Wandy ogródek pod dębami, część 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wandy ogródek pod dębami, część 2

Post »

I to jest problem Anulu. Ja mogłabym urządzić szkółkę dębową. Każdego roku niszczę setki a może tysiące młodych dąbków, z grządek wyrywam jak się da a na trawniku koszę kilka razy i po jakimś czasie sam pada. Z tym że kasztany są dużo większe i łatwiej je wyzbierać lub wygrabić. :twisted:
Wandziu to masz prawdziwą kolekcję liliowców. :shock:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Aganet, parapet to rzecz bezcenna, już teraz pekają u mnie w szwach i nic więcej się na nich nie zmieści, dlatego zaczynam powoli wysadzać co nieco do gruntu, bo przecież mamy już wiosnę ;:108

Stokrotko, witaj. Energii i chęci mam sporo, ale na razie trochę siły brakuje. Ale idzie ku dobremu. :) Swoje liliowce wsadziłam do doniczek, bo nie mogłam już patrzeć, jak duszą się w torebkach te ich zielone szczypiory. Cebule lilii nadal trzymam w lodówce i na dniach będę od razu wysadzać do gruntu. Tak samo hosty, bo ziemia u mnie całkiem rozmarznięta.
Piszesz o orzechu. On także ma garbniki, tak samo jak dąb. I nie bardzo nadaje się z tego względu na kompost. Chyba jednak ma tych liści trochę mniej niż dęby i chyba są bardziej miękkie. Nie wiem zresztą. W każdym razie dzięki tym liściom nigdy nic mi nie wymarza zimą i to jest jeden z plusów tych drzew :D

Dosiu i Majko, chyba was zaskoczę, bo w ogóle nigdy nie miałam problemów z żołędziami, Jest ich niewiele i nie kiełkuję. Zgrabiam je razem z lisćmi i koniec. Oczywiście czasem któryś zapuści korzonki w samym śerodku jakiejś na przykład bylinki, ale nie jest to na szczęście plaga. O wiele więcej mam siewek jesionów, które muszę systematycznie co roku wyrywać.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu, moje hosty w doniczkach są już wielkie, lilie mają około 10 cm, nie wiem czy mam już je dawać do gruntu?
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu w Twoje strony wybieram się jak już będzie ciepło.Obiecałam dziecku zoo :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Małgocha, ja na twoim miejscu nie wsadzałabym teraz tych lilii do gruntu. Mają sporo zielonego i mogłoby to przymarznąć nocą przy przymrozkach. Poczekaj z wysadzeniem, aż będzie zupełnie ciepło. U mnie to co innego, bo ja wsadzę na dniach cebule, które dopiero kiełkują, więc im wszystko jedno czy są w lodówce, czy w ziemi.

Gosiu7, jest więc nadzieja, że się spotkamy :wit

Obrazek

Dzisiaj był wspaniały słoneczny dzień. Było może trochę wietrznie i chłodno, ale za to ogród nabiera już stopniowo żywszych kolorków. Zieleń staje się zieleńsza, zanikają powoli burości i szarości. Ostrzygłam dzisiaj moje trzy wierzby: Hakuro Nishiki, wierzbę iwa Kilmarnock oraz przycięłam nowo posadzoną wierzbę mandżurską. Tę ostatnią próbowałam już ukorzenić kilkakrotnie. Bez powodzenia. Tym razem dostałam ukorzeniony patyczek od koleżanki i chyba dobrze przetrwała zimę, bo jest taka żywo brązowa.
Na ostatniej fotce jest pierwsza rabata, która udało mi się względnie oczyścić z dębowych liści. Niedługo zakwitną na niej różnokolorowe krokusiki :)
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

No i pierwsze nieśmiałe krokuski. Kwitnie na razie kilka sztuk, ale szykują się do kwitnienia następne kępki.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Wandziu,u mnie krokusików co raz więcej,i liliowce wyłażą,takie pospolite,a 3 które kupiłam w zeszłym roku jeszcze się nie pokazały.Nie wiem czy rozgarnąć już kopczyki na hostach-mój małżonek obsypał je trocinami,czy jeszcze poczekać?
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu uwielbiam widok kwitnących krokusików w wiosennym ogrodzie, ja na swoje jeszcze czekam :roll: ale już na botanicznych widać maleńkie pąki, więc już lada chwila :D
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Wspaniale ze miałaś piękny dzień i mogłaś popracować,a wiosnę to już widać,krokusiki takie małe a tyle radości... :D
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Kasiu, trudno powiedzieć, czy już odgarniać kopczyki, czy nie. Nie wiadomo, co nas czeka, bo wiadomo, że w marcu jak w garncu, prawda. Moim zdaniem zostaw te trociny jeszcze kilka dni, bo a nuż przymrozi którejś nocy.

Agness, aż mi się wierzyć nie chce, że u ciebie jeszcze krokusiki nie kwitną. We wszystkich forumkowych ogródkach są ich już rozmaite kolory. No ale prawdę mówiąc, moje kwitną dopiero drugi dzień. A twoje na pewno otworzą pączki jutro albo pojutrze. No i wtedy będziesz mogła otworzyć swój wąteczek :D

Marylko, jak ja kocham tego rodzaju zajęcia. Tęsknię do nich całą zimę. Chyba nawet gdybym była półżywa, to też bym się wywlokła do ogrodu i na leżąco grzebałabym w ziemi :wink: :wink:
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Wandziu zobaczyłem te Twoje-Lądkowe rh, rzeczywiście obłędne rośliny, mają na pewno fachową opiekę. Osobiście też nie widziałem podobnych okazów, kiedyś zamierzam się wybrać do Wojsławic, to będę dopiero wtedy miał okazje oko w oko z podobnymi myślę okazami się spotkać.
Coś wyczytałem o Twoim.... zainteresowaniu strzyżeniem, oj.. nie poznaję Koleżanki, sądziłem że za tym nie przepadasz? W każdy razie jestem za :D
Życzę szybkiego powrotu do pełnej sprawności, wiosna już za płotem, roboty będzie moc.

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu, w biedronce sa juz byliny, własnie wróciłam z zakupami.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Wandziu, jak dobrze widzieć Cię radosną ;:196 Widzę, że ogród nabiera kolorów. U mnie musi być chłodniej (Małopolska), bo krokusiki jeszcze nie myślą o kwitnieniu :( Czy zawsze o tej porze przycinasz wierzbę "Iwa Kilmarnock" ? Ja robię to dopiero po kwitnieniu (kotki) :roll:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51

Post »

Witaj Wandziu! Widzę,że już sporo zrobiłaś w ogrodzie i nowe kwiatuszki się pojawiły :D
ale,czy za mocno się nie forsujesz? oszczędzaj kręgosłup ;:108
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Wandziu, na razie lepiej by się prezentowały te etykietki :roll: Wiedzieli byśmy dokladnie na co czekasz ;:3
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

Witam
zaznaczam sobie watek :)

Nie pamiętam jak poszło Ci z tym nadmanganianem potasu do clematiców. U mnie pomógł, tylko trzeba często powtarzać dawkowanie.
Ogródek EdytyB

zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”