Właśnie wróciłam z działki, tej gdzie niczym nie pryskane. I tak na bieżąco (fotek niet, chłop poganiał i tylko dyni pstryknęłam) co zauważyłam:
Sakiewka Chudziak - Kobitko Kochana, jaki on ma mieć docelowy kolor ? U mnie pęknie rośnie, pomidorasy ma apetyczne i zaczyna dojrzewać. Pierwszy dzisiaj już prawie a bym zerwała, ale ma jeszcze zielonkawe smugi, więc zostawiłam. One mają być ciemne czy nie bardzo ? Raczej czerwone czy raczej w stronę koloru malinowych ?
megagroniasty - nie pamiętam już ile ich posadziłam (rozdałam sporo), ale po majowych gradobiciach miałam kilka strat i ostatecznie dzisiaj naliczyłam 5 roślin. Z czego 3 niemal wykończone przez szarą pleśń, jednego dzisiaj wyrwałam w diabły bo był złamany i niemal usechł (męża i motykę podejrzewam, ale się nie przyznał), pozostałe dwa jak na moje amatorskie oko są w stanie "się pozbierać" bo od dzisiaj u nas poprawa pogody. Słońce ostro grzeje, na działce było ze 30 stopni a jak przyjdą upały to i po 40 będzie a w słońcu i więcej, no i sucho. Więc mnie grzyby na pomidorach tak umiarkowanie martwią jeśli taka ma być pogoda. Pozostałe dwa megagrony mają się lepiej, wyglądają zdrowo, jeden jest taki umiarkowanie mega, ale drugi chyba idzie na rekord. Nie policzyłam mu gron dzisiaj, z 7 ma, obskubałam czubki wszystkim pędom i usunęłam wyrastające kolejne grona. A grona ma naprawdę Mega. W tygodniu będę miała więcej czasu, to podjadę i obfocę, i pewnie jeszcze mu pousuwam może i grona jakieś. A, on dopiero pierwsze grono ma zawiązane pomidory.
127 rudy - na jednej roślinie (na tylko jednej z sadzonek tej krzyżówki) rosną pomidory podłużne, coś kształtem jak Kalman tylko mniejsze, oraz większe i idealnie okrągłe. Jeden podłużny chyba prawie dojrzał, mam i zaraz obfocę. Reszta zielona.

na tej roślinie wszystkie pomidory (podłużne i kuliste) mają takie 4 kreseczki
139 zielona zebra - jedna z roślin ma bardzo ładne, czerwone pomidory.
Kozulu, możliwe to czy raczej coś pomyliłam ? Ale kurcze nie wydaje mi się, byłam bardzo ostrożna przy oznaczaniu siewek i tak samo później. Na roślinie jak wół wisi 139.
Black Japanese Trifele - ma ktoś może zdjęcie
własnego dojrzałego pomidora ? Bo na zdjęciach z netu on jest duuużo ciemniejszy niż na moich krzakach, a mąż dzisiaj kilka prosto z krzaka pożarł i zarzeka się, że one na bank są już dojrzałe i bardzo dobre. No i nie wiem, czy rwać czy jeszcze poczekać.
I co ja tam jeszcze wypatrzyłam dzisiaj ? A no lokalne odmiany zaczynają dojrzewać, jeszcze parę dni i będę po uszy w pomidorach

Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.