Ogród bez furtki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród bez furtki

Post »

Uważam, że trawy to nieodzowny akcent każdego ogrodu. Jeśli nie mieści się trzcinnik czy miskant to chociażby rozplenica lub inna niższa trawka. Wnoszą lekkość i kłosy bardzo efektownie prezentują się jesienią i zimą. Piękna kompozycja z trawami. Podsypujesz kamyczkami, żwirkiem...?
Też lubię wieczorne światełka w ogrodzie ;:138

Chyba wypatrzyłam wrzosy do posadzenia :lol:
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu i znowu pokazałaś cudne hortensje ;:138 Jak byś miała chwilkę i pokazała każdą z osobna i coś o nich skrobnęła ;:180 ;:180 Było by mi łatwiej coś wybrać dla siebie.
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2010, o 22:02

Post »

Iwonko z tymi trawami to był cały ambaras. iedy rosły w trawie za każdym razem kiedy M kosił trawnik to je równał do zera.Zaczęłam otaczać je kamieniami, to była awantura, bo kamienie zaczepiały o kosiarkę i tępiły nóż. Wobec tego przykryłam ten obszar włókniną, bo nie mialam siły zdejmować darni, i obsypalam je żwirem.Mnie bardzo podobają się trawy właśnie na tle kamyków, a nie kory. Z tego rozwiązania jesteśmy obydwoje zadowoleni :wink:
Mam jeszcze inne miejsce z rosnącymi trawami, ale jest nie wykończone, bo potrzebuję na to więcej czasu i siły.

Gosiu chętnie spełnię twoją prośby, ale nie dzisiaj. Własnie lekko pokrapuje, niechby trochę więcej popadało.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

No i co Aniu idziemy na dożynki?
Hortensje nabrały pięknych kolorów i chyba w tym roku mają jakieś szczególnie sprzyjające warunki do kwitnienia bo i kwiatostany ogromne i obfite.
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu ja mialam bardzo intensywny w przeżycia dzień. W południe suma odpustowa w Wąwolnicy w sanktuarium Matki Bożej Kołbielskiej, a potem dożynki w Radawcu.Było ludowo, barwnie i śpiewnie. Trafiliśmy na występ ukraińskiego zespołu, ktory urzekał pięknymi głosami wykonawców, a potem sobowtór Maryli Rodowicz z powodzeniem rozbawil publiczność. Resztę dożynek wysłucham na naszym tarasie, bo akustyka przez pola jest doskonała.
My z M co roku jesteśmy na święcie plonów, mimo, że nie mamy czym jeszcze się pochwalić.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A my nie byliśmy ,były plany odwiedzenia Was ale młodsze dziecię dostarczyło nam atrakcji i musieliśmy zmienić plany.
Jestem ciekaw kto wygrał konkurs, muszę zajrzeć na stronę gminy albo starostwa.
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żałuję Jolu, ze zmieniliście plany. Będę ciągle czekała.Czy wyczaiłaś kto został laureatem w ogródkowym konkursie :wink: ?
Na niedzielę szykują mi się goście, zrobię więc szarlotkę z budyniem, którą jedliśmy ze smakiem u ciebie.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu nie wiem kto wygrał konkurs.Mam nadzieję że szarlotka będzie smakowała, daj może trochę mniej jabłek niż w przepisie, ja do swojej dałam tak "na oko" zazwyczaj do szarlotki daję ok 1kg, siostra robiła w sobotę wg przepisu i stwierdziła że jabłek wychodzi za grubo.
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu dzsiaj zamieszczam zdjęcia trzech hortensji, ktore w mojej opinii są godne poilecenia i zasadzenia.
Pierwsza Pinky Winky. Po pierwsze nie grozi jej przemarznięcie, bo kwitnie na tegorocznych pędach, ma sztywne iwyprostowane pędy, a kwiaty od bialkych na poczatku kwitnienia do pieknie przebarwiających się na ciemny róż.W latach kiedy często pada deszcz namoknięte kwiaty uginają się pod swoim ciężarem i trzeba je podpierać. W tym roku nie bylo takiej potrzeby.
Obrazek

Druga Pink Diament podobnie jak poprzednia, niezawodna w kwitnieniu, bo też kwitnie na pędach które wyrosną wiosną. Pędy sztywne i wyprostowane a kwiaty zebrane w kwiatostany w kształcie stożka.Przebarwia się warstwowo, na dole ma piękny intensywny różowy kolor, a czubek stożka pozostaje biały.
Obrazek

A teraz trzecia i moja ulubiona hortensja Limelight. Lubię ją za wszystko: za sztywne, niepokładajace się nawet pod cięzarem deszczu kwiaty, za ich rozmiar, kwiaty są wielkością głowy dziecka, a przede wszystkim za delikatny limonkowy kolor. Z tej hortensji najczęsciej też robię bukiety do domu.
Obrazek

ostatnio trawa cyrtynowa, ktorą wysiałam jeszcze w zimie nabrala takiego rozpędu, że zrobił się "pampasowy" busz.Szkoda tylko, że w naszych warunkach nie przezimuje na dworze, ale jeśli komuś bardzo się podoba, to chętnie się nią podzielę. Dodam tylko, że w jej sasiedztwie wiatr rozsiewa wyczuwalny zapach cytryny.
Obrazek
Na koniec kwitnące wrzosowisko
Obrazek
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Aniu bardzo dziękuje ;:196 W pierwszej kolejności będę poszukiwała Limelight zastąpię taką która przemarza .
Awatar użytkownika
Klara154
100p
100p
Od: 14 sie 2012, o 08:39
Kontakt:

Post »

To jest właśnie coś wspaniałego - piękne zdjęcia i konkretne opisy. Już robię ściągawkę do listy zakupowej. Dziękuję!
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Piękne hortensje.
Masz rację Klara, fotki dobrze jest jak są opisane z myślach o takich "zieleninkach" jak ja, bo mnie się podoba wiele roślin, a głupio mi pytać wciąż co jest co :)
Jak już się wie co jest co, to resztę można w necie doczytać.
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Klaro i Beatko miło mi,że mogę wam pomóc.Nie napisałam nic w poprzednim poście o innych hortensjach- ogrodowych, bo mimo, że są piękne, ale wymagają więcej dbałości a i to nie gwarantuje kwiatów. Mam kilka właśnie hortensji ogrodowych, na zimę opatulam je włókniną, podsypuję kompostem i co roku ładnie kwitły, a w tym, chyba za wcześnie zdjęlam "pierzynkę", bo dopiero niedawno zakwitły kilkoma niebieskimi kwiatami i to schowanymi z tyłu krzewu, czyli tam gdzie nie dotarło zimne powietrze.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Mam dwie ogrodowe. Jedna zaniedbana kwitła, druga niby w lepszych warunkach, a w tym roku nic a nic nie zakwitła.
U mnie pomimo okrywana co roku odbijają od ziemi a tegoroczne badyle usychają.
Czy te bukietowe hortensje da się rozmnożyć z gałązki?
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A moje ogrodowe czy okrywane czy nie nie kwitną i teraz je zesłałam w kąt ogrodu i niech tam do woli wypuszczają sobie liście i patrzą z zazdrością na bukietówki. ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”