Truskawki amatorska uprawa - cz.1
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: truskawki amatorska uprawa i .
rianoks Jak masz zamiar zacząć od nowa to z głową, już powinieneś się zająć przygotowaniem ziemi pod wiosenne sadzenie.
brak polskich znaków
-
- 100p
- Od: 12 lip 2011, o 18:30
i tak też zrobiłem:) teren mam przyszykowany jeszcze tylko planuje jakis obornik wwiez i przed lub na wiosne zaorac i sadzic... a i jeszcze musze zobaczyc aby ale to na wiosne na te pędraki ten durpsan zastosować
ehh ta ortografia
- majs
rianoks
Obornik to trzeba teraz zaorać a nie na wiosnę.
Obornik to trzeba teraz zaorać a nie na wiosnę.
brak polskich znaków
-
- 100p
ehh ta ortografia
-
- 100p
http://www.google.pl/imgres?q=opuchlaki ... 60&bih=571
majs ej a moze to przez opuchlaki tak mi schną?
majs ej a moze to przez opuchlaki tak mi schną?
ehh ta ortografia
Nic prostszego jak wykopać parę usychających krzaków z bryłą ziemi i poszukać larw. Przyczyn usychania krzaków może być wiele.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Piękna plantacja ale widać, że stosowana pełna chemia bo ani jednej trawki nawet między truskawkami, musiały iść herbicydy doglebowe, przy takiej gęstości o gnicie owoców bardzo łatwo więc pytanie ile poszło tam oprysków, poza tym musisz zastanowić się nad rozstawem kół.
Ja jednak uznaję uprawę po 1 rzędzie dla truskawki a nie pasową jak na zdjęciu ze względu na choroby na truskawkach. Taka plantacja jak na zdjęciu to chyba do zaorania po 3 latach, ja trzymam nawet 5 lat , założenie uprawy kosztuje pracy.
Ale jak stawiasz na szybki, duży zysk a potem odnawianie to czemu nie.
Ja jednak uznaję uprawę po 1 rzędzie dla truskawki a nie pasową jak na zdjęciu ze względu na choroby na truskawkach. Taka plantacja jak na zdjęciu to chyba do zaorania po 3 latach, ja trzymam nawet 5 lat , założenie uprawy kosztuje pracy.
Ale jak stawiasz na szybki, duży zysk a potem odnawianie to czemu nie.
-
- 100p
tak tylko napisałem ale fajnie ze wyraziłaś swoje zdanie
suzana mówisz do 5 lat to az takie duże owoce masz czy stosunkowo mniejsze xd:)

ehh ta ortografia
-
Wielkość owoców do końca uprawy zależy po części od odmiany, od uzupełniania składników i od starzenia się karpy.
Nigdy nie trzymałam drobiazgu, jak widzę, że już dużo roboty przy zbieraniu bo drobnieją to wyoruje się.Zbieranie drobnych owoców nie opłaca się. Ale u mnie tyle wytrzymują, wiem, że to wbrew temu co piszą fachowcy ale trzeba patrzeć co dzieje się u nas na polu a nie ściśle trzymać się zaleceń.
U mnie jeszcze ani raz nie zlikwidowałam 3- letniej uprawy.
Nigdy nie trzymałam drobiazgu, jak widzę, że już dużo roboty przy zbieraniu bo drobnieją to wyoruje się.Zbieranie drobnych owoców nie opłaca się. Ale u mnie tyle wytrzymują, wiem, że to wbrew temu co piszą fachowcy ale trzeba patrzeć co dzieje się u nas na polu a nie ściśle trzymać się zaleceń.
U mnie jeszcze ani raz nie zlikwidowałam 3- letniej uprawy.
-
Tak, od posadzenia.
Trzeci rok to jest pełnia owocowania.
Trzeci rok to jest pełnia owocowania.
- majs
suzana
Czyli tak jak ja liczę masz najstarsza czteroletnia, ja czasami tez zostawiam czterolatki na wszelki wielki, chyba ze są bardzo zachwaszczone.
Czyli tak jak ja liczę masz najstarsza czteroletnia, ja czasami tez zostawiam czterolatki na wszelki wielki, chyba ze są bardzo zachwaszczone.
brak polskich znaków
-
Znajomy mając truskawkę, w okolicach kwitnienia już jej specjalnie nie odchwaszcza, a trawa która skiełkuje robi za ściólkę i omija go już ściólkowanie słomą. Po zbiorach jedzie traktorem z radełkami a rzędy są sadzone w krzyż albo w kratkę jak kto woli, czyli jeżdzi z 2 boków plantacji.
- majs
rianoks
Przypatrz się zdjęciu.
Tu usychają liście w dowolnej kolejności i młode i stare, na zdjęciu twojej truskawki widać wyraźnie, ze choroba zaczęła je suszyć od najstarszych, zostawiając na koniec sam środek sadzonki.
Czy nicienie atakują korzenie, owszem np. Korzeniak szkodliwy powoduje czarna zgorzel korzeni, a ta ułatwia rozwój grzybkom takim jak Verticilium i innym. Mątwik północny składa jaja w młodych korzonkach na ich czubkach wzrostu. Głównym powodem zamierania sadzonek są. enzymy wydzielane przez nicienie.
Przypatrz się zdjęciu.
Tu usychają liście w dowolnej kolejności i młode i stare, na zdjęciu twojej truskawki widać wyraźnie, ze choroba zaczęła je suszyć od najstarszych, zostawiając na koniec sam środek sadzonki.
Czy nicienie atakują korzenie, owszem np. Korzeniak szkodliwy powoduje czarna zgorzel korzeni, a ta ułatwia rozwój grzybkom takim jak Verticilium i innym. Mątwik północny składa jaja w młodych korzonkach na ich czubkach wzrostu. Głównym powodem zamierania sadzonek są. enzymy wydzielane przez nicienie.
brak polskich znaków