bebos: Haworthia i in.

Zablokowany
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: bebos: Haworthia i in.

Post »

:wit :wit :wit
Nadal w warunkach mieszkaniowych trudno trafić mi z optymalną wilgotnością vs. suszą dla wszystkich liściowych sukulentów. Mimo, że staram się utrzymywać najniższą do wytrzymania dla domowników temperaturę, to i tak dla sukulentów jest za ciepło - częściowo odizolowałam parapety od wpływu kaloryferów - jednak ziemia w doniczkach tak wysycha, za aż odstaje od ścianek, a niektóre roślinki nie dają rady. "Sekcja zwłok" wykazała, że na śmierć wyschło kilka mniejszych gasterii (G. bicolor cv.), wspomniane Aloe haworthioides (jednak wyschło a nie zgniło!) oraz niestety Haworthia scabra var. starkiana :(. Pozostałe w jednakowych warunkach radzą sobie dobrze (kapka wody raz na tydzień), a niektóre haworcje - śmiem twierdzić - że wyglądają nawet lepiej niż latem.
Nie wiem w jakim stopniu to teraz normalne, ale Trichodiadema szykuje się do kwitnienia:
Obrazek

W pracy kwitną moje kliwie - najbardziej lubię te o pomarańczowych kwiatach i krótkich liściach - wprawdzie to nie sukulenty ale ubarwię taką wątek - mimo, że są takie piękne - chyba uchodzą za trochę "babcine" tj. staromodne:
ObrazekObrazek

Zarekwirowałam 1,5-metrowe Pachypodium; było silnie zaatakowane przez przędziorki - zmieniłam podłoże, doniczkę, usunęłam wszystkie liscie, całość obficie spryskałam trucizną - pojawiają się już nowe listki - na razie bez pasożytów!
Mam cichą nadzieję, za taki duży okaz może zakwitnie - byłaby to nagroda za rany, jakie mi ciernie zadały, kiedy wnosiłam małą, niestabilną doniczkę na trzecie piętro - Pachypodium przechyliło się z impetem na mnie i ciernie wbiły się w skroń - auuuu...ale co tam:
Obrazek
Ten największy okaz to prawdziwy grubas - u podstawy pęd ma średnicę jak męskie ramię - w górze widać, że nie dbano o dobre i jednolite naświetlenie, bo się trochę powykręcał, ale i tak jest niesamowity!
Awatar użytkownika
Kocura
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 sty 2012, o 12:14

Post »

Beato, z zapartym tchem czytam o Twoich akcjach ratunkowych i aż mi serce roście :tan Masz dobre serce i dużo czułości w sobie :)
"Osoby używające więcej niż trzech znaków zapytania, lub wykrzykników w jednym zdaniu to osoby z zaburzeniem własnej osobowości"
-Terry Pratchett
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Twoja araukaria piękna, zupełnie inna niż moja.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Jak już się pojawisz na Forum to zaraz coś ciekawego pokażesz i napiszesz. :wit

Te straty o których wspominasz to nie jest dużo - i oby tak pozostało. Bo do wiosny niestety daleko a zima teraz bardzo mroźna i uciążliwa.

Temat pachypodium "przerabiam" 2x w roku kiedy to je przenoszę z balkonu do domu i z powrotem. Toć to horror prawdziwy bo mój też krzak nie mniejszy od tego który Ty w dobroci serca zaadoptowałaś. Łączę się więc w bólu. :lol:

Kliwia piszesz "babcina" i staromodna :?: :roll:
Hmm... Mnie się podoba... :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beato i u mnie chyba będzie jedno zejście Hawortia.
H .longiana od Marka... :( ;:118 z żalem będę się z nią żegnała, jeszcze poczekam do wiosny ,ale chyba z niej nic nie będzie.
Zrobiła się jakaś taka martwa chyba ,że się opamięta i na wiosnę się podźwignie. ;:118
Nie wiem jak kaktusy,ale mam nadzieję ,że dobrze :)
A co do Aloesików to faktycznie mam dwa A,ruschii .Jeden już kwitł , a drugi się adaptuje bo przybył do mnie jesienią
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

Myślę że w ramach reklamacji powinnaś dostać drugą roslinkę ;:108
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Oooooo Marku :!: nawet nie śmiałam pomyśleć o reklamacji ,ale nie powiem ,że nie była bym szczęśliwa :D
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

bebos pisze: I jeszcze jesienne kwiaty Sedum sieboldii 'Mediovariegata'
ObrazekObrazek
A takiego rozchodnika nawet na działce nie miałam :( Śliczny :D I chyba można trzymać w mieszkaniu :) Balkonu nie mam.
Moja działka była kilka razy zalana, niewiele roślin przetrwało. Trzeba wszystko zaczynać od nowa.
Twoje pozostałe roślinki są cudowne :wink:
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

Sedum sieboldii 'Mediovariegata' mam na działce prosta roślina, tyle by utrzymać pokrój trzeba ją ciąć, czasem może się skundlić i wrócić to formy wyjściowej nie variegata :wink:
Pozdrawiam Krzysiek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie po dłuższej przerwie :wit

Euphorbia lophogona - z nasion zebranych na Madagaskarze - tylko trochę podobna do E. milii, ale wszystko ma znaaacznie większe...Ciekawe listwy na pędach, kwiatostan do 15 cm dł.,różowe podsadki wielkości paznokcia dużego palca itp.
Najstarszy okaz rośnie u marynarza, który przywiózł nasiona - pęd ma gruby jak u Pachypodium. Kwitnie na okrągło - zawiązuje nasiona - stąd i ja stałam się posiadaczką kilku - poniżej okazy 2 i 1 roczne, kilkanaście dni temu wysiałam też następne i już wschodzą

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Na marginesie - zeszłoroczne sadzonki fiołków pięknie się rozrosły - część zgrupowałam na jednym stojaku - nie mogę się doczekać kiedy wszystkie na nim na raz zakwitną - wyobrażacie sobie taki widok? Resztę fiołków też tak skupię - tylko muszę namierzyć drugi taki stojaczek (eee...zabrałam dziecku drewniane łóżeczko dla lalek...)
Pierwsza tej wiosny zakwitła odmiana Lollipop Kid:

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Pięknie, barwnie i dość nietypowo u Ciebie. :)
Śliczne fiołeczki no i ciekawa euphorbia... Częściej tu zaglądaj bo zawsze coś ładnego pokazujesz! :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Widzę, że u ciebie równiez "ruch w interesie" ;:138 śliczne kwiatuszki i jakie okazy ;:108 wspaniała marynarska roślina, jest się czym pochwalić ;:224 Chcemy wiecej ;:65
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

bebos pisze: ObrazekObrazek
- drobne kwiatuszki, ale w jak urokliwym kolorze - taki przyjemny w oglądaniu, nie rażący w oczy róż ;:138 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

Witaj :wit
Muszę się wreszcie wpisać tu do Ciebie, bardzo często zaglądam ale niestety nigdy nie mam nic do powiedzenia ponieważ nie mam takich roślinek jak te Twoje.
Wyglądają naprawdę świetnie, jesteś w 100% profesjonalna w tym co robisz, jestem pod dużym wrażeniem ;:108 ;:180

Mam do Ciebie kilka pytań, ale to na PW, żeby nie zaśmiecać Ci wątku:)
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Udało mi się ustalić pewną nazwę powyższego wilczomlecza: Euphorbia lophogona (w. pięciożebrowy) - a oto jego młodsze okazy, samodzielnie wysiane...
Obrazek Obrazek Obrazek
Rośnie równie szybko jak Euphorbia leuconeura, poza tym ma trochę podobny pokrój - oczywiście pomijając 15-cm kwiatostany!
Ten drugi wilczomlecz jest tak pospolity, że od dawna nie miałam już na niego ochoty - ale wypatrzyłam u sąsiadki okaz z tendencją do gęstego rozgałęziania się i postanowiłam taki krzaczek uzyskać - moje wcześniejsze doświadczenia z tym gatunkiem były takie sobie - rósł bezproblemowo, ale się nie rozgałęział, strzelał nasionami gdzie popadnie i tracił na zimę dużo liści - teraz spróbuje trochę inaczej go poprowadzić...już teraz półroczne maluchy mają kilka rozgałęzień
ObrazekObrazek

Moje jesienne nabytki "stapeliowatych" dobrze zniosły zimę i wszystkie zaczęły już przyrastać :tan
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
(Huernia pilansii jest w ciekawej formie o bardzo ciemnych kwiatach!)

Kształtowanie pokroju grubosza raczej średnio mi się udało, ale pieniek ma fajny - gruby:
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”