększałam ogród, na obrzeża wsadzałam małe kępki pierwiosnków, teraz się już ładnie rozrosły, a że one się ładnie krzyżują i same rozsiewają, więc robi się ich naprawdę dużo. Najlepiej zasiewają się w trawniku, bo tam nie pielę, i wyrastają cały czas nowe, i często inne kolory niż już posiadam :heja

Wandziu - współczuje wymarzniętych pierwiosnków, to wspaniałe kwiaty i często powtarzają kwitnienie latem, może nie tak intensywnie ale zawsze jakieś kolory sa :tan przymarzły mi niektóre kępy stare pierwiosnka gruzińskiego, ale były duże i wiele lat nie odnawiane, ale to tylko trochę, za to wymarzły mi wszystkie pierwiosnki ząbkowane, nie mam ani jednej kępki, a miałam coś koło 10 szt. kilku kolorów ;:219

Annamaria - witam serdecznie w moich progach :wit a czemu jeszcze zielono u Ciebie, może mało masz wiosennych kwiatów, a może wiosna spóźniona u Ciebie :)

Gosiu - dziękuje bardzo ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p

Post »

Wczoraj byłam na rynku i kupiłam jeszcze kilka flanców kapusty wczesnej i chciałam 20 szt pora zimowego i 10 letniego, widziałam że facet tak bierze na oko, ale jak zaczęłam wsadzać to zimowych wsadziłam ponad 50 a letniego 25 szt, a tych malutkich sadzonek już i tak nie wsadzałam, a że już 3 tygodnie temu kupiłam kilka porów i rosną sobie pod włókniną i bardzo już podrosły, to w sumie mam teraz ponad 100 porów na ogrodzie, chyba będę je na rynku sprzedawać :;230

Udało mi się też dostać azalię wielkokwiatową Nabucco i tawlinę jarzębolistną
Obrazek Obrazek

Zapowiadają przymrozki - aż sie strach bać co taki mróz może naszkodzić, a mój pustynnik taki kwiatostan już ma
Obrazek

A pierwiosnek Viali jednak wychodzi Obrazek

Róże pnące również się pokazały, i mszyce na nich ;:219
Obrazek Obrazek

Czosnek zbiera sie do kwitnięcia
Obrazek
i orlik
Obrazek

to ukorzeniane jesienią krzewuszka o czerwonych liściach i variegata
Obrazek Obrazek

a tu pierwsze kwiaty na dużej krzewuszce
Obrazek

mój łan niezapominajek
Obrazek

i dąbrówka rozłogowa, której wymroziło cały środek, ale po brzegach została, wiec sie odbuduje
Obrazek

przemieszany rozchodnik z floksem
Obrazek

a żurawka najzwyklejsza też będzie kwitła
Obrazek

i jeszcze
Obrazek Obrazek
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Aguś pięknie kolorowo u Ciebie nie widać żadnych strat wszystko buja w szerz i w górę aż miło patrzeć ;:215 fajne zakupy i nie mam tu na myśli porów a tawlinę jarzębolistną :;230 będziesz z niej zadowolona , piękne kiście kwiatów przebarwiające się listki w dodatku całkiem ładnie przyrasta oczywiście nie moja bo wsadziłam ją w takim miejscu że szkoda gadać ale już ma odrosty więc rozmnożę ;:224 Kobieto Ty przymrozkami nie strasz u mnie wiosną już kilka razy były i za każdym razem coś przycinałam jak się teraz napatoczą to masakra :(
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p

Post »

Eluś dziękuje ;:196 ;:196 ale straty są, nawet widać puste place na przedostatnim zdjęciu i tam gdzie niezapominajki, jak je wyrwię to sie pusto zrobi :cry: na pewno zginęła mi brunera, pierwiosnki ząbkowane, chryzantemy sie nie pokazują, trojeść też nie widać, malwy nie puszczają, część róż wielkokwiatowych kilkunastoletnich.
Co jakiś czas odkrywam nowe straty ;:145

Tawlinę kupiłam bo brakowało mi krzewów na tej powiekszonej części, a i ma kwitnąć w lecie, wtedy kiedy mam mało kwitnących wiec ma zapełnić dziurę. Na razie tawlina jest mała, ale mam nadzieję że szybko urośnie, i dokupię jej towarzystwo w postaci innych krzewów ;:172
Ja też mam nadzieję że aż takich przymrozków nie będzie, bo znowu mi masa kwiatów i owoców zmarźnie jak w zeszłym roku ;:185
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Agusiu jakie piękne roślinki pokazujesz ;:oj ;:224 ;:168
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p

Post »

Gosiu - Dziękuje ;:196 ;:196

Mam w końcu chwilkę, wiec wstawiam trochę zdjęć, robiłam je w niedzielę pod wieczór, ale jeszcze aktualne :wink:

Na początek pierwszy kwiatek liliowca ;:215
Obrazek
I reszta
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I groszek
Obrazek
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p

Post »

A teraz trochę zdjęć z dzisiaj
maki bylinowe, były już trzy rozwinięte, ale wiatr tak dzisiaj nimi targał, że płatki pospadały, został ten rozwijający się
Obrazek
wieczornik damski również zaczyna pokazy
Obrazek
piwonia również już kwitnie, ale kwiaty są tak ciężkie, że łodygi nie daja rady ich utrzymać
Obrazek Obrazek

orliki
Obrazek Obrazek Obrazek

żurawka
Obrazek

hosty
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

i jeszcze
Obrazek Obrazek Obrazek

zioła
Obrazek Obrazek Obrazek

A ktoś wie może jak nazywa się ten krzew??? W tym roku mocno przymarzł, ale i tak nie rośnie wysoki, tak do 1 metra najwyżej, akurat kwitnie
Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale masz dobrze, że już możesz cieszyć się liliowcami. Ja już bardzo tęsknię do liliowcowych widoków i chyba u mnie zaczną dopiero w lipcu. No i zwrociłam uwagę na wieczornik damski. On zdaje się ładnie pachnie, prawda?
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie jest to przypadkiem żylistek??
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p

Post »

Wandziu- uwielbiam liliowce, ale na razie tylko ten majowy kwitnie, choć jeszcze jeden ma spore pąki, jeszcze nie wiem który to, bo jesienią przesadzane były i pogubiłam sie, a nowe nabytki mam już pooznaczane odmianami, a te stare jeszcze nie ;:7
wieczornik - jak nazwa wskazuje pachnie najintensywniej właśnie wieczorem, rozsiewa się niesamowicie, ile jak sie nalikwiduje tych sadzonek, ale zawsze trochę zostawię :heja

Dorotko- dziękuje Ci dobra kobieto, jak oglądałam żylistki w necie to nie byłam pewna, bo tyle jest odmian ;:224 ale najbardziej mi pasuje żylistek różowy , pewnie to ten :wink:
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agusiu ;:196 ale śliczne te Orliki biało czerwone. ;:224 ;:224 Dziś jadłam Twoją sałatę.Super ;:333 ;:215
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p

Post »

Gosiu - orliki w realu są bardziej żółto czerwone, najprawdziwszy jest ten pierwszy kwiat z prawej :)

Smacznego ;:215 ja prawie codziennie urywam na śniadanie i nieraz na obiad zrobię ze śmietaną, cukrem i octem --pycha ;:oj
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agusiu kolory są cudne,trudno oderwać oczu :heja ;:138 ;:196
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agusiu witam :wit . Byłam juz kiedyś u Ciebie, ale nie zostawiłam po sobie śladu. Podziwiałam Twój warzywniak, że zakładasz go tak przy drodze i bez ogrodzenia.
Masz piękny i dojrzały ogród w porównaniu do mojego. Zapraszam do siebie ;:168
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p

Post »

Gosiu - ;:196

Sosenki - witam :wit A warzywnik jest rzeczywiście blisko asfaltu, ale u nas ruch mały, to droga lokalna, żadna trasa przelotowa, jak przejeżdża samochód to chociaż mam okazję wyprostować sie i "odnotować" kto to przejeżdża :;230 Bez ogrodzenia, bo mój uprawia mi traktorem, wiec jak by był płot to już by nie wjechał, no i powierzchnia ogrodu jest zmienna, zależna od tego co chcę sadzić w danym roku. A jeśli chodzi o pachciarzy, to na szczęście nie mam z tym problemu, bo u nas domy są w dużej odległości, to takie wygwizdowo, wiec jak ktoś chce coś skubnąć, to musi sie specjalnie pofatygować, czasami słonecznik zginie, ale to tak 2-3 w roku wiec nie jest źle. Kwiatowy jest tak samo, po drugiej stronie dróżki prowadzącej do domu, a z czasem planuje doprowadzic go do asfaltu ;:108

Ponieważ w końcu pada, mam czas wstawić troche zdjęć robionych w tygodniu, doba jest zdecydowanie za krótka i nie wyrabiam się ze wszystkim, przedwczoraj w końcu posadziłam kapustę późną z własnego wysiewu, jakieś małe 150 szt. a że mi zabrakło to dokupiłam wczoraj na rynku 100 szt, teraz je podlewa :tan
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”