Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

Okey, dzięki ;:3 , mam jeszcze całe mnóstwo starego krowieńca,
że też ja nie wpadłam ;:14 , żeby go zalać wodą
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

forumowicz pisze: Pożniej trzeba pomyśleć o zwiększeniu udziału potasu poprzez dodatek siarczanu potasu :wit :wit
Czy mógłbyś , forumowicz , podać dawkę tego siarczanu jaką nalezało by nasypać pomidorowi i czy własnie podsypać czy rozpuścić . Moje pomidory miały przed sadzeniem zakopany pod spód kompost a teraz podlewam je raz na ok 1,5 - 2 tyg nawozem do pomidorów firmy Substral o składzie NPK 09:09:27(3) + mikroelementy. A może nie powinnam niczym podsypywać tylko jak zaczną rosnąć owoce zwiększyc podlewanie tym nawozem zgodnie z zaleceniem producenta czyli używać go za każdym razem.

PS Odkąd jestem na tym forum mam wrażenie ,że wszyscy na potęgę nawożą i pryskają swe rośliny i sama już mam wyrzuty sumienia ,że może za mało dogadzam tym swoim pomidorom.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie sposób jest precyzyjnie podać dawkę siarczanu potasu na roślinę a nawet na m2, bez analizy gleby. Nawóz, który podajesz , z przewagą potasu ,odpowiedni jest dla fazy wykształcania i dojrzewania pomidorów. W tej chwili bardziej odpowiedni byłby nawóz o bardziej zrównoważonym składzie NPK a nawet z podwyższonym P.

:wit :wit
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

forumowicz pisze:Nie sposób jest precyzyjnie podać dawkę siarczanu potasu na roślinę a nawet na m2, bez analizy gleby. Nawóz, który podajesz , z przewagą potasu ,odpowiedni jest dla fazy wykształcania i dojrzewania pomidorów. W tej chwili bardziej odpowiedni byłby nawóz o bardziej zrównoważonym składzie NPK a nawet z podwyższonym P.

:wit :wit

A mógłbys podać jaki konkretnie bo czytam te NPK na opakowaniach i już nie wiem co wybrać :(
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

chudziak jak Ci kwitną to nie "nawet" , a na pewno z dużą przewagą P jeśli znajdziesz o stosunku NPK 1:4:0.5 to będzie extra . Może to być nawet nawóz do roślin kwitnących , a później może być jakaś gnojówka , najlepiej z obornika końskiego bo chyba najwięcej K zawiera oprócz tego szczypta Ca i mikroelementów. Poza tym spokojnie dałaś komposty to uzupełnij P i wystarczy póki co :), jak czegoś braknie to pomidor się sam upomni , tylko go obserwować
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

weteran pisze: a później może być jakaś gnojówka , najlepiej z obornika końskiego bo chyba najwięcej K zawiera oprócz tego szczypta Ca i mikroelementów. Poza tym spokojnie dałaś komposty to uzupełnij P i wystarczy póki co :), jak czegoś braknie to pomidor się sam upomni , tylko go obserwować
Obornika końskiego nie mam za to mam króliczy moze mógłby być zamiennie ?
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

wiesz króliczy obornik ma ciekawy skład najwięcej ma P później K i bardzo dużo Ca hmmm może być dobry , zapytaj Kozili :)
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jeżeli już się decydujesz na nawożenie mineralne ,to powiem Ci Chudziak, że na Twoim miejscu kupiłbym sobie dwa nawozy tj fosforan amonu i siarczan potasu i sam sobie rozpuszczał te nawozy w wodzie w odpowiedniej proporcji w zależności od fazy wzrostu pomidorów. Jeżeli się na to piszesz gotów jestem Ci przeliczyć w jakich proporcjach masz rozpuszczać poszczególne nawozy.

Pozdrawiam
Marcinu83
50p
50p
Od: 16 cze 2009, o 19:44

Post »

forumowicz i te dwa nawozy pokryją całe zapotrzebowanie pokarmowe pomidorów a co z magnezem albo wapniem? też jest potrzebny.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Marcinu 83

My tu mówimy o nawożeniu pogłównym pomidorów a nie o przygotowaniu gleby pod uprawę. Nie mówimy również o uprawie hydroponicznej.

Pozdrawiam
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

forumowicz , jeśli możesz to napisz może innym też sie przyda :D
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Nie ma sprawy. Ale ponieważ wymaga to trochę liczenia obiecuje, że jutro , póżnym wieczorem, to podam. Można będzie sobie przygotować np 3 pojemniki opisane " faza rozsady ", " faza kwitnienia ' i " faza owocowania ".Zważyć, wymieszać i potem tylko rozpuszczać we wodzie i podlewać.

Pozdrawiam
Marcinu83
50p
50p
Od: 16 cze 2009, o 19:44

Post »

Ok rozumiem forumowicz ja też jestem ciekawy w jakich proporcjach należałoby mieszać te nawozy.Więc czekamy do jutra :D
Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tu można dowiedzieć się co do składu obornika króliczego:

http://artelis.pl/artykuly/16783/odchody-od-krolikow
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

forumowicz, też chętnie skorzystam, czekamy :wit
pozdrawiam
Iwona
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”