Ogródkowe rozmaitości cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowe rozmaitości cz.5

Post »

Mają mieć piżmowe od Lensa (tzn. u Chodunów). :D

Powojnik Solina bardzo mi się podoba, piękny nasycony kolor.

Nelu, jak Ty się poruszasz w tym gąszczu? :lol:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

NELA powiedz mi proszę co to jest Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Neli, wspaniały pokaz powojników ;:63 ale Solina u mnie wygląda zupełnie inaczej :roll: nie ma nic z niebieskości...kolor różowopodobny ;:108
Mówisz Munstead Wood ? :D Muszę zacząć uśmiechać się do Tosi ;:65
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tosiu moje powojniki niektóre mają trzeci rok,szczególnie Viticelle ...szybko się rozrastają i wielkie rosna ,mniejsze kwiaty mają...ale jest ich masa...Twoje na pewno za rok będą podobne...w takiej ziemi rosną ,...że inaczej być nie może... :uszy
Andrzejek...wiesz ...trochę im pomarudzę ,szepne aby mnie nie zawiodły i działa... :wink: A tak naprawde ,to przysypuję im po garści wapna nawozowego...kochają zasadową ziemię... :D
Jadziu Aromatica sie nie czepia podpór,ale Solina ,Jackmanii jak najbardziej...trzeba mieć je na oku,aby nie wplątały się w róże.Purpurea Plena Elegans lubi dużo slońca .podejrzewam ,ze miejsce może ma zbyt kwaśne...podsyp jej wapna ...albo dolomitu
Jutro do Ciebie wpadnę ...jakoś wciąż mi czasu nie starcza ,aby wszystkie ogródki zwiedzić... ;:196
Majka Viticelle ,oprócz tego ,że maja mnóstwo kwiatow ,to jeszcze nie padają na uwiąd...można je wymieszać z wielkokwiatowymi...,które wcześniej zakwitają ,a Viticelle po nich ...także wciąż mamy kwiaty :D
Grażka ,Aszka Choduniowie szykują ,a ja taki tak już nic nie mogę kupować... :cry:
Będą mieć róże Lensa...na szczęście już mam jego dwa krzaczki i to musi wystarczyć ... :roll: A na jhego róże trza szykowac dużo miejsca ,bo ma duże krzaczory... :wink:
Izka gdybyś te viticelle ukierunkowała raz w jedną strone ,potem w drugą w kształcie litery S podejrzewam ,że zmieściły by sie na altance...tak zrobiłam z gigantem Plena Elegans... :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eluś Kiri te Kanawa ładna bestia...ale jej n ie mam,drugiego też nie...ale jak spotkam w szkółkach to zakupię jak chcesz... ;:196
Na letnie dni otwarte u Kapiasów chciałabym ,aby Mounsted Wood się pojawił.ale to nic pewnego...ale na pewno będą po 40 zł.,jak wszystkie angielki tam dostępne...
Oliwko daję sobie jakoś radę w tym moim gąszczu :wink: ale gdyby nie podwiązywania i ciągła kontrola nad przekwitniętym kwieciem ,to pewnie przejść na dróżce bym nie mogła... :;230
Lensa ładne róże ,ale wielkie,ja akurat wybrałam bardziej kompaktowe...Heavenly Pink I Dinky..ale zazwyczaj przerastają podane wielkości...A z tego co widzę ,mają wigor... :roll:
Jadziu a to moja jakaś siewka... :?: Przypomina mi kasztan... :lol:
Basiu już wróciłaś ...super... ;:196 pewnie będzie dużo do opowiadania...uśmiechaj się do Tosi... :wink:
Solina raczej różowa nie jest...nic to będziemy identyfikować... :D

Zdjęcia z dzisiejszego obchodu...

Obrazek New Dawn
Obrazek viticella Venosa Violacea
Obrazek Blue Angel i Kardynał Wyszyński
Obrazek Łanięta
Obrazek Charles Austin
Obrazek pnąca Pink Cloud...
Obrazek
Obrazek
Obrazek Green Ice
Obrazek Polka
Obrazek Laguna
Obrazek Ballerina
Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:roll: A czemu Basia musi się do mnie uśmiechać, hę?? ;:109 ;:112
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tosiuwiesz po co... :lol: ,byście mogły znowu grupką do nas przyjechać... ;:196
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26

Post »

Nela.Masz rękę do powojników, pięknie rosną. A mój pierwszy Zoin Inspiracion łapie brązowe plamy na liściach, obrywam, ale co dalej? Może opryskać, bo jest efektowny i nie chcę go stracić?

Róże na razie czyściutkie, brak chorób, no może poza dziurami w liściach wygryzionymi przez masowo grasującego Ogrodniczka wcinalistka (ta śmieszna nazwa idealnie pasuje do tego robala), muszę pryskać. A takiej ilości czerwcowych chrząszczy, to najstarsi wielkopolanie nie pamiętają, wieczorem wręcz uniemożliwiają bytność w ogrodzie, chyba ciągną do części zapachowej ogrodu. Tak naprawdę to nawet nie wiem, czy one też wyrządzają jakąś szkodę różom. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Mszyc mam niewiele, ale rośliny obgryza paskudny brązowy żuczek. Na razie rąbie wiśnie i rokitnika, ale w końcu weźmie się pewnie i za róże :evil: Pogoda deszczowa, więc pryskanie bez sensu.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Alionuszka pisze:
Obrazek
Co to jest?

Wszystko u Ciebie pięknie rozrośnięte, kwitnie na potęgę... z każdym zdjęciem podziwiam Cię coraz bardziej...
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jarko niszczylistki również upatrzyły sobie jasne róże i na potęgę wygryzaja w nich dziury . Moja Gloria ,Fresja non stop były oblegane przez tych intruzów . na razie jakoś ta inwazja ustała ,ale też nie mam ani jednego kwiatu na tych krzaczkach .
Nela no właśnie mnie też tak to wyglada ,wieć pożyjemy zobaczymy co z tego wyrośnie . Wydaje mi sie ,że wsadziłam tam od Ciebie siewki takie maniunie a teraz :roll: ;:196
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Jadziu a to moja jakaś siewka... :?: Przypomina mi kasztan... :lol:
A mi przypomina cleome ciernistą :D

Łanięta zróżowiała? Na zdjęciu odcieni wrzosu nie widać... Hm... pewnie zróżowiała z wiekiem :D Albo zakłócenie przekazu :;230
Motyle łaskoczą bardzo przyjemnie :D A Green Ice na prawdę taki zielony :?: ;:138 Jak tak, to poluję na niego.
Czekam na Angelę... narobiłaś mi apetytu samym o powiadaniem... zaostrzę sobie zdjęciami :D
Clematisy przełożone na rok przyszły, ale będę doły kopać, oj będę... Nie wiem czy odważę się na wielkokwiatowe... choć dwa mi przeżyły... Właśnie pomyślałam, że jak się trafią wyprzedaże, to nie będzie co czekać na przyszły sezon :;230
Sobota udana? Nie jak czwartek :oops:
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Z tym dużym wzrostem róż Lensa masz rację - kupiłam Boquet Parfait - później doczytałam że ma mieć 200 cm.
Powojniki ładnie u Ciebie kwitną. :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

NELA tak to cleome oścista jak nie od Ciebie to skąd ja mam Wysadziłam ją z doniczki bo to było maleństwo a teraz tak fajnie podrosła Ciekawe czy zakwitnie . Piękna ta Łanięta ,ale także Balerina choć jak wiesz nie przepadam za drobnymi kwiatuszkamina różach . Mój Austinek ciągle opuszczał głowę i miał takie mięciutkie płatki jakby za mało wody albo to jego młodość ;:224 . Scięłam mu wszystkie kwiaty i teraz ma sie wzmocnić
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jarko niektórym moim powojnikom w dolnych partiach żółkną liście ,ale to może być spowodowane brakiem wody ,chociaż już teraz są napojone po ostatnich ulewach...teraz może już tylko atakować szara pleśń ,albo mączniak...nie stosowałam opryski na powojniki...jedynie przy okazji polewania róż skrzypem i pokrzywą ...i powojnikom się dostanie
Czy chodzi Ci o majowe chrabąszcze...?One i w czerwcu latają...Podgryzają rośliny ,ale najgorsze są ich larwy tzw pędraki...które w drugim stadium żerują na korzeniach...
Ewka u mnie też z mszycami koniec ,obyło się bez oprysków ...załatwiły je biedronki i ich larwy...taką ilość larw nie widziałam jeszcze u siebie... :D Nie mam brązowych żuczków,ale mam inne ,i nie ma na nich bata...bo jak tu pryskać ,kiedy nie widać winowajcę...a tylko skutki działań są widoczne... :roll:
Jagusia dziękuję za uznanie... ;:196 powojniki rosną ,ale róże... oprócz tych wiekowych w miejscu stoją... :? Gąszcz jednak nie sprzyja krzakom różanym...szczególnie małego wzrostu...i teraz mam dylemat ,jakich sie pozbyć...wciąż się uczę na własnych błędach... :wink:
Jadziu u mnie siedzą w płatkach malutkie czarne coś...ale czy to zjada cokolwiek,to nie zaobserwowałam ,musiałabym z lupą sobie usiąść i poczynić wizję lokalną...ale deszcz płoszył przez cały dzień ,więc z wizji nici ... :lol:
Tak to może być Kleome ciernista,przecież siałam właśnie ją, a nasiona dostałam od Izki...dobrze ,że przynajmniej u Ciebie urosną ,ja już nie miałam gdzie ich posadzić...
U mnie też są straty w pąkach ,albo odpadają samoistnie ,albo podcięte...obcinając teraz przekwitle kwiatostany ,patrzę czy pelny pęd w przekroju ,czy otwór po bruzdownicy...a zdarza się ,że dziurka ...,to tnę dalej w dół...a w środku sprawca i kolcem go... :twisted:
Izuś Łanięta w obiektywie się zaróżowiła,a w rzeczywistości wrzos w niej dominuje...
Green Ice zielonkawy ,ale może nie tak bardzo ,a kwiatuszki są niewielkie,ale dosyć trwałe w przeciwieństwie do Snehurki ,czy Little White Pet,a i Purple Rain...Najlepsza jest Ilmenau i Alberich ,z tych mniejszych ...
Nie pamiętam czy Angelę już pokazywałam...ładny krzaczek ,a jeszcze ładniejsza Pomponella,ale jej nie dostałam...
Mam parę cl.wielkokwiatowych i nie mam akurat z nimi problemów ...niektóre już w genach mają uwiąd...takich unikać trzeba... :wink:
Czwartek udany ...choć mógłby być bardziej atrakcyjny ;:136 ,wycieczka rowerowa była...,35 km zaliczonych...
No...ale pewnych rzeczy się nie przeskoczy... :D Niedziela ma być słoneczna... ;:224
Małgosiu na Boquet Parfait też ostrzyłam ząbki...ale zbyt wielka ,poczekam i popatrzę u Ciebie jak się będzie rozwijać ... :D
Dzięki w imieniu powojników... ;:196

Jadziu już wiadomo ,że masz ją ode mnie...tak to jest gdy się sieje bez umiaru... :roll: Zakwitnie tylko trochę później ,ona ma późniejszy start.Ballerina ujęła mnie zdrowotnością ,ale przede wszystkim masa kwiatków przypominających wiechę floksa...i jak na maleństa długo utrzymują się na pędzie... :D
Dobrze zrobiłaś Austinkowi...często brakuje tej odwagi...ściąć kwiaty,zostawić...niby cierpliwość to cecha ogrodników,alez tym różnie bywa... :wink:

Taki owad grasował na pędach...może ktoś wie,czy to szkodnik ...?

Obrazek

Tosiu ...oto zwisy Rodochitonu

Obrazek

Obrazek

Izka ...bukiecik z wycieczki...

Obrazek

Maiden's Blusch...długo kwitnie,ale jak to alby...tylko raz

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Westerlandowi dobrze robi towarzystwo fioletów,tu z szałwią omszoną,
Obrazek

krwawnica z pola...trzeci rok już wychodzi bez uszczerbku...bardzo długo kwitnie...

Obrazek

Przetacznik kłosowy ze złocieniem maruna..od Izki

Obrazek
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”